26.05.24, 17:06
Dociagnąłem już do takiego wieku, że mogę używać w dyskusjach zwrotu [b]"za moich czasów"[/i].
"Za moich czasów" wszystko było oczywiście pod każdym względem lepsze niż obecnie, słońce jaśniej świeciło,
ptaki ładniej śpiewały, nie było wydarzeń na świecie zwiaząnych z takimi sprawcami na skalę globalną i krajową jak Trump, Putin, Kaczyńscy i im podobni. "Moje czasy" to mniej więcej lata 1980 - 2010, których "apogeum" przypada na ich środek, czyli gdzieś na okolice roku 1995. W tamtym okresie (okolice 1995), kiedy przylatywałem do Polski z Kanady, to było to głównie w celu spotkań z rodziną, natomiast żadna przyjemność
związana z samym pobytem. Polska była wtedy jeszcze dosyć biedna, płyty chodnikowe w miastach były krzywe, "komunistyczne", niedbale położone, jeździły jeszcze w miastach głównie "postkomunistyczne" "małe fiaty", "polonezy" i "łady". Nie było galerii handlowych, a wiekszość ludzi nawet nie wiedziała co to jest.
Najprzyjemniejszą dla mnie wtedy chwilą był moment powrotu do Kanady, kiedy już po przejściu kontroli granicznej na Okęciu znalazłem się w strefie oczekiwania na samolot, a jeszcze większe "szczęście" ogarniało mnie już po przybyciu do Amsterdamu (latalem wtedy głównie KLM-mem z przesiadką na Schiphol).
Galerie handlowe to była wtedy "specjalność" amerykańska (kanadyjska także), bo nawet w najbogatszych krajach Europy nie było ich zbyt dużo (najslynniejsze to wtedy chyba "Hansaviertel" w Hamburgu czy "Galleria Vittorio Emanuele II" w Mediolanie). W Niemczech, w centrach miast istniały wprawdzie bogate i imponujące skupiska domów towarowych (np. "Hertie", "Kaufhof", "Woolworth" itp., w największych miastach w rownież
w centrach dzielnic), tym niemniej galerie w stylu amerykańskim nie byly powszechnie znane. W roku 1990 odwiedzili mnie w Ottawie, gdzie wtedy mieszkałem moi znajomi Niemcy, młode małżeństwo z Freiburga i po zobaczeniu galerii "Rideau Shopping Centre" stwierdzili, nie bez nuty uznania, że jest to "Kaiser-Joseph-Strasse pod dachem" (Kaiser-Joseph-Strasse: główna ulica handlowa Freiburga). Ottawa miała wtedy ze 4 duże galerie i kilka pomniejszych. Przylatywałem do Polski co roku i oglądałem wszystkie przemiany jak przyspieszony film. Pierwszą galerią, ktorą poznałem w Polsce, było stosunkowo niewielkie centrum handlowe "Géant" w Warszawie na ulicy Grochowskiej, niedaleko końcowego przystanku tramwajowego. Kiedy poszedłem tam po raz pierwszy zapomniałem przez chwilę gdzie jestem, wydalo mi się, że nadal w Kanadzie. Ale to był oczywiście dopiero początek. W kolejnych latach poznawałem "Galerię Mokotów", "Blue City" itp. Obecnie tych galerii jest takie "zatrzęsienie", po kilka w każdej warszawskiej dzielnicy, w innych miastach również, że ludzie nawet z krajów od Polski bogatszych (np. Danii) są zdania, ze w Polsce na punkcie tych galerii "mają bzika". Obecnie owe galerie są w Polsce na ogół nowsze niż w Kanadzie, być może nawet liczniejsze, bogate jadłodajnie szybkiej obsługi chińskie i inne (również "samoobsługowe", w Kanadzie raczej nieznane) są czymś bardzo powszechnym. Natomiast w Kanadzie, w małych miastach galerie się likwiduje, tam gdze są "nieopłacalne". W ten sposób "zniknął" najbliższy od nas chiński bufet, najbliższa księgarnia i wiele innych sklepów, do których przez
lata zdażyłem się przyzwyczaić (są nadal w miastach nieco dalszych). Czyżby więc "moje czasy" byly rzeczywiscie najlepsze? Bo Polska stała się w międzyczasie ponownie "nieatrakcyjna" z innego powodu. Wielu ludzi "powariowało" uznając, ze Unia Europejska to "ZSRR bis", a prawdziwy "ZSRR bis" (Rosja) rozpętał wojnę w Europie. A rozpętał ją głownie z powodu zawiści, nie czarujmy się. Doprowadził te kraje do nędzy, podczas gdy Unia Europejska wywindowała je do bogactwa.
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Przemiany 26.05.24, 17:30
      pod sam koniec rozważań przeskoczyłeś lockdowny z powodu koronogrypy, które okazały się strzałem w kolano
      • boomerang Re: Przemiany 27.05.24, 23:36
        on w swojej gorliwości dał się nawet zaszczepić w kolano
    • obrotowy Przemiany są widoczne :) 26.05.24, 17:46
      de_oakville napisał:
      słońce jaśniej świeciło...

nieprawda.

swiecilo ciemniej i bylo żółte

- dzis, ze wzgledu na dziure ozonowa

swieci jasniej i jest białe :)
      • a.jej.rkoniak Re: Przemiany są widoczne :) 27.05.24, 02:23
        napisał Jasio w dziurze pod dziurą
        ozon zmienia skład spektralny światła słonecznego w Kanadzie południowej?
        • j-k Przemiany są widoczne :) 28.05.24, 22:44
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> napisał Dr. Jasio

> ozon zmienia skład spektralny światła słonecznego ?

owszem.

slonce z samego rana i z wieczora jest pomaranczowe.

kolorystyka - to efekt filtracji swiatla slonecznego przez atmosfere.
          • boomerang Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 01:00
            > slonce z samego rana i z wieczora jest pomaranczowe.

To nie tak. Z rana słońce jest raczej żółte, a wokół niego sporo niebieskiego. Z wieczora mamy słońce czerwone i dużo czerwieni wokół. Zjawisko Dopplera. Rano zanim zobaczysz słońce, to już widzą go koguty i zawiadamiają gospodarza. Choć jest jeszcze całkiem czarno (dla ludzkiego oka), do oczu kogutów dociera już promieniowanie nadfioletowe - przesunięcie widma słonecznego w stronę krótszych fal nadfioletowych, wskutek tego że słońce zbliża się do obserwatora na ziemi. Wieczorem na odwrót - słońce się oddala, stąd mamy przesunięcie w stronę czerwieni.

> kolorystyka - to efekt filtracji swiatla slonecznego przez atmosfere. Niezupełnie. Patrz wyżej, panie chemiku-ekonomisto.
            • stefan4 Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 10:38
              boomerang:
              > To nie tak. Z rana słońce jest raczej żółte, a wokół niego sporo niebieskiego.
              > Z wieczora mamy słońce czerwone i dużo czerwieni wokół. Zjawisko Dopplera.

Hmmm... A czy możesz policzyć, jak duży wpływ może mieć Doppler na tą zmianę barwy? Mnie wychodzi, że prędkość, z jaką obserwator na równiku zbliża się do Słońca rano to ok. 0.5km/s; i prędkość, z jaką obserwator na równiku oddala się od Słońca wieczorem to ok. 0.5km/s; więc różnica tych prędkości to tylko 1km/s. Jeśli nie na równiku, to jeszcze mniej. To znaczy, że dopplerowska zmiana częstotliwości może być tylko wielkości
                  1/300000  =  1/3000 %  ≈  0.0003%
              czyli prowadzić od 400THz (czerwień, na skraju widzialności) do 400.0012THz. Taka zmiana jest niezauważalna, górny koniec skali światła widzialnego to ok. 790THz, prawie dwukrotnie więcej.

Zabarwienie Słońca o wschodzie i zachodzie pochodzi raczej od rozczepienia białego światła w atmosferze, jak w pryzmacie. Wtedy promienie słoneczne padają na nią skośnie i mają do przejścia dłuższą drogę, więc zjawisko jest silniejsze niż w południe. A różnice między kolorem o wschodzie i zachodzie są lokalne i zależne od klimatu (np. od zawartości wody w atmosferze), nie wszędzie na Ziemi i nie zawsze jest tak, jak opisujesz. I myślę (chociaż nie znam szczegółów), że dadzą się wyjaśnić raczej lokalnymi zmianami temperatur i wilgotności powietrza w rytmie noc/dzień.

- Stefan
              • boomerang Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 23:27
                > I myślę (chociaż nie znam szczegółów), że dadzą się wyjaśnić raczej lokalnymi zmianami temperatur i wilgotności powietrza w rytmie noc/dzień.

Myśl sobie tak dalej. Szczegóły przesłaniają ci całość. Radzę ci swoje obliczenia obliczyć jeszcze raz, ale prawidłowo.

• stefan4 Re: Przemiany są widoczne :) 30.05.24, 17:36
                  boomerang:
                  > Radzę ci swoje obliczenia obliczyć jeszcze raz, ale prawidłowo.

Pomożesz?

Bo ja zaglądałem tu, i tu, i nawet tu, i nigdzie nie znalazłem żadnego związku zmian koloru Słońca z efektem Dopplera.

- Stefan
                  • boomerang Re: Przemiany są widoczne :) 30.05.24, 19:10
                    Wschód i zachód słońca powinny wyglądać identycznie, gdyby chodziło tylko o rozpraszanie niebieskiego światła, a tymczasem różnią się od siebie diametralnie. Na fotografiach zawsze potrafię odróżnić zachód od wschodu słońca.
            • j-k Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 18:34
              boomerang napisał:

> > slonce z samego rana i z wieczora jest pomaranczowe.
              >
              > To nie tak. Z rana słońce jest raczej żółte, a wokół niego sporo niebieskiego.
              > Z wieczora mamy słońce czerwone i dużo czerwieni wokół. Zjawisko Dopplera. Rano
              > zanim zobaczysz słońce, to już widzą go koguty i zawiadamiają gospodarza. Choć
              > jest jeszcze całkiem czarno (dla ludzkiego oka), do oczu kogutów dociera już p
              > romieniowanie nadfioletowe - przesunięcie widma słonecznego w stronę krótszych
              > fal nadfioletowych, wskutek tego że słońce zbliża się do obserwatora na ziemi.
              > Wieczorem na odwrót - słońce się oddala, stąd mamy przesunięcie w stronę czerwi
              > eni.
              >
              > [i]> kolorystyka - to efekt filtracji swiatla slonecznego przez atmosfere.[
              > /i] Niezupełnie. Patrz wyżej, panie chemiku-ekonomisto.

nie mam co patrzec wyzej, bo nielaskawie potwierdzasz moja (ogolna) uwage , rozbijajac ja tylko na czesci.

• boomerang Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 23:17
                > nielaskawie potwierdzasz moja (ogolna) uwage , rozbijajac ja tylko na czesci.

Twoją ogólną uwagę to o dupę rozbić.
          • a.jej.rkoniak Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 01:49
            odpowiedz na pytanie, krakowski mędrku -
            czy ozon zmienia skład spektralny światła słonecznego
            • boomerang Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 02:00
              czy j-k jest krakowski?
            • j-k Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 18:38
              > odpowiedz na pytanie, krakowski mędrku -
              > czy ozon zmienia skład spektralny światła słonecznego

tak, gdyz wchodzi w korelacje z tym promieniowanem, - roznie dla roznych frekwencji
              .
              obserwator.imgw.pl/2022/09/16/ozon-i-zmiana-klimatu/#:~:text=Natomiast%20zasadnicza%20naturalna%20warstwa%20ozonowa,od%20oko%C5%82o%20600%20milion%C3%B3w%20lat.
              • boomerang Re: Przemiany są widoczne :) 29.05.24, 23:48
                Ozon nie zmienia składu widma słonecznego, jako że promieniowanie UV nie wchodzi w skład tego widma. Mam na myśli ludzi, a nie ptaki, bo te widzą tę nieszkodliwą część promieniowania UV o niższej częstotliwości. które dla ludzi jest czarne. Czarne ptaki dla ptaków nie są czarne.
                • j-k cd. Przemiany są widoczne :) the end. 30.05.24, 07:01
                  k...50 lat temu slonce bylo zoltawe...

dzis jest bialawe.

i to wina Pana Boga.
                  • boomerang Re: cd. Przemiany są widoczne :) the end. 30.05.24, 19:14
                    Po tym jak wybuchł wulkan Krakatau to niebo nad Norwegią było czerwone.

• zwrotnicowy Re: Przemiany 26.05.24, 22:12
      Unia Europejska jest sowiecka. Rzadzą komisarze i jest Rada Najwyższa zwana Parlamentem Europejskim, który zatwierdza wszystko czego komisarze chcą.

Z tym windowaniem do bogactwa polemizowalbym. W 1991 roku PKB na glowę w Niemczech, Holandii i Italii było identyczne, niższe od Francji i daleko wyższe od Irlandii. Dzisiaj Irlandia jest dwa razy bogatsza niż Niemcy, ktore sa biedniejsze od Holandii. Włochy stracily dystans i są na poziomie 80% Niemiec razem z Francja.
      • vermieter Re: Przemiany 26.05.24, 22:22
        zwrotnicowy napisał:

> Unia Europejska jest sowiecka. Rzadzą komisarze i jest Rada Najwyższa zwana Par
        > lamentem Europejskim, który zatwierdza wszystko czego komisarze chcą.
        >
        > Z tym windowaniem do bogactwa polemizowalbym. W 1991 roku PKB na glowę w Niemcz
        > ech, Holandii i Italii było identyczne, niższe od Francji i daleko wyższe od Ir
        > landii. Dzisiaj Irlandia jest dwa razy bogatsza niż Niemcy, ktore sa biedniejsz
        > e od Holandii. Włochy stracily dystans i są na poziomie 80% Niemiec razem z Fra
        > ncja.

ty też jesteś sowiecki, putinowskie ścierwo
        • zwrotnicowy Re: Przemiany 26.05.24, 22:36
          E tam. Ty jesteś sowiecki bo używasz bolszewickiej terminologii.
      • de_oakville Re: Przemiany 26.05.24, 22:48
        zwrotnicowy napisał:

> Unia Europejska jest sowiecka. Rzadzą komisarze i jest Rada Najwyższa zwana Par

To brzmi jak rosyjska propaganda, zawsze "rozbijacka", nigdy budujaca, zawsze w historii najglupsza ze wszystkich, szyta "najgrubszymi nicmi" i liczaca na osoby majace "klapki na oczach" jak kon, ktory widzi tylko do najblizszego zakretu i nie pamieta zupelnie drogi za plecami, ktora przebyl do tej pory. Ma za mala "pojemnosc" łba, choc wielki rozmiarami, zeby cos wiecej kojarzyc poza swistem bata, zapachem owsa lub siana i owej drogi do zakretu. Procent "ludu" na ktory taka propaganda moze liczyc jest bardzo niewielki np. w Danii lub w Finlandii, za to na tyle duzy np. w Polsce, ze "sowjet" liczy w Polsce nadal na swoje wplywy. Czy sie myli? Oby.
        • zwrotnicowy Re: Przemiany 27.05.24, 00:13
          Parlament Europejski to farsa. Po angielsku nazywają to rubber stamp. Komisarze są postawieni i praktycznie nie ponoszą najmniejszej odpowiedzialnosci przed obywatelami. Obywatele nie są obywatelami, są poddanymi komisarzy. W twojej Kanadzie w dalszym ciagu twoj premier potrzebuje twojego głosu aby być u wladzy. Komisarz nie ma takiego problemu. On musi uwazać aby nikomu w koterii się nie narazić. Zatem nie bądź śmieszny i nie wyjeżdżaj mi tu z rosyjską propagandą.
          • j-k dokladnie tak jest. 27.05.24, 00:25
            zwrotnicowy napisał:
            > Parlament Europejski to farsa.
            Zatem nie bądź śmieszny i nie wyjeżdżaj mi tu z rosyjską propagandą.

dokladnie tak jest.
        • boomerang Re: Przemiany 27.05.24, 00:32
          zwrotnicowy napisał:

Te podobieństwa wzięły się stąd że nad kształtem UE pracowali trockiści.
    • boomerang Re: Przemiany 26.05.24, 23:40
      > nie było wydarzeń na świecie zwiaząnych z takimi sprawcami na skalę globalną i krajową jak Trump, Putin, Kaczyńscy i im podobni. "Moje czasy" to mniej więcej lata 1980 - 2010

Kaczyński wtedy był, tylko inny - Ted Kaczynski. W 1980 żyli jeszcze Breżniew, Czernienko i Andropow. Po Polsce grasowała ich matrioszka - Jaruzelski - polski bandyta wszechczasów.
    • gosc88 Re: Przemiany 27.05.24, 02:17
    • a.jej.rkoniak Re: Przemiany 27.05.24, 02:20
      Moja mama twierdziła z przekąsem, że przed wojną to było lepiej. Bo jak piorun uderzył, to cała wieś poszła z dymem, a teraz tylko jedna chałupa.
      Centra handlowe mają swoją zaletę i wielką wadę - parkingi. Dla właścicieli sklepów to zaleta i wada. Większy obrót, ale obowiązek otwierania każdego dnia. Nawet niskoobrotowy. Opłaty czynszowe są horrendalne, każdego miesiąca muszą powiadamiać o obrotach. Sklepy o niskiej popularności są bezwzględnie usuwane z centrum.
      Polska na obecności w UE zyskała, ale to była inna unia. Teraźniejsza stacza się ruchem przyspieszonym w kierunku nowego RWPG z dominacją berlińsko-brukselską.
      • hordol Re: Przemiany 27.05.24, 06:23

> Polska na obecności w UE zyskała, ale to była inna unia. Teraźniejsza stacza si
        > ę ruchem przyspieszonym w kierunku nowego RWPG z dominacją berlińsko-brukselską
        > .
        >
        zgadzam się.
        niestety :-(
      • de_oakville Re: Przemiany 27.05.24, 12:29

> Polska na obecności w UE zyskała, ale to była inna unia. Teraźniejsza stacza si
        > ę ruchem przyspieszonym w kierunku nowego RWPG z dominacją berlińsko-brukselską

Jakas dominacja musi zawsze byc. W Ontario mamy dominacje "torontońsko-ottawską" i miasto Kingston (najwieksze pomiedzy Montrealem i Toronto) nie buntuje sie z tego powodu, bo jest mniejsze i ekonomicznie slabsze. Cieszy sie slusznie, ze lezy na trasie pomiedzy tak znacznymi miastami i z tego korzysta. Widzi jasne barwy a nie szuka "dziury w calym". Polacy chcieliby zawsze dominowac, zeby ich zdanie bylo najwazniejsze.
        Chcieliby, zeby w Unii Europejskiej byla dominacja "warszawsko-bratysławska". Nic nie stoi na przeszkodzie, ale na to trzeba byloby jeszcze popracowac i poczynic pewne wyrzeszenia. Kaczyński rowniez nie zgadza sie w obecnej Polsce z dominacja Tuska, bo chce wlasnej dominacji. Nie widzi, ze jego "kaliber" jako polityka jest o wiele mniejszy niz Tuska, chociaz on uwaza odwrotnie. A obecnie sa takie czasy, ze "kto nie popiera Tuska ten popiera ruska".
        • a.jej.rkoniak Re: Przemiany 27.05.24, 14:47
          poczytaj sobie o pomysłach Macrona przedstawionych do "konsultacji" Niemcom, a dotyczących wspólnych finansów i paru innych rzeczy. To było na spotkaniu w Niemczech kilka dni temu. Dzisiejszy The Times.
          Ten facet jest niebezpieczny z naszego punktu widzenia.
        • boomerang Re: Przemiany 27.05.24, 23:42
          > Polacy chcieliby zawsze dominowac, zeby ich zdanie bylo najwazniejsze.

Akurat w kwestii Rosji zdanie Polski było słuszne, podczas gdy Niemcy się mylili, a Francja Niemcom wtórowała. Tusk również się mylił.
          • de_oakville Re: Przemiany 28.05.24, 00:00
            boomerang napisał:

> > Polacy chcieliby zawsze dominowac, zeby ich zdanie bylo najwazniejsze.
            >

>
            > Akurat w kwestii Rosji zdanie Polski było słuszne, podczas gdy Niemcy się mylil
            > i, a Francja Niemcom wtórowała. Tusk również się mylił.

Mialem na mysli zdanie na temat wszystkich spraw, rowniez gospodarczych, a nie tylko zdanie na temat polityki.
            Tusk sie mylil, podobnie jak wielu politykow na Zachodzie (np. Merkel) bo "kazdy sadzi po sobie", a czlowiek z natury uczciwy nie "rozczyta" tak dobrze cwaniaka i oszusta jak drugi cwaniak i oszust. Potrzebuje na to wiecej czasu, bo trudno mu poczatkowo uwierzyc, ze drugi czlowiek moze byc tak inny od niego, nie miec zadnych zasad moralnych, zadnych skrupulow i zadnego szacunku dla zycia i uczuc innych. Polacy, szczegolnie pochodzacy z bylej "Kongresowki" lepiej znaja Rosje i ruskich i nie tak latwo daja sie "wpuscic w maliny" przez dzwieki, ktore tamte istoty na wschodzie wydaja z ust. Bo to co robia i co mysla nie ma nic wspolnego z tym co mowia. A mowia glownie tylko dla zmylenia i zamydlenia oczu innym. Tusk rowniez "litowal sie" za bardzo nad PiS-em za czasow poprzednich swoich rzadow i pozno zrozumial, co to znaczylo kiedy tamci, dzieki wlasnym "trikom" i kosciolowi dorwali sie do wladzy.
            • boomerang Re: Przemiany 28.05.24, 00:20
              "czlowiek z natury uczciwy" powinien wiedzieć że historia est magistra vitae i nie pozwalać żeby żądza zysku przysłaniała mu oczy
            • zwrotnicowy Re: Przemiany 28.05.24, 01:17
              Nie syp śniegiem w oczy. Ci na Zachodzie byli żądni zysku a Putin im to zapewniał.
              I jesli "nie rozczytywali" Putina to nigdy nie powinni być u wladzy.
              • de_oakville Re: Przemiany 28.05.24, 12:57
                zwrotnicowy napisał:

> Nie syp śniegiem w oczy. Ci na Zachodzie byli żądni zysku a Putin im to zapewni
                > ał.
                > I jesli "nie rozczytywali" Putina to nigdy nie powinni być u wladzy.

Czyli uwazasz, ze zawsze dzialali z tzw. "niskich pobutek". Ja mysle, ze wydawalo im sie, ze czasy sie zmienily, Rosja ma surowce energetyczne, ktore mozna wykorzystac dla dobra wszystkich krajow. Nie wyobrazali sobie, ze "stalinowski mózg" i sposob myslenia tam nie umarly, bo w Europie "hitlerowski mózg" i sposob myslenia sa juz od dawna skompromitowane i niemozliwe do ponownego ozywienia (poza niewielka "patologiczna" grupa "swirow"). A w Rosji Stalin, jego idee, wiara w imperium nadal istnieja, "dinozaury" zatrzymaly sie w rozwoju psychicznym w roku 1945.
      • j-k Nie ponizaj Macarona :) 27.05.24, 19:20

Nie ponizaj Macarona :), przepraszam, Macrona.

- jak on glosno krzyczy, to Berlin dla uspokojenia

- go czasem poslucha i da mu cukierka :)

• engine8t Re: Przemiany 27.05.24, 18:58
      Kiedys wnucha majac jakies 8 lat mowi ze czasto slyszy ze mowimy "za naszych czasow czy "za starych dobrych czasow" i sie zstnawi ile to lat musi uplnac aby te czssy tak nazywc?

syn jej mowi ze tak z 20+

Ta sie usmiechnela i mowi

"Aha to znaczy ze za 20 lat to co teraz robie i jak zyje i jak wykorzystuje ten obecny czas to beda moje "stare dobre czasy?
      A wiec musze sie codziennie starac zebym miala co i powody aby to dobrze wspominac... LOL
    • malkontent6 Re: Przemiany 28.05.24, 00:02
      de_oakville napisał:

> W tamtym okresie (okolice 1995), kiedy
      > przylatywałem do Polski z Kanady, to było to głównie w celu spotkań z rodziną,
      > natomiast żadna przyjemność związana z samym pobytem. Polska była wtedy jeszcze dosyć biedna,

Miałem identyczne doświadczenia. Wzruszające spotkania z rodzina i z kolegami. Po 2 tygodniach powrót do domu czyli do USA.

Ja też oglądałem na własne oczy zmiany w Polsce a właściwie postęp. Za każdym razem Polska stawała się coraz bardziej europejska albo po prostu normalna.

Galerie handlowe w USA też się zamykają, bo ludzie robią zakupy on-line.
    • krabat01 Re: Przemiany 28.05.24, 22:39
      Lazenie, pieprznie o galeriach, wyrazy wspolczucia.
      Jak niektorzy sa samotni, zagubieni, na obczyznie , widac to wpisach, epistolach o niczym . Pisanie samemiu do siebie, na fs.
      Zycie w pieknej Kanadzie, tym niektorym musi byc naprawde tam . ujowo. Siedzenie non stop przed kompluterm, klepac po polsku.i wspominac PRL , mlodosc
      • j-k starosc nie radosc... ale... 28.05.24, 22:58
        krabat01 napisał(a):
        > Zycie w pieknej Kanadzie, tym niektorym musi byc naprawde tam . ujowo.
        Siedzenie non stop przed kompluterm, klepac po polsku.i wspominac PRL , mlodosc

starosc nie radosc... ale...

mlodosc - nie wiecznosc...

nie kpij ze niego.

on pisze przytomnie.
        • krabat01 Re: starosc nie radosc... ale... 28.05.24, 23:55
          j-k napisał:

> krabat01 napisał(a):
          > > Zycie w pieknej Kanadzie, tym niektorym musi byc naprawde tam . ujowo.
          > Siedzenie non stop przed kompluterm, klepac po polsku.i wspominac PRL , mlodos
          > c
          >
          >
          > starosc nie radosc... ale...
          >
          > mlodosc - nie wiecznosc...
          >
          > nie kpij ze niego.
          >
          > on pisze przytomnie.

O czym .. przytomnie .. o galeriach, albo gdzie sie przed 50 ciu latach platal po Wa -wie itp. Iscie trematyka poruszajca swiat. FS .- FG - Forum geriatryczne ..
          • de_oakville Re: starosc nie radosc... ale... 29.05.24, 00:34
            krabat01 napisał(a):

> O czym .. przytomnie .. o galeriach, albo gdzie sie przed 50 ciu latach plat
            > al po Wa -wie itp. Iscie trematyka poruszajca swiat. FS .- FG - Forum geriatry
            > czne ..

Piszesz jak widze z iscie rosyjskim "wdziekiem". Nie mam ci nic do powiedzenia.
            • krabat01 Re: starosc nie radosc... ale... 29.05.24, 10:10
              de_oakville
              > Piszesz jak widze z iscie rosyjskim "wdziekiem". Nie mam ci nic do powiedzenia.

Kolejny bzdet, - pisanie z rosyjskim wdziekiem. Nie znam rosyjskiego. A Rosje mam dokladnie tam, gdzie ona mnie ma, - Czyli w .upie.
              Jak sie nie ma nic konkretnie, merytorycznie do powiedzenia, robi sie wrzutki, pod adresarami bredzi sie o Rosji.
      • malkontent6 Re: Przemiany 29.05.24, 01:53
        krabat01 napisał(a):

> Jak niektorzy sa samotni, zagubieni, na obczyznie , widac to wpisach, epistolac
        > h o niczym . Pisanie samemiu do siebie, na fs.

Masz rację, jestem samotny i zagubiony. FŚ to jedyne miejsce gdzie mam przyjaciół.
        • boomerang Re: Przemiany 29.05.24, 07:12
          to prawda, ja też cię mam za przyjaciela
        • krabat01 Re: Przemiany 29.05.24, 10:20
          malkontent6 napisał:

> krabat01 napisał(a):

> Masz rację, jestem samotny i zagubiony. FŚ to jedyne miejsce gdzie mam przyjaciół.

Wirtualne przyjaznie, jesli tak jest, jak piszesz, no coz, troche to smutne, przykro mi. Jak sie nie funkcjonuje w realnej rzeczywistosci, pozostaje wirtualny
          .. - Kazdy orze, tak jak umie, jak moze.
          • polski_francuz ABC osobowosci 29.05.24, 10:39
            krabat01 napisał(a):

" Wirtualne przyjaznie, jesli tak jest, jak piszesz, no coz, troche to smutne, przykro mi. Jak sie nie funkcjonuje w realnej rzeczywistosci, pozostaje wirtualny.. - Kazdy orze, tak jak umie, jak moze."

Malkontent jest przyjacielski i ma, z pewnoscia, wielu przyjaciol. Skad to wiem? Czytam go od dziesiecioleci...

PF
          • malkontent6 Re: Przemiany 29.05.24, 17:13
            Nie zauważyłeś sarkazmu w mojej wypowiedzi...
            • boomerang Re: Przemiany 30.05.24, 01:14
              karbat jest jak chińczyk, a oni nie znają sarkazmu
    • jorl11 Re: Przemiany 29.05.24, 10:15
      de_oakville napisał:

> Tusk sie mylil, podobnie jak wielu politykow na Zachodzie (np. Merkel) bo "kazd
      > y sadzi po sobie", a czlowiek z natury uczciwy nie "rozczyta" tak dobrze cwania
      > ka i oszusta jak drugi cwaniak i oszust. Potrzebuje na to wiecej czasu, bo trud
      > no mu poczatkowo uwierzyc, ze drugi czlowiek moze byc tak inny od niego, nie mi
      > ec zadnych zasad moralnych, zadnych skrupulow i zadnego szacunku dla zycia i uc
      > zuc innych. Polacy, szczegolnie pochodzacy z bylej "Kongresowki" lepiej znaja R
      > osje i ruskich i nie tak latwo daja sie "wpuscic w maliny" przez dzwieki, ktore
      > tamte istoty na wschodzie wydaja z ust. Bo to co robia i co mysla nie ma nic w
      > spolnego z tym co mowia.

Przeciez to wlasnie demokratyczni politycy inaczej mowia jak mysla! Bo tak musza robic bo nie bylyiby wybrani.

Pomylka w stosunku do Rosji polegala na czyms innym. Na tym ze Zachod byl arogancki i myslal ze gospodarczo Rosja nie bedzie potrafila przejsc z komuny na sluzny system kapitalizm. I ze sankcjami sie ja uwali jak trzeba bedzie.
      Druga sprawa ze by Zachod chetnie, taki byl cel, Rosje rozwalil co wydawalo sie mozliwe po 1990 czyli w fazie przejscia z komuny na kapitalizm w Rosji. Ale powstrzymywalo to posiadania przez Rosje broni nuklearnej. Mogoca ziszczyc Swiat. Wiec probowano Rosje od wewnatrz rozwalic. Czeczenia przykladem, nie udalo sie. Nastepnie probowano aby w Rosji doszli do wladzy ludzie myslacy ze Zachod chce dla nich dobrze. tez sie nie udalo.
      Stworzono z Ukrainy antyrosje, nad tym pracowano miliardami $ no i sie okazalo ze mamy wojne.
      I jeszcze raz, tu byla arogancja Zachodu ktory taka samo byla u Polakow. Sie okazalo ze falszywa i ze Rosja jest duzo silniejsza jak miala byc.
      Przed 24.2.22 przeciez rozne polskie gadajace glowy snuly marzenia najazdu i polskiego wojska na Rosje i oczywiscie mialo byc zwyciestwo polegajace na jej rozwaleniu.

Wec nie opowiadajcie ze Polacy byli lepsi w ocenie Rosji dotad zreszta uwazacie ze Rosja przegra.
      • engine8t Re: Przemiany 29.05.24, 18:10
        "Pomylka w stosunku do Rosji polegala na czyms innym. "

Na tym ze:
        1 - blednie wierzono w to ze Rosyjskie wladze sa szczerzy i godni zaufania.
        2 - blednie oceniono ze Rosja kieruje sie takimi samymi czy nawet podobnymi wartosciami jak zachod i nie zrobi glupich, nielogicznych czy wrecz destruktywnych dla siebie i narodu rzeczy kiedy sie to po prostu nie oplaca ekonomicznie i jest szkodliwe dla spoleczenstwa.
        • jorl11 Re: Przemiany 29.05.24, 18:25
          engine8t napisał:

> "Pomylka w stosunku do Rosji polegala na czyms innym. "
          >
          > Na tym ze:
          > 1 - blednie wierzono w to ze Rosyjskie wladze sa szczerzy i godni zaufania.

jak dziecko. W polityce sie nikomu nie wierzy a najmniej demokratom. Zreszta sam wyzywasz na swoich lewakow w USA ze klamia.

> 2 - blednie oceniono ze Rosja kieruje sie takimi samymi czy nawet podobnymi war
          > tosciami jak zachod i nie zrobi glupich, nielogicznych czy wrecz destruktywnych
          > dla siebie i narodu rzeczy kiedy sie to po prostu nie oplaca ekonomicznie i je
          > st szkodliwe dla spoleczenstwa.

Dla swojego spoleczenstwa czyli rosyjskiego? Bzdura, dla swojego robi dobrze i nic glupiego. Odwrotnie robi paskudnie dla "zlotego miliarda" czyli dla nas. Aby sie nasza wladza na Swicie sknoczyla. Ta arogancja, traktowanie siebie jako nadludzi i patrzenia na innych jak na podludzie. Tak wlasnie robia Amerykanie szerzej Zachod. I teraz sie spotkali z reakcja dobrze przemyslana i dla nas paskudna.
          Poziom zycie sie nam obniza bedzie sie dalej obnizal
          • engine8t Re: Przemiany 29.05.24, 18:42
            jorl11 napisał:

> Dla swojego spoleczenstwa czyli rosyjskiego? Bzdura, dla swojego robi dobrze i
            > nic glupiego. Odwrotnie robi paskudnie dla "zlotego miliarda" czyli dla nas. Ab
            > y sie nasza wladza na Swicie sknoczyla. Ta arogancja, traktowanie siebie jako n
            > adludzi i patrzenia na innych jak na podludzie. Tak wlasnie robia Amerykanie sz
            > erzej Zachod. I teraz sie spotkali z reakcja dobrze przemyslana i dla nas pasku
            > dna.
            > Poziom zycie sie nam obniza bedzie sie dalej obnizal
            >

A co takiego konkretnie dobrego Putin i jego polityka robi dobrze dla spoleczenstwa rosyjskiego?

Bo z tej strony to wyglada ze
            Byl czas kiedy Rosja byla na wlasciwej sciezce i nawet planowala sie "ucywilizowac" tzn skierowac sie w kierunku poprawy zycia tzn zaciesnic wspolprace czy nawet zjednoczenie i z EU oraz NATO co by pozwililo i Rosji i Rosjanom zyc w pokoju i nie tylko zyc ale zyc jak ludzie?
            A tu sie okazalo ze osobiste ambicje Putina wziely gore i ten aby pozostawic po sobie w historii slad ( na pewno pozstawi slady krwi podobne tylko do tych co zoastawil Stalin ) poswieca wszytko - przede wszytkim setki tysiecy ludzi i dobrobyt calego narodu ktoremu jakosc zycia cofnie sie o -50 lat?

A nie da sie ukryc ze zachod i NATO to wykorzytuje aby przetestowac swoja bron i taktyke na wypadek konfliktu.

• jorl11 Re: Przemiany 29.05.24, 18:52
              engine8t napisał:

> Bo z tej strony to wyglada ze
              > Byl czas kiedy Rosja byla na wlasciwej sciezce i nawet planowala sie "ucywilizo
              > wac" tzn skierowac sie w kierunku poprawy zycia tzn zaciesnic wspolprace czy n
              > awet zjednoczenie i z EU oraz NATO co by pozwililo i Rosji i Rosjanom zyc w pok
              > oju i nie tylko zyc ale zyc jak ludzie?

A po co Rosji Zachod? Po co ta cywilizacja zachodu? Maja kapitalizm a nie dalej nedzna komune. I buduja gospodarke ze Wschodem. A Wschod to 7 milid ludzi tez kapitalizm. Wiem gadacie komunistyczne Chiny ale one sa kapitalistyczne.
              Nastapi oddzielenie sie Wschodu od Zachodu teraz mamy jeszcze przewage technologiczna ale ona sie skonczy nam. Na Wschodzie powstanie podobny a potem lepszy technologicznie Swiat a wtedy nie bedziemy mieli co exportowac a w konsekwencji importowac. My potrzebujemy importowac surowce i wtedy za co?

Tylko mi nie truj ze potrzeba Zachodu aby ciagle od niego kupowac technologie czy maszyny i na nich produkowac cos dla siebie. Kapitalizm, wielki rynek Wschodu dziala napewno. ja wiem jak dziala kapitalzm, dziala doskonale.
              Te cale sankcje sa jak strzal w kolano.

Po prostu nas nie beda potrzebowali

> A nie da sie ukryc ze zachod i NATO to wykorzytuje aby przetestowac swoja bron
              > i taktyke na wypadek konfliktu.

Rosja testuje tez swoje bronie na Zachodzie. I wychodzi ze te zachodnie sa niedzowate.
              • engine8t Re: Przemiany 29.05.24, 20:46
                jorl11 napisał:

>
                > Rosja testuje tez swoje bronie na Zachodzie. I wychodzi ze te zachodnie sa nied
                > zowate.
                >
                Oczywiscie,
                Testuja Novichok i podpalanie czegos tam?
          • j-k Przemiany tia... 29.05.24, 18:44
            jorl11 napisał:
            > Poziom zycie sie nam obniza bedzie sie dalej obnizal

tia... i owszem.

ale Rosji - takze - gdzie tu zatem Interes ?

J.K.
            ekonomista.
            • jorl11 Re: Przemiany tia... 29.05.24, 19:03
              j-k napisał:

> jorl11 napisał:
              > > Poziom zycie sie nam obniza bedzie sie dalej obnizal
              >
              >
              > tia... i owszem.
              >
              > ale Rosji - takze - gdzie tu zatem Interes ?

Jak bylem w Kaliningradzie przed 5 miesiacami i rozmawialem z Rsjanami tam to mi mowili ze Niemcy juz nie sa dobrym krajem do emigracji. I ze duzo tych Rosjan co wyemigrowalo do Niemiec zaczyna swje dziecie wysylac wlasnie np. do Kalinigradu aby sie rosyjskiego uczyly.

Tu masz Rosjanina z Niemiec:

www.youtube.com/watch?v=Id-1fDq5pP8

Dobry polityk mysli co bedzie za 20 lat i przebudowa Swiata na Wschod i Zachod, wrogie sobie, jest celem Rosji i Chin i jest realizowany wlasnie. Dlatego aby to opoznic ludnosc Ukrainy setkami tysiace zolnierzy jest wysylana na rzez przez Zachod.
              Jak ich zabraknie beda Ostblokowcy nastepni. Polska i Balty.
              • j-k Ukry wreszcie otrzezwieja ? 29.05.24, 20:22
                jorl11 napisał:
                > ... przebudowa Swiata na Wschod i Zachod,wrogie sobie,
                jest celem Rosji i Chin i jest realizowany wlasnie.
                Dlatego aby to opoznic ludnosc Ukrainy setkami tysiace zolnierzy jest wysylana na rzez przez Zachod.

Powiedz to Zelenskiemu i elitom ukrainskim.

moze zmienia polityke i dobrowolnie zechca pozostania w Rosyjskiej strefie wplywow. ?

nie zechca.

i dlatego bedzie zgnily komromis i rozbior Ukrainy.

- tak jak byly kiedys rozbiory Rzeczpospolitej.

• malkontent6 Re: Przemiany tia... 29.05.24, 20:40
                jorl11 napisał:

> Jak bylem w Kaliningradzie przed 5 miesiacami i rozmawialem z Rsjanami tam to m
                > i mowili ze Niemcy juz nie sa dobrym krajem do emigracji.

No to kiedy emigrujesz do Kaliningradu?
                • j-k Re: Przemiany tia... 29.05.24, 20:44
                  malkontent6 napisał:
                  > No to kiedy emigrujesz do Kaliningradu?

dziewczyny byly super :)

wspominam czule... a bylem tam nie raz jeden...

ale od ostatniej z nich minelo mi 20 lat :)
      • boomerang Re: Przemiany 30.05.24, 01:21
        Jorłow, jak dawno temu ostatnio prałeś onuce?
    • de_oakville Postsowjecki "crap" propagandowy 30.05.24, 13:21
      Jak wszystko w Polsce, tak rowniez i watki tego forum nie moga sie niestety ustrzec od postsowjeckiego "crapu" propagandowego. Nie bede wymienial jego tutaj reprezentantow. W temacie Chiny, USA, Rosja jako "wielcy" tego swiata. Jedni jakoby "tona" drudzy "jakoby" wyplywaja na powierzchnie. Ukraina jest jakoby "karta do gry" dla "upadajacego" Zachodu. Zachod jednak to widzi zupelnie inaczej. Ukraina chcialaby przynalezec do Zachodu, bo ludzie tamtejsi widza ile spokrewnieni z nimi Polacy zyskali wskutek przynaleznosci do Unii Europejskiej i do Zachodu. Zostali cywilizacyjnie wyniesieni na zupelnie inny, wyzszy poziom (to, ze niektorym sie z tego powodu "w glowach poprzewracalo" to inna sprawa). I Ukraina chce sie "oderwac" od wschodu, zeby przylaczyc sie do zachodu. I dlatego wlasnie Rosja na nia napadla. (w 1939 roku "Niemcy hitlerowskie napadly na Polske",
      w 2022 roku "Rosja putinowska napadla na Ukraine", takie sformuowania przejda do swiatowej historii).
      Ani Chiny ani jakoby "upadajacy" Zachod nie maja z tym nic wspolnego. "Upadajacy" a jednak nadal atrakcyjny przez swoja wolnosc, demokracje i szanse dla kazdego. To Rosja opetana wlasnymi kompleksami ma ze soba problem, a nie inne kraje. Najzaszczytniejsza rola jaka moglaby ja spotkac to "przedmurze Europy i zachodniej cywilizacji". Ale zdobywcy Berlina z roku 1945 nie chca grac "drugich skrzypiec" w Europie zdominowanej gospodarczo przez Niemcy i Francje. Wolą wszystkich straszyc atomem i "podczepiac sie" pod wzrost znaczenia "zółtego pana" liczac w przyszlosci na jego przyjazn i laskawosc. Na zachodzie jest na ogol rownosc w traktowaniu pomimo roznic intelektu i majatku (cwaniakow, oszustow kretaczy traktuje sie "z gory" np. w Holandii lub Skandynawii i nie tylko). Na wschodzie nie ma rownosci - nizszy i slabszy musi zawsze bic "japonskie" poklony
      swemu panu. Rosja do takich "poklonow" jest od wieko przyzwyczajona - niewola mongolska zrobila swoje. Wola Mongolow od Europejczykow.
    • j-k zazdrosc trzepie , co ? 30.05.24, 16:30
      bylem w Kaliningradzie 5 razy

rozrywkowo w latach 1991 - 2002

ostatni raz w - 2012 (juz tylko turystycznie)

i nigdy kobietom za seks ani nie placilem, ani im nic nie obiecywalem

mozesz sobie to wyobrazic, hloopcze?
    • j-k Nie ma nic aroganckiego - w tym co pisze oakville 30.05.24, 16:37
      jorl11 napisał:
      >
      > jak zwykle rasizm z Ciebie wychodzi. Taki polski.
      > I ta arogancja My Wielki Zachod a tamci podludzie.

Nie ma nic aroganckiego w wypowiedziach Oakville,

ani nic dziwnego w stwierdzeniu, ze Ukraincy chca na Zachod.

- widza przeciez, ze Polakom sie to udalo i oplacilo.

a teraz, hloopcze, grzecznie uzasadnij dlaczego Rosjanie napadli na Ukraine...
    • boomerang Re: Przemiany 30.05.24, 19:18
      USA ma większy kapitalizm niż Niemcy i co ty nato?
    • boomerang Re: Ukry wreszcie otrzezwieja ? 30.05.24, 19:24
      Żeby wódz nie skakał ucinało się mu łeb, a z czaszki robiło się puchar do picia wina. Dziś puchary wręcza się najlepszym w sporcie.
    • engine8t Re: Przemiany 30.05.24, 20:36
      jorl11 napisał:

> I wlasnie ta arogancja bedzie teraz ukarana.

Tzn jak bedzie ukarana i kto bedzie bardziej ukarany?
      Zachod bedzie wydawal wiecej na obrone a ludzie dalej beda zyc dobrze
      Rosja zas bedzie zmuszona do tego samego i problem w tym ze juz teraz nie ma z czego a wiec cofnie sie 50 lat, ludzi beda glodowac.. Nie bedzie miec wyboru (bo wszycy albo beda ja wykorzytywac albo beda wrogami) tylko oddac sie niewole Chinom i bratac z Korea Pn.. ?

I kogo ukarza? Siebie?
      A do tego aby siebie karac to trzeba miec cos nie tak pod czaszka.
      • j-k fantasta 30.05.24, 20:53
        engine8t napisał:
        > Rosja zas bedzie zmuszona do tego samego i problem w tym ze juz teraz nie ma z
        > czego a wiec cofnie sie 50 lat, ludzi beda glodowac..

fantasta...

Rosja jest jednym z czolowych eksporterow pszenicy na Swiecie...
        .
        www.money.pl/gospodarka/rosyjskie-zboze-zalewa-swiat-kreml-znowu-dyktuje-ceny-6942119000693440a.html#:~:text=W%20tym%20sezonie%20Rosja%20ponownie,%E2%80%93%2034%2C5%20mln%20ton.
        • engine8t Re: fantasta 30.05.24, 23:17
          j-k napisał:

> engine8t napisał:
          > > Rosja zas bedzie zmuszona do tego samego i problem w tym ze juz teraz nie
          > ma z
          > > czego a wiec cofnie sie 50 lat, ludzi beda glodowac..
          >
          >
          > fantasta...
          >
          > Rosja jest jednym z czolowych eksporterow pszenicy na Swiecie...
          > .
          > www.money.pl/gospodarka/rosyjskie-zboze-zalewa-swiat-kreml-znowu-dyktuje-ceny-6942119000693440a.html#:~:text=W%20tym%20sezonie%20Rosja%20ponownie,%E2%80%93%2034%2C5%20mln%20ton.

A wiec to mowi ze swiat bedzie mial zboze. Pytanie czy Rosjanie beda tez mieli?
          • j-k Re: fantasta 30.05.24, 23:26
            engine8t napisał:
            > A wiec to mowi ze swiat bedzie mial zboze. Pytanie czy Rosjanie beda tez mieli?

> owszem.
            a nawet wodke i salate do smaku.

a przede wszystkim wlasna kielbase.

odpie*dol sie od Russkich - bo sa nie do ruszenia.
            • boomerang Re: fantasta 30.05.24, 23:28
              Są jak gówno, nie do ruszenia.
              • j-k Re: fantasta 30.05.24, 23:30
                boomerang napisał:

> Są jak gówno, nie do ruszenia.

czyli nie do ruszenia.

cbdu.
        • engine8t Re: fantasta 31.05.24, 23:33
          Naprawde?

"Putin wprowadził stan nadzwyczajny. Rosja straci prawie 20 mln ton zbóż"

next.gazeta.pl/next/7,151003,31021895,putin-wprowadzil-stan-nadzwyczajny-rosja-straci-prawie-20-mln.html#s=BoxOpImg5
    • boomerang Re: fantasta 01.06.24, 01:40
      Tony to nie warzywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka