gaudencja 04.01.08, 23:32 Jak Wam się to imię podoba? jest z mitologii greckiej, oznacza przyjaciółkę pieśni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luna Re: Filomela IP: *.smrw.lodz.pl 05.01.08, 01:33 Szczerze mówiąc w życiu nie dałabym córce takiego imienia ale to rzecz gustu... Pozdrawiam luna Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Filomela 05.01.08, 10:25 brzmi ładnie, co zresztą docenił też Szekspir Ale nazwałabym tak najwyżej lalkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekfromgermany Re: Filomela 05.01.08, 11:01 Imie mie sie bardzo, naprawde bardzo podoba. Ale: swojego czasu w zargonie mlodziezowym slowo "mela" mialo swoje specyficzne znaczenie (czy dzisiaj tez?). Tak wiec niktórzy zartownisie moga tlumaczyc imie filomela jako "przyjaciólka meskiego nasienia". Mysle, ze to by bylo dosyc niefortunne... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filomela 05.01.08, 12:47 Nie znałam tego znaczenia słowa "mela"; do tej pory inaczej je objaśniały foremki, którym słowo to było w ogóle znane... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Filomela 05.01.08, 17:20 A mi się to imię kojarzy ze słowikiem - i lubię to skojarzenie. A swoją drogą - mit jest dość paskudny... Odpowiedz Link Zgłoś
asia19813 Re: Filomela 05.01.08, 17:22 mojej koleżanki mama ma tak na imię, mówią na nią Fila Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filomela 05.01.08, 17:25 Niemożliwe, Filomela jest w Polsce jedna, urodzona w latach 20. Moze mama koleżanki ma na imię Filomena? Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Filomela 05.01.08, 22:55 Mimo łądnej etymologii nie podoba mi sie, brzmi po pierwsze jak Filomena z błędem, a po drugie jak nazwa jakiegoś produktu... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filomela 06.01.08, 14:12 Nigdy o nim nie słyszałam, znaczenie ma świetne! Podoba mi się, choć myślę, że może się mylić z Filomeną. Odpowiedz Link Zgłoś