szczekuszka 19.07.05, 21:31 Wchodzi ojciec z corka do sklepu odziezowego. - Dziendobry czy jest kurtka na Wacie!? - Nie ma. - To chodz Wacia idziemy... I tak sobie od jakiegos czasu z moim chlopakiem poprawiamy humor. ))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Wacia 20.07.05, 09:44 Ja znałam w wersji "majtki na Wacie" Z tej samej beczki Wsiada facet z kobitką do tramwaju - Wysiadać bo jestem z bronią! Wszyscy wysiadają - Siadaj Bronia I to chyba wszystkie dowcipy odimienne? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Wacia 20.07.05, 10:16 Fajne A co ogolnie myslicie o imieniu Wacława?! Wedlug Rymuta jeszcze w latach 90. nadano to imie az cztery razy. Lubie slowianskie imiona, ale Wacława, razem z tymi zdrobnieniami, jest nie do strawienia Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Wacia 20.07.05, 13:46 Moja babcia to Wacława(była 3-cią córką,miał być Wacław,nie znosi zdrobnień Wacia/Wacka...i żałuje,że nie ma swojego 2-giego imienia na 1-sze (Lucyna);ale wymyslila sobie skrot Awa (dość fajny) i prawie wszyscy tak na nia mowia,na inne zdrobnienia reaguje ze zloscia...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Wacia 20.07.05, 13:50 Znam Panią Wacię - czyli Wacławę. Bardzo sympatyczna osoba. Mi osobiście nie podoba się to imię ani w wersji męskiej ani w żeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wacia 20.07.05, 14:04 Ja też znam Wacię, bardzo milą. Trochę szkoda, ze przez skojarzenia, jakie narosły wokół zdrobnienia Wacek, to imię jest na razie "spalone". Z drugiej strony, jest jeszcze jedna jego wersja, Więcesława (i Więcesław), nawet bardziej "polska" - bo Wacław to czechizm - a zdrobnienia typu Wacek czy Wacia nie mają tu zastosowania (i te imiona bardzo mi się podobają). Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Wacia 20.07.05, 15:04 Wacława i Wacław jak dla mnie całkowicie odpadają. Najlepsze jest to, że kiedy urodził się mój mąż, jego prababcia stwierdziła, że powinien zostać Wacławem, bo "przyniósł sobie to imię". Na szczęście nie została wysłuchana Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Wacia 20.07.05, 23:48 Jak ktoś się chce rozerwać, polecam "Pamiętnik Wacławy" Orzeszkowej. powieśc tak zaangazowana, że az śmieszna. A do panny Wacławy wszyscy faktycznie mówią "Waciu". Z rzadkich imion występuje tam jeszcze Zenona. Z rzadkich imiona występują tam jeszcze Hortensja, Ludgarda (dwie stare ciotki), Balbina (niania), Zelia (właściwie się nie liczy - francuska guwernantka), Zenona (młoda panna), Agenor (romantyczny amant), Rudolf, Hilary (ksiądz) i Lubomir (salonowy pozer i uwodziciel). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Wacia 21.07.05, 08:39 aniadm napisała: > Z rzadkich imiona występują tam jeszcze Hortensja, Ludgarda (dwie stare ciotki) > , > Balbina (niania), Zelia (właściwie się nie liczy - francuska guwernantka), > Zenona (młoda panna), Agenor (romantyczny amant), Rudolf, Hilary (ksiądz) i > Lubomir (salonowy pozer i uwodziciel). > Ciekawe imiona. Hortensja i Ludgarda bardzo mi się podobają. Rudolf i Hilary też, także żeńskie wersje: Hilaria i Rudolfina (chociaż ta ostatnia kojarzy się trochę z tym reniferem). A Lubomir to IMO cudo, chociaż do salonowego uwodziciela może pasowałoby jakieś inne imię Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wacia 21.07.05, 11:26 theodorka napisała: > Ciekawe imiona. Hortensja i Ludgarda bardzo mi się podobają. Myslalam, ze od czasu pani Buzkowej, imie Ludgarda jest juz powszechnie znane?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wacia 18.12.05, 10:38 aniadm napisała: > Z rzadkich imiona występują tam jeszcze Hortensja, Ludgarda (dwie stare ciotki) > , > Balbina (niania), Zelia (właściwie się nie liczy - francuska guwernantka), Ostatnio śledziłam imię Zelia (imię matki Teresy od Dzieciątka Jezus) i wyszło na to, że powinno się ono spolszczać raczej Celia, a w ogóle to jest forma pochodna od Cecylii. Mimo to można się na nie natknąć tu i ówdzie w polskich tekstach (np. w życiorysie św. Teresy z Lisieux) właśnie w formie Zelia. Odpowiedz Link Zgłoś