trissie 18.08.05, 13:10 Już już prawie zaakceptowałam Joachima, ale czuję wewnętrznie, że nie jest to imie dla mojego dziecka. Jakoś trudno mi jest zwracać sie do jeszcze nie narodzonego malca tym imieniem, chociaż bardzo nam się podoba. Ostatnio zaczęliśmy rozważać Leona, to chyba ładne imie, zważywszy, że mały urodzi się w w Anglii? co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smellson Re: Joachim czy Leon 18.08.05, 13:11 mnie zdecydowanie bardziej podoba się Joachim. A może Jeremi albo Jonasz? Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Joachim czy Leon 18.08.05, 13:19 Jedno i drugie piękne, bardziej podoba mi się Joachim, ale jesli czujesz, że nie jest to imię dla Twojego dziecka to lepiej wybierzcie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
tromysza Re: Joachim czy Leon 18.08.05, 13:30 moja przedmówczyni ma rację. Jeśli nie czujesz "Joachima" to nie nadawaj dziecku tego imienia. Leon- dla mnie piękne Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Joachim czy Leon 18.08.05, 14:56 A ja wybrałabym zdecydowanie Leona. Jest na mojej liście dla drugiego synka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Joachim czy Leon 18.08.05, 15:01 Ze wzgledu na to, ze mieszkacie w Anglii wybralabym Leona - mysle, ze bedzie latwiejszym imieniem dla Anglikow. Ale podobaja mi sie oba! Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Joachim czy Leon 19.08.05, 11:52 Leon to jest to. Jesteśmy raczej zdecydowani i fajnie sie zwracać w ten sposób do malca. poszukujac informacji o Leonie, natrafiłam na zdjęcia synka Justyny Steczkowskiej. Mały Leon potomek Steczkowski jest przeuroczy i to imię dodaje mu jeszcze wdzięku. Wiem, że nie powinnam sie sugerowac zdjeciami obcych dzieci przy wyborze imienia, ale uległam urokowi tego szkraba. A Justyna mówi do niego Leo, fajnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Joachim czy Leon 19.08.05, 11:53 Mnie ze zdrobnien podoba sie jeszcze Leos. Odpowiedz Link Zgłoś
lagusiap Re: Joachim czy Leon 29.08.05, 21:47 My mamy synka Leona.Na początku wszystcy byli zdziwieni i niewielu osobom się podobało,ale my byliśmy przekonani.Dodam,że na początku mi podobało się bardzo,a mężowi nie,ale jak ja zaczęłam się łamać,to mąż powiedział,że on już się przyzwyczaił do tego,że synek będzie miał na imię Leonek i tak zostało.Nie żałujemy Super dzielny chłopak z naszego synka! Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Joachim czy Leon 29.08.05, 22:47 lagusiu, bardzo Ci dziekuję za dodanie otuchy My oboje z mężem czujemy, że Leon to imie dla naszego synka i nie wyobrażam juz sobie innego imienia dla naszego dziecka. Ale w rodzinie zapanował prawie skandal. Dzisiaj rozmawiałam z rodzicami przez telefon i usłyszałam "błagam, tylko nie Leon" na co ja niezmiennie odpowiadam: "przyzwyczaisz się". Czuję jednak, że chciałabym, aby wszyscy zaakceptowali imię dziecka, taka już ze mnie neurotyczna konformistka Pozdrawiam Twojego Leonka, jak jeszcze do niego mówicie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Joachim czy Leon 29.08.05, 22:52 Leon bardzo mi się podoba, i też go mam na swojej liscie potomkowej. A "Leon zawodowiec" będzie nadal przysparzał temu imieniu zwolenników, choć starsze pokolenie pewnie nie będzie mieć z nim filomwych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
lagusiap Re: Joachim czy Leon 30.08.05, 14:01 Trissie moi rodzice i teściowa na początku byli bardzo przeciwni,no może moja mama najmniej,bo mój dziadek(mamy tato)miał na imię Leon.Strasznie zawżało w rodzinie,szczególnie wśród ciotek i wujków,jak się dowiedzieli o naszym pomyśle imienia dla synka.Tylko młodsze pokolenie nie robiło problemu,im się nawet podobało.Teraz nie wyobrażam sobie innego imienia dla naszego Melona,bo tak mówimy do niego pieszczotliwie.Zwracamy się też do synka Leonku,Leoneczku,Leo.Myślę,że z czasem wszystcy się przyzwyczajają do imienia dziecka.Super,że Wam też się podoba to imię Pozdrawiamy serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Joachim czy Leon 02.09.05, 13:38 Leon dla mnie definitywnie odpada!!!!!!!!Joachim nie powiem imię nie najbrzydsze,ale nie zachwyca mnie ani trochę!Jednk jeżeli dziecko ma sie urodić i wychowywać w Angli to może być.W Polsce zresztą też.Co do zdrobnień to najlepszym wydaje mi się Josh(i patrzcie jak ładnie brzmi w porównaniu do koszmarnego imienia Joshua).O! Może teŻ być Joe. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Joachim czy Leon 02.09.05, 13:43 Ale Leo może żeczywiście być!Nie pomyślałam o tym zdrobnieniu!Podoba mi się bardzo!Jednak Leo,nie żaden Leon!Może nadacie niepełną formę(można) czyli Leo. Odpowiedz Link Zgłoś