gaudencja 28.06.06, 19:48 Dzis rozbawiło mnie takie własnie imię w Rymucie. Oczywiście jest to pomylony Sylweriusz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakochalam_sie Re: Syrweriusz 28.06.06, 19:54 Piękne... Co było pierwsze: kura czy jajko? Kto był durniejszy: rodzice czy urzędnik? Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką Rymuta i powoli się wczytuję. Jak na razie moją zdecydowaną faworytką jest Kłaudzina, a tuż za nią plasują się Higiena i Żorżeta. Czyż nie piękne? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syrweriusz 28.06.06, 21:33 zakochalam_sie napisała: Jak na razie moją zdecydowaną faworytką jest Kłaudzina, a tuż za nią > plasują się Higiena i Żorżeta. Czyż nie piękne? Cudne, ale zapewniam Cię, że Rymut starcza na całe lata odkryc A powiedz, jakie masz pierwsze wrażenia po wzięciu tej książki w rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Syrweriusz 29.06.06, 09:40 gaudencja napisała: > A powiedz, jakie masz pierwsze wrażenia po wzięciu tej książki w rękę? Nie wiem, jak Zakochalam_sie, ale u mnie było to: "o mój Boże, jaka straszna książka!" Cóż... nie da się ukryć, że wielu ludzi zostało skrzywdzonymi takimi imionami, i nie chodzi o Hermenegildę, bo to całkiem do rzeczy, tylko o różne "kwiatki"... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syrweriusz 24.11.06, 22:55 zakochalam_sie napisała: > wczytuję. Jak na razie moją zdecydowaną faworytką jest Kłaudzina, a tuż za nią > plasują się Higiena i Żorżeta. Czyż nie piękne? BTW, zdumiewające jest, jak wiele najdzikszych z pozoru imion jest w rzeczywistości zepsutymi formami zupełnie poprawnie skonstruowanych imion. Kłaudzina jest wariantem wschodniej formy Klaudyny, oczywiście, Higiena to najoczywiściej zepsutą żeńską formą imienia Hygin i powinna brzmieć raczej "Hygina", Żorżeta to dość łatwa do rozszyfrowania Georgette, czyli... Jerzyna? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Syrweriusz 28.06.06, 19:59 A co w nim niezwykłego?? Pomyłka jakich wiele Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Syrweriusz 28.06.06, 20:01 A imię samo w sobie nie jest jakoś oszałamiająco oryginalne, to urzędnik powinien chyba wiedzieć, jak się to zapisuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syrweriusz 28.06.06, 21:33 theodorka napisała: > A co w nim niezwykłego?? Pomyłka jakich wiele To taka... torerancja, jolalnosć itp. Odpowiedz Link Zgłoś