30.04.05, 09:19
Ostatnio spodobało mi się takie oto imię. Uważam, że jest o wiele lepsze od
popularnego ostatnio Dominika, a końcówka "jan" dodaje mu pewnego
rozaju "szlachetności". A Wy co na ten temat uważacie? Istnieje jeszcze
żeńska forma - Domicja, ale to podoba mi się już trochę mniej.
Obserwuj wątek
    • theodorka Jest jeszcze Domicela :) 30.04.05, 09:21
      Aha, jeszcze coś - oprócz Domicji to imię posiada jeszcze jedną żeńską formę -
      Domicela. Było na jej temat kilka opinii w wątku o dyskusji na temat imion,
      które Gaudencja zarezerwowała dla swoich dzieci. Mi się podoba smile
    • gaudencja Re: Domicjan 30.04.05, 10:48
      Całkiem niezły, choć sama bym się nie zdecydowała. Jest jeszcze Domicjusz, i
      mój słownik Ossolineum podaje, że właśnie do niego "do pary" jest forma
      Domicja. A Domicela jest bez pary, tak jak i Domicjan. Najbardziej chyba w tej
      chwili podoba mi sie Domicela, bom sięjuz z nią osłuchała. A poza tym artykuł
      z "Polityki" o rzadkich imionach był zilustrowany zdjęciem pewnej sypmatycznie
      wyglądającej starszej pani, Domiceli.
      • theodorka Re: Domicjan 30.04.05, 10:57
        To dziwne, bo Skarbczyk wskazuje jednoznacznie, że Domicela jest od Domicjana -
        i vice versa. No cóż, mamy przynajmniej kolejny dowód na to, że nie warto
        sugerować się informacjami zawartymi na tamtej stronie smile
        • gaudencja Re: Domicjan 30.04.05, 10:59
          Skarbczyk jest BARDZO mało wiarygodny. Ale z drugiej strony występują też
          czasem różnice merytoryczne między np. Grzenią a słownikiem Ossolineum, i tu
          już każdy musi wybrać, co uważa za bardziej przekonujące.
          • theodorka Re: Domicjan 30.04.05, 11:12
            gaudencja napisała:

Ale z drugiej strony występują też
            > czasem różnice merytoryczne między np. Grzenią a słownikiem Ossolineum, i tu
            > już każdy musi wybrać, co uważa za bardziej przekonujące.

Naprawdę? Mogłabyś podać jakieś przykłady, które zaobserwowałaś?
            • gaudencja Re: Domicjan 30.04.05, 12:12
              theodorka napisała:

> Naprawdę? Mogłabyś podać jakieś przykłady, które zaobserwowałaś?

Ot choćby Leonia - Grzenia twierdzi, ze jest to żeńska forma Leona (o ile
              dobrze pamiętam), a Janowowa i inni - że Leoniusza. Takie róznice już zresztą
              wychodziły i będą wychodzic. W tym przypadku bardziej przekonuje mnie słownik
              Ossolineum.

Żadna książka nie jest wolna od błędów. Ot, choćby Grzenia w "Naszych imionach"
              napisał, że Michalina pojawiła sie w Polsce najprawdopodobniej w XX wieku, a
              tymczasem tylko w tych wypisach, które robilam Cyncie z mojej bazy danych,
              pojawiły się trzy Michaliny urodzone ok. 1850 r. (w całej mojej bazie moze być
              więcej podobnych przypadków), a bł. Jozafata Michalina Hordaszewska urodziła
              się w 1869 r.
              • gaudencja Re: Domicjan 27.09.05, 15:16
                Namierzylam niedawno przypadkiem jeszcze wcześniejszą Michalinę, urodzoną ukoło
                1925. Chyba trzeba o tym poinformować Grzenię wink
    • idaaa Re: Domicjan 30.04.05, 11:38
      I Domicja i Domicjan podobają mi się bardzo, bardzo smile A ile mają zdrobnień...
    • tawananna Re: Domicjan 30.04.05, 11:44
      Podoba mi się - dużo bardziej niż Dominik. Zresztą uwielbiam imiona kończące
      się na -an.

Za to z kolei Domicela nie podoba mi się zupełnie (chociaż zdjęcie sympatycznej
      pani też mam przed oczami smile), a Domicja - całkiem, całkiem (imiona na -cja, -
      zja też lubię), ale nie zdecydowałabym się, bo bardziej lubię jednak Dominikę.
    • gunka2 Re: Domicjan 30.04.05, 15:16
      Domicjan - moze byc. Ma w sobie cos.
      Domicja - troche jak "policja" ale podoba mi sie bardziej niz "Domicela", ktora
      nieodparcie kojarzy mi sie: "Dom i cela".

Theodorko, brakuje Cie jeszcze nam na:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20381&w=23251467
      • gaudencja Re: Domicjan 30.04.05, 16:41
        gunka2 napisała:

"Domicela", ktora
        > nieodparcie kojarzy mi sie: "Dom i cela".

...pismo poświęcone problematyce więziennictwa. Gazeta branżowa strażników
        więziennych. Mój m. twierdzi dokładnie to samo ;-(
        • theodorka Re: Domicjan 30.04.05, 16:46
          gaudencja napisała:

> gunka2 napisała:
          >
          > "Domicela", ktora
          > > nieodparcie kojarzy mi sie: "Dom i cela".
          >
          > ...pismo poświęcone problematyce więziennictwa. Gazeta branżowa strażników
          > więziennych. Mój m. twierdzi dokładnie to samo ;-(

To już lepsza jest chyba ta Domicja, choć Gunce rymuje się z policją...
          • gaudencja Re: Domicjan 30.04.05, 16:49
            theodorka napisała:

> To już lepsza jest chyba ta Domicja, choć Gunce rymuje się z policją...

Domicja ładna, ale Domicela podoba mi się nadal, a nawet coraz bardziej mimo
            szeptanej propagandy mojego m. Jest nawet na mojej liście, ale Placyda i tak
            ładniejsza ;-P A na poważnie, to pewnie i tak nie będzie wchodzć w grę, bo ileż
            mogę mieć dzieci!
        • gunka2 Domicella? 30.04.05, 16:52
          Otoz to! Niestety jest to "imie mowiace" o niezbyt przyjemnym skojarzeniu. Coz
          zrobic?
          Nie wiem czy istnieje polska wersja Domicella? To juz niby troszenke mniej.
          • gaudencja Re: Domicella? 30.04.05, 17:03
            Bylo kilka różnych spolszczeń, m.in. Domitylla, Domicylla; widziałam w Rymucie
            nawet Domitillę, ale obowiązuje tylko Domicela.
            • gunka2 spolszczenia 30.04.05, 17:29
              Ja bym jednak jak juz to wybrala ktores z tych innych spolszczen w imie zasady:
              "imie nieosmieszajace".
              • gaudencja Re: spolszczenia 30.04.05, 17:42
                Czy ja wiem? A Katarzyna, która kojarzy mi się z katarem i z osobą wiecznie
                zakatarzoną, nie jest imieniem ośmieszającym?

Domicela to moim zdaniem bardzo fajne, staroświeckie imię, a skojarzenia
                niektórzy mają, a niektórzy nie...
                • gunka2 Katarzyna i kryteria 30.04.05, 18:04
                  A szczegolnie juz po niezapomnianym: "Spotkał katar Katarzynę -
                  A - psik! Katarzyna pod pierzynę - A - psik!" Brzechwy.

Ale te kryteria zalecane przy wyboze imion sa tez bardzo wzgledne.
                  Czemu np. mozna nadac imie "Kazimierz" a nie mozna nadac imienia "Pacyfik"
                  (pierwszy swiety o tym imieniu przed 1234r. a ocean dopiero w 1521r.)? - jak to
                  slusznie uzalal sie kiedys pejsaty (a gdzie on sie podzial?). Oba imiona starsze
                  niz pozniej nazwane "jednostki geograficznie". No i przyklad, ktory padl w innym
                  watku, ze jesli "Kuba" jest dopuszczony to czemu "Malta" niby nie?
                  Podobnie z wyrazami pospolitymi. Niektore sa uznane, bo maja juz tradycje, ale
                  jak jest w zwiasku z tym z tym zakazem?
    • linna-altair Re: Domicjan 22.10.05, 11:39
      To juz moim zdaniem żeńska forma dużo lepsza!
    • gaudencja Re: Domicjan 21.03.06, 21:59
      Domicjan zaczął mi się nieodparcie kojarzyć z domicylem, co nastawia mnie
      bardziej in minus w stosunku do tego imienia.

domicyl m I, D. -u; lm M. -e, D. -i a. -ów
      1. praw. «miejsce stałego zamieszkania, stała siedziba»

2. praw. «ustalone umownie przez strony miejsce wypełnienia zobowiązania
      pieniężnego, zwłaszcza wynikającego z weksla»
    • martuszkaw Re: Domicjan 21.03.06, 23:01
      Mnie niestety nieodparcie kojarzy się z pl.wikipedia.org/wiki/Domicjan,
      dlatego nie dałabym dziecku. Równie dobrze mogłabym nazwać je Neron.

W języku łacińskim formą żeńską od Domitius jest Domitia, od Domitianus
      (dzierżawcze) - Domitilla, poprawniejsza zatem powinna być forma Domicylla a nie
      Domicella z zachowanym podwojonym LL, analogicznie do Livilla, Claudilla, ale to
      tylko moja opinia. Domicela moim zdaniem wygląda jak nowotwór językowy. M.
      • gaudencja Re: Domicjan 22.03.06, 10:42
        martuszkaw napisała:

poprawniejsza zatem powinna być forma Domicylla a ni
        > e
        > Domicella z zachowanym podwojonym LL, analogicznie do Livilla, Claudilla, ale
        t
        > o
        > tylko moja opinia. Domicela moim zdaniem wygląda jak nowotwór językowy. M.

Domicela od Domitilli to i tak łagodne przekształcenie w stosunku do Idziego od
        Aegidiusa albo Jerzego od Georgiosa - spolszczenia czasem szły daleko, a im
        dawniej przeniesione było imię do polszczyzny, tym większa szansa na taki
        przypadek. Dlatego byłabym jednak za Domicelą...
        • martuszkaw Re: Domicjan 22.03.06, 14:27
          Forma Domicylla królowała w polskim baroku, niestety ulegla zapomnieniu. M.
          • gaudencja Re: Domicjan 19.08.06, 22:59
            Przypuszczam, że wtedy było to jeszcze stosunkowo świeże przeniesienie do
            polszczyzny; każde z imion przed ustaleniem się pisowni i wariantu miało wiele
            różnych form bardziej lub mniej zbliżonych do oryginału. Ot, choćby wspomniany
            już Jerzy - początkowo był Jurem, jest to bardziej "polska" forma, a teraz z
            rzadka ją można uświadczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.