Gość: agusia1003 IP: *.mpwik.com.pl 10.09.07, 10:23 Jak waszym zdaniem brzmi słodkie imię dla dziwczynki, a zarazem odpowiednie dla kobiety. Zaznaczę, że musi pasować do długiego nazwiska na literę K......... Mi podobaja się: Alicja, Maja, Julia, Kinga, Klaudia. Nie przepadam za zbyt wymyślnymi imionami, co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 10:41 Wydaje mi się, że wszystkie podane przez Ciebie imiona pasują do długiego nazwiska. Nie wiem natomiast, co oznacza dla Ciebie "słodkie imię" - czy łatwość zdrobnienia, czy końcówkę "ia/ja" - większość z podanych takową posiada, czy jeszcze coś innego... Dla mnie do "słodkich" należą Alicja i Maja (przez skojarzenia z bohaterkami bajek i dzięki łatwości zdrabniania). Ale w moim odczuciu odpowiednie są również dla dorosłej kobiety. Klaudia i Julia sa dla mnie brzmieniowo raczej "nie-słodkie", raczej dostojne, rzymskie. Czego nie można powiedzieć o ich zdrobnieniach - Klaudka i Julka dostojne nie są, słodkie jak dla mnie też nie. Kingę odbieram też raczej jako imię dostojne, dla dorosłej kobiety. Malutka Kingusia jest jednak "słodka" i jak najbardziej dziewczęca. Problem w tym, że te imiona należą raczej do popularnych, i przez to nawet Julia (moje ulubione imię żeńskie!) i Klaudia tracą swoje "dostojeństwo". Na pewno nie są wymyślne, ale jak dla mnie zbyt popularne, chociaż podobają mi się (z wyjątkiem Klaudii)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob IP: *.chello.pl 10.09.07, 13:06 Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona są śliczne, wymyślności im zarzucić nie można ale jak dla mnie zbyt popularne, przynajmniej trzy pierwsze (na Ale jest w tym roku jakiś ,,szał", przynajmniej na moim osiedlu). Mai u nas jakoś nie widać mimo popularności. Fajne i naprawdę słodkie są propozycje wymienione wcześniej np. Malwina, Aniela, Magdalenka, ładna jest Antosia, Basia czy Gabrysia. Z krótszych imion podoba mi się Ewa i Anna oraz rzadka, ale już nie szokująca Liwia i Ida. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 10:54 Z podanych przez Ciebie imion do "słodkich" zaliczyłabym Maję i ewetualnie Alicję poprzez skojarzenia z bajkami. Pozostale nie bardzo. Przeciez do slodkich w sumie mozna wiele imion zaliczyc np Zuzannę - słodką Zuzię, Magdalenkę - słodką Magdusię. Lukrecję - samo przez się. Nie lubie Klaudii, Julii, Kinga - ladna, ale niezbyt słodka. Proponuje inne: Róża - Różyczka słodka pachnąca. Malwina - słodka Malwinka Marcelina - słodka Marcysia, Marcelinka. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 12:26 my czekamy na Idalię. wg mnie to imie pasuje do podanego przez ciebie opisu. maja i Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 12:28 Zaproponuję Ci kilka innych imion Noelia Idalia Liliana Leonia Flawia Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 13:09 z twoich propozycji wybrałabym popularną Julie a z podanych innych Noelie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 13:57 A co to znaczy słodkie? Chyba nie imię dla małej księżniczki,ubranej na rózowo? Dlaczego akurat słodkie? Dzieci są rózne, maja rózne charaktery i to nie laleczki tylko mały człowiek,który kiedyś dorośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob IP: *.lublin.mm.pl 10.09.07, 17:19 Według mnie to nie są słodkie imiona. Słodkie to np Lukrecja, Malina, Lodzia , Malwina, Szarlotta itd No może jeszcze Alicja bo kojarzy się z delicją. Z podanych imion na pewno nie wybrałabym Julii i Klaudii, sa tak oklepane że aż nijakie. Maja i Kinga nawet ładnie brzmią choć jesli mowa o Kindze to nie dałabym dziecku tego imienia-jakoś pechowo wszystkie poznane przeze mnie Kingi są...mało sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 19:56 Moje imię wśród słodkich! Na Jowisza!!!!! No, charakterku to mi nie wysłodziło... Dlaczego Waszym zdaniem Malwina jest słodka???????? (Ja jako użytkowniczka go tak nie postrzegam, ale nie jestem obiektywna ) Pozdrawiam Malwinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Do Malwinki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 09:48 Twoje imie kojarzy sie slodko , naprawde. Szczegolnie zdrobnienie Malwinka. Moze dzieki malwie - kwiatowi ? W kazdym razie wg mnie jest super! Twoi rodzice mieli naprawde oryginalny pomysl na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Do Malwinki 11.09.07, 19:25 Ja mam szczerze mówiąc mieszane uczucia co do swojego imienia... Wg mnie bardziej pasuje do kota! Ale pewne bliskie sercu osoby (mąż i dzieci) wymawiają je tak ładnie, że już się tak nie buntuję. Zresztą mama postraszyła mnie, że inną koncepcją na imię dla mnie była Maciejka! Ta to dopiero jest słodka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annmat Re: Do Malwinki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 21:39 Napisz proszę Malwinko jak jeszcze inni zwracaja sie do Ciebie ( chodzi o odmiane Twojego imienia). Jakie sa zdrobnienia? Pytam ,poniewaz mam zamiar dac to imie mojej coreczce, ktora urodzi sie na poczatku pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 10.09.07, 20:03 Kingi nie odbieram jako słodkiego imienia, Maję jako słodką u malucha ale za słodką dla dorosłej kobiety, Klaudia też dla mnie nie jest słodka. Z Twoich propozycji pozostaje więc Alicja i Julia, z których wybrałabym Alicję. Sama zaproponuję Emilię, Leonię, Malwinę, Melanię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia1003 Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob IP: *.mpwik.com.pl 11.09.07, 08:04 Bardzo dziękuję za wszystkie cenne opinie. Wszystkie znaki na niebie i ziemi przemawiają za ALICJĄ... Zauważyłam, że wiekszości podoba sie to imię i dobrze kojarzy. Również znaczenie tego imienia mówi samo za siebie. "Alicja - osoba o tym imieniu jest zaradna i twórcza - może być nauczycielem, muzykiem lub literatem. Jest bardzo oddana rodzinie, oszczędna w gospodarowaniu mieniem własnym, umie dobrze gotować. Umie również znaleźć się w towarzystwie różnego rodzaju, potrafi szybko dostosować się do sytuacji - ma duże poczucie humoru. Jest osoba lubianą." Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 11.09.07, 09:38 Alicja - bardzo, bardzo ładnie. Ale wiesz, z tymi opisami imion to raczej różnie bywa, znam osobiście dwie Alicje i żadna nie pasuje - każda miała po kilka wymienionych przez Ciebie cech, ale nie wszystkie, tylko jedno się zgadza w 100% - spotkałyśmy się na studiach pedagogicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djdkddk Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob IP: 195.116.132.* 11.09.07, 16:08 kinga i klaudia slodkie nie sa Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 11.09.07, 19:16 Słodka to jest Paula, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 12.09.07, 09:03 Uwazaj, zeby tylko nie przeslodzic Dla dziewczynki bardzo slodkie imie jest ok, ale juz dla doroslej kobiety? Nie jestem przekonana. Moze byc utrudnieniem w zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia1003 do krimhilda IP: *.mpwik.com.pl 12.09.07, 09:30 Jeżeli uważnie przeczytałaś moje pytanie dotyczace słodkiego imienia dla dziewczynki, a zarazem odpowiedniego dla kobiety (czyli dorosłej dziewczynki) to znaczy że opinie dotyczą zarówno jednej jak i drugiej. Tak więc pytanie moje zmierzało do ustalenia tej granicy... Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: do krimhilda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 09:44 Ja bym optowała jednak za Różą Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Słodkie imię dla dziewczynki - odpow. dla kob 20.09.07, 21:42 Ostatnio spodobała mi się Melania. Wydaje mi się, że mogłaby odpowiadać twoim wymaganiom. Poza tym Anna - uniwersalne, wieczne imię. Odpowiedz Link Zgłoś