kasja311 11.07.05, 11:40 Nigdy nie myslalam o tym imieniu; pozytywnie ani negatywnie, ale urzeklo mnie zdrobnienie Cypisek. Z moich poszukiwac wynikaja jeszcze dwa wymyslone przez Was: Cyprus i Cyprek. Czy cos oprocz tego przychodzi Wam do glowy, dla takiego np nastolatka... Cyprek? Cypek jakos odpada, Cyprianek, to juz w ogole porazka... Pomozcie bo mnie dreczy to imie. A! Czy cos w podobnym "stylu" dla dziewczynki ? ) k Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Cyprian 11.07.05, 13:56 Dla mnie Cypisek kojarzy się z takim proszkiem do prania Za to samo imię Cyprian w głównej formie jest bardzo ładne i przywodzi mi na myśl Cypriana Kamila Norwida Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Cyprian 13.07.05, 09:36 Jasne! Pamietam ten proszek ). Tez z Cypiskiem z Rumcajsa Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cyprian 05.09.06, 21:43 Znam rodzeństwo: Cyprian, Kamil i... Miłosz. Z tym Cyprianem mam silne (negatywne) skojarzenia, ale powoli się przekonuję do tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyprian 11.07.05, 15:51 kasja311 napisała: A! Czy cos w podobnym "stylu" dla > dziewczynki ? ) Pierwsze, co mi przyszło do głowy (i nie chce puscić) to Celestyna. Potem długo, długo nic, i - Cyryla, która ostatnio zresztą bardzo mi się spodobała. A z imion nie na "C" - Berenika. Odpowiedz Link Zgłoś
kasja311 Re: Cyprian 13.07.05, 09:35 Rzeczywiscie Celestyna fajnie i nawet pomyslalam o tym imieniu zanim przeczytalam posta,-zdrobnienie Stynka ). Czy Cyprian i Berenika to dwojka z licznego rodzenstwa z pewnej ksiazki dla mlodziezy (autor i tytul niestety wylecial mi z glowy). Cyryla-troszke twardo-ponuro brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyprian 13.07.05, 10:34 kasja311 napisała: Czy Cyprian i Berenika to dwojka z > licznego rodzenstwa z pewnej ksiazki dla mlodziezy (autor i tytul niestety > wylecial mi z glowy). Byc może, ale zaproponowałam Berenikę, bo akurat pasuje mi brzmieniowo do Cypriana Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Cyprian 20.11.13, 14:39 Moze chodzilo o Imieniny babci Jozefiny? Byl tam Kastor, Pola, Roma, Cyprian , Berenika zapomnialam imienia blizniaka od Romy. Brakuje dwojki, bo byla ich siodemka. Imie Cyprian jest bardzo ladne, mysle ze warto odswiezyc ten watek. Co do zdrobnien rzeczywiscie dla nastolatka Cypisek tak srednio, Cypis tez troche zadziornie, ale infantylnie chyba trzeba przejsc to formy Cyprian . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyprian 03.12.13, 00:35 dolcevita007 napisał(a): > Moze chodzilo o Imieniny babci Jozefiny? Byl tam Kastor, Pola, Roma, Cyprian , > Berenika zapomnialam imienia blizniaka od Romy. Brakuje dwojki, bo byla ich sio > demka. forum.gazeta.pl/forum/w,12924,60710876,60710876,Kastor.html - voila! Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Cyprian 13.07.05, 13:37 A książka to Zemsta Rodu Sawanów, w ogóle był cały cykl tych książek. Siódemka rodzenstwa, główni bohaterowie książki mieli rzeczywiście fantastyczne imiona: Pola i Kastor - najstarsza para to bliźnięta, Pola miała być chłopce Polonikiem na cześć gwiazdych bliźniąt, ale okazała się dziewczynko i została Polą. Roma i Marek - tak miała na imię kolejna para bliźniąt, wybrano dla nich rzymskie imiona, aby pasowały do greckich imion starszego rodzeństwa. Cyprian Kamil - kolejny potomek Sawanów, nazwany tak na cześć ulubionego poety mamy. Wołano na niego Cypis. Ksawery - tak miał na imię kolejny chłopiec, też na cześć poety, cały rodzina zwracała się do niego "Serek". Berenika - tak miała na imię najmłodsza dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyprian 07.04.06, 20:13 kasja311 napisała: > Tak bylo! Najśmieszniejsze jest to, że wcale tej książki nie czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Nie na temat o autorce, ktos wie? 08.11.05, 13:58 milenium5 napisał: > A książka to Zemsta Rodu Sawanów, w ogóle był cały cykl tych książek. Siódemka > rodzenstwa, główni bohaterowie książki mieli rzeczywiście fantastyczne imiona: > Autorka jest Ewa Lach. Czy ja dobrze pamitam, czy ta pisarka napisala te ksiazki w bardzo mlodym wieku?! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cyprian 08.11.05, 20:07 milenium5 napisał: > A książka to Zemsta Rodu Sawanów, w ogóle był cały cykl tych książek. Siódemka > rodzenstwa, główni bohaterowie książki mieli rzeczywiście fantastyczne imiona: > > Pola i Kastor - najstarsza para to bliźnięta, Pola miała być chłopce Polonikiem > > na cześć gwiazdych bliźniąt, ale okazała się dziewczynko i została Polą. > Roma i Marek - tak miała na imię kolejna para bliźniąt, wybrano dla nich > rzymskie imiona, aby pasowały do greckich imion starszego rodzeństwa. > Cyprian Kamil - kolejny potomek Sawanów, nazwany tak na cześć ulubionego poety > mamy. Wołano na niego Cypis. > Ksawery - tak miał na imię kolejny chłopiec, też na cześć poety, cały rodzina > zwracała się do niego "Serek". > Berenika - tak miała na imię najmłodsza dziewczynka. Marek się wyłamuje Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Cyprian 08.11.05, 13:56 Ostatnio poznalam, slicznego malutkiego Cyprianka. Dziecko sliczne, imie wcale do niego nie pasowalo i nikt go w stosunku do dziecka nie uzywal. Samo imie jest okej, ale bez zachwytow... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Cyprian 08.11.05, 17:01 Cyprian - śliczne imię. Zestaw z Bereniką super. Poza tym: Klara, Kornelia,Amanda, Melania Odpowiedz Link Zgłoś
kamila22-1985 Re: Cyprian 08.04.06, 14:11 Moj synek ma na imie Cyprian.Najczesciej wolamy na niego Cypryś,ciocie i babcie oraz prababcia wolaja Cypisek A jak bedzie starszy to bedzie po prostu Cyprian,ale i tak kazdy bedzie wolal po swojemu Oto moj skarb forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=38400183 Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Cyprian 05.09.06, 23:32 olinaka napisala: Z tym Cyprianem mam silne (negatywne) skojarzenia... Ja jestem podobnego zdania, tyle ze nie przekonuje sie do tego imienia. nadal negatywnie mi sie kojarzy i chyba nie przestanie zreszta nigdy mi sie nie podobalo. W liceum mialam Cypriana w klasie, wszyscy wolali na niego Cypek. A nasza polinistka mowila na niego: Cyprian Kamil(choc na drugie wcale nie mial Kamil)...a do Norwida bylo mu bardzo, bardzo ale to bardzo daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Cyprian 06.09.06, 08:22 Odkąd kiedyś przeczytałam, jak mówiono na małego Cypriana Godebskiego (rodzina i przyjaciele!), mój entuzjazm do tego imienia osłabł W obawie przed tego typu zdrobnieniami nie nazwałabym tak dziecka. Samo imię jest ładne. W tym roku będąc w Pieninach zwiedziliśmy słowacki Czerwony Klasztor i tam historyczna postać brata Cypriana cieszy się dużą estymą, opowiada się o nim nawet legendy. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Cyprian 20.11.13, 15:27 Podoba mi się brzmienie, mimo, iż zwykle imiona zakończone na "ian"/"jan" odbieram jako mało męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Cyprian 20.11.13, 16:55 Zafascynowało mnie oczywiście w liceum to imię. Teraz emocje trochę opadły, ale sentyment pozostał. Namawiałam koleżankę, która była wówczas w ciąży, aby dała tak na imię synkowi. Niestety m. in. wizja 'Cypka' sprawiła, że urodził się Jan. A dzięki temu forum dowiedziałam się, że Cyprian nie zginął bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś