Gość: kelly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 18:21 Moja znajoma wymyśliła dla córek-bliźniaczek imiona Matylda i Maryla. O ile osobno te imiona nawet lubię, to jednak jako imiona bliźniaczek wydają mi się zdecydowanie zbyt podobne. Co o tym sądzicie? Ewentualnie które z nich lepiej zrezygnować i jakim je zastąpić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nastka_19 Re: Matylda i Maryla 27.08.08, 20:11 Matyldę uwielbiam Maryli nie lubię jeśli na M to zmieniłabym Marylę na Melanie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda i Maryla 27.08.08, 21:15 Zrezygnowałabym z Maryli, która jest zresztą zdrobnieniem od Marii, i zastąpiła ją np. Łucją, Laurą, Rozalią, Leonią, Leontyną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliza Re: Matylda i Maryla IP: *.chello.pl 27.08.08, 22:02 Ja ma córkę bliźniaczkę - Matyldę. Jej brat to Tymoteusz. Bliźniakom raczej nie powinno się nadawać imion podobnie brzmiących lub kojarzących się ze sobą (Jaś i Małgosia). Mnie np. denerwuje, że wszyscy Tymoteusza mylą z Mateuszem (bo podobne do Matyldy) a ja niecierpię tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Matylda i Maryla 28.08.08, 15:41 Zamiast Maryli Maria i byłoby OK, jak dla mnie. Matylda i Maryla są do siebie b. podobne - ich mama nie będzie potem wiedziała, którą prosić do telefonu, jak zadzwoni koleżanka i niewyraźnie powie, z kim chce gadać... A osobno imiona są ładne, mi Maryla się nawet podoba. Nawet nie wiem czemu, kojarzy mi się wyłącznie z Mickiewiczem, do którego mam od czasów licealnych jakąś osobistą awersję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda i Maryla 28.08.08, 19:27 W ogóle jeśli wierzyć Rymkiewiczowi ("Żmut"!), cała ta afera Mickiewicza z Marylą była dość obrzydliwa, znielubiłam ją po tej książce. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Matylda i Maryla 28.08.08, 19:34 Dla mnie najbardziej obrzydliwe było jego zachowanie wobec jego ślubnej żony, Celiny. Pod jednym dachem z żoną i kochanką! Obietnice bez pokrycia! Nieładnie, panie Adamie. Jesteś ofiara świerzopa, chciałoby się powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: Matylda i Maryla 28.08.08, 19:43 Podoba mi sie Maryla, Matylda juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
julianka06 Re: Matylda i Maryla 29.08.08, 13:32 Obydwa miona mi się podobają, ale razem niestety nie brzmią najlepiej. Moje propozycje: Maryla i Rozalia/Jagna Matylda i Anna/Róża/Kalina Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś