ines2 03.08.05, 10:28 Tym razem żeńskie imiona na "D" - proszę oceńcie jeżeli macie chwilkę czasu. Może być pojedynczo Które ładne, które nie? Dora Dagna, Daria, Dalia, Delia, Doris (chyba nie zarejestrowali by takiego?) Dajana, Debora, Dorota Dagmara, Delfina, Daniela Dominika, Domicela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik12 Re: Imiona na "D" 03.08.05, 12:32 chyba oprócz Dominika rzadne mi się nie podoba.. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona na "D" 03.08.05, 13:00 Dagna - może być Daria - nie Dalia - ładne Delia - ładne Debora - amerykańskie Dorota - prześliczne! Bardzo mi się podoba Dagmara - miałam koleżankę o takim imieniu. Była ok, ale imię jest niezbyt. Delfina - Potocka. Może być, chociaż bez przekonania Daniela - ładne. Litera "D" dodaje delikatnej Anieli nieco charakteru. Dominika - znam jedną, jest bardzo piękną dziewczyną, za drugą nie przepadam. Imię dość ładne. Domicela - niestety po lekturze (nie)stosownych wątków automatycznie rozdziela mi się na człony "dom i cela". Gdyby nie to - ładne Nie istnieją: Dora, Doris Imię z błędem: Dajana (powinno być Diana, która też mi się podoba) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona na "D" 03.08.05, 13:05 Dla porządku dodam, że imion żeńskich na "d" jest znacznie więcej. Na przykład Danuta, Dawida (hmmm...), Dąbrówka, Dobrawa, Demetria, Dezyderia, Dionizja, Dobiesława, Dobrochna, Dobromiła, Dobrosława, Dobroniega (moim zdaniem przepiękne), Domicja, Donata, Drogomiła, Drogosława, Dobiegniewa, Dobrogniewa. Może Gaudencja jeszcze coś dopisze Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Imiona na "D" 03.08.05, 15:15 gunka2 napisała: > No i Damroka. Ooo, zapomniałam o nim zupełnie Bardzo ładne A Doryda wydaje mi się całkiem "strawna". Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Imiona na "D" 03.08.05, 15:09 Doris to po polsku Doryda - wedle zasad spalszczania imion zenskich na koncowke "-is" (te sa glownie greckiego pochodzenia): Artemis - Artemida, Isis - Izyda itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona na "D" 03.08.05, 17:27 Podobają mi się: Domicela, Dagna (ew. w formie Dagny), Diana (czemu w tym spisie w tragicznej formie Dajana??!!) Dla odważnych, ale czemu nie?: Delfina, Doryda (nie: Doris) Niezłe: Dagmara Może być: Dorota, Dominika, Dalia Nie: Daniela, Daria W żadnym wypadku: Dajana w tej pisowni (lub wymowie), Doris w tej formie, Dora (bo tylko jako zdrobnienie), Delia (kojarzy mi się z częscią stroju sprzed kilkuset lat). Oczywiście są jeszcze inne imiona na "d", poza wspomnianą Dianą; może się powtórzę z dziewczynami, ale są to: Bardzo mi się podobają: Dobroniega, Dobiegniewa, Dobiesława, Druzjanna, Dobrogniewa, Dalebora, Danuta (czemu nie było tego imienia w pierwotnym zestawieniu?), Demetria, Dezyderia, Dionizja, Dobromiła, Dobrosława, Dobrosułka, Donata Podobają mi się: Dąbrówka, Dobrawa, Dobosława, Dobromira, Drogosława, Dziersława Dla odważnych, ale czemu nie?: Damroka, Domaczaja, Domasława, Dziesława, Dzirżysława Dla bardzo odważnych, ale również czemu nie?: Dalewuja, Dadzboga, Dobrowieść, Dobrożyźń, Dziadumiła Tragedia: Dolores Odpowiedz Link Zgłoś
ines2 Re: Imiona na "D" 04.08.05, 09:55 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wypowiedzi ))) Odpowiedz Link Zgłoś
dobiesia Re: Imiona na "D" 11.08.05, 15:49 Dobrawa, Dobrosława, Dobrochna sa suuper. A klasycznie to może Dorota? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona na "D" 05.08.05, 11:11 Najładniejsze według mnie to Doris i Daria. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona na "D" 09.08.05, 15:54 Dora - wole Dorote Dagna - podoba mi sie, jeszcze bardziej Dagny Daria - absolutnie nie do przyjecia dla mnie Dalia - calkiem ladne Delia - nie, wole Dalie Doris - wole Dorote, w moim odczuciu ciotkowate Dajana - straszne Debora - niespecjalnie, ale moze byc Dorota - super Dagmara - IMKO brzydkie Delfina - neutralnie Daniela - brzydkie Dominika - neutralnie Domicela - neutralnie Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Imiona na "D" 11.08.05, 08:32 > > Dora - nie podoba mi się, za bardzo kojarzy sie z Dorotą, a tego imienia nie lubię > Dagna - bardzo ładnie, Daria - podoba mi się, Dalia, Delia,- Dalia bardziej jest w moim guście Doris - raczej nie > Dajana, Debora, Dorota - żadne z nich nie podoba mi się , Dajana - nie słyszałam o takim, chyba ze jako Diana (ale równiez nie podoba mi sie) > Dagmara - może być. Kiedys bardziej mi sie podobało Delfina - raczej nie > Dominika, Domicela - Dominika bardzo ładne, Domicela - nie M. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Imiona na "D" 11.08.05, 08:32 Pominęłam niechcąco Danielę . Podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona na "D" 04.09.05, 12:14 Dora-to alternatywa od Doroty i Dorota jest ładniej. Dagna-nie Daria-ładne imie Daliatak samo ja powyżej Delia-nie Doris-podoba mi się bardziej niz Dorota Dajana-Diana tak,ale Dajana...Nie w takiej pisowni.Tak czytane imię ok,ale tylko w orginalnej pisowni. Delfina-niezłe Daniela-ładne'nawet bardzo.Dużo ładniesze niż w pisowni Danielle Dominika-takie sobie Domicela-oj nie! Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Imiona na "D" 04.09.05, 12:19 Och pominełam 3 imiona. Dagmara-może być Debora-oj absolutnie nie! Dorota-podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś