24.02.08, 23:09
Co sądzicie? Jest szansa, by urząd zarejestrował takie imię?
Obserwuj wątek
    • bonkreta Re: Granada 24.02.08, 23:18
      obawiam się, ze tylko w Wydziale Ruchu Drogowego wink
      • dorianne.gray Re: Granada 24.02.08, 23:21
        Proszę o rzeczowe odpowiedzi.

Dodam, że rodzice od dawna są mocno związani z Hiszpanią i
        praktycznie jest to ich drugi kraj. Czy może to być użyte jako
        argument w USC?
        • aneladgam Re: Granada 25.02.08, 10:49
          jak trafią na urzędniczkę mało obeznaną z realiami to najprawdopodobniej
          przejdzie ten argument. niestety, sytuacja w naszych USC dość częsta.
        • mankencja Re: Granada 25.02.08, 14:00
          hmm... a Hiszpan na postawie argumentu o emocjonalnych związkach z
          Polską mógłby nazwać syna Wałbrzych? A córkę Bochnia?
          • dorianne.gray Re: Granada 25.02.08, 14:33
            Nie określiłam, czy są to związki emocjonalne, czy formalne,
            dlaczego zatem wnioskujesz, że o te pierwsze chodzi?
          • aneladgam Re: Granada 25.02.08, 15:20
            znałam pewną Hiszpankę, która na drugie imię miała Varsovia wink ale w Hiszpanii
            na porządku dziennym są imiona Różaniec, Słup, Wcielenie i Zwiastowanie
            (wszystkie 4 jako żeńskie), więc zwyczajów imienniczych w tych dwóch krajach bym
            nie porównywała big_grin
            • abiela BTW Granada kojarzy mi się również tak: 25.02.08, 15:35
              www.fordgranada.com/
    • olianka Re: Granada 24.02.08, 23:21
      Hmm, przecież to nazwa miasta, a nie imię.
      • dorianne.gray Re: Granada 24.02.08, 23:23
        Oczywiście, że imię. Hiszpańskie.
        • aneladgam Re: Granada 25.02.08, 10:48
          Nie, nie jest to imię hiszpańskie. Jest to nazwa miejscowości, owocu i broni
          (granat). Ani wikipedia hiszpańska
          (es.wikipedia.org/wiki/Granada_%28desambiguaci%C3%B3n%29) ani dostępne mi
          źródła (kontakt z Hiszpanami, z racji zawodu, mam na co dzień), nie potwierdzają
          istnienia takiego imienia.
          • granadax Re: Granada 25.02.08, 11:09
            No nie mogłam sie w tym watku nie odezwac....ja juz kiedys o tym pisalam, nie
            sprzeczajmy sie, czy istnieje, bo to chora licytacja.

Twoi znajomi nie potwierdzaja, moi potwierdzaja, ba! osobiscie znam trzy
            Granady. O Virgen de Granada słyszałaś? Masz kontakt z andaluzyjczykami? Ja tam
            zyje jedna nogą. Mam zgoła inne informacje.

co ci po tym, aby udowadniac ze nie istnieje,
            autorka zadala konkretne pytanie i prosi o rzeczowe odpowiedzi, nie ma problemu
            z tym, czy to imie istnieje...

jesli chodzi o zrodlo, lepszym bylby urzad miasta w hiszpanii.

dorianne zycze powodzenia w nazwaniu tak corki, tobie czy twoim znajomym.....

jak cie moge djonizyje i praksedy i dobroniegi przechodza....
            z granadą niedlugo do sadu pojdziemy, po co?

• aneladgam Re: Granada 25.02.08, 11:32
              oczywiście, że słyszałam o Virgen de Granada, Matka Boska z Grenady smile Tak jak
              słyszałam o Matce Boskiej z Jasnej Góry, a nie upieram się, że istnieje imię
              Jasna Góra wink

Montserrat się przyjęło jako imię żeńskie, może i Częstochowa się przyjmie,
              czemu nie. Albo Ostra Brama, o! Też ładnie. W Andaluzji nadaje się takie imiona,
              że w życiu by człowiek na to nie wpadł. Do Urzędu Miasta napisałam, zobaczymy co
              odpiszą smile

Moimi źródłami nie są tylko znajomi, źle mnie zrozumiałaś, z racji kontaktu z
              wieloma Hiszpanami mam dostęp do różnych źródeł. To że znałaś 3 Granady o niczym
              nie świadczy, ja znam jedną Roletę (Polka) i co, ktoś powie, że Roleta to imię? smile

Zresztą, co zaakceptuje hiszpański urząd to inna a sprawa. a polski urząd? mam
              nadzieję, że nie, ale to płonna nadzieja, bo skoro Roleta przeszła...
              • granadax Re: Granada 25.02.08, 13:32
                ale prosze cie, co ci dzisiaj nie wyszlo? jaki ty masz w tym interes, zeby zywic
                nadzieje, ze komus czegoś nie zrejesruja? wstydz sie,

no chyba ze w mysl zasady, ze nic nas tak nie cieszy jak krzywda ludzka.....

Jak widze odpuscilas juz istnienie granady w hiszpanii. no chociaz tyle. A to ze
                znam granady wybacz, dowodzi jednak tego ze istnieja... chyba ze masz inne
                wyjasnienie...jesli jednak bardzo ci zalezy moge uznac ze wlasnie zniknely, dla
                twojego lepszego samopoczucia i zakonczenia polemiki, ktora raczej nie ma
                konkretnego tematu, poza tym, ze tobie nie pasuje mysl nadania dziecku imienia
                granada...

a tak na marginesie, nie moge zrozumiec, dlaczego na tym forum nie mozna byc dla
                siebie zyczliwym i pomoc sobie.... nikt nie naklania, aby sie komus podobalo to
                imie....dziewczyna sie pyta was jako ludzi, ktorzy maja doswiadczenie i znaja
                sie na wielu sprawach zwiazanych z rejestracja imienia... trudno odmowic adminom
                fachowosci i wiedzy w tej dziedzinie. Po co ta ironia?? ja tego naprawde nie
                moge pojąc. Tylko to, ze cos sie komus nie miesci w glowie, wyzwala chec
                zmowienia zdrowasiek, zeby drugiemu sie nie powiodlo. Trza glowe poszerzyc i juzsmile

widzisz subtelna roznice pomiedzy granada a roleta?
                mowi sie ze ta pierwsza nalezy do najpiekniejszych miejsc na ziemi.

zapewne znasz powiedzenie "Quien no ha visto Granada, no ha visto nada"
                • aneladgam Re: Granada 25.02.08, 14:59
                  hm, co mi nie wyszło? smile jak na razie wyszło mi wszystko, nie rozumiem Twojej
                  troski, ale bardzo Ci za nią dziękuję, to miłe smile
                  dostałam wymarzone zlecenie, siostrze powiodła się operacja, dzieciak na USG
                  wyszedł wspaniale... Bardzo dobry dzień i bardzo dobry humorek mam smile

nie mam żadnego interesu w tym żeby czegoś ktoś nie "zrejesrował", po prostu
                  zaznaczam, że w Polsce często rejestruje się imiona nieistniejące.

och wielka mi krzywda, że imienia nie akceptuję. moją opinią się nie przejmuj,
                  jest wyłącznie moja, imię dla mojego dziecka też się niektórym nie podoba i co z
                  tego?

nie rozumiem, co sobie odpuściłam? odpuściłam istnienie Granady w Hiszpanii?
                  Ależ nie odpuściłam, istnieje Granada w Hiszpanii. Twoich złośliwości nie
                  pojmuję, ja się w swoim poście wypowiedziałam rzeczowo i bez ironii, Twój atak
                  zaś brzmi... no cóż, jakby Cię osobiście dotknęło to, że dla polskiego dziecka w
                  mojej opinii to imię się nie nadaje.

czy ja życzę komuś, żeby się nie powiodło? możesz mi to pokazać w dowolnym
                  miejscu na tym forum? bo jakoś przeglądam swoje posty i znaleźć czegoś podobnego
                  nie mogę. polemika tu nie ma nic do rzeczy, gusta są różne i każdy ma prawo
                  swoje zdanie wyrazić. a argumenty ad personam, wybacz, nie robią na mnie wrażenia.

powiedzenie znam, znam również inne, tego argumentu już zupełnie nie pojmuję.
                  przecież jeśli spodoba mi się Mauretania to nie nazwę tak córki.
    • Gość: mmaupa Re: Granada IP: 92.3.168.* 25.02.08, 14:07
      Cos jak Paris Hilton...
      • granadax Re: Granada 25.02.08, 14:28
        no wlasnie...tak jak paris, nareszcie ktos rozumiesmile
        • dorianne.gray Re: Granada 25.02.08, 14:37
          Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Roma też jest nazwą pewnego miasta, a tymczasem w Polsce funkcjonuje
          jako imię. Dziwne, nie?

Moi znajomi będą próbować rejestracji tego imienia.
          • aneladgam Re: Granada 25.02.08, 15:01
            ale po polsku to imię brzmi "Rzym" i tak się już nikogo nie nazywa. Grenada też
            raczej nie.

niech próbują, a co im szkodzi. nawet się nie zdziwię jak im się uda.
          • abiela Re: Granada 25.02.08, 15:31
            dorianne.gray napisała:

> Roma też jest nazwą pewnego miasta, a tymczasem w Polsce
            funkcjonuje
            > jako imię. Dziwne, nie?
            >
            Chyba oczywistym dla Ciebie jest, ze to imię ma inne pochodzenie?
    • abiela Re: Granada 25.02.08, 14:34
      Myslę, że nie, ponieważ nie dopuszczane jest nadawanie nazw
      geograficznych jako imion.
      • granadax Re: Granada 25.02.08, 14:39
        abiela, myslisz, ze nie beda, ci znajomi probowali, czy ze im po prostu nie
        zarejestruja?

alez nie umiecie ukryc tych dziwnych emocji......
        • aneladgam Re: Granada 25.02.08, 15:02
          emocji to chyba Ty nie umiesz ukryć. poza Twoimi postami wszystkie są spokojne i
          wyrażają tylko i wyłącznie krótką opinię
          • granadax Re: Granada 25.02.08, 15:18
            Bawcie sie dobrze, beze mnie.
        • abiela Re: Granada 25.02.08, 15:33
          granadax napisała:

> abiela, myslisz, ze nie beda, ci znajomi probowali, czy ze im po
          prostu nie
          > zarejestruja?

Odopowiedziałam na pytanie zadane przez załóżycielkę wątku.
          >
          > alez nie umiecie ukryc tych dziwnych emocji......

Nie targają mną źadne emocje, nie wiem o co ci chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.