Dodaj do ulubionych

Oliwier i Ashley

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 15:37
w jednym poscie pytam o nadawanie obco brzmiacych imion ale czytam ze pytacie
tez tutaj co inni sadza o imionach wiec i ja zapytam co mysilcie o imieniu
Oliwier i Ashley oraz o imionach ktore chcialabym nadac gdybym jeszcze kiedys
została mama Scott i Mischell, dodam za tata maluchow to anglik stad taki
wybor, ale ja osobiscie cenie orginalnosc i uciekam od tradycji w rodzine
mam 3 Magdy i chyba ze 4 Julki wiec to chyba dośc
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: cynta Re: Oliwier i Ashley IP: 206.197.217.* 01.05.07, 16:01
      Przyznam ze nawet w Angli i z tatusiem Anglikiem nadalaby imiona ktore mozna
      zapisac po polsku i sa latwe w wymowie w obu tych jezykach, np. Sara, Ewa,
      Emma, Ofelia, Ada, Adam, Benjamin, Teodor, tego typu. Zwlaszcza do angielskiego
      nazwiska staralabym sie dobrac choc troche polskie imie, inaczej nic mu/jej nie
      zostanie z tego ze jest 1/2 Polakiem....
      • Gość: nina Re: Oliwier i Ashley IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 16:08
        rzecz w tym ze imiona tak zwane stare do mnie nie przemawija, Wszystkie Adamy,
        Ale... jest ich tak duzo..sa to piekne imiona z tradycjami ale wlasnie tego nie
        lubie...moje dzieciaczki juz sie o to postaram mimo imion beda pamietac o tym ze
        z pochodzenia sa w 1/2 polakiami, i choc w rodzine byly spory i teksty typu jak
        ty chcesz nazwac dzieci ciesze sie ze postawilam na swoim... oboje z mezem
        jestesmy z tego zadowoleni i mam nadzieje ze nasze dzieci w przyszłosci tez beda
    • aka10 Re: Oliwier i Ashley 01.05.07, 16:13
      O Oliwierze juz byla masa watkow,Ashley mi sie nie podoba,Scott rowniez wcale,a
      Mischell?Istnieje w ogole taka pisownia? Michelle znam za to kilka.Polska
      Michalina po prostu.Pozdrawiam.
    • olianka Re: Oliwier i Ashley 01.05.07, 17:52
      Jak można mówić o oryginalności w przypadku Oliwiera?
    • Gość: Tawananna* Re: Oliwier i Ashley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:22
      Mischell - taka pisownia nie istnieje.

Co do upodobania do starych imion - Oliver, Ashley czy Scott to bardzo stare
      imiona smile. Oliver znany jest np. ze średniowiecznych utworów francuskich, Ashley
      i Scott wywodzą się z języka staroangielskiego.

• abiela Re: Oliwier i Ashley 01.05.07, 21:26
      Podoba mi się jednynie Ashley, ale nie w Polsce.
      Czy imię Mischell w tej piswoni to propozycja taty?
      Piszesz, że szukasz imion oryginalnych, podczas Michelle to bardzo popularne imię.
    • gaudencja Re: Oliwier i Ashley 02.05.07, 10:30
      Gość portalu: nina napisał(a):

> tez tutaj co inni sadza o imionach wiec i ja zapytam co mysilcie o imieniu
      > Oliwier i Ashley oraz o imionach ktore chcialabym nadac gdybym jeszcze kiedys
      > została mama Scott i Mischell,

Myślę, ze masz taki sam IP, jak Karola, która ma urodzić bliźniaki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=61321672
    • gaudencja Re: Oliwier i Ashley 02.05.07, 10:32
      Gość portalu: nina napisał(a):

Mischell, dodam za tata maluchow to anglik stad taki
      > wybor, ale ja osobiscie cenie orginalnosc

Ps. Właśnie widać, że to orginalność, a nie oryginalność...
      • lizzy9 Re: Oliwier i Ashley 02.05.07, 13:08
        Z twoich propozycji to jedynie Scott mi sie podoba, Oliwier to w UK Oliver, a z
        imieniem Ashley, to moga byc problemy w Polsce, bo ludzie nie beda wiedziac jak
        to imie sie wymawia.
        • annajustyna Re: Oliwier i Ashley 02.05.07, 19:27
          Poza tym Ashley to zarowno dziewczynka, jak i chlopiec (Ashley Wilkes chociazby)...
        • sevilay Re: Oliwier i Ashley 02.05.07, 19:34
          lizzy9 napisała:

> Z twoich propozycji to jedynie Scott mi sie podoba, Oliwier to w UK Oliver, a z
          >
          > imieniem Ashley, to moga byc problemy w Polsce, bo ludzie nie beda wiedziac jak
          >
          > to imie sie wymawia.

O własnie Lizzy,ja nigdy nie byłam do końca pewna jak trzeba imię Ashley
          poprawnie wymawiać-słyszałam rózne wersje.Czy mogłabyś mi tak fonetycznie napisać.
          • lizzy9 Re: Oliwier i Ashley 03.05.07, 00:07
            Imie Ashley mozna wymawiac 'Aszli', choc slyszalam tez inna troche wymowe w
            poludniowych stanach US. To prawda, imie to moze byc zarowno zenskie, jak i
            meskie.
            • sevilay Re: Oliwier i Ashley 03.05.07, 08:43
              lizzy9 napisała:

> Imie Ashley mozna wymawiac 'Aszli', choc slyszalam tez inna troche wymowe w
              > poludniowych stanach US. To prawda, imie to moze byc zarowno zenskie, jak i
              > meskie.

Dzięki Lizzy tak własnie myślałam,chociaż też słyszałam inną wymowę i nie byłam
              całkiem pewna.
              • annajustyna Re: Oliwier i Ashley 03.05.07, 08:56
                Bo w PL przyjelo sie - kiedy mowimy po polsku koncowki -ey wymawiac jako ej.
                Inaczej uzyskamy tzw. forme hiperpoprawna, ktora w jezyku polskim jest bledna:
                ((((. Kazdy jezyk narzuca swoje uproszczenia (np. Gerhard Szrederwink)).
    • manarai Re: Oliwier i Ashley 03.05.07, 12:08
      Droga nino, Karolo, czy jakiej jeszcze tożsamości używasz w tej chwili
      (wiadomość z ostatniej chwili: IP widać. A jeśli nie jesteś zalogowana, IP
      widzą nie tylko moderatorzy, ale też wszyscy użytkownicy!) dla dzieci jakiej
      płci planujesz imiona? Z tych, któe podajesz, można być w miarę pewnym tego, że
      Oliwier/Oliver to chłopiec; podobnie, choć z może nieco mniejszą dozą
      prawdopodobieństwa - Scott. Ashley natomiast bywało już nazwiskiem, imieniem
      męskim, ostatnio raczej żeńskim, ale też nie do końca (jedna piąta użytkowników
      behindthename uznaje to imię za męskie), a co to jest Mischell to ja fiołkowego
      pojęcia nie mam, wybacz...

Nowoczesne imiona dla bliźniąt: dla chłopca Maiden, dla dziewczynki Maddysen.
      Niech nie ma dla ciebie znaczenia, że "maiden" to po angielsku "panna,
      dziewica", jak nie ma to znaczenia dla tysięcy matek amerykańskich. Nich nie
      odstraszy cię drobny szczegół, że Maddysen to zmasakrowane nazwisko oznaczające
      w przybliżeniu tyle, co "Matyldowicz". I przede wszystkim - zacznij się
      przyzwyczajać, że jeśli mąż anglik (małą literą pisany) ma jakąś rodzinę czy
      znajomych o wykształceniu wyższym niż podstawowe, to poziom ich dobrego
      wychowania będzie można ocenić po staranności ukrycia złośliwego uśmieszku.
      • annajustyna Re: Oliwier i Ashley 03.05.07, 21:51
        uwazaj, bo taka jedna kolezanka z Londynu nazwie Cie nietolerancyjnawink)). A
        powaznie: zgadzam sie w 100%! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.