Dodaj do ulubionych

Olgierd czy Aleksander?

01.08.09, 13:44
W październiku przyjdzie na świat mój bratanek. Jak że mój brat to Arek, a jego narzeczona Ania, uznali, że syn też ma być na A wink Chcieli imię, które dobrze by się przyjęło w Anglii, bo tam mieszkają.

Najpierw miał być Antek, ale moja mama bardzo oponowała, no i nie pasował do nazwiska zupełnie. Potem zrezygnowali z litery A, bo nic im się nie podobało i wymyślili... Oliwiera/Oliviera. Tym razem ja oponowałam jeszcze głośniej niż mama przy Antku. Na szczęście im przeszło i powrócili do litery A.

Stanęło na tym, że będzie Aleksander, bo funkcjonuje i w Polsce, i w UK, do tego ładnie komponuje się z nazwiskiem, no i mamy babcię Aleksandrę, która się ucieszyła wink Tak więc od dwóch miesięcy brzuch to Olek i wszyscy już się przyzwyczaili.

Ale ja, jak to ja, musiałam spróbować przeforsować jeszcze coś innego, więc stwierdziłam, że skoro już na 100% będzie Olek, to może Olgierd, a nie Aleksander. Mój brat od razu zaprotestował, ale bratowa się zachwyciła. Rozpoczęło się wielkie przekonywanie, w wyniku którego brat zaczął się łamać wink A Wam, jak bardziej się podoba - Olgierd czy Aleksander?

Wiem, że można było nieco krócej, ale moja humanistyczna dusza kazała mi wszystko opisać dokładnie tongue_out
Obserwuj wątek
    • madzia_slonko Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 13:47
      Zdecydowanie wolę Olgierda. Do Aleksandra nie mogę się przekonć od dawna smile
      • kata-szka Re: Olgierd czy Aleksander? 04.08.09, 19:52
        Zdecydowanie Aleksander
    • olianka Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 14:10
      Zdecydowanie Olgierd.
      Swoją drogą u mojego brata prawdopodobnie też będą do wyboru te dwa imiona wink
    • sniezna_noc Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 15:07
      również jestem za Olgierdemsmilei za dalszym "łamaniem" i przekonywaniem brata.a co
      na Olgierda mama tzn. babcia maluszka?trzy kobiety na jednego mężczyznę, może
      przeforsują pomysł, czego życzę!pozdrawiamsmile
    • dalenia Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 16:28
      Olgierd, oczywiście wink
    • aneladgam Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 16:59
      przede wszystkim jestem za tym, żeby rodzicom nikt się w decyzję nie wcinał

a z tych dwóch to zależy, które lepiej do nazwiska, oba mi się podobają.
    • abiela Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 20:28
      Zdecydowanie Olgierd. Zwłaszcza jeśli chcieli zarejestrowac AleXandra.
      • meusus Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 20:34
        olgierd bez wątpienia jest ładniejsze
        • Gość: donmari2 Re: Olgierd czy Aleksander? IP: *.Red-88-11-142.dynamicIP.rima-tde.net 01.08.09, 21:07
          Aleksander
    • motylowa77 Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 21:07
      a może Olaf?
      • luna333 Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 21:33
        Olgierd !! Olaf/ Oleg/ Aleksander ostatecznie (mój syn ma na drugie
        ale..) Olgierd jest super
    • wakacyjna_iguana Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 22:06
      Po pierwsze ładniejsze Olgierd.
      Po drugie - nie rozumiem Waszego, czyli babci i Twojego wtrącania się w wybór
      imienia dla dziecka????
      • czarna-dalia Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 22:13
        Chyba zwykle jest tak, że rodzina coś sugeruje czy doradza bądź odradza. Zapewniam, że nie byłam napastliwa, chyba że w przypadku Oliwiera, co jest MSZ wybaczalne big_grin
        • aneladgam Re: Olgierd czy Aleksander? 01.08.09, 22:56
          nie wiem co jest zwykle smile
          u mnie rodzina doradzała jedynie, byśmy my oboje zgodzili się między sobą.
          no Oliwiera to jeszcze rozumiem, choć zdaję sobie sprawę, że jestem w tym
          momencie złośliwa smile ale potwierdzam swoją poprzednią wypowiedź - dla mnie
          najważniejsze jest co czują i myślą na ten temat rodzice dziecka.
    • gaudencja Re: Olgierd czy Aleksander? 02.08.09, 19:27
      Olgierd podoba mi się zdecydowanie bardziej od Aleksandra.
      Cieszę się, że dzięki Tobie nie będzie następnego Oliwiera wink
    • kasienka.3 Re: Olgierd czy Aleksander? 02.08.09, 23:39
      Olgierd
      A moze dwa imiona:
      Olgierd aleksander
    • Gość: xxxx123 Re: Olgierd czy Aleksander? IP: 213.25.144.* 03.08.09, 22:18
      Żadne mi się nie podoba,ale jak już to Aleksander.
      • agar2208 Re: Olgierd czy Aleksander? 05.08.09, 23:05
        Ja mam synka Aleksandra. My z mężem uwielbiamy zdrobnienia ( Olek, Oluś, Olo )
        Ciekawi mnie, jak można zdrobnic Olgierda.
        Olgierd dla dorosłego mężczyzny brzmi bardzo ładnie, ale do dziecka jak można
        wołac??? Nic mi nie przychodzi do głowy.
    • Gość: Kasia Re: Olgierd czy Aleksander? IP: *.devs.futuro.pl 06.08.09, 16:51
      Alexander!

Olgierd jak ogre - Shrek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.