abiela 03.05.07, 21:10 Tak ma na imię córka koleżanki koleżanki Zdrabiana jest do Audi. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Auda 03.05.07, 21:33 Mnie się dopiero z samochodem skojarzyło, jak usłyszałam zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Auda 03.05.07, 21:37 olianka napisała: > Auda jako taka kojarzy mi się z Aidą. A swoją drogą ciekawa jestem skąd to imie wynaleźli? Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Auda 03.05.07, 22:19 abiela napisała: > Mnie się dopiero z samochodem skojarzyło, jak usłyszałam zdrobnienie. Mnie też jak zobaczyłam zdrobnienie. A sama Auda jakoś mi się nie podoba a samo jako tako kojarzy mi się z audytem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Auda 03.05.07, 21:37 www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1454.html Tylko że "vescovo" to biskup, więc święty Auda (prawdopodobnie w spolszczeniu inaczej, pewnie Audas) byłby mężczyzną. Tylko czy wtedy żenski odpowiednik nie brzmiałby jednak rzeczywiście Auda? A moze z drugiej strony ta Auda ma coś wspólnego z tą panią? W każdym razie zdrabnianie do Audi zupełnie do mnie nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Auda 03.05.07, 21:39 A tu z kolei Auda z 18 listopada jest kobietą (chyba! - nie znam ni w ząb niemieckiego): www.heiligenlexikon.de/BiographienA/Aude_Alda.html Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Auda 03.05.07, 21:48 Gaudencjo zaglądałam tam i nie widziałam - dzięki za oświecenie. Faktycznie to kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Auda 03.05.07, 22:29 Z podobnych imion,to znam dwie dziewczynki majace na imie Awa i Aura. Mojej kolezanki znajomy ma na imie Audi.Nie wiem,gdzie jego rodzice wynalezli takie imie... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Auda 03.05.07, 23:00 aka10 napisała: > Mojej kolezanki znajomy ma na imie Audi.Nie wiem,gdzie jego rodzice wynalezli > takie imie... Faktycznie jest 1 w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Auda 03.05.07, 23:02 Tylko, ze Rymut podaje, ze to ona. Ciekawa jestem, BTW, bo czasem podaje f przy imionach, które na logikę powinny być uniseks, np. Sawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Auda 04.05.07, 09:16 Ów Audi w Polsce nie mieszka.Pewnie dlatego mogl byc tak zarejestrowany Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Auda 04.05.07, 01:03 Auda po pierwsze kojarzy mi się z Audą abu Tayi, patrz "Siedem filarów mądrości" Lawrence'a - ale to był facet Kobieta - pani Auda, hinduska wdowa uratowana przez Phileasa Fogga we "W 80 dni dookoła świata". Fajne w literaturze, w życiu nadmiernie egzotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giss-ell Re: Auda IP: *.tvtom.pl 05.05.07, 16:29 abiela napisała: > Tak ma na imię córka koleżanki koleżanki Zdrabiana jest do Audi. > I co wy na to? O Matko Boska... Zgroza... Oczywiscie to moje subiektywne odczucie Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Auda 07.05.07, 01:28 behindthename wskazuje na pochodzenie starogermańskie: edel/adel - szlachetny. Czyli tłumacząc na polski byłaby to najprawdopodobniej Adela. W Niemczech AU jest wymawiane jako AU, a nie O, prawda? Zdrabnianie "Audi" może i jest wesołe w młodym wieku, ale na dłuższą metę to byłoby tak, gdyby na chłopaka wołać "mały fiacik". Czy jakiś inny Pan Samochodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Auda 07.05.07, 13:54 manarai napisała: > W Niemczech AU jest wymawiane jako AU, a nie O, prawda? Jako "au" > Odpowiedz Link Zgłoś