manarai 21.04.08, 22:00 Napotkane przypadkiem w legendzie o czarownicy: mojamuszyna.republika.pl/czarownice/czarownice.htm Współcześnie - dr inż. Oryna Maria Słobodzian-Ksienicz, zootechnik. Amerykańskie strony podają, że to wariant Ireny, ale behindthename tego nie potwierdza. Jakie wrażenia? (Mnie osobiście podoba się średnio, ale niewątpliwie ciekawe) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Oryna 21.04.08, 22:03 Oj Oriana ładnie, Irena ładnie. Orina dużo lepiej niż Oryna. Ale Oryna się bardzo nieciekawie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oryna 21.04.08, 22:21 Tak - Oryna to ukr. Irena. Było o niej zresztą tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=17539276&a=17540660 Nawet mi się poprzednio podobało, ale tym razem zamiast "o" przeczytałam "u"... Był też kiedyś wątek o Orysi. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Oryna 22.04.08, 10:01 uuu... no nie bardzo. warianty podane przez Oliankę jednak lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
agas81 Re: Oryna 22.04.08, 14:36 Moje pierwsze skojarzenie to uryna. Nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
szyjan Re: Oryna 01.05.23, 20:42 Staruszki śmiały się bezzębnymi ustami, cmokając do dziecka. Przygarnięta dziewczynka rosła i rozwijała się nad wyraz dobrze. Siostry pokochały ją całym zapasem niewykorzystanej miłości. Nie było to trudne, bo mała była radosnym i nad wiek, roztropnym dzieckiem. Urodą chwytała za serce. Małą główkę pokrywały spadające na ramionka czarne loki, okalające wesołą buzię, w której zachwyt budziły oczy o niespotykanej barwie bursztynu, prześwietlonego promieniami słońca, ocienione długimi firankami rzęs. Gdy spojrzała komuś w oczy, mimo że była dzieckiem, odnosiło się wrażenie, że spojrzenie tych żółtych oczu sięgało w głąb duszy budząc niepokój. Komentowali to ludzie, z którymi dziecko miało kontakt, co martwiło opiekunki zmuszone ukrywać Orynę przed wzrokiem odwiedzających je ludzi. Zaznały wiele zła w swoim sierocym życiu i bały się, że złe języki mogą skrzywdzić ich małą znajdę. Już nieraz słyszały, jak ktoś powiedział o niej… Czarownica. fragment legendy o czarownicy Orynie z Tylicza Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Oryna 02.05.23, 04:41 Niestety nie podoba mi się, jest dla mnie zbyt twarde. Przypomniało mi się jeszcze imię Orina, które nadała swojej córce aktorka Małgorzata Braunek za namową buddyjskiego mistrza. Ono również mnie nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Oryna 03.05.23, 23:19 Ciekawe ale brzmi jak uryna. O wiele lepsza Irina, jak w wielu przypadkach, ( Y ) bardzo szpeci imię. Odpowiedz Link Zgłoś