gaudencja 28.03.05, 18:51 ...z cyklu "znaleziska", no i imię tematycznie wielkanocne. Jak Wam się podoba? Jest to żeńska forma od Paschalisa (Paskalisa), czyli imienia, które po francusku brzmi "Pascal". Całkiem mi się ono podoba, jakoś tak fajnie łączy Paschę z końcówką "ina", która w tym przypadku jest ni to staroświecka, ni to współczesna. W dzisiejszych czasach uznałabym ją za miłe wariactwo. Paschalin w Polsce jest 6, do tego Paschalisa, Paskalena i Paskalina, i jeszcze dwie Pasqualiny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Paschalina 28.03.05, 18:52 ...a w sąsiedztwie z wątkiem o Neslihan wygląda jakoś dziwnie podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Paschalina 29.03.05, 10:20 Podoba mi się. Oryginalne. Dla mnie pobrzmiewa wschodem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Paschalina 29.03.05, 13:55 Nie zastanawialam sie nigdy nad tym imieniem ale na pierwszy rzut oka podoba mi sie. Zdecydowanie bardziej od Paskala i mu podobnych. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Paschalina 30.03.05, 16:11 Troche za dlugie jak dla mnie ale lepsze niz wiele innych na koncowke -lina. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Paschalina 19.08.05, 13:04 Podciagam, bo coraz bardziej mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Paschalina 22.08.05, 13:25 Mnie się to kojarzy li tylko z koszmarkiem z historii literatury staropolskiej "Nadobną Paskwiliną", więc raczej niezbyt dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: :-) 22.08.05, 15:35 gaudencja napisała: > Paschalin w Polsce jest 6, do tego Paschalisa, Paskalena i Paskalina, i > jeszcze dwie Pasqualiny. Gaudencjo Sprawdź dokładniej dane ( o ile, oczywiście - masz możliwość ) - bo ja jestem pewna, że jest też imię Paschalia Pewność mam 100% - bo znam osobę - to mama mojej koleżanki, dziś kobieta około pięćdziesięcioletnia. Pani ta mieszka w Krakowie, gdzie była zapisywanana do USC - pojęcia nie mam. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :-) 30.08.05, 10:16 Penelino Paschalie są faktycznie, w liczbie 2. To chyba mniej ortodoksyjny wariant Paschaliny. Nawiasem mówiąc, to imię (Paschalina) bardzo za mną ostatnio chodzi i oczyma wyobraźni widuję np. dwie siostry, Paulinę i Paschalinę, albo tematyczne rodzeństwa Paschalinę i Natalię. Pozdrawiam serdecznie Gaudencja, która jest na tym forum koszem ;-D )) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: :-) 30.08.05, 10:26 gaudencja napisała: > Paschalie są faktycznie, w liczbie 2. To chyba mniej ortodoksyjny wariant > Paschaliny. Nawiasem mówiąc, to imię (Paschalina) bardzo za mną ostatnio chodzi > > i oczyma wyobraźni widuję np. dwie siostry, Paulinę i Paschalinę, albo > tematyczne rodzeństwa Paschalinę i Natalię. > Paulina i Natalia były KOSZMARNIE popularne w latach dziewięćdziesiątych. Podejrzewam, że większość rodziców wolało wtedy jednak nazwać rodzeństwo Paulina i Natalia, zamiast Paulina i Paschalina Moim zdaniem Paschalina jest zbyt mało rozpowszechniona, aby ktoś mógł na nią wpaść, nawet w kalendarzach jej nie ma. Pauliny i Natalii nie lubię, zwłaszcza zdrobnień Paula i Natala (brrr). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :-) 30.08.05, 10:30 theodorka napisała: > Paulina i Natalia były KOSZMARNIE popularne w latach dziewięćdziesiątych. > Podejrzewam, że większość rodziców wolało wtedy jednak nazwać rodzeństwo > Paulina i Natalia, zamiast Paulina i Paschalina A to już całkiem insza inszosć. Niemniej zestawy takie same w sobie teoretycznie ciekawie mi się widzą. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :-) 13.09.05, 21:06 Patrzyłam oczyma wyobraxni, patrzyłam i wypatrzyłam - rodzeństwo Poeme i Pascalinę; proszę bardzo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28890194&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: :-) 14.09.05, 10:03 gaudencja napisała: > Penelino > Paschalie są faktycznie, w liczbie 2. Dziękuję serdecznie za info, Gaudencjo Ja, niestety - nie potrafię sobie wyobrazić Paschalii innej, niż mama mojej koleżanki ( pewnie dlatego, że tak oryginalne i baardzo mało popularne jest to imię; piękne zresztą ) - czyli uroczej, pełnych kształtów brunetki, odzianej w czerń, ze starannym makijażem i ozobionej dużą, srebrną biżuterią > Gaudencja, która jest na tym forum koszem ;-D )) Całe szczęście, że ten akurat wątek jest "normalny" - bo znów musiałybyśmy w Ciebie klikać )) Serdeczności uprzejme Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: :-) 07.09.06, 22:23 penelina napisała: > gaudencja napisała: > > Gaudencja, która jest na tym forum koszem ;-D > > )) > Całe szczęście, że ten akurat wątek jest "normalny" - bo znów musiałybyśmy w > Ciebie klikać )) ... a teraz już mamy najprawdziwsze kosze Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Paschalina 02.09.05, 14:40 Czy ja wiem...brzmi ładnie,ale to nie znaczy,ze mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kiedy-mama Re: Paschalina 13.09.05, 21:23 Oj, mi tez sie podoba... Mam zeszycik z taka smieszna dziewczynka, Pasqualina, bardzo go lubie. Imie niczego sobie, chociaz pewnie za dziwactwo byloby uznane. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Paschalina 09.02.06, 01:12 Zaczelo mi sie bardzo podobac. Ciekawe czy sa szanse, zeby ktos je nadal? Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Paschalina 09.02.06, 09:59 Bardzo mi sie podoba. Brzmienie nie wydaje mi sie az tak bardzo ekstrawaganckie. Jedyne co mnie przeraza to ewentualne zdrobnienia z ust obcych osob. "Uszami wyobrazni" juz slysze Pasia. Wymyslcie dziewczyny jakies fajne zdrobnienia, mozliwe do zaakceptowania... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paschalina 09.02.06, 17:35 Hmm, oprócz zdrobnienia Inka niewiele mi w tej chwili przychodzi do głowy Swoją drogą, zdrobnienie wdzięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paschalina 10.04.06, 23:15 W dawnej Polsce pisano to imię (prawdopodobnie między innymi formami) jako Paskwalina. Bodaj w XVII wieku powstał wierszowany romans zatytułowany "Nadobna Paskwalina" właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paschalina 10.04.06, 23:15 Link się rozjechał: staropolska.gimnazjum.com.pl/barok/S_Twardowski/Paskwalina.html Odpowiedz Link Zgłoś