das.krokodil 04.09.07, 15:16 Dziewczynki: Józefina Aniela Florentyna Felicja Celestyna Eleonora Marianna Florianna Hersylia Konstancja Ernestyna Anatolia Wilhelmina Melania Chłopcy: Konstanty Maurycy Fryderyk Zachary Ignacy Kazimierz Wincenty Anatol Julian Ludwik Tycjan Dionizy Oceniajcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 15:33 das.krokodil napisała: > Dziewczynki: > > Józefina - przepiękne, dystyngowane, klasyczne imię, w sam raz dla damy! zresztą już mówiłam, od dawna jedno z moich ulubionych raz jeszcze gratuluję wyboru > Aniela - znam jedną (ok. 14 lat). Także klasyczne, może mniej dostojne, ale anielskie i bardzo łagodne. > Florentyna - bardzo fajne, jak wszystkie imiona na "-flo". > Felicja - jakoś mi średnio podchodzi, porównawszy z dotychczasowymi. Ale bardzo w porządku > Celestyna - ładne, takie jakieś... świetliste Kiedyś jedno z moich ulubionych > Eleonora - i Eleonora, i Nora bardzo mi pasuje. Doskonały wybór > Marianna - super > Florianna - jak Florentyna > Hersylia - CUDO CUDO CUDO CUUUDOO )!!! Ma wszystko, czego pięknemu imieniu potrzeba w jednej zwięzłej, trzysylabowej formie, a dodatkowo wygodne w stosowaniu na co dzień bez użycia zdrobnień > Konstancja - jak przy Józefinie i Eleonorze > Ernestyna - ekstra > Anatolia - znam jedną, tyle że ona jest Anatolą bez "i" (40-50 lat). U mnie na wschodzie to popularne imię. > Wilhelmina - super > Melania - bardzo ładne Jak widać, wszystkie dziewczece imiona podane przez Ciebie mnie zachwycają. Na chłopięce już nie mam sily, ale najbardziej podoba mi się Zachary. Pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 15:43 Józefina - podoba mi się ogromnie Aniela - uwielbiam Florentyna - bardzo ładne Felicja - ślicznie Celestyna - bardzo ładnie Eleonora - ostatnio śniła mi się córeczka Eleonora Julianna. Podoba mi się Marianna - ślicznie Florianna - ślicznie Hersylia - ślicznie Konstancja - ślicznie Ernestyna - od zawsze mi się bardzo podoba Anatolia - bardzo ładne Wilhelmina - mam sentyment do tego imienia i bardzo je lubię Melania - ślicznie Konstanty - mam go na liście Maurycy - bardzo ładnie Fryderyk - od zawsze mi się ogromnie podoba Zachary - ślicznie Ignacy - ładnie Kazimierz - bardzo ładnie Wincenty - podobają mi się zdrobnienia Wicek, Wicuś Anatol - świetne imię Julian - wolę Juliusza; Julian źle mi się kojarzy, chociaż jest bardzo ładny Ludwik - mam go na liście (ale Oblubieniec na liście tego imienia nie ma ) Tycjan - znam Tycjana i podoba mi sie to imię Dionizy - mam na liście Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 15:52 Mogłabym nadać: Józefina, Aniela, Felicja, Konstancja, Melania. : Konstanty, Zachary, Julian, Fryderyk. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 15:47 hmm NIE ma tu ANI JEDNEGO umienia, które przypadłoby mi do gustu.. i chyba do tego ograniczę swój komentarz... Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 15:57 Witam! Józefina - dystyngowane i kobiece Aniela - słodkie, łagodne, swojskie (to imię mojej córki ) Florentyna - kojarzy mi się z młodą, wesołą dziewczyną, ładne Felicja - w pełnej wersji ok, chociaż trochę kojarzy mi się ze skodą, niebezpieczeństwo zdrabniania do Feli Celestyna - podoba mi się, kojarzy mi się z zakonnicą bł. Celestyną Faron Eleonora - dla osoby energicznej, o zdecydowanym charakterze Marianna - bardzo bardzo mi się podoba, dziewczęce, dźwięczne i swojskie, Florianna - zbyt wyszukane dla mnie Hersylia - takie sobie, to "her" na początku jest takie ostre i mało kobiece Konstancja - piękne, dystyngowane, trudne do ładnego zdrobnienia Ernestyna - mało kobiece, raczej nie Anatolia - mocno wschodnie, jeśli rodzina ma wschodnie pochodzenie to może być Wilhelmina - bardzo mało kobiece, zdecydowanie nie Melania - w pełnej formie do strawienia, zdrobnienie Mela - tragedia Konstanty – ładne, arystokratyczne, do ładnego nazwiska Maurycy – kojarzy mi się z małym łobuzem lub facetem z chochlikiem w oczach Fryderyk – bardzo mi się podoba, fajne zdrobnienie Frycek Zachary – podoba mi się, ale odważne Ignacy – nie wiem czemu, ale nie mogę się przekonać, chyba zniechęca mnie zdrobnienie Ignac Kazimierz – fajne, myślę, że za jakiś czas przeżyje come back Wincenty – nie podoba mi się, zdrobnienie Wicek okropne Anatol – nie podoba mi się, kojarz się z kawą zbożową Julian – ok., ale mało męskie Ludwik – dość fajne, ale wśród innych wymienionych wypada blado Tycjan – zbyt wyszukane Dionizy – nie podoba mi się Podsumowując: Dla dziewczynki : Aniela lub Marianna, a z odważniejszych Florentyna, Konstancja i ewent. Józefina Dla chłopca: Fryderyk, Kazimierz, Maurycy lub Konstanty Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_m22 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 20:45 Podobają mi się WSZYSTKIE imiona dla dziewczynek z Twojej listy ale mam swoje ulubione(które sama mam na liście ) i prawie na 100% bym nadała : Eleonora Marianna Melania Konstancja Józefina (chociaż tej nie nadam z tego powodu, że już występowała takowa w rodzinie, co prawda w 'gorszej' wersji - Józefa ...) Jeśli chodzi o imiona dla chłopców nie podobają mi się: Tycjan Anatol Zachary Reszta jest świetna i mogłabym każde z tych imion nadać . Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 04.09.07, 21:04 Bardzo podobają mi się: Aniela, Felicja, Florentyna, Hersylia, Konstancja, Wilhelmina, Konstanty, Fryderyk, Zachary, Ignacy, Julian, Ludwik. Najmniej (bo nie ma takich imion, które wogóle mi nie podchodzą) Tycjan, Maurycy, Ernestyna, Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 22:05 Mnie się właściwie wszystkie podobają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 08:50 Oceniam: Dziewczynki: Józefina - coraz bardziej sie do niego przekonuje Aniela - ładnie, zwlaszcza zdrobnienie Anielka Florentyna - bardzo mi sie podoba Felicja - ładnie Celestyna - nie podoba mi sie, jak Cecylia - babciowate Eleonora - rowniez babciowate Marianna - ładnie Florianna - rowniez ładne, nie pomyslalam,ze az tak mi sie spodoba Hersylia - troszke udziwnione Konstancja - ładne Ernestyna - niezbyt mi sie podoba Anatolia - absolutnie nie. Wole Antonie. Wilhelmina - wg mnie brzydkie, męskie bardzo Melania - ładne, dziewczence, delikatne Chłopcy: Konstanty - ładnie Maurycy - bardzo mi sie podoba Fryderyk - nie jestem przekonana, zbyt wielkie skojarzenie Zachary- nawet ładnie Ignacy - slicznie Kazimierz - nie lubie Wincenty - niezbyt Anatol - nie podoba mi sie zupelnie Julian - slicznie Ludwik - nie podoba mi sie, kojarze z plynem do naczyn i juz Tycjan - super, a wloskie Tizziano przepiekne Dionizy - nie podoba mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo1 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) IP: *.centertel.pl 05.09.07, 09:48 Józefina - może być Aniela - Anielka jest super Florentyna - może być Felicja - jw Celestyna - ja dodałabym Cecylię i powiedziała, że oba są super Eleonora - bardzo ładnie Marianna - bardzo ładnie Florianna - może być Hersylia - nie jestem przekonana Konstancja - bardzo ładnie Ernestyna- nie Anatolia - może być, ale ja wolę Antoninę Wilhelmina - tylko jako drugie Melania - bardzo ładnie Konstanty - bardzo ładnie Maurycy - od razu słyszę Piotra Fronczewskiego w Rodzinie Poszepszyński, rodzinie jakich wiele Fryderyk może być Zachary - bardzo ładnie Ignacy - ładnie, sporo teraz w okolicy tych Ignasiów Kazimierz - pisałam w innym wątku, niestety mój teść, ale imię samo w sobie dostojne i szlachetne Wincenty - może by, wolę Witolda Anatol - może być Julian - może być Ludwik - może dla niektórych to dziwne ale wolę żeński odpowiednik, mała Ludwisia, dorosła Ludka, Ludzia Tycjan - może przy jednym włoskim rodzicu? Dionizy - nie bardzo dla małego dziecka, nie widzę dobrego zdrobnienia, dla dziewuszki Dionka podoba mi się, ale z chłopcem miałabym kłopot Ta twoja lista to imiona ładne i oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 05.09.07, 10:59 podobaja mi sie: - z dziewczynek niestety tylko Aniela - z chłopców - Ignacy, Julian i Tycjan Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas dziwadła 05.09.07, 14:06 Nie podobają mi sie w ogóle. Za bardzo oryginalne i staroswieckie. Ernestyna? Dla prababci, moze tak.. Konstancja? Smieszne te imiona. Pasują mi do czasów Aleksandra Fredry. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: dziwadła 05.09.07, 23:04 izuniabielas napisał: > Pasują mi do czasów Aleksandra Fredry. To znaczy, ze zaraz będą na czasie. W tej chwili nadajemy imiona XVI/XVII-wieczne, zaraz przyjdzie kolej na wiek XVIII. Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: na czsie? 06.09.07, 11:56 Nadajemy? Kto nadaje? Nie wiem , czy na czasie. Sorry, ale chyba na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: na czsie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 13:12 izuniabielas napisał: > Nadajemy? Kto nadaje? Nie wiem , czy na czasie. Sorry, ale chyba na > tym forum Na tym , czy innym, ale nadaje sie takie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: na czsie? 06.09.07, 21:53 Wybacz, ale nie wiesz, o czym piszesz. Oto lista najpopularniejszych imion męskich z XVI i XVII wieku: XVI w. 6736 Jan 4343 Stanisław 2574 Mikołaj 2330 Wojciech 2274 Andrzej 1882 Piotr 1715 Jakub 1556 Marcin 1542 Maciej 1143 Krzysztof XVII w. 6678 Jan 3810 Stanisław 2416 Wojciech 2140 Andrzej 1762 Mikołaj 1736 Franciszek 1574 Aleksander 1528 Michał 1411 Kazimierz 1396 Marcin A oto lista najpopularniejszych imion żeńskich z tego samego okresu: XVI w. 3833 Anna 2257 Zofia 2191 Katarzyna 1237 Barbara 1226 Jadwiga 1209 Dorota 1030 Elżbieta 720 Małgorzata 528 Agnieszka 365 Marianna XVII w. 3857 Anna 2772 Marianna 2592 Katarzyna 2393 Zofia 1110 Jadwiga 1087 Teresa 1086 Barbara 953 Elżbieta 839 Konstancja 825 Helena Tylko nieliczne z tych imion nie były popularne w wieku XX i na przełomie XX i XXI wieku. Natomiast w wieku XVII i XIX wiele z tych imon, i to najbardziej w tej chwili współcześnie brzmiących, było przestarzałych. Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_bez_mleka Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 05.09.07, 14:55 Józefina-śliczne Aniela-bardzo mi sie podoba Florentyna-całkiem ładne, ale chyba za długie Felicja-bardzo ładne Celestyna-niezyt Eleonora- źle mi sie kojarzy Marianna-śliczne! Florianna bardzo ładne Hersylia-ładne, ale nie nadałabym Konstancja-średnio mi sie podoba Ernestyna-niezbyt Anatolia-ładne Wilhelmina-średnio Melania-ładne Konstanty-ładne Maurycy-bardzo ładne Fryderyk-lubię Zachary-bardzo mi sie podoba Ignacy-śliczne! Kazimierz-ładne Wincenty-też ładne Anatol-całkiem całkiem Julian-bardzo Ludwik-ładne Tycjan-całkiem całkiem Dionizy- może być Ogólnie Twoja lista bardzo mi sie podoba, rzadko podoba mi sie aż tyle imion u kogoś Mamy chyba podobny gust, jednak Ty jesteś nieco odważniejsza zwłaszcza w imionach żeńskich. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 05.09.07, 16:35 Twoja lista podobna do mojej w następujących pozycjach: Marianna Konstancja Melania Konstanty Fryderyk Ignacy Ludwik ...podstawowa różnica - brak Klary... Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 06.09.07, 12:22 Józefina - coraz bardziej mi sie podoba Aniela - ladnie Florentyna - nie za bardzo mi sie podoba Felicja - ladnie Celestyna - tak sobie Eleonora - nie podoba mi sie Marianna - ladnie Florianna - nie podoba mi sie Hersylia - pierwszy raz slysze to imie, na razie nie bardzo mi sie podoba Konstancja - nie podoba mi sie Ernestyna - nie podoba mi sie Anatolia - j.w. Wilhelmina - j.w. Melania - j.w. Konstanty - nie podoba mi sie Maurycy - bardzo mi sie podoba Fryderyk - cudo Zachary - nie bardzo Ignacy - ladnie (choc Ignac juz nie bardzo) Kazimierz - nie podoba mi sie Wincenty - ladnie Anatol - nie podoba mi sie Julian - ladnie Ludwik - ladnie Tycjan - bardzo ladnie Dionizy - calkiem fajne Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 06.09.07, 12:36 Dziewczynki: Józefina: + Aniela: +++ Florentyna: +++ Felicja: +- Celestyna:- Eleonora: +++ Marianna: ++ Florianna: - Hersylia: +- Konstancja: - Ernestyna: - Anatolia: - Wilhelmina: - Melania: +- Chłopcy: Konstanty:++ Maurycy: + Fryderyk :++ Zachary: +- Ignacy: ++ Kazimierz:- Wincenty: + Anatol: - Julian: +++ Ludwik: ++ Tycjan: - Dionizy: + Zdecydowanie latwiej oceniac mi imiona dziewczynek, jesli chodzi o meskie to chyba jestem bardziej "tradycyjna" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wyciągamy w 2020 ;) 19.09.20, 20:46 Stary wątek, ale wyciągam uwielbiam tego rodzaju wątki i zawsze muszę wtrącić swoje trzy grosze (pardon, całą skarbonkę ) > Dziewczynki: > Józefina - bardzo ładne imię, ma dla mnie taki "królewski" klimacik. Plusem jest skojarzenie z Józefiną od Napoleona U siostry ciotecznej w żłobku jest mała Józia <3 > Aniela - lubię, ale na razie nie nadałabym. Siostra cioteczna miała w przedszkolu koleżankę Anielkę. Poza tym znam dwie nastoletnie Aniele. > Florentyna - jedno z moich ulubionych imion żeńskich uwielbiam, nawet nazwałam tak swoją ulubioną lalkę <3 Mogłabym mieć córkę Florentynę > Felicja - bardzo lubię, moje główne skojarzenie to Fela Janocka z "Lalki" Prusa. Mogłabym mieć córkę o tym imieniu. Dziś na Facebooku zetknęłam się z mamą małej Felicji > Celestyna - ostatnio na Facebooku zetknęłam się z mamą Celestyny. Inspiracją do nadania tego imienia była bajka "Ernest i Celestyna". Malutka ma teraz rok i 2 miesiące. Imię ładne i ciekawe, ale na razie nie nadałabym. A tak na marginesie - kiedyś mój wujek żartował, że kiedy urodzi mu się syn, da mu na imię Celestyn. Ostatecznie urodziła się córka <3 > Eleonora - podoba mi się. Kojarzę z Facebooka dwie Eleonory - jedną nastoletnią, a drugą dorosłą (brat tej drugiej ma zdecydowanie popularniejsze imię). Na razie jednak bym nie nadała > Marianna - bardzo lubię to imię. Do okolicznej podstawówki została przyjęta dziewczynka, która ma na drugie imię Marianna (pierwsze imię należy z kolei do "top 10"). Nie nadałabym jednak, gdyż w mojej okolicy wysyp wszelkiego rodzaju Marysiek > Florianna - bardzo ładna, ale wolę Florentynę > Hersylia - ciekawe, ale nie nadałabym > Konstancja - bardzo ładne, kojarzy mi się z Konstancją z "Pałacu i rudery" Prusa. Znam osobiście dziewczynę o tym imieniu (ma ok. 19-20 lat). > Ernestyna - ciekawe, ale nie nadałabym > Anatolia - ładne imię i wcale nie mam geograficznych skojarzeń > Wilhelmina - ciekawe, ale nie nadałabym, znacznie bardziej wolę Wilhelma (znam osobiście jednego, jest Austriakiem) > Melania - bardzo ładne, kiedyś chodziłam do przedszkola z dziewczynką o tym imieniu - przez całe przedszkole nie miała ani jednej imienniczki Poza tym ostatnio zetknęłam się z około 3-letnią Melą. Jej imię zdecydowanie wyróżnia się na tle imion koleżanek z przedszkola - zauważyłam, że w jej grupie dziewczynki mają zwykle bardzo popularne imiona, podczas gdy wśród chłopców trafiło się kilka rzadszych > Chłopcy: > Konstanty - bardzo ładne imię, mam do niego mnóstwo skojarzeń, głównie historycznych (cesarze rzymscy, Wielki Książę Konstanty). Na razie jednak bym nie nadała > Maurycy - śliczne, od dawna mi się podoba! Mogłabym mieć syna o tym imieniu, ale dopiero gdzieś przy dziesiątym dziecku > Fryderyk - od dawna bardzo lubiłam to imię, może ze względu na Chopina Kolejne pozytywne skojarzenie to Hoff z "Pałacu i rudery" (na marginesie - Hoff to ojciec Konstancji, o której wcześniej wspominałam ). Mogłabym mieć małego Fryderyka > Zachary - kiedyś chodziłam na "wakacje w mieście" i mieliśmy w grupie Zacharego Do tej samej grupy chodziła również jego siostra cioteczna. Dużo dzieciaków, zamiast "Zachary", mówiło "Zachar" albo "Sahar" (jak pustynia Sahara). Imię ładne, ciekawe, ale na razie bym nie nadała (przez pewne bardzo osobiste skojarzenia) > Ignacy - wystarczy, że tylko wyczytam gdzieś to imię i od razu mam serduszka zamiast oczu Ignacy to moje najulubieńsze imię męskie. Zakochałam się w nim półtora roku temu i ta "miłość" trwa do dziś. Mnóstwo pozytywnych skojarzeń: Rzecki z "Lalki", Paderewski, Mościcki, Daszyński, pan Ignacy z piosenki Ireny Santor… Znam osobiście trzech małych Ignasiów (wszyscy w podobnym przedziale wiekowym, tj. ok. 3 lat), kojarzę też dwóch nastoletnich. Rety, jak ostatnio mi się marzy, żeby mieć synka o tym imieniu… > Kazimierz - bardzo lubię to imię, ostatnio jest w mojej czołówce imion męskich Moje główne skojarzenia to król Kazimierz Wielki i Starski z "Lalki". Jak mi się ostatnio marzy synek o tym imieniu… Byłby taki duet: Ignaś i Kazio <3 > Wincenty - w porządku, lubię skojarzenie z Witosem, ale na razie nie nadałabym > Anatol - ok i wcale nie mam skojarzenia z kawą zbożową pamiętam z dzieciństwa historyjkę, której bohaterami byli: królik Anatol, smok Poldek i mrówka Ola. Skojarzenie bardzo pozytywne, ale na razie nie nadałabym tego imienia > Julian - super, jedno z moich ulubionych imion męskich kiedyś było w moim "top 3", teraz jest na jednym z dalszych miejsc mojej "top 10". Głównie to zasługa pozytywnych skojarzeń: Tuwim, Ochocki z "Lalki", Ochorowicz (pierwowzór Ochockiego). Jednym z bohaterów opowiadania, które napisałam ostatnio na konkurs, jest młody naukowiec Julian (imienia nie wybierałam sama, jest to postać historyczna) > Ludwik - bardzo lubię i wcale nie mam skojarzenia pt. "płyn do mycia naczyń" > Tycjan - do okolicznej podstawówki wybierał się Tycjan (ostatecznie się nie dostał). Samo imię odbieram neutralnie i bym nie nadała > Dionizy - na razie bym nie nadała, za bardzo kojarzy mi się z bogiem Dionizosem Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 18.08.22, 05:33 Józefina - niestety, bardzo mi się nie podoba Aniela - trochę "rozmemłane" moim zdaniem Florentyna - ok Felicja - b. ładne, ale nie lubię zdrobnienia Fela Celestyna - dla mnie neutralne Eleonora - trochę przekombinowane moim zdaniem Marianna - ładne, choć wolę Marię Florianna - ładne Hersylia - ok, choć wolę podobną Tarsylię Konstancja - ładna pełna forma, ale brak poręcznych zdrobnień Ernestyna - zbyt twarde Anatolia - b. ładne, myślę, że najładniejsze z twojej listy Wilhelmina - zbyt odmęskie Melania - podobnie jak Aniela - trochę "rozmemłane" Konstanty - ładne, ale podobnie, jak w przypadku Konstancji - brak ładnych zdrobnień Maurycy - nawet ok Fryderyk - nie podoba mi się Zachary - ładne Ignacy - nie podoba mi się Kazimierz - nie podoba mi się Wincenty - dla mnie neutralny Anatol - nie podoba mi się Julian - zbyt miękkie IMO Ludwik - ładne Tycjan - też trochę zbyt miękkie Dionizy - nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: a oto moja prywatna lista do skomentowania ;) 18.08.22, 08:15 Nie podobaja mi sie: Marianna, Ernestyna i Wilhelmina. Jozefina w pelnej formie jest w porzadku, ale zdrobnienia sa tak fatalne, ze nie nadalabym poniewaz uwielbiam zdrabniac i w ten sposob bawic sie imionami. Zadnego bym nie nadala jako, ze mam inne ulubione imiona. Nie podobaja mi sie Fryderyk i Zachary. Bardzo podobaja mi sie: Maurycy, Ignacy, Wincenty i Anatol. Jedyne, ktora moglabym rozwazyc dla swojego dziecko to Kazimierz w formie Kazimir. Odpowiedz Link Zgłoś