zgielk 10.07.06, 21:31 jeśli podobny wątek był, proszę ślicznie o podniesienie niekoniecznie twarde, ale zdecydowane i praktyczne mam dziwną pewność, że będziecie wiedzieć, o co mi chodzi dodam, że niebawem bedziemy mieli dzidziusia, płci nieznanej, i to jest, jak do tej pory, jeden z najtrudniejszych wyborów w moim życiu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: "męskie" imiona dziewczęce 10.07.06, 21:32 Julian, Kornel, Milosz Trafilam? Odpowiedz Link Zgłoś
zgielk Re: "męskie" imiona dziewczęce 10.07.06, 22:07 oj, musiałam niejasno napisać chodzi o imiona dla dziewcząt, ale takie po męsku... konkretne? np. takim wydaje mi się Erna, jakkolwiek nie wiem, czy jako imię istnieje (inspiracja: "E.E" O. Tokarczuk) krótkie, pasuje do zdecydowanego uścisku dłoni przy witaniu się Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: "męskie" imiona dziewczęce 10.07.06, 22:26 Jak dla mnie to: Gerda, Berta, Zyta Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: "męskie" imiona dziewczęce 10.07.06, 22:24 Domyślam się, że chodzi Ci o imiona dla dziewczynek brzmiące konkretnie, mocno a nie sielsko czy romantycznie? Moje propozycje: Dagmara Dorota Bogna Gabriela Regina Irma/Irmina Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: "męskie" imiona dziewczęce 10.07.06, 22:26 Oj to nieuwaznie przeczytalam, proponuje: Eryka Matylda Kinga Kunegunda Renata Irma/Irmina Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: "męskie" imiona dziewczęce 10.07.06, 22:46 do propozycji dodaję (skoro nie muszą być twarde): Agata Hanna Marta Olga Nina Klara Blanka Emma Alina Judyta Dagna już chyba była Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 09:24 Oj, polemizowałabym, czy Emma pasuje do zdecydowanego, twardego uścisku dłoni... Mnie się kojarzy z jakąś rozmarzoną artystką... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 18:11 gaudencja napisała: > A czytałaś "Muminki"? Pewnie, że tak, ale słabo je pamiętam i żadnej szczurzycy nie przypominam sobie. I jeszcze Emmy na dodatek ! Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 09:25 Najbardziej 'męskie" imię dziewczęce, jakie przychodzi mi do głowy to Edwarda Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 09:42 Olga Kinga Jagna Eryka Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 10:02 A ja znałam kiedyś małą Henryczkę i jej siostrę Ludwiczkę. Tak też było odbierane często imie Michalina - bo to przeróbka Michała. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 13:10 Adrianna Martyna Brygida Karina Klara Marta Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 17:10 Bożena,Anteta,Sabina,Marta,Ewa ,Dorota,Aneta,Martyna,Renata,Regina,Olga Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: "męskie" imiona dziewczęce 11.07.06, 23:51 Z męskich imion dla dziewczynki najbardziej mi się podobają i uważam za najbardziej "konkretne" imiona tj.: Anastazja, Matylda, Martyna, Hanna (już idzie w bardziej delikatnym kierunku ze względu na zdrobnienie Hania), podob a mi się również niedawno odkryta Druzjanna (Druzja - to fajne i takie konkretnie męskie pod wieloma względami zdrobnienie). Innych "męskich" imion żeńskich mogłabym wiele wymienić, ale nie uważam ich już za ładne, ale np Henryka jest najczęściej zdrabniana jako Henia a nie Henryczka i dzięki zdrobnieniu Henia to imię wiele zyskuje. A ta Berta, Zyta i Kunegunda, które ktoś zasugerował to chyba był jakiś żart? Może i "męskie" się wydają te imiona ale jakże są wstrętne! brrr Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: "męskie" imiona dziewczęce 12.07.06, 00:26 A jeszcze dodam do tej listy imiona, które mi się podobają i z całą pewnością pasują do takiej "konkretnej" twardo stąpającej po ziemi dziewczynki: Inga, Ida, Iga, Gaja. Ale nie wiem czemu jakoś najbardziej konkretna z tych wszystkich imion wydają mi się MATYLDA i Gaja. Te imiona mają moc i coś podobnego w sobie pomimo różnych brzmień (myślę, że podobieństwo jest w znaczeniach). Również moc ma imie Anastazja, która z niejasnych dla mnie przyczyn jest uważana za imię pretensjonalne. Ja jednak tego imienia za takie nie uważam, moim zdaniem to imie pasuje właśnie do takiej konkretnej, twardo stąpającej po ziemi dzieczynki a przy tym ma coś romantycznego w sobie. Do innych imion posiadających moc i siłę zaliczam też wszystkie "pochodzące od Marsa" czyli: Marta (ale ta mi się aż tak nie podoba, dużo bardziej podoba mi się Martyna), Marcja, Marcjanna. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: "męskie" imiona dziewczęce 12.07.06, 15:17 femian napisała: A ta Berta, Zyta i Kunegunda, które ktoś zasugerował to > chyba był jakiś żart? Może i "męskie" się wydają te imiona ale jakże są > wstrętne! brrr Znam i Berte i Kunegunde i Zyte i zadna z nich nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: "męskie" imiona dziewczęce 14.07.06, 00:07 Bratanica mojego męża ma na imię Roberta. To chyba bardzo męskie imię, co? Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: "męskie" imiona dziewczęce 14.07.06, 09:51 I Roma. Znam taką jedną, co za barwna, przebogata wewnętrznie kobieta! I jaka śliczna (mimo przekroczonej dość dawno 40 stki). Odpowiedz Link Zgłoś