Gość: dziwne wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:45 Dlaczego zadna Polka nie woła na Julię - Dzulia? Skoro woła sie na Jesikę Dzesika .........bo nie jestesmy przyzwyczajone?moze od dzis zamiast dzesika to jesika sie bedzie wołało tak jak Julia to Julia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Jesika -dzesika Julia- dzulia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 11:06 KażdA mama woła jak chce i jak lubi. Julia funkcjonuje w jezyku polskim jako Julia, a nie Dżulia (choc ta wymowa podoba mi sie, szczegolnie we Wloszech). Natomiast Jessiki u nas wczesniej nie było, przyszła sobie z zagranicy moda na Jessike i tak sobie została. Brzydko byloby wolac tak jak sie pisze, czyli Jesica czy Jesika. Jesli zapisane jest Dżesika (brzydko ) to no problem, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jesika -dzesika Julia- dzulia IP: *.cnb.com.pl 31.07.07, 11:07 Jak to nie woła, parę dni temu był tu wątek o tym, że ktoś tak wołał. Do meritum się nie odniosę, bo gałęzie mi opadły... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Jesika -dzesika Julia- dzulia 31.07.07, 11:58 Wiem, że są wakacje, wiem, że jest brzydka pogoda, ale może znajdź sobie jakąś inną rozrywkę, bo już nudna/y jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jesika -dzesika Julia- dzulia 31.07.07, 12:58 Jessika po polsku jest juz od 150 lat spolszczona jako Jesyka - tak sie tez ja powinno wymawiac... Odpowiedz Link Zgłoś