19.07.05, 21:31
Wchodzi ojciec z corka do sklepu odziezowego.
- Dziendobry czy jest kurtka na Wacie!?
- Nie ma.
- To chodz Wacia idziemy...

I tak sobie od jakiegos czasu z moim chlopakiem poprawiamy humor.
wink)))
Obserwuj wątek
    • cysia.b Re: Wacia 20.07.05, 09:44
      Ja znałam w wersji "majtki na Wacie"
      Z tej samej beczki
      Wsiada facet z kobitką do tramwaju
      - Wysiadać bo jestem z bronią!
      Wszyscy wysiadają
      - Siadaj Bronia
      I to chyba wszystkie dowcipy odimienne?
      • szczekuszka Re: Wacia 20.07.05, 10:16
        Fajne wink

A co ogolnie myslicie o imieniu Wacława?! Wedlug Rymuta jeszcze w latach 90.
        nadano to imie az wink cztery razy. Lubie slowianskie imiona, ale Wacława, razem
        z tymi zdrobnieniami, jest nie do strawienia wink
    • megi79 Re: Wacia 20.07.05, 13:46
      Moja babcia to Wacława(była 3-cią córką,miał być Wacławsmile,nie znosi zdrobnień
      Wacia/Wacka...i żałuje,że nie ma swojego 2-giego imienia na 1-sze (Lucyna);ale
      wymyslila sobie skrot Awa (dość fajny) i prawie wszyscy tak na nia mowia,na
      inne zdrobnienia reaguje ze zloscia...pozdrawiam
      • madziarek_edziecko Re: Wacia 20.07.05, 13:50
        Znam Panią Wacię - czyli Wacławę. Bardzo sympatyczna osoba.
        Mi osobiście nie podoba się to imię ani w wersji męskiej ani w żeńskiej.
        • gaudencja Re: Wacia 20.07.05, 14:04
          Ja też znam Wacię, bardzo milą. Trochę szkoda, ze przez skojarzenia, jakie
          narosły wokół zdrobnienia Wacek, to imię jest na razie "spalone". Z drugiej
          strony, jest jeszcze jedna jego wersja, Więcesława (i Więcesław), nawet
          bardziej "polska" - bo Wacław to czechizm - a zdrobnienia typu Wacek czy Wacia
          nie mają tu zastosowania (i te imiona bardzo mi się podobają).
          • cysia.b Re: Wacia 20.07.05, 15:04
            Wacława i Wacław jak dla mnie całkowicie odpadają. Najlepsze jest to, że kiedy
            urodził się mój mąż, jego prababcia stwierdziła, że powinien zostać Wacławem,
            bo "przyniósł sobie to imię". Na szczęście nie została wysłuchana
    • aniadm Re: Wacia 20.07.05, 23:48
      Jak ktoś się chce rozerwać, polecam "Pamiętnik Wacławy" Orzeszkowej. powieśc tak
      zaangazowana, że az śmieszna. A do panny Wacławy wszyscy faktycznie mówią
      "Waciu". Z rzadkich imion występuje tam jeszcze Zenona.

Z rzadkich imiona występują tam jeszcze Hortensja, Ludgarda (dwie stare ciotki),
      Balbina (niania), Zelia (właściwie się nie liczy - francuska guwernantka),
      Zenona (młoda panna), Agenor (romantyczny amant), Rudolf, Hilary (ksiądz) i
      Lubomir (salonowy pozer i uwodziciel).

• theodorka Re: Wacia 21.07.05, 08:39
        aniadm napisała:

> Z rzadkich imiona występują tam jeszcze Hortensja, Ludgarda (dwie stare
        ciotki)
        > ,
        > Balbina (niania), Zelia (właściwie się nie liczy - francuska guwernantka),
        > Zenona (młoda panna), Agenor (romantyczny amant), Rudolf, Hilary (ksiądz) i
        > Lubomir (salonowy pozer i uwodziciel).
        >

Ciekawe imiona. Hortensja i Ludgarda bardzo mi się podobają. Rudolf i Hilary
        też, także żeńskie wersje: Hilaria i Rudolfina (chociaż ta ostatnia kojarzy się
        trochę z tym reniferem). A Lubomir to IMO cudo, chociaż do salonowego
        uwodziciela może pasowałoby jakieś inne imię tongue_out
        • abiela Re: Wacia 21.07.05, 11:26
          theodorka napisała:

> Ciekawe imiona. Hortensja i Ludgarda bardzo mi się podobają.

Myslalam, ze od czasu pani Buzkowej, imie Ludgarda jest juz powszechnie znane??
      • gaudencja Re: Wacia 18.12.05, 10:38
        aniadm napisała:

> Z rzadkich imiona występują tam jeszcze Hortensja, Ludgarda (dwie stare
        ciotki)
        > ,
        > Balbina (niania), Zelia (właściwie się nie liczy - francuska guwernantka),

Ostatnio śledziłam imię Zelia (imię matki Teresy od Dzieciątka Jezus) i wyszło
        na to, że powinno się ono spolszczać raczej Celia, a w ogóle to jest forma
        pochodna od Cecylii. Mimo to można się na nie natknąć tu i ówdzie w polskich
        tekstach (np. w życiorysie św. Teresy z Lisieux) właśnie w formie Zelia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.