Dodaj do ulubionych

kompromisowe imiona

19.07.05, 23:01
hej, i do mnie dotarł internet widać moja miejscowość nie taka dechami
zabita. Dzisiaj cały dzień próbuje rozpoznać to dobrodziejstwo XXw. Forum
polecono mi, planuję dziecię, więc pewnie bedę szukać niedługo imienia. Mam
pewne preferencje ale brak kompromisu zbyt staromodnę dla mojego M. A imona
kompromisowe mnie nie przekonują są to Laura, Sara, Judyta. A wy co o nich
myślice. Jakoś podświadomie nie zakładam syna, ale jakby był to będę miała
niemały problem z imieniemsmile
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: kompromisowe imiona 19.07.05, 23:26
      miyoki napisała:

> Mam
      > pewne preferencje ale brak kompromisu zbyt staromodnę dla mojego M. A imona
      > kompromisowe mnie nie przekonują są to Laura, Sara, Judyta. A wy co o nich
      > myślice.

Moze zdradz nam swoje typy, bo inaczej dyskusja bedzie o wiele ubozsza. Co do
      wymienionych imion Judyta zupelnie nie pasuje mi do Laury i Sary. Z tych trzech
      wybralabym hmmmm... Wszystkie sa jakies takie nie takie i na pewno nie
      kompromisowe, no moze Sara...
    • miyoki Re: kompromisowe imiona 19.07.05, 23:42
      może nie kompromisowe, ale jedyne na które jestem w stanie się zgodzić, z
      propozycji męża. Ja miałam pomysł aby nadać imiona po babciach: Eleonora
      (odpadła w przedbiegach a uwazam że to ładne imięsad, Hanna ( choć zbyt
      popularne teraz), Antonina ( zachwyca mnie zdrobnienei Tosia, imie w pełnej
      wersji nieco mniej) lub Helena. Kolejne propozycje to już nie rodzinne
      koleżanka ma małą Idę bardzo mi się podoba, ale raczej nie będzie pasować do
      nazwiska za krótkie imię i nazwisko, Konstancja lub bardziej zwyczajnie Zofia,
      Maria ew, Teresa ew. Alicja
      • bkasik Re: kompromisowe imiona 19.07.05, 23:57
        Jeżeli mogę zabrać głos w tej sprawie to z kompromisowych imion podoba mi się
        Laura i Judyta, Sara jakoś mniej. A co do Twoich preferencji to Eleonora jakoś
        do mnie nie przemawia,ale za to (An)Tosia, jest bardzo ładne, a Ida podoba mi
        się chyba najbardziej, krótkie, bezpretensjonalne. W trakcie szukania imienia
        dla córeczki IDA przykuło moją uwagę na dłuzej, ale cóż jakoś umknęło po
        drodze.
        Pozdrawiam cieplutko mama uroczej Oliwki wink
        PS. A swoją drogą to pomyśl nad imieniem dla małego mężczyzny, bo ja
        podświadomie, od zawsze wiedziałam,ze bedzie facet,a tu pod koniec ciąży
        niespodzianka i... szukanie w popłochu imienia smile
        • miyoki Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 00:04
          Masz rację, ale dopiero staram się o dzidzię na poważnie myśleć będe za kilka
          miesiecysmilea teraz byłam ciekawa waszych opini
      • szczekuszka Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 00:02
        miyoki napisała:

> może nie kompromisowe, ale jedyne na które jestem w stanie się zgodzić, z
        > propozycji męża. Ja miałam pomysł aby nadać imiona po babciach: Eleonora
        > (odpadła w przedbiegach a uwazam że to ładne imięsad, Hanna ( choć zbyt
        > popularne teraz), Antonina ( zachwyca mnie zdrobnienei Tosia, imie w pełnej
        > wersji nieco mniej) lub Helena.

Imie Antonina jest o wiele bardziej popularne niz Hanna. Na Forum byla kiedys
        silna grupa wspierajaca imie Antonia.

Helena- coraz bardziej popularne, moim zdaniem ladne.

Ja bym wybrala Eleonora- swietne!
        • miyoki Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 00:07
          ja też podoba mi się i jeszcze rodzinne tradycje no cóż ale chyba do Eleonorki
          nie przekonam mojego M
          • szczekuszka Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 00:08
            miyoki napisała:

> ja też podoba mi się i jeszcze rodzinne tradycje no cóż ale chyba do
            Eleonorki
            > nie przekonam mojego M

Masz jeszcze sporo czasu. A jak sie czefos bardzo chce wink
    • aedo Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 00:09
      Z kompromisowych podoba mi się Judyta. Z Twoich typów Helena i coraz bardziej
      popularna Alicja.
      • cysia.b Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 09:40
        Eleonora - piękne imię! Może tatuś da się jednak przekonać?
        Z kompromisowych wybrałabym Judytę
        • theodorka Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 10:00
          Mi też Eleonora zaczyna się podobać.
          Z kompromisowych Judyta, ewentualnie Laura, Sara mi się nie podoba, bo znam
          jedną niezbyt sympatyczną sad
          • miyoki Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 11:16
            jak znam życie pewnie będzie synsmile a dla niego już zupełnie bym nie miała
            imienia. Na szczęście może mi coś przez te miesiące liczne wpadnie do głowy
            jeszcze smile
            • theodorka Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 11:19
              miyoki napisała:

> jak znam życie pewnie będzie synsmile a dla niego już zupełnie bym nie miała
              > imienia. Na szczęście może mi coś przez te miesiące liczne wpadnie do głowy
              > jeszcze smile

A może skoro myślisz o imionach dla dziewczynek, to jednak będzie córka smile? To
              działa! Gaudencja pisała kiedyś, że gdy była w ciąży, nie myślała o imieniu dla
              dziewczynki, tylko dla chłopca... i urodził się syn smile
    • gaudencja Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 13:57
      Hej hej!
      Ciekawa jestem bardzo jeszcze propozycji (niekompromisowych) Twojego męża. Co
      do imion żeńskich, widzę, że preferencje mamy prawie identyczne - mam upatrzone
      wprawdzie inne imię dla córeczki (w kilkuletniej perspektywie), niż Eleonora,
      ale to z szeregu róznych przyczyn razem wziętych; natomiast gdybym wybierała
      imię kierując się wyłącznie jego urodą + podobaniem się "od zawsze", to na 97%
      byłaby to Eleonora. Antonina i Helena rowniez należą do moich najbardziej
      ulubionych, a i co do Hani mam bardzo podobne, co Ty, zdanie.

Po pierwsze, może jeszcze z Eleonorą i mężem się uda (mój też kręci nosem na to
      imię, nie wiem czemu). Zaletą tego imienia jest różnorodność możliwych
      zdrobnień: od Nory, przez Leonkę, Lenę i Nelę, aż do Eli.

Po drugie, jesli chodzi o imiona kompromisowe, to gdybym miała wybierać jak
      sama dla swojej córeczki, wybrałabym na pewno (i bez większych oporów
      wewnętrznych, poza żalem z powodu utrącenia moich typów) Laurę - imię znane w
      PL szerzej już co najmniej od "Laury i Filona", z tradycjami w Polsce. Równiez
      Judyta byłaby niezła, ale nie wybrałabym jej ze wzgledu na Grocholę; poza tym z
      całą pewnością nie zdecydowałabym się na Sarę, która - mam wrażenie - w
      ostatnim rzucie popularnosci jest wybierana często w towarzystwie Roksany,
      Nikoli itp. Ale może moje obserwacje dają nieprecyzyjny obraz rzeczywistości.

Po trzecie, może znajdą się jeszcze jakieś inne imiona, które okażą się
      zjadliwe i dla Ciebie, i dla Twojego męża. Np. Letycja - imię jednocześnie
      staroświeckie, nawet zakonne, a z drugiej strony często się podoba osobom,
      które nie przepadają za imionami babć. Może Ligia, Eunika - imiona z
      Sienkiewicza, ale Ligia jest podobna do popularnej ostatnio Oliwii, a Eunikę
      można zdrobnić "Nika", jak zdrabnia się wiele często nadawanych teraz imion
      (np. Weronika).

A czym spowodowany jest taki problem z imieniem chłopięcym? smile
      Pozdrawiam! g.
    • adziunia Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 14:00
      Judyta - baaardzo lubie smile
      Laura i Sara - nie lubie
      Eleonora - jestem za
      Hanna - fajne, lepsze niz Anna
      Antonina - podoba mi sie Tosia
      Helena - tez ladnie
      Ida - wole Idalie
      Konstancja - moze byc
      Zofia - nawet fajne ale teraz bardzo popularne
      Maria - strasznie nie lubie
      Teresa - nie
      Alicja - nijakie, moze za bardzo sie oswoilam z tym imieniem smile
      • abiela Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 14:22
        Z kompromisowych wybralbym Judyte badz Laure. Odrzucilabym Sare. Z twoich
        podoba mi sie wiele imion: KOnstancja, Helenka i Antosia najbardziej!
        • miyoki Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 21:11
          Propozycje mojego męża są jak dla mnie zbyt popularne Magdalena, Natalia,
          Juliana (dobrze, że nie Julia) Imię Julia podpbało mu się już ponad 10 lat temu
          bo tak miała na imię jego pierwsza miłość i nie może przeżałować iż stało się
          tak popularne. Jeśli chodzi o Sarę, miałam koleżankę o tym imieniu stąd moja
          sympatia do niego, ale wogóle te "kompromisowe" imona mi nie podchodzą jak już
          to może Judytak ale dla mnei za bardzo podobna do Justyny i taka jakaś nijaka.
          A z chłopcem cóż nie zastanawiałam się nad tym wogóle, stąd problem. Od kilku
          lat podobał mi się Antoni ale teraz też zbyt popularny a dalej nie mam pomysłu
          zupełnismile
          • miyoki Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 21:13
            Zauważyłam jedną prawidłowość w moim małżeństwie, jak długo powtarzam jakieś
            imię to mąż zaczyna się do niego przyzywyczajać. Więc będę forsować Eleonorkę
            ew. Antonine
          • gaudencja Re: kompromisowe imiona 20.07.05, 21:41
            miyoki napisała:

> Juliana (dobrze, że nie Julia) Imię Julia podpbało mu się już ponad 10 lat
            temu
            >
            > bo tak miała na imię jego pierwsza miłość i nie może przeżałować iż stało się
            > tak popularne

O ile Julianna mi się podoba (Juliana nie) to ZA NIC nie zgodziłabym się na to
            imię, gdyby pierwsza miłość mojego męża miała tak lub podobnie na imię. No,
            chyba żeby zgodził się wcześniej na nazwanie synka imieniem MOJEJ pierwszej
            miłości ;-P

Dla chlopca zestaw propozycji mam już od dłuższego czasu ten sam wink - Ignacy,
            Jeremi, Jędrzej, Konstanty, Wincenty. To z tych bardziej typowych imion z tej
            samej bajki, co Eleonora, Antonina, Helena itp. Oprócz tego np. Melchior,
            Olgierd czy Kajetan. Tylko że mąż pewnie znów będzie preferował np. Jakuba albo
            Kacpra...

A powtarzanie Eleonorki (jeszcze jedno możliwe zdrobnienie: Lea) to IMO bardzo
            dobry pomysł! Zwłaszcza, jeśli nie masz jeszcze presji.
            • miyoki Re: kompromisowe imiona 21.07.05, 00:11
              julanna oczywiście a ta jego miłość miała wtedy 10 lat a on 8 więc o to imię
              nie jestem zazdrosnasmile
              • szczekuszka Re: kompromisowe imiona 21.07.05, 09:20
                Imie Eleonora naprawde godne zainteresowania i przeforsowania. wink
                A dla chlopca moze Apolinary?! wink
    • linna-altair Re: kompromisowe imiona 30.08.05, 16:17
      Mnie bardo podoba się Lura i Sara. Eleonora też może być, ale imiona dla
      chłopców moim zdaniem brzydkie.Twój mąż ma lepsze propozycje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.