mika974 12.02.06, 12:11 Co sądzicie o tym imieniu dla chłopca? Podoba mi się nieodmiennie od lat. Zastaniawiam się nad nim na przyszłość. Własciwie jest to jedyne imię meskie, które mi się bez zastrzeżeń podoba. A Wam? I jakie polecalibyście zdrobnienia? Mi się podoba Emik, Emiś, Emi...Może niecodzienne, ale jakiże piękne to imię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Emanuel 12.02.06, 12:48 nie jest brzydkie. W ramach skojarzeń, oczywiście motylek od Makowej Panienki, a także panowie z królewskiego rodu w Hiszpanii i zdaje się, że Kanta z jego Immanuelem też pod Emanuela podciągniemy... No i jeszcze nie zapominajmy o fanach piłki nożnej. Znany Polak - Olisadebe... A znaczeniowo: Bóg jest z nami - brzmi optymistycznie dla niektórych. A ja w uszach ciągle słyszę tę pieśń Emmmanuel, Bóóóg jest z naaami... (te potrójne litery to wyciąganie śpiewne, którego w wersji pisanej nie potrafię lepiej odzwierciedlić)... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Emanuel 12.02.06, 14:01 nchyb napisała: > W ramach skojarzeń, oczywiście motylek od Makowej Panienki, a także panowie z > królewskiego rodu w Hiszpanii W Hiszpanii królowali Filip, Karol, Alfons, Jan, Ferdynand. Manuel to raczej ewenement. Częściej spotykany był na tronach portugalskim i sabaudzkim. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Emanuel 12.02.06, 15:20 > ewenement. Częściej spotykany był na tronach portugalskim i sabaudzkim. > M. Całkiem możliwe, ale i tak z tamtymi stronami mi się kojarzą Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Emanuel 12.02.06, 15:22 nchyb napisała: > A ja w > uszach ciągle słyszę tę pieśń Emmmanuel, Bóóóg jest z naaami... Ja też ciągle to słyszę. Ale samo imię ładne... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Emanuel 12.02.06, 16:47 Złe nie jest, aczkolwiek jakoś nie do końca do mnie przemawia... A zdrobnienia to na przykład Emyś Maniuś Emiś Emisiątko Emisio Emi Em Manuel Maniś Eman Emcio Mel Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emanuel 12.02.06, 18:13 Emanuel podoba mi się i myślę, że to będzie dobry wybór Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Emanuel 12.02.06, 20:22 Swietny wybór i jestem jak najbardziej za - a zdrobnienia jakie mio przychodzą do głowy to : Emek, Emiś, Emcio. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Emanuel 12.02.06, 20:42 Nie moge ie oprzec skojarzeniom ze Zbawicielem i juz wymieniona piesnia. Ale znam malego Emmanuela, mowi sie na niego Manu, i chyba z imienia jest zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś