Gość: little_voice IP: *.cable.ubr16.edin.blueyonder.co.uk 09.08.07, 15:30 Imie coraz poppularniejszewsrod malych dziewczynek na Wyspach. Co dziewczeta o nim myslicie, ja przyznaje iz do niedawna bylam przekonana ze to jakies urocze, slodkie zdrobnienie typu sweatie czy cos w ten desen Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith76 Re: Poppy 09.08.07, 15:34 Człowiek uczy się całe życie - wrzuciłam Poppy w słownik i okazało się, że to mak A mnie się kojarzy z pupą. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Poppy 09.08.07, 20:12 Jeśli dobrze pamiętam, to jest to imię pielęgniarki w Hogwarcie?... I wydaje mi się że gdzieś u Montgomery imię kotki. Sympatyczne jako przezwisko, ale na imię w naszych polskich realiach się nie nadaje, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Poppy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 08:36 Mnie sie kojarzy ze szczeniaczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: Poppy 10.08.07, 10:10 To oczywiscie mak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Poppy 10.08.07, 11:26 Oczywiście, że mak. Imię wydaje mi się infantylne. Rzeczywiście w Anglii i Walii jest coraz popularniejsze. To imię z grupy lubianych ostatnio i modnych "floral names" takich jak Daisy, Lily, Jasmine. Wg National Statistics Poppy awansowała z miejsca 63 w 2002 r. na 30 w 2006 r. i tendencja jest nadal rosnąca. Córka znanego kucharza Jamie Oliver'a nazywa się Poppy Honey, co jest już grubą przesadą (notabene młodsza to Daisy Boo). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Poppy 02.09.07, 16:58 Czy Daisy nie jest zdrobnieniem od Margaret? Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Poppy 02.09.07, 16:01 W mojej opinii to sezonówka,taka polska Martynka, która pozwoli w przyszłości określić bez pudła ile Poppy ma lat. Mnie się kojarzy,i,znając dzisiejszą kreowaną przez bulwarówki modę na słodycz,-rodzicom(mamom) pewnie też,ze słowem LOLLYPOP-lizak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Poppy IP: *.lublin.mm.pl 02.09.07, 20:01 Nie podoba mi się. Kojarzy się z lizakiem. LollyPOP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Poppy IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 19:16 A nie jest to zdr.od Penelopy? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Poppy 06.09.07, 18:51 Mnie się skojarzyło z niemiecką lalką, Puppe. Nie uznaję słowa sezonówka, dla mnie nie ma imion typowo sezonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Poppy 06.09.07, 21:30 Cóż, moda przychodzi falami i przemija, niekiedy bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica :-D 13.09.07, 15:08 A mnie się wydaje, że tutaj swoją zasługę ma również Jamie Oliver ze swoją córeczką Poppy Honey, druga ma na imię Daisy Boo Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: :-D 13.09.07, 15:35 lunatica napisała: > A mnie się wydaje, że tutaj swoją zasługę ma również Jamie Oliver ze > swoją córeczką Poppy Honey, druga ma na imię Daisy Boo > Bardzo przepraszam za swoją ignorancję ale kto to jest Jamie Olivier? Chyba ma trochę braki w takiej edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: :-D 13.09.07, 15:42 sevilay napisała: > lunatica napisała: > > > A mnie się wydaje, że tutaj swoją zasługę ma również Jamie Oliver ze > > swoją córeczką Poppy Honey, druga ma na imię Daisy Boo > > > > > Bardzo przepraszam za swoją ignorancję ale kto to jest Jamie Olivier? www.jamieoliver.com/ > Chyba ma trochę braki w takiej edukacji W "takiej", to znaczy "jakiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: :-D 13.09.07, 15:47 A, myslałam,ze to jakiś muzyk No ja zawsze jestem nieco do tyłu jezeli chodzi o sławnych ludzi. Dopiero wczoraj się dowiedziałam kto to Katie Melua. Człowiek taki zalatany Nie zawsze na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: :-D 13.09.07, 15:53 sevilay napisała: > A, myslałam,ze to jakiś muzyk Można powiedzieć, że muzyk też Gdzieś tam gra na perkusji. > No ja zawsze jestem nieco do tyłu jezeli chodzi o sławnych ludzi. Sława, rzecz względna > Dopiero wczoraj się dowiedziałam kto to Katie Melua. Człowiek taki zalatany N > ie zawsze na bieżąco Tak bywa Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: :-D 13.09.07, 15:57 Ano, bywa Szczegolnie przy trójce dzieci mozna się trochę zagapić A jednak,coś z muzyką miał wspólnego? To moze tak daleko nie byłam od prawdy)) Odpowiedz Link Zgłoś
lollypop Re: Poppy 13.09.07, 16:38 Pielegniarka w Hogwarcie nazywa sie Mme Pomfrey. Poppy jest popularne w Australii dzieki ogromnemu spoleczenstwu greckiemu jakie tu mieszka. Oni to przyjeli jako skrot od Penelopy, chociaz wlasciwy skrot to Penny. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Poppy 13.09.07, 17:50 Ale jej imieniem nie jest chyba Madam , tylko Poppy (tak zwraca się do niej chyba McGonagall). Nie pamiętam w którym tomie, może Arthur Weasley lub Minerwa będą wiedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Poppy 14.09.07, 02:56 lollypop napisała: > Pielegniarka w Hogwarcie nazywa sie Mme Pomfrey. ...a na imię ma Poppy. en.wikipedia.org/wiki/Minor_Hogwarts_teachers > Poppy jest popularne w Australii dzieki ogromnemu spoleczenstwu > greckiemu jakie tu mieszka. Oni to przyjeli jako skrot od > Penelopy, chociaz wlasciwy skrot to Penny. Ale nie ma chyba czegoś takiego, jak skróty właściwe i skróty niewłaściwe? Poppy może być traktowane jako zdrobnienie urabiane od końca imienia, w angielskiej wymowie "Penelope" i "Poppy" kończą się niemal dokładnie tak samo, a język angielski lubi zdrabniać od końca (Elizabeth - Betty, Christine - Tina, Patricia - Trish, Michelle - Shelly itd). Spotkałam się też z Penelopami zdrabnianymi Nelly i Lola. Odpowiedz Link Zgłoś