kasia2404 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 07.05.07, 17:53 My mamy synka Julka,cieszę się ze dopięlam swego i udalo mi się przekonać wszystkich w rodzinie do tego imienia teraz przyznają mi rację,że bardzo do niego pasuje. Jezeli się uda i będzie kiedyś córeczka... tylko Michalina Odpowiedz Link Zgłoś
majaoliwia Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 07.05.07, 18:13 pierwsza corka miala byc Karolina jak wszystkie moje lalki z dziecinstwa.Po urodzeniu wydala mi sie taka czarna,oliwkowa wiec zostala Oliwka.Drugie dzecko mialo byc Kubusiem Puchatkiem albo pszczolka Maja(ulubione bajki Oliwii)i tym sposobem mam w domu Maje.Oba imiona sa trafione i pasuja do nich jak ulal. Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 00:48 imie wybrane na pare miesiecy przed zajsciem w ciaze i uwazam ze na 100% trafione wlasciwie to sobie nie wyobrazam czemu mialby nie pasowac. i nie uwazam ze jest za powazne jak na paromiesieczne dziecko. mowie do malutkiej Stella i juz i nie trawie zdrobnien za bardzo drugie imie wybrane w nocy przed cc Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 06:25 witajcie my imiona wybraliśmy na długo przed poczęciem ))) Imiona raczej do naszych bliźniaków pasują - choć SZYMON wygląda nam raczej na Samuela lub Symeona (i nawet tak się czasami do niego zwracamy) a Małgorzatka to dla wszystkich po prostu Minia (z racji gabarytów - jest o połowę mniejsza od brata). Gdyby Szymon nosił moje ukochane imie KONSTANTY - aż strach pomyśleć (to byłaby tragikomedia patrząc na jego wygląd ))) a tak całość współgra doskonale Małgorzata tez pasuje do nasze małej bo już teraz widać, że Małgosi z niej nie będzie - z jej charakterem to typowa Małgoska aż milo pozdrawiam serdecznie badziul Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 10:58 U nas nie jest źle, ale mogłoby być lepiej. Anielka jest drobna, żywa, ruchliwa, zawadiacka. Ma czarne oczy i ciemne włosy. Jest szalona i bardzo sprawna fizycznie. Ludziom przeważnie imię to kojarzy się z rozanielona blondyneczką, ale ten kontrast robi fajne wrażenie Czasem myslę, że przydałoby sie jej jakies bardziej zadziorne imię: Ewa, Olga, Marta. Troche nas ratuje zdrobnienie Nela, chociaż uzywamy go bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
kkshs Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 15:04 ((( i nikt nie odpowiada na moje wątpliwości. Nikodemko ma tydzień, wszyscy już "przełknęli" to imię. Gdy ktoś "z zewnątrz" pyta o imię i usłyszy odpowiedź - milczy. To dobrze, czy źle? Bo mnie nagle ogarniają wątpliwości. Ale mały ma już tydzień. Z drugiej strony mam pietra przed tym, jak np. będzie w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 18:31 Miałam kolegę Nikodema, rówieśnika, i byłam przez całe życie święcie przekonana, że jest to równie popularne imię, jak Robert, Rafał, Marcin, Grzegorz czy Jakub. Dopiero na tym forum uświadomiono mnie, ze to rzadkie imię, a mialam już wtedy około 30-tki. W porównaniu z czasem mojego dzieciństwa, Nikodem jest nadawany obecnie dużo częściej. A jeśli chodzi o losy życiowe "mojego" Nikodema, to jest w tej chwili, jak się okazało, w radzie programowej telepudła. Imię w niczym mu nie przeszkodziło w życiu. Może choć trochę rozwiałam Twoje możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 18:31 Ależ Nikodem wcale nie jest rzadkim imieniem, co chwilę słysze o małych chłopcach o tym imieniu. NIe jest to moje ulubione imię, ale nie jest złe i na-[rawdę nie widze problemu. Jeśli Tobie i mężowi sie podoba, to zostańcie przy nim. A jeśli nie pasuje do synka, możecie zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzynka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: 83.2.11.* 09.05.07, 11:00 hmmm my stoimy przed trudnym wyborem- cały czas byłam śwqiecie przekonana , że noszę Tośkę! wszyscy tak właśnie zwracaliśmy sie do Brzucha i nie było innej opcji..a teraz lekarz powiedział mi że bedzie chłopiec i mamy problem- ja chciałabym Kajetana,Nataela < co znaczy Ten , którego dał Bóg> Jeremiasza ew Tycjana- mąż upiera się przy IWO- mi sie kojarzy z takim łobuzem lub ew Olaf- ale to zupełnie do nazwiska na nie pasuje co myślicie o Iwie? znacie jakiegoś?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzynka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: 83.2.11.* 09.05.07, 11:02 Joachim tez mi sie strasznie podoba to w końcu ojciec Maryji a zdrobnienia to Joszko lub Himek ale zostałam zbojkotowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:26 Pierwszemu synowi dałam na imię Radek, zawsze mi sie to imie podobało.Wiedziałam,że będzie do niego pasowało i tak jest.Dziś ma już 6 lat i cieszy się, że ma imię "radosne". Teraz spodziewam sie drugiego synka i niestety nie wiem, jak go nazwać, zastanawiam się nad Maćkiem, ale imię to kojarzy mi się trochę z grubasem. Zobaczę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:30 > niestety nie wiem, jak go nazwać, zastanawiam się nad Maćkiem, ale imię to > kojarzy mi się trochę z grubasem. Zobaczę.. Jeśli chodzi o Maćków to się tak nie bój, wszyscy jakich znam są b. fajni, a do tego szczupli ) Dziwny przesąd. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 13.05.07, 22:32 Ja mam synka Zbyszko.I pasuje do niego.Do nazwiska też.Nigdy nie żałowałam że wybrałam to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 13.05.07, 23:25 gusia210 napisała: > Ja mam synka Zbyszko.I pasuje do niego. Gusiu, a czy imię Twojego synka się nie odmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.05.07, 23:38 Różne są opinie na temat odmiany tego imienia.Ja nie odmieniam.Rodzina też już się nauczyła.Ale inne osoby odmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.05.07, 23:43 A czemu nie odmieniasz, jeśli można spytać? Przecież imiona polskie podlegają odmianom fleksyjnym, tylko niektóre zagraniczne są spod nich wyłaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 01.06.07, 22:33 Nie odmieniam imienia Zbyszko ponieważ tak po prostu lubię.Ale nie przeszkadza mi jak ktoś odmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.05.07, 23:47 gusia210 napisała: > Różne są opinie na temat odmiany tego imienia.Ja nie odmieniam.Rodzina też już > się nauczyła.Ale inne osoby odmieniają. Hmm, a w domu nie rozmawiacie po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 23:55 abiela napisała: > gusia210 napisała: > > > Różne są opinie na temat odmiany tego imienia.Ja nie odmieniam.Rodzina te > ż już > > się nauczyła. Chyba oduczyła. >Ale inne osoby odmieniają. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 01.06.07, 22:38 Rozmawiamy po polsku. Ja po prostu nie umiem tego imienia odmieniać.Tak się nauczyłam i tak lubię.A bilscy chyba przejeli to po mnie bo też nie odmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 01.06.07, 23:07 gusia210 napisała: > Rozmawiamy po polsku. > Ja po prostu nie umiem tego imienia odmieniać.Tak się nauczyłam i tak lubię.A > bilscy chyba przejeli to po mnie bo też nie odmieniają. To bardzo dziwna sytuacja, mam wrażenie, że niesamowicie dziwłyby mnie zdania: - Idę na spacer ze Zbyszko, - Rysuję ze Zbyszko Przecież to brzmi jak by ktoś nie potrafił mówić po polsku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasjana Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.07, 15:26 Zbyszko jest podobny do Zbigniewa Zamachowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 dobre pytanie... 14.05.07, 15:40 udało się i jednocześnie chyba nie do końca... Otóż rozważaliśmy na pierwsze imię Charlotte i mała faktycznie wygląda bardziej na Charlotte, niż na Amelię...Nie nadaliśmy go ostatecznie ze względu na brak ładnego polskiego odpowiednika. I osoby postronne, co dziwne, także często się mylą, zapamiętują to drugie imię i używają go częściej, niż teoretycznie łatwiejszego pierwszego imienia. No cóż, jeśli i ona tak kiedyś uzna, zawsze może też zdecydować się na używanie drugiego imienia. Mój mąż ma na pierwsze Andreas, na drugie Barney i wszyscy (nawet rodzice) nazywają go Barneyem (pasuje, jakby to imię zostało dla niego stworzone). Kiedy ktos mówi Andreas to nigdy w pierwszej chwili nie wiem, o kogo chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kkshs Dziękuję "za Nikodema" :) :) 15.05.07, 19:32 Dzięki za rozwianie wątpliwości! Zostaje oczywiście "Nikodem". Mówimy do niego rożnie: "Nikodemko", bo pasuje do jego buziaka , ale pojawia się też - w chwilach czułości - na przykład "Joszko", "Niedźwiadek" i takie tam Pozdrawiam! Fajne forum... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dziękuję "za Nikodema" :) :) 15.05.07, 20:00 A ja dopiero zauważyłam, że pisałam o rozwianiu Twoich "mozliwości" zamiast "wątpliwości" ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k tak ;) IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 11:30 Felicja zostala Felicja w 6tym tygodniu ciazy - poczulam, ze to dziewczynka i ze nazywa sie felicja - maz nawet nie isnal - ona po prostu JEST Fela... Leonard - 3 meisiace dyskusji nam zajal. Ale tez do niego pasuje, choc dla mnie jest... Jejkiem ipewnie bedzie Jejsuiem do matury Augustyn, najmlodszy - pie..a dostalam na punkcie tego imienia, juz dla Leona je chcialam, ale maz zapowiedzial, ze nigdy, przenigdys ie nie zgodzi... Nigdy przenigdy trwalo krotko, teraz w ogole nie bylo zadnej dyskusji- to po prostu jest Augustyn i koniec... I ni ewazne, ze wszyscy prouja go przecurzcic na Gustawa - to jest Gucio, ale Augustyn... Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_p Re:Moja to Sandra....a chcę Nikosia... do kkshs ;) 16.05.07, 13:12 Ja też chce Nikosia!!!!)) Takie imię wymarzyłam sobie dla synka...mężowi się nei podoba i bardzo mi przykro z tego powodu . Mam nadzieję, ze zanim Nikoś pojawia się na swiecie ( w ciazy na razie nie jestem), maż przkona sie do tego imienia...przecież jest piekne ))Mały Nikoś ,a duży Nikodem. Póki co mamy Sandrę. Imię wybrane jakieś 4 lata przed jej urodzeniem. Początkowo mówiłam do niej Niunia. Teraz wszyscy wołamy Sndrusia, Sandrunia, Sanderka, Sandrula. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wybopru Odpowiedz Link Zgłoś
kkshs Re: Nikodem 17.05.07, 10:54 Mnie denerwuje to,że jak ktoś usłyszy imię Nikodem, od razu daje komentarz w stylu "będzie gangster" albo "ciekawe, jak będzie kombinował". Wrrrr....Albo "Dyzma". Nikoś kojarzy się ludziom z Dyzmą albo Nikosiem z mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 30.10.07, 14:51 jak tylko sie dowiedzialm ze bedzie dziewczynak to od razu wiedziałam, że Marta- i pasuje rewelacyjnie, ma mała charakterek, ale też jest bystra i kochana, dla mnie strzał w dziesiątkę Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Sąsiedzi mają Dioneczkę 01.11.07, 16:37 11 pięć miesięcy stuknie królewnie...Mariusz chciał Zuzię i tak było do maja potem Ania z kolei uparła się przy Denise, ale nazwijcie tak dziecko w Polsce... Mała została więc Dionizją (ja Ance w tym pomogłam) jest CUDNA i to imię do niej pasuje Odpowiedz Link Zgłoś