annajustyna 07.09.06, 10:33 Jestesmy pewni z T. (to jego kolega, branza IT, wiec niehumanista), ze kolega nie kierowal sie pieknym znaczeniem lacinskim, tylko...nowomoda... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ab_78 Re: Imie coreczki znajomego - Amanda... 07.09.06, 11:53 grund ze koledze sie podoba, dla mnie nie do przyjecia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imie coreczki znajomego - Amanda... 07.09.06, 11:56 A dziewuszka sliczna swoja droga... Odpowiedz Link Zgłoś
ab_78 a moj jeden znajomy 07.09.06, 11:56 dal corce na imie Mara, drugi Mina. Oba imiona niestety, jak dla mnie, na imie sie nie nadaja. No ale to tylko moje zdanie i moje skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 11:58 Mina to chyba od Wilhelminy??? A Mara od Tamary albo Marii...Skojarzenie jednoznaczne ze zmora... Odpowiedz Link Zgłoś
ab_78 Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 12:04 nie, imiona brzmia naprawde tylko Mina i Mara, ale te rodziny sa narodowosci niemieckiej i nie maja 'naszych' skojarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 13:21 Mina jest możliwym skrótem od wszystkich imion kończących sie na -mina (z tym, że poza Wilhelmina nic mi nie przychodzi do głowy). Bywa chyba używane samodzielnie. Bohaterka "Drakuli" jest Mina, chociaż, o ile mnie pamięć nie zawodzi, w jej wypadku to faktycznie skrót od Wilhelminy. Mara to hebrajskie imię. W Polsce oba byłyby dla mnie nie do przyjęcia - miny przeciwpiechotne, mary nocne i mara-gryzoń. Do imienia Amanda mam z jakichs przyczyń okropna awersję. Nie znoszę go i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 14:30 aniadm napisała: > Mina jest możliwym skrótem od wszystkich imion kończących sie na -mina (z tym, > że poza Wilhelmina nic mi nie przychodzi do głowy). Adamina? > Do imienia Amanda mam z jakichs przyczyń okropna awersję. Nie znoszę go i już. Moja mama, która ogólnie lubi imiona polskie i "normalne", ku mojemy zdziwieniu zaproponowala ostatnio Amandę. W zasazie bardzo ładne imię, chociaż jednak raczej za pretensjonalne czy coś. Ale według mnie spokojnie mogłoby się przyjąć, ładnie brzmi w polskim, IMO. Na pewno lepiej niz Samanta! Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 15:53 > > Mina jest możliwym skrótem od wszystkich imion kończących sie na -mina (z > tym, > > że poza Wilhelmina nic mi nie przychodzi do głowy). - Irmina Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 15:54 Niestety tylko: wejść na minę i leżeć na marach Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a moj jeden znajomy 07.09.06, 17:05 A jeszcze - precz, maro nieczysta! Mina może być jeszcze np. od Herminy. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Imie coreczki znajomego - Amanda... 07.09.06, 21:07 fajna rozrywka - nabijać się z innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imie coreczki znajomego - Amanda... 08.09.06, 07:25 Kto sie nabija? Po prostu jest to forum o imionach, wiec piszemy o swoich spostrzezeniach... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka1975 Re: Imie coreczki znajomego - Amanda... 08.09.06, 16:33 A moja tez ma Amanda ( 11 lat )na imie, a druga Anabell ( 11 m-cy ). I ciesze sie, ze te imiona rzadko sie spotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: Imie coreczki znajomego - Amanda... 07.09.06, 22:17 Na moim osiedlu są siostry Amanda i Samanta. Zestaw napewno do siebie pasuje ale dla mnie te imiona brzmią jak wyjęte z telenoweli. Odpowiedz Link Zgłoś