10.03.06, 11:02
Koleżanka z podstawówki tak dała na imię swojej pierworodnej.
W pierwszym momencie mnie zmroziło, ale po jakimś czasie stwierdziłem, że imię
to ma swój urok i jest rzadkie.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Benigna 10.03.06, 11:29
      Uwielbiam to imię, jest na mojej prywatnej liście najpiękniejszych. Zdrabniać
      można choćby Nisia - taka i kilka innych propozycji padła w tym wątku.
      • sloggi Re: Benigna 13.03.06, 00:54
        Na to nie wpadłem smile
        • abiela Re: Benigna 09.08.06, 20:35
          Muszę przyznać, że coraz bardziej intryguje mnie to imię.
          • olianka Re: Benigna 09.08.06, 21:24
            Mnie się zawsze podobało. Kojarzy mi się z Emnildą (którą też bardzo lubię). Nie
            wiem, dlaczego te imiona tak mi się "sparowały", siostry Benigna i Emnilda -
            miodzio!
    • idaaa Re: Benigna 10.03.06, 23:12
      Benigna kojarzy mi się z pewną panią sędzia uparcie lunatykującą do pokoju
      komornika wink

Przesmieszna, rodzinna historia... smile

A samo imię?? No cóż podoba mi się, zwłaszcza, że rodzinna Benigna jest
      wyjątkową osobą smile
    • fumica_turystyczna Re: Benigna 26.03.14, 22:53
      Właśnie dałam córce jako drugie. Ale nie kierowałam się jego urodą, tylko rodzinną tradycją. Imię po mojej babci, która dostała je po swojej babci. Już tak z półtora wieku jest w rodzinie....
      • liliowewzgorze Re: Benigna 26.03.14, 23:44
        fumica_turystyczna napisała:

> Właśnie dałam córce jako drugie. Ale nie kierowałam się jego urodą, tylko rodzi
        > nną tradycją. Imię po mojej babci, która dostała je po swojej babci. Już tak z
        > półtora wieku jest w rodzinie....

Gratuluje! Piękna tradycja a imię ciekawe smile
      • annthonka Re: Benigna 27.03.14, 10:14
        Mnie wprawdzie samo imię Benigna nie zachwyca, ale popieram podtrzymywanie tradycji rodzinnej smile.
    • dalenia Re: Benigna 27.03.14, 11:31
      Benigna mi się podoba, ale jest to jedno z tych imion, na które nie miałabym odwagi. Ze względu na znaczenie jest wg mnie świetna na drugie imię.
    • rosynanta Re: Benigna 27.03.14, 12:07
      Nie zachwyca mnie jakoś, ale ja w ogóle nie przepadam za imionami na B.
      Tutaj jednak chyba decydująca jest końcówka - trochę obawiałabym się zwłoszczenia w wymowie.
      • abiela Re: Benigna 27.03.14, 13:10
        Bardzo cenię takie rodzinne tradycje, wspaniale, że ją podtrzymałaś.
    • florianne Re: Benigna 27.03.14, 18:01
      Bardzo mi się podoba,mam tylko problem z sensownym zdrobnieniem.Benia mi nie podchodzi.Bena,Niga,Benisia,Bega?
    • agjato Re: Benigna 28.03.14, 18:32
      Bardzo mi się podoba. "Swoją" Benignę zdrabniałabym - Benia, Beniusia, Benisia, na upartego może nawet Igna.
      • fumica_turystyczna Re: Benigna 30.03.14, 00:06
        Mnie najbardziej podoba się "Nisia", ale to będzie jej problem - jeśli w ogóle będzie chciała go używać wink
    • rurek00 Re: Benigna 30.03.14, 11:41
      Mnie się zupełnie nie podoba. Ciężko je zapamiętać, łatwo przekręcić, nie jestem w stanie powtórzyć z pamięci, pewnie by było: jak, Beginia? Benginia? czy jeszcze jakoś inaczej?
      • gaudencja Re: Benigna 30.03.14, 15:28
        Mimo wszystko, jeśli się go wcześniej nie słyszało, to warto się nauczyć i zapamiętać.
    • niwius Re: Benigna 30.03.14, 15:38
      Kojarzy mi się trochę wyniośle, ale po zastanowieniu podoba mi się. Odbieram je jako eleganckie, trochę mi pachnie średniowieczem.
    • misselene Re: Benigna 30.03.14, 21:24
      Nie podoba mi się jego brzmienie, ale popieram podtrzymywanie rodzinnej tradycji. Znaczenie imienia natomiast świetne, zdrobnienia np. Bienia czy Isia również.
      • dolcevita007 Re: Benigna 30.03.14, 21:32
        Nie podoba mi sie brzmienie imienia i zdrobnienie Benia tez raczej nie. Na drugie dla podtrzymania tradycji owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.