Gość: emi28 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 12:41 dziennikarz naszej lokalnej gazety przeprowadzał króciutkie rozmowy z przechodniami pytając o ich imię i jego pochodzenie. wśród licznych Michałów, Mateuszy, natalii i Karoli pojawiła się Kognelia. Dziewczyna podaje, że imię wymyślił jej tata i że nigdy nie zetknęła się z imienniczką. Jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: Kognelia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 12:51 Brzmi jak przekręcona Kornelia i zapewne się z nią myli. Poza tym dźwięk "rn" jest przyjemniejszy dla ucha niż "gn". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Kognelia IP: *.chello.pl 21.01.07, 13:01 Nie podoba mi się, dziwnie brzmi. Ta taka udziwniona Kornelia (za którą też z resztą nie przepadam). Odpowiedz Link Zgłoś
ti_mon AMTV... 22.01.07, 14:13 Gość portalu: Tawananna* napisał(a): > Brzmi jak przekręcona Kornelia i zapewne się z nią myli. > > Poza tym dźwięk "rn" jest przyjemniejszy dla ucha niż "gn". Tawananno... ładnio to tak olewać starych znajomych? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Kognelia 22.01.07, 14:47 A może właśnie literówka wkradła się do tej gazety i chodzi o Kornelię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Kognelia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 19:55 Nie nie, imię było napisane kilkakrotnie w tej formie a i włascicielka zapewniała, że się cieszy z jego oryginalności i nie ma żadnej imienniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kognelia 23.01.07, 20:19 No proszę, dziewczyna się cieszy z posiadania jedynego egzemplarza tego imienia w Polsce. A tyle razy się tu zastanawiamy, jak mogą sie czuć dzieci noszące jedyne imię w kraju i czy z założenia nie będą się czuć źle. Wygląda na to, że mocno niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Kognelia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 20:50 Z całym szacunkiem do nosicielki i jej taty-pomysłodawcy, Kognelia brzmi dla mnie w pierwszej kolejności jak nazwa jakiegoś schorzenia utrudniającego kojarzenie, a w drugiej - jak żeńska wersja kogla-mogla. Kogelia-Mogelia. Dopiero w trzeciej kolejności narzuca się Kornelia, chociaż gdybym zobaczyła to imię w rubryce "imię" na jakimś formularzu, poprawiłabym automatycznie i nawet bym może właścicielki nie zapytała, czy to literówka, tak byłabym tego pewna. Brzmienie też jest jak dla mnie takie sobie, zbitka GN brzmi bardzo ciężko. Nie podoba się. Jeżeli już wymyślać imię samemu, to można lepiej. (chociaż ja z zasady jestem przeciwna wymyślaniu, ale na przykład pisarzom to na sucho uchodzi...) Odpowiedz Link Zgłoś