ariana1 21.07.05, 21:17 Nie ma oddzielnego wątku o tym imieniu. Co o nim sądzicie? Mnie się podoba bardziej niż Edyta, ale tak do końca nie jestem przekonana JAK bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: JUDYTA 14.12.05, 17:29 Mimo wszystko i pomimo tego, że Grochola nadała to imię bohaterce swojej powieści nie zdobyło ono większej popularności. Czyżby było zbyt twarde, jak na obecne czasy, w których królują eteryczne Julie i Amelie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: JUDYTA 21.07.05, 21:27 Był kiedyś, ale dawno Odbieram to imię jako twarde i zdecydowane (ale dźwięczne, w odróżnieniu np. od Martyny), dla osoby z potężnym charakterem. Może być, choć bez wielkiego entuzjazmu, no i ostatnio trochę zniechęca mnie do niego świadomośc, że ma tak na imię bohterka czytadła Grocholi. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: JUDYTA 22.07.05, 09:49 Gaudencjo, dlaczego cię zniechęca? Mnie przeciwnie- podoba się m.in. ze względu na jej bohaterkę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: JUDYTA 22.07.05, 11:05 ariana1 napisała: > Gaudencjo, dlaczego cię zniechęca? Mnie przeciwnie- podoba się m.in. ze względu > > na jej bohaterkę Mnie tez zniecheca, bo IMO wypociny Grocholi to wlasnie czytadla i nie chcialabym zeby ktos zasugerowalm i inspiracje ta bohaterka. Aczkolwiek imie Judyta jest calkiem ok. Mam w dalszej rodzinie, jedna osiemnastoletnia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: JUDYTA 22.07.05, 21:02 Szczerze mówiąc, tak się zniechęciłam recenzjami, ze już nawet nie próbowałam czytać Grocholi, ale w recenzjach przeczytałam że to jest czytadło. A ponieważ recenzja wymieniła imię głównej bohaterki, spodziewałam się fali nadań. Która to fala na szczęście nie nastąpiła, ale i tak myślę, ze z ew. nadawaniem Judyty można jeszcze nieco odczekać. Ariano, a czy masz już jakieś plany imiennicze, skoro Ariana odpada (nie pytam, jakie, bo jeśli będziesz chciała, to sama zdradzisz)? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: JUDYTA 22.07.05, 22:57 Gaudencjo droga wiesz Ariana tak jeszcze do konca nie odpadła. Jeszcze jest na tapecie, ale jako jedna z propozycji. Alternatywą jest Lidia. Dla chłopca natomiast padły propozycje: Mikołaj, Wojciech i Krzyś. Jest naprawdę dużo imion, które mi się podobają, ale ich nie lubię Dlatego mam taki mały wybór. A co ty byś mi doradziła? Znasz już nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: JUDYTA 22.07.05, 23:49 Dla chłopca Wojciech i Krzyś wydają sie doskonale współbrzmieć z nazwiskiem; Mikołaj jakoś nie do końca (choć też jest niezły), to bliskie sąsiedztwo "ł" i "l" trochę mi przeszkadza w wymowie. A dla dziewczynki Lidię bym odradziła, robi się trochę masło maślane, MSZ trzeba by nazwisko złamać jakąś inną literą, niż L. Miałam koleżankę o tym nazwisku i imieniu Monika, zestawienie IMO idealne, ale jednak Moniki nie doradzam. Pasowałyby np. Klara, Ewa, Marta, Tacjana, Paulina, Karolina, Malwina, Marianna, Marcelina, Elżbieta, Agnieszka, Kazimiera, Alodia, Krystyna, Kryspina, Amalia, Artemia, Kornelia, Erwina, Ksenia, Nawojka, Urszula, Honorata, Zoe, Zyta. Zrobiłam dość duży wypis włącznie z imionami, których raczej nie polecam (Malwina) lub są MSZ zbyt popularne do popularnego nazwiska, bo kiedy zaczęłam czegoś szukać z głowy, nie ze spisu imion, uderzyło mnie, ze w gruncie rzeczy nie jest łatwo dopasować imię do Twojego nazwiska - niektore imiona są zbyt łagodne i dają efekt masła maślanego (np. Idalia), inne są dla odmiany zbyt "ciężkie". Gorąco bym Cię namawiała do zastąpienia Ariany Artemią - to drugie imię brzmi bardzo harmonijnie z Twoim nazwiskiem, bo jest nieco twardsze, a jednocześnie jest delikatne i, ach bardzo IMO ładne. Wyjatkowo pasuje mi się też Zyta, Klara, Amalia, Tacjana, Urszula - i kilka innych Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: JUDYTA 24.07.05, 10:29 Gaudencjo, bardzo Ci dziękuję za zaiteresowanie i czas, który poświęciłaś na sporządzenie dla mnie listy imion Bardzo sobie cenię Twoją znajomość rzeczy ( tj. imiennictwa) i Twoje zdanie jest dla mnie ważne. Zawsze poważnie podchodzisz do różnych kwestii na forum. Na razie jeszcze nie mogę się zdecydować na jakieś konkretne imię. Zobaczę które mi będzie pasowało już po urodzeniu Ale na pewno wezmę do serca Twoje propozycje i uwagi pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: JUDYTA 25.07.05, 13:44 Dzięki, Arianko To przecież są i tak luźne propozycje, a imię ma pasować przede wszystkim Wam! Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: JUDYTA 23.07.05, 07:38 Niestety do mnie Judyta jakoś nie przemawia mimo, że Grocholi nie czytałam . A Edyta w ogóle odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: JUDYTA 23.07.05, 09:52 Takie sobie imię sezonowe. Jego popularność wzrosla wraz z ukazaniem się "Nigdy w życiu" Grocholi. Odpowiedz Link Zgłoś