Gość: satine IP: *.smrw.lodz.pl 27.04.09, 12:35 Co sądzicie? Dla mnie często zbyt dziwnie brzmią. Staś - podoba mi się Stasia wydaje się już udziwnione Uwielbiam imię Krzyś ale Krzysia brzmi już dla mnie pokracznie. Co sądzicie Pozdrawiam satine Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: imiona żeńskie od męskich 27.04.09, 12:42 Troszkę staroci: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=26152328 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=55840465 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=79859483 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13290078 Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: imiona żeńskie od męskich 27.04.09, 13:41 Ja bardzo lubię imiona "odmęskie". Niejednokrotnie uważam je za ciekawsze od męskiego odpowiednika (choć niektóre trudno ocenić jak Kamila - Kamil, oba mi się nie podobają). Taki na przykład Kazimierz nie wydaje mi się szczególnie ciekawy, a już Kazimiera ma zupełnie inne brzmienie. Krzysia też, choć zwykle pochodzi od Krystyny, nie od Krzysztofy. Lubię imię Stenia (Stefania), a Stefan jest taki sobie. Jestem fanką Michaliny, a Michał się już osłuchał, choć też ładnie. Znam Ernestynę i Robertynę - bardzo oryginalne panienki, jak ich imiona. Poznałam też pewną Ludwikę - uważam to imię za ciekawsze od Ludwika. Karolinę też wolę od Karola. Podoba mi się Janina, Daria i Justyna mniej. Aleksandra i Aleksander - oba przeciętne. Aurelia też jakoś bardziej "chwyciła" niż Aureli czy Aureliusz. Tak samo jak Julia - popularniejsza od Juliusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.09, 15:32 mi własnie Stasia jest brzydkie, a znam jedna jedyna sympatyczną Krzysztofę i nie jest nawet to imie takie glupie: Krzysia fajnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: imiona żeńskie od męskich 03.05.09, 11:17 Moja córeczka ma na imię Dominika Mimo, że imię to pochodzi od męskiego imienia Dominik, to jakoś ładnie pasuje do małej dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
clever.dragon Re: imiona żeńskie od męskich 03.05.09, 20:27 Myślę, że są w zdecydowanym odwrocie. Krzysztofy i Stanisławy wyszły z obiegu dawno temu, a wszelkie Patrycje, Kamile i Dominiki też już odchodzą do lamusa. Coraz częściej dziewczynki dostają lekkie i typowo kobiece imiona jak: Amelia, Lena, Maja, Lea, Mia itp. i bardzo mnie to cieszy. Kobiety powinny mieć kobiece imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie od męskich 03.05.09, 22:51 clever.dragon napisała: > Myślę, że są w zdecydowanym odwrocie. Krzysztofy i Stanisławy wyszły z obiegu > dawno temu, a wszelkie Patrycje, Kamile i Dominiki też już odchodzą do lamusa. Tak tak, teraz z odmęskich mamy Julie, Aleksandry, Wiktorie, Nikole, Martyny, Emilie, Karoliny, Gabriele, a Patrycje są nadawane nadal. I wcale ww. imiona nie okupują czołówki nadań! Odpowiedz Link Zgłoś
clever.dragon Re: imiona żeńskie od męskich 04.05.09, 18:50 Emil i Julian to raczej imiona odżeńskie, a nie odwrotnie. Męsko to one nie brzmią. Mam wielką nadzieję, że Aleksandry, Martyny, Gabriele, Karoliny i Patrycje zostaną zastąpione bardziej dziewczęcymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie od męskich 05.05.09, 23:42 clever.dragon napisała: > Emil i Julian to raczej imiona odżeńskie, a nie odwrotnie. Nie masz racji. Brzmienie nie ma znaczenia, a pochodzenie tych imion nie jest uzależnione od tego, czy dla polskiego ucha brzmią miękko, czy tez wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 19:28 ja mam na imie aleksandra i dla mnie to imie jest bardzo kobiece, a juz na pewno skrot ola Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: imiona żeńskie od męskich 02.10.09, 18:44 kiedyś spacerując po cmentarzu zauważyłam imię Jerza .. tak średnio mi się podoba, zbyt bardzo przypomina mi jeża tyle 'rz' inne ;D Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona żeńskie od męskich 13.10.09, 18:39 candy_asiya napisała: > kiedyś spacerując po cmentarzu zauważyłam imię Jerza .. > tak średnio mi się podoba, zbyt bardzo przypomina mi jeża tyle 'rz' inne ;D > Faktycznie kuriozalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerza Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.10, 14:20 mam na drugie imię Jerza inie uważam,żeby było ono kuriozalne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona żeńskie od męskich 02.10.09, 22:04 Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Macieja, Andrzeja czy Krzysztofa brzmią IMO śmiesznie. Z kolei Franciszkę, Janinę, Danielę, Dionizję, Emanuelę, Fabianę, Florianę, Ignację z Józefiną (itp. itd.) lubię bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasza Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.12.11, 17:41 dokładnie! zgadzam sie w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krycha Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 19:47 Sama mam na imię Krzysia! Często mówią na mnie ,,Krzysztof". Fakt imię jest dziwne ale bardzo oryginalne. Dzięki temu znajomi z wyjazdów mnie zapamiętują . Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: imiona żeńskie od męskich 10.12.10, 16:21 nie za bardzo przepadam, poza nielicznymi wyjatkami: marianna, karolina, aleksandra, mirosława. Reszta to chłopskie imie z dolejona litera a na końcu, wygladaja wrecz dziwologowato takie Ryszrdy, Edwardy, Krzysztofy (nie urazajac nikogo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasza Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.man.bydgoszcz.pl 10.12.11, 17:39 moja mama chciała dac mi na imię władysława bądź krzysztofa -.-' na szczęście do tego nie doszło... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: imiona żeńskie od męskich 10.12.11, 20:50 to dla mnie troche zbyt duza ilosc imion, zeby uogolniac w sumie mi sie nie podobaja, ale aktualnie jestem na etapie /wstepnych/ rozwazan i podoba mi sie wlasnie Antonia pozdrawiam Kwiecienka z Imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: imiona żeńskie od męskich IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.11, 15:44 Podobaja mi sie Stefanie, Kazimiery, Emilie, Karoliny. Bardzo podobaja mi sie Roma i Romana. Na Romane probowalam namowic siostre ) Odpowiedz Link Zgłoś