sloggi 10.03.06, 11:02 Koleżanka z podstawówki tak dała na imię swojej pierworodnej. W pierwszym momencie mnie zmroziło, ale po jakimś czasie stwierdziłem, że imię to ma swój urok i jest rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Benigna 10.03.06, 11:29 Uwielbiam to imię, jest na mojej prywatnej liście najpiękniejszych. Zdrabniać można choćby Nisia - taka i kilka innych propozycji padła w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Benigna 09.08.06, 20:35 Muszę przyznać, że coraz bardziej intryguje mnie to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Benigna 09.08.06, 21:24 Mnie się zawsze podobało. Kojarzy mi się z Emnildą (którą też bardzo lubię). Nie wiem, dlaczego te imiona tak mi się "sparowały", siostry Benigna i Emnilda - miodzio! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Benigna 10.03.06, 23:12 Benigna kojarzy mi się z pewną panią sędzia uparcie lunatykującą do pokoju komornika Przesmieszna, rodzinna historia... A samo imię?? No cóż podoba mi się, zwłaszcza, że rodzinna Benigna jest wyjątkową osobą Odpowiedz Link Zgłoś
fumica_turystyczna Re: Benigna 26.03.14, 22:53 Właśnie dałam córce jako drugie. Ale nie kierowałam się jego urodą, tylko rodzinną tradycją. Imię po mojej babci, która dostała je po swojej babci. Już tak z półtora wieku jest w rodzinie.... Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Benigna 26.03.14, 23:44 fumica_turystyczna napisała: > Właśnie dałam córce jako drugie. Ale nie kierowałam się jego urodą, tylko rodzi > nną tradycją. Imię po mojej babci, która dostała je po swojej babci. Już tak z > półtora wieku jest w rodzinie.... Gratuluje! Piękna tradycja a imię ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Benigna 27.03.14, 10:14 Mnie wprawdzie samo imię Benigna nie zachwyca, ale popieram podtrzymywanie tradycji rodzinnej . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Benigna 27.03.14, 11:31 Benigna mi się podoba, ale jest to jedno z tych imion, na które nie miałabym odwagi. Ze względu na znaczenie jest wg mnie świetna na drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Benigna 27.03.14, 12:07 Nie zachwyca mnie jakoś, ale ja w ogóle nie przepadam za imionami na B. Tutaj jednak chyba decydująca jest końcówka - trochę obawiałabym się zwłoszczenia w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Benigna 27.03.14, 13:10 Bardzo cenię takie rodzinne tradycje, wspaniale, że ją podtrzymałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Benigna 27.03.14, 18:01 Bardzo mi się podoba,mam tylko problem z sensownym zdrobnieniem.Benia mi nie podchodzi.Bena,Niga,Benisia,Bega? Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Benigna 28.03.14, 18:32 Bardzo mi się podoba. "Swoją" Benignę zdrabniałabym - Benia, Beniusia, Benisia, na upartego może nawet Igna. Odpowiedz Link Zgłoś
fumica_turystyczna Re: Benigna 30.03.14, 00:06 Mnie najbardziej podoba się "Nisia", ale to będzie jej problem - jeśli w ogóle będzie chciała go używać Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Benigna 30.03.14, 11:41 Mnie się zupełnie nie podoba. Ciężko je zapamiętać, łatwo przekręcić, nie jestem w stanie powtórzyć z pamięci, pewnie by było: jak, Beginia? Benginia? czy jeszcze jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Benigna 30.03.14, 15:28 Mimo wszystko, jeśli się go wcześniej nie słyszało, to warto się nauczyć i zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Benigna 30.03.14, 15:38 Kojarzy mi się trochę wyniośle, ale po zastanowieniu podoba mi się. Odbieram je jako eleganckie, trochę mi pachnie średniowieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Benigna 30.03.14, 21:24 Nie podoba mi się jego brzmienie, ale popieram podtrzymywanie rodzinnej tradycji. Znaczenie imienia natomiast świetne, zdrobnienia np. Bienia czy Isia również. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Benigna 30.03.14, 21:32 Nie podoba mi sie brzmienie imienia i zdrobnienie Benia tez raczej nie. Na drugie dla podtrzymania tradycji owszem. Odpowiedz Link Zgłoś