Gość: agnieszka IP: *.inowroclaw.mm.pl 04.07.08, 20:26 Witam. Za dwa miesiące zostaniemy z mężem po raz drugi rodzicami. Mamy już sześcioletnią córeczkę Michalinę Różę i zaczeliśmy intensywnie myśleć nad imionami dla kolejnej pociechy. Aktualnie na topie naszej listy jest Konstancja, rozważaliśmy też Juliannę i Eleonorę. Imię ma być dosyć długie, ponieważ cała nasza trójka ma długie imiona. Fajnie, gdyby nie było szalenie popularne. Proszę o pomoc i gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: Konstancja IP: *.sie.vectranet.pl 04.07.08, 21:41 Michalina i Julianna bardzo mi się podoba. Konstancja brzmi ładnie, ale re zdrobnienia: Kostka, Kosti jakoś mi się nie widzą Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Konstancja 04.07.08, 21:43 Wszystkie imiona piękne. P.S. W Inowrocławiu strasznie dużo ostatnio Juliann, Konstancji, Aniel, Eleonor, Róż / Rozalii oraz Jaśmin przychodzi na świat (a przynajmniej jest rozważanych na forum)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Konstancja IP: *.inowroclaw.mm.pl 05.07.08, 09:57 ja jestem przejazdem u kuzynki, więc nie zauważyłam ale znam jedną Eleonorę (70 lat), Anielę (ok. 60) i Rozalkę (6). Zapytam kuzynki jak to u nich z tymi imionami jest Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Konstancja 05.07.08, 13:23 Konstancja - kiedys to imie mi sie nawet podobalo, ale ostatnio coraz mniej. Zdrobnienia kostka, Koni jeszcze mniej. Julianna - piekne imie, gdybym zyla w PL, to bym wziela to imie pod uwage dla ewent. corki. Eleonora - dla mnie to imie jest pozbawione wdzieku, twarde, kojarzy mi sie z "duza" kobieta, podobnie jak Matylda czy Otylia. A co sadzisz o Klementynie? Odpowiedz Link Zgłoś
gandziaxd Re: Konstancja 05.07.08, 14:31 wszystkie imiona piękne njabardziej jednak podoba mi sie Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
olutka75 Re: Konstancja 05.07.08, 17:50 Ja proponuję Konstancję, bo sama "posiadam takową", aktualnie 14- miesięczną- ale jaki z mojej urwis, ho, ho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Konstancja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 16:01 konstancja bardzo mi sie podoba. Ja bym skracala Kocia albo Kotka, mruuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Konstancja 05.07.08, 22:10 Konstancja mi się podoba, ale tylko w pełnej formie, żadne zdrobnienie jakoś mnie nie zachwyca. Eleonora budzi we mnie dość mieszane uczucia, teraz mi się podoba, ale kiedyś strasznie go nie lubiłam. A Julianna przepiękna IMO, tylko tak podobna do Julki... Każde z tych imion mi się podoba, ale do każdego mam jakieś "ale". Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: Konstancja 09.07.08, 14:39 mam siostrzenicę (2 lata) Konstancję.Podoba mi sie to imię, ale reszta rodziny sie krzywiła: jak to zdrabniać? Kostka? Na razie tak na nią mówią.Ale przecież niektóre zdrobnienia wcale nie są jadnocześnie skróceniem imienia, np. Karolinka.A do dziewczynki w wieku szkolnym spokojnie mozna już mówić: Konstancjo.Nie brzmi to tak poważnie jak imiona typu Stanisława. Wg.mnie można zdrobnić: Tasia- jak z dobranocki... ale to za chwilę pójdzie w zapomnienie.A Julianna też fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
moniczkalovemax Re: Konstancja 09.07.08, 16:47 Mnie najbardziej podoba się Julianna, Konstancja srednio a Eleonora - najmniej. A może: -Filipina -Klementyna -Teodozja Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Konstancja 09.07.08, 17:39 Konstancja - moje ulubione - a zdrabniamy: - jak była maleńka była Nusią, Nuśką - jak podrosła i zyskała gadającą siostrę została dla niej Tancją i teraz Koni - a od zawsze funkcjonuje jako Koniczynka Zdrobnienia dobier się do dziecka, niekoniecznie do imienia. Odpowiedz Link Zgłoś