Dodaj do ulubionych

I znowu mega problem!!

IP: *.gprs.plus.pl 11.08.08, 12:12
Pisałam wczesniej na tym wątku
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=79692749&a=79692749
zdecydowalismy sie na koniec na Aleksandra ale od kilku dni znowu zaczynam
wątpić. Nie przywiazalam sie do tego imienia, nie mówię do brzuszka po imieniu
bo mi jakos nie pasuje. No i znowu jestem w kropce. Mój mąż był juz
zdecydowany i dlatego trudno było mu powiedziec ze mam watpliwosci no ale cóż...
Chodzi mi po glowie cały czas Igor choc jest to bardzo czesto ostatnio
nadawane imie, myslalam tez o Borysie ale zdaje mi sie bardzo twardym
imieniem, nie mam pojęcia co robic, nic mnie nie przekonuje. sad
Obserwuj wątek
    • abiela Re: I znowu mega problem!! 11.08.08, 12:26
      A rozważaliście Aleksego bądź Olgierda?
      • kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! 11.08.08, 12:32
        Aleksy odpada ze wzgledu na paru Aleksów w bliskim otoczeniu, Olgierd mi sie nie
        podoba.
        • ilianna Re: I znowu mega problem!! 11.08.08, 14:15
          To może jednak Jeremi?
    • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 11.08.08, 22:21
      Igor jest bardzo popularny, doradzałabym w takim razie jednak Borysa
      (nie jest tak twardy IMO). A Błażej? Wydaje mi sie, ze z Cyprianem
      zgrywa się bardzo dobrze. Albo moze wrócicie do poprzedniej listy -
      Tytus, Jurand, Krzesimir, Oktawian wydają się być całkiem fajne.
      Moze jeszcze Rufus (zna je każdy), Remigiusz (Remik lub Remek),
      Cyryl, Marceli?
      • kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 11:00
        Mysle raczej nad Igorem, Borysem,Ksawerym i caly czas nad tym Aleksandrem
        jescze... Podoba mi sie jescze Tymoteusz albo Tymon ale Tymoteusz popularne a
        Tymonków znam kilku...
        Co do Błażeja to odpada, moja kolezanka ma Błazeja i nie za bardzo mi sie podoba
        to imie.Remigiusz jest ładne ale to imie mojego brata, Marceli odpada nie podoba
        mi sie, Cyryl za bardzo do Cypriana podobne.
        • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 11:37
          Może w takim razie Ksawery? Aleksander jest naprawdę popularny,
          popularniejszy od Tymoteusza i Tymona.
          • kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 19:17
            Chyba mam!! Olśniło mnie dziś i chyba bedzie Iwan big_grin Niewiem skad mi sie to
            nagle wzielo ale podoba mi sie big_grin Na dodatek mezusiowi tez. Co wy na to? Ps.Bez
            porównan to Komarenki prosze hihi
            • ilianna Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 19:44
              Iwan to po polsku po prostu Jan, więc po co nazywać dziecko po
              rosyjsku?
            • paulina.galli Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 19:46
              >>>Chyba mam!! Olśniło mnie dziś i chyba bedzie Iwan big_grin

Wg mnie najgorsze z calego zestawu.
              I nie ze wzglendu na Komarenkę.
              Tak naparwde zadne mnie nie powalilo na kolana ale - Ksawery mi sie wzglednie
              podoba i jeremi (Jeremiasz?) jest fajne.
            • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 21:34
              A może Iwo?
              Chcieliście imię polskie przecież, a nie ma czegoś bardziej
              niepolskiego, niż Iwan. Za to jest rzeczywiście rzadkie - od lat 60.
              nadawane nie więcej, niż raz na rok w całej Polsce.
              • kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:12
                Po co Iwan a nie Jan? Bo Jan mi sie wcale a wcale nie podoba, moze dlaatego smile
                Iwo jak dla mnie za krótkie, wiem ze Iwan to tylko o jedna literke wiecej ale
                juz inaczej brzmi. Natomist juz pozostaniemy przy tym bo to pierwsze imie które
                do mnie przemówiło i do mojego meza, wiem ze nie jest zbyt lubiane tu na forum
                ale naprawde czuje ze pasuje do mojego synusia. Poza tym nie widze wielkiem
                róznicy miedzy Igorem,Iwanem a Borysem. Wszystkie te imiona dla mnie sa z
                "jedenej paczki".
                • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:17
                  Jest też Iwon - Iwo rozszerzony o jedną literę. Nie ma pewności, czy
                  Iwana Ci zarejestrują.
                  • nastka_19 Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:22
                    Z rejestracja Iwana nie powinno być problemu... ale Igor wg mnie jest ślicznym
                    imieniem a jego popularności nie zauważyłam, u mnie imię występuje naprawdę
                    sporadycznie, Cyprian i Igor brzmią świetnie a może Florian ????
                    • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:24
                      nastka_19 napisała:

> Z rejestracja Iwana nie powinno być problemu...

Nie byłabym taka pewna, to to samo, co rejestracja Michaela, Pedro
                      czy Thomasa - pewnie w niektórych USC zarejestruja wszystko, w
                      innych odmówią.
                  • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:23
                    I jeszcze jedno - zdajesz sobie sprawę, ze Iwan nie jest teraz
                    imieniem popularnym w Rosji, a za to popularnym jego skojarzeniem
                    jest "głupi Iwan"? Zupełnie, jak u nas do niedawna "głupi Jaś".
                    Również w Polsce, kto czytywał rosyjskie bajki, ten "głupiego Iwana"
                    skojarzy od razu?
                    • kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:41
                      Nie slyszalam nidgy o glupim Iwanie tak samo jak nie mialam zielonego pojecia o
                      tym ze Iwan to po prostu Jan. Mało tego,komu o tym mówie to sie dziwi, widocznie
                      nikt nie jest mega znawca imion z moich znajomych smile
                      Co do Igora to bardzo mi sie podoba, chcialam Igora ale kurcze tyle ich w
                      okolo, dzis z moja przyjaciolka liczylysmy i z naszych wspolnych znajomych
                      naliczylysmy juz pięciu ;/ Na to wsyztsko dzwoni do mnie dzis kolezanka i mowi
                      ze wrocila z usg, bedzie chlopczyk- Igor!! Własnie przez Igora przyszedl mi na
                      mysl Iwan bo to takie podobne imie a nikt ze znajomych nie ma synka o tym imieniu...

Co do rejestracji to mysle ze u nas w miescie nie bedzie z tym problemu.Mamy tu
                      takie imiona ze poprostu masakra!!!!!
                      Ostatnio na placu zabaw babka wołała dziewczynke "Tifani" Normalnie, spolszczone
                      jak nic, myslalam ze sie przewróce big_grin
                      • olianka Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:49
                        "Tifani" to tak samo jak Iwan. Ona powinna być Teofanią, Iwan Jaśkiem.
                        Zapytaj o Iwana kogoś koło pięćdziesiątki to na pewno usłyszysz, że to Jan.
    • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:35
      Mimo wszystko podrzucam kolejne propozycje:
      Hadrian
      Julian
      Tycjan
      Pozdrawiam smile
      g.
      • kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 22:52
        Dla mnie Tifani to nie to samo.Tak samo jak inne Brajany, Dżesiki itd. To jest
        przesada a Iwan to dla mnie to samo co Igor, Borys, Sergiusz,Oleg... 2 ostatnie
        mialam na liscie u siebie...

Hadrian- podoba sie mezusiowi ale on ma Adrian na imie wiec odpada miec w
        rodzinie Cypriana,Adriana i Hadriana smile o Julianie pisalam kilkakrotnie-odpada,
        tycjan mi sie z roslina kojarzy podobnie jak Florian
        • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 12.08.08, 23:57
          kamila22-1985 napisała:

> Dla mnie Tifani to nie to samo.Tak samo jak inne Brajany, Dżesiki
          itd. To jest
          > przesada a Iwan to dla mnie to samo co Igor, Borys,
          Sergiusz,Oleg... 2 ostatnie
          > mialam na liscie u siebie...

Igor, Borys, Sergiusz, Oleg to imiona, które nie mają polskich
          odpowiedników. Iwan, tak jak Tiffany, mają, więc jest to podobny
          przypadek; to samo z np. Martinem, Dżejsonem, Akselem, Majkelem itd.
          • Gość: kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! IP: *.gprs.plus.pl 13.08.08, 09:08
            No tak, pod tym względem tak (choc dopiero sie dowiedzalam o tym ze Iwan ma
            polski odpowiednik, na dodatek jest to Jan) ale pod wzgledem osłuchania zupelnie
            nie sa do siebie podobne. Dla mnie jest chore ze ktos nazywa dzieci np. Tifani a
            jak jescze robi to z polska pisownia(Brajan itd)... Natomiast Iwan brzmi tak
            samo jak np.Igor Ma taka sama pisownie itd. I narazie jak mowilam komus o tym
            imieniu to tylko chwalili, nikt nie wspomnial o tymze "ruskie" czy juz w ogole
            ze to Jan po Polsku.
            • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 13.08.08, 09:27
              Zapewniam Cię, że jeśli ktoś choć trochę wie o Rosji, Tifani w
              Polsce brzmi dla niego dokładnie tak samo, jak Iwan sad I dla niego
              nazywanie dzieci w ten sposób w Polsce jest równie chore, jak
              nazywanie Tifani.
              • Gość: kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! IP: *.gprs.plus.pl 13.08.08, 09:51
                Najwidoczniej moi znajomi wcale nie interesują się Rosją smile Tak samo jak ja,
                podoba mi się to imię i pewnie juz tak zostanie, no chyba ze znowu mi sie cos
                odmieni. I odziwo moja 84 letnia babcia nie powiedziala nic na temat rosji czy
                Jana słysząc to imie wink
                Dzieki za wszytskie posty, my juz raczej mamy postanowione,
                • abiela Re: I znowu mega problem!! 13.08.08, 10:13
                  O to szkoda, Iwan to oczywiście po polsku Jan, do tego skojarzenia z
                  głupim Iwanemsad
                  • Gość: kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! IP: *.gprs.plus.pl 13.08.08, 10:21
                    A czy ktos nie nazywa swojego dziecka Jasiem bo głupi Jaś? Albo Ewką bo Ewka
                    Marchewka?
                    • Gość: kamila22-1985 Re: I znowu mega problem!! IP: *.gprs.plus.pl 28.08.08, 14:49
                      Znowu zmiana toku myślenia...
                      Teraz wybieramy między Ignacym a Ksawerym... i tu pojawia sie problem big_grin Ignacy
                      wydaje mi sie za powazne i nie bardzo mi pasuje ale Ignaś-pięknie... za to
                      Ksawery super ale zdrobnienie- ??
                      Oszaleje z tym imieniem, zostaly mi 2 miesiące a ja cały czas w kropce
                      • abiela Re: I znowu mega problem!! 28.08.08, 14:50
                        MNie się Ignacy bardziej podoba.
                      • olianka Re: I znowu mega problem!! 28.08.08, 15:38
                        Zdecydowanie Ksawery - Sawek.
                        • mal_art Re: I znowu mega problem!! 28.08.08, 15:46
                          kibicuję Ignasiowi. Ksawery do mnie nie przemawia kompletnie.
                      • gaudencja Re: I znowu mega problem!! 28.08.08, 19:25
                        Oba mi się b. podobają, więc nie doradzam, które wybrać smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.