Dodaj do ulubionych

Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieniem??

• kasia2404 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 07.05.07, 17:53
      My mamy synka Julka,cieszę się ze dopięlam swego i udalo mi się przekonać
      wszystkich w rodzinie do tego imienia teraz przyznają mi rację,że bardzo do
      niego pasuje. Jezeli się uda i będzie kiedyś córeczka... tylko Michalina
    • majaoliwia Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 07.05.07, 18:13
      pierwsza corka miala byc Karolina jak wszystkie moje lalki z dziecinstwa.Po
      urodzeniu wydala mi sie taka czarna,oliwkowa wiec zostala Oliwka.Drugie dzecko
      mialo byc Kubusiem Puchatkiem albo pszczolka Maja(ulubione bajki Oliwii)i tym
      sposobem mam w domu Maje.Oba imiona sa trafione i pasuja do nich jak ulal.
      • ninotshka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 00:48
        imie wybrane na pare miesiecy przed zajsciem w ciaze
        i uwazam ze na 100% trafione smile wlasciwie to sobie nie wyobrazam czemu mialby
        nie pasowac. i nie uwazam ze jest za powazne jak na paromiesieczne dziecko.
        mowie do malutkiej Stella i juz
        i nie trawie zdrobnien za bardzo tongue_out
        drugie imie wybrane w nocy przed cc
    • badziul Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 06:25
      witajcie smile
      my imiona wybraliśmy na długo przed poczęciem smile))) Imiona raczej do naszych
      bliźniaków pasują - choć SZYMON wygląda nam raczej na Samuela lub Symeona (i
      nawet tak się czasami do niego zwracamy) a Małgorzatka to dla wszystkich po
      prostu Minia (z racji gabarytów - jest o połowę mniejsza od brata).
      Gdyby Szymon nosił moje ukochane imie KONSTANTY - aż strach pomyśleć (to byłaby
      tragikomedia patrząc na jego wygląd smile))) a tak całość współgra doskonale
      Małgorzata tez pasuje do nasze małej bo już teraz widać, że Małgosi z niej nie
      będzie - z jej charakterem to typowa Małgoska aż milo
      pozdrawiam serdecznie
      badziul
      • scarbonka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 10:58
        U nas nie jest źle, ale mogłoby być lepiej. Anielka jest drobna, żywa, ruchliwa,
        zawadiacka. Ma czarne oczy i ciemne włosy. Jest szalona i bardzo sprawna
        fizycznie. Ludziom przeważnie imię to kojarzy się z rozanielona blondyneczką,
        ale ten kontrast robi fajne wrażenie smile Czasem myslę, że przydałoby sie jej
        jakies bardziej zadziorne imię: Ewa, Olga, Marta. Troche nas ratuje zdrobnienie
        Nela, chociaż uzywamy go bardzo rzadko.
    • kkshs Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 15:04
      sad((( i nikt nie odpowiada na moje wątpliwości. Nikodemko ma tydzień, wszyscy
      już "przełknęli" to imię. Gdy ktoś "z zewnątrz" pyta o imię i usłyszy
      odpowiedź - milczy. To dobrze, czy źle? Bo mnie nagle ogarniają wątpliwości.
      Ale mały ma już tydzień. Z drugiej strony mam pietra przed tym, jak np. będzie
      w podstawówce.
      • gaudencja Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 18:31
        Miałam kolegę Nikodema, rówieśnika, i byłam przez całe życie święcie
        przekonana, że jest to równie popularne imię, jak Robert, Rafał, Marcin,
        Grzegorz czy Jakub. Dopiero na tym forum uświadomiono mnie, ze to rzadkie imię,
        a mialam już wtedy około 30-tki. W porównaniu z czasem mojego dzieciństwa,
        Nikodem jest nadawany obecnie dużo częściej.
        A jeśli chodzi o losy życiowe "mojego" Nikodema, to jest w tej chwili, jak się
        okazało, w radzie programowej telepudła. Imię w niczym mu nie przeszkodziło w
        życiu.
        Może choć trochę rozwiałam Twoje możliwości?
      • abiela Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 08.05.07, 18:31
        Ależ Nikodem wcale nie jest rzadkim imieniem, co chwilę słysze o małych
        chłopcach o tym imieniu. NIe jest to moje ulubione imię, ale nie jest złe i
        na-[rawdę nie widze problemu. Jeśli Tobie i mężowi sie podoba, to zostańcie przy
        nim. A jeśli nie pasuje do synka, możecie zmienic.
        • Gość: katarzynka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: 83.2.11.* 09.05.07, 11:00
          hmmm my stoimy przed trudnym wyborem- cały czas byłam śwqiecie przekonana , że
          noszę Tośkę! wszyscy tak właśnie zwracaliśmy sie do Brzucha wink i nie było innej
          opcji..a teraz lekarz powiedział mi że bedzie chłopiec i mamy problem- ja
          chciałabym Kajetana,Nataela < co znaczy Ten , którego dał Bóg> Jeremiasza ew
          Tycjana- mąż upiera się przy IWO- mi sie kojarzy z takim łobuzem lub ew Olaf-
          ale to zupełnie do nazwiska na nie pasuje sad

co myślicie o Iwie? znacie jakiegoś??????????
          • Gość: katarzynka Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: 83.2.11.* 09.05.07, 11:02
            Joachim tez mi sie strasznie podoba to w końcu ojciec Maryji smile
            a zdrobnienia to Joszko lub Himek ale zostałam zbojkotowana sad wink
    • Gość: Magda Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:26
      Pierwszemu synowi dałam na imię Radek, zawsze mi sie to imie
      podobało.Wiedziałam,że będzie do niego pasowało i tak jest.Dziś ma już 6 lat i
      cieszy się, że ma imię "radosne". Teraz spodziewam sie drugiego synka i
      niestety nie wiem, jak go nazwać, zastanawiam się nad Maćkiem, ale imię to
      kojarzy mi się trochę z grubasem. Zobaczę..
      • Gość: grisly Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 16:30
        > niestety nie wiem, jak go nazwać, zastanawiam się nad Maćkiem, ale imię to
        > kojarzy mi się trochę z grubasem. Zobaczę..

Jeśli chodzi o Maćków to się tak nie bój, wszyscy jakich znam są b. fajni, a do
        tego szczupli wink) Dziwny przesąd.
        • gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 13.05.07, 22:32
          Ja mam synka Zbyszko.I pasuje do niego.Do nazwiska też.Nigdy nie żałowałam że
          wybrałam to imię.
          • gaudencja Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 13.05.07, 23:25
            gusia210 napisała:

> Ja mam synka Zbyszko.I pasuje do niego.

Gusiu, a czy imię Twojego synka się nie odmienia? wink
            • gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.05.07, 23:38
              Różne są opinie na temat odmiany tego imienia.Ja nie odmieniam.Rodzina też już
              się nauczyła.Ale inne osoby odmieniają.
              • gaudencja Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.05.07, 23:43
                A czemu nie odmieniasz, jeśli można spytać? Przecież imiona polskie podlegają
                odmianom fleksyjnym, tylko niektóre zagraniczne są spod nich wyłaczone.
                • gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 01.06.07, 22:33
                  Nie odmieniam imienia Zbyszko ponieważ tak po prostu lubię.Ale nie przeszkadza
                  mi jak ktoś odmienia.
              • abiela Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 20.05.07, 23:47
                gusia210 napisała:

> Różne są opinie na temat odmiany tego imienia.Ja nie odmieniam.Rodzina też już
                > się nauczyła.Ale inne osoby odmieniają.

Hmm, a w domu nie rozmawiacie po polsku?
                • Gość: grisly Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 23:55
                  abiela napisała:

> gusia210 napisała:
                  >
                  > > Różne są opinie na temat odmiany tego imienia.Ja nie odmieniam.Rodzina te
                  > ż już
                  > > się nauczyła.

Chyba oduczyła. wink

>Ale inne osoby odmieniają.

I słusznie.
                • gusia210 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 01.06.07, 22:38
                  Rozmawiamy po polsku.smile
                  Ja po prostu nie umiem tego imienia odmieniać.Tak się nauczyłam i tak lubię.A
                  bilscy chyba przejeli to po mnie bo też nie odmieniają.
                  • abiela Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 01.06.07, 23:07
                    gusia210 napisała:

> Rozmawiamy po polsku.smile
                    > Ja po prostu nie umiem tego imienia odmieniać.Tak się nauczyłam i tak lubię.A
                    > bilscy chyba przejeli to po mnie bo też nie odmieniają.

To bardzo dziwna sytuacja, mam wrażenie, że niesamowicie dziwłyby mnie zdania:
                    - Idę na spacer ze Zbyszko,
                    - Rysuję ze Zbyszko

Przecież to brzmi jak by ktoś nie potrafił mówić po polsku!
          • Gość: Kasjana Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.07, 15:26
            Zbyszko jest podobny do Zbigniewa Zamachowskiego
            • agi40 dobre pytanie... 14.05.07, 15:40
              udało się i jednocześnie chyba nie do końca...

Otóż rozważaliśmy na pierwsze imię Charlotte i mała faktycznie wygląda bardziej
              na Charlotte, niż na Amelię...Nie nadaliśmy go ostatecznie ze względu na brak
              ładnego polskiego odpowiednika.
              I osoby postronne, co dziwne, także często się mylą, zapamiętują to drugie imię
              i używają go częściej, niż teoretycznie łatwiejszego pierwszego imienia.
              No cóż, jeśli i ona tak kiedyś uzna, zawsze może też zdecydować się na używanie
              drugiego imienia.
              Mój mąż ma na pierwsze Andreas, na drugie Barney i wszyscy (nawet rodzice)
              nazywają go Barneyem (pasuje, jakby to imię zostało dla niego stworzone).
              Kiedy ktos mówi Andreas to nigdy w pierwszej chwili nie wiem, o kogo chodzi...
    • kkshs Dziękuję "za Nikodema" :) :) 15.05.07, 19:32
      Dzięki za rozwianie wątpliwości! Zostaje oczywiście "Nikodem". Mówimy do niego
      rożnie: "Nikodemko", bo pasuje do jego buziaka smile, ale pojawia się też - w
      chwilach czułości - na przykład "Joszko", "Niedźwiadek" i takie tam smile
      Pozdrawiam! Fajne forum...
      • gaudencja Re: Dziękuję "za Nikodema" :) :) 15.05.07, 20:00
        smile
        A ja dopiero zauważyłam, że pisałam o rozwianiu Twoich "mozliwości"
        zamiast "wątpliwości" ;-D
    • kkshs do gaudencji 16.05.07, 08:43
      to nic, wiadomo o co chodzi, pozdrawiam smile
    • Gość: martka_k tak ;) IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 11:30
      Felicja zostala Felicja w 6tym tygodniu ciazy - poczulam, ze to dziewczynka i
      ze nazywa sie felicja - maz nawet nie isnal - ona po prostu JEST Fela...
      Leonard - 3 meisiace dyskusji nam zajal. Ale tez do niego pasuje, choc dla mnie
      jest... Jejkiem ipewnie bedzie Jejsuiem do matury
      Augustyn, najmlodszy - pie..a dostalam na punkcie tego imienia, juz dla
      Leona je chcialam, ale maz zapowiedzial, ze nigdy, przenigdys ie nie zgodzi...
      Nigdy przenigdy trwalo krotko, teraz w ogole nie bylo zadnej dyskusji- to po
      prostu jest Augustyn i koniec... I ni ewazne, ze wszyscy prouja go przecurzcic
      na Gustawa - to jest Gucio, ale Augustyn...
      • dasia_p Re:Moja to Sandra....a chcę Nikosia... do kkshs ;) 16.05.07, 13:12
        Ja też chce Nikosia!!!!smile))
        Takie imię wymarzyłam sobie dla synka...mężowi się nei podoba i bardzo mi
        przykro z tego powodu sad. Mam nadzieję, ze zanim Nikoś pojawia się na swiecie
        ( w ciazy na razie nie jestem), maż przkona sie do tego imienia...przecież jest
        piekne smile))Mały Nikoś ,a duży Nikodem.

Póki co mamy Sandrę. Imię wybrane jakieś 4 lata przed jej urodzeniem.
        Początkowo mówiłam do niej Niunia.
        Teraz wszyscy wołamy Sndrusia, Sandrunia, Sanderka, Sandrula.
        Jesteśmy bardzo zadowoleni z wybopru smile
    • kkshs Re: Nikodem 17.05.07, 10:54
      Mnie denerwuje to,że jak ktoś usłyszy imię Nikodem, od razu daje komentarz w
      stylu "będzie gangster" albo "ciekawe, jak będzie kombinował".
      Wrrrr....Albo "Dyzma". Nikoś kojarzy się ludziom z Dyzmą albo Nikosiem z mafii.
    • zaba133 Re: Czy udało Wam się trafic z odpowiednim imieni 30.10.07, 14:51
      jak tylko sie dowiedzialm ze bedzie dziewczynak to od razu
      wiedziałam, że Marta- i pasuje rewelacyjnie, ma mała charakterek,
      ale też jest bystra i kochana, dla mnie strzał w dziesiątkę
    • donmari Sąsiedzi mają Dioneczkę 01.11.07, 16:37
      11 pięć miesięcy stuknie królewnie...Mariusz chciał Zuzię i tak
      było do maja potem Ania z kolei uparła się przy Denise, ale
      nazwijcie tak dziecko w Polsce... Mała została więc Dionizją (ja
      Ance w tym pomogłam) jest CUDNA i to imię do niej pasuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.