orvokki 08.01.08, 20:00 Poznałam małego Joachima - imię mi się spodobało, ale potem usłyszałam, jak mama zwraca się do niego per "Joasiu", co z kolei nie podobało mi się zupełnie Podoba Wam się to imię? Jak inaczej można je zdrabniać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Joachim 08.01.08, 20:23 Skorzystaj, proszę, z wyszukiwarki, było sporo wątków o Joachimie. Mnie imię się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Wyszukiwarka 08.01.08, 20:33 Uczciwie usiłowałam, kilka razy, za każdym razem wyskakiwał mi błąd serwera, przekroczenie czasu operacji i takie tam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Joachim 08.01.08, 20:49 Mnie sie imie Joachim bardzo podoba, nawet je rozważaliśmy/rozważamy, ale nie zdecydowaliśmy sie głównie przez brak oczywistego, ładnie brzmiącego zdrobnienia. Joasi wymyśliłam, ale jakoś mnie nie przekonał. Co ciekawe, jak usłyszałam na żywo (bo domyślam sie, ze tę samą mame Joachima poznałyśmy to zabrzmiało mi całkiem całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Joachim 08.01.08, 22:11 Zdrobnienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=49245640&a=49308983 Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martka_k Re: Joachim IP: *.acn.waw.pl 08.01.08, 22:17 hehe, weszlam na forum z zamiarem zapytania o Joachima - bo gwaltownie nam sie z mezem spodobalo to imie... Tylko jakos zdrobnienia nam nie pasuja... Analogicznie mamy z Olgierdem - Olgierd super, ale zdrobnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Joachim 08.01.08, 22:58 Bo Olgierd to imię bezzdrobnieniowe - moim zdaniem. W kazdym razie mojego (pra)wujka Olgierda nigdy się nie zdrabniało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: Joachim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:33 Nie proponuję tak zdrabniać ale w ramach ciekawostki. W okolicy z, której pochodzi moja rodzina (dawne ostrołęckie) w początkach XX wieku b. popularne były imiona Polikarp (zdr. Poldek) i właśnie Joachim. Babcia zdrabniała zawsze Achim. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Joachim 09.01.08, 09:40 z Olgierta o którym piszesz a Joachima ja proponuje jednak Joachima ma napewno wiecej zdrobnin chociazby proponowany tu Achim - który coraz bardzij mi sie podoba u nas na malego Joachima mówią Akim, lub po prostu Joachim imie nie jest twarde wiec brzi ladnie nawet w stosunku do tego 7 miesieczniaka (: Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Joachim 09.01.08, 11:19 Z tych proponowanych zdrobnień, to chyba najbardziej Joszko mi się podoba, chociaż może jeszcze Aszek :o) Bonkreta, na pewno o tym samym małym Joachimie mówimy :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mamatie Re: Joachim 09.01.08, 14:51 Dla mnie zdrobnienie dla Joachima to Chimek, albo dla Tymoteusza Tymek. Bardzo mi sie podobają te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś