Dodaj do ulubionych

Eutanazja - tak czy nie?!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:08
To musi się kiedy? rozstrzygnšć! Jeste?cie za czy przeciw?
Obserwuj wątek
    • Gość: tenisistka Re: Eutanazja - tak czy nie?! IP: 62.233.185.* 09.02.04, 19:12
      zdecydowanie niet tongue_out
    • Gość: kupa :P Re: Eutanazja - tak czy nie?! IP: 62.233.185.* 09.02.04, 19:13
      ja jestem za-człowiek powinien wybierać moment śmierci...
    • Gość: Szymon przeciez to grzech i to straszny!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:13
      wiec jak mozesz pytac nawet czy jestesmy za czy przeciw?
      • Gość: autor Re: przeciez to grzech i to straszny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:15
        mogę, bo to jest ogólny problem, nawiasem mówišc, gdzie tu grzech, we WŁASNEJ
        WOLI?!
        • Gość: Szymon Re: przeciez to grzech i to straszny!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:16
          eutanazja to samobojstwo i naruszenie przykazania "nie zabijaj"
          • kanalia11 A jesli ja nie wierze w twojego boga i nie uznaje 09.02.04, 19:19
            jego przykazan???
            • Gość: autor Re: A jesli ja nie wierze w twojego boga i nie uz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:19
              no więc właśnie.
            • Gość: Szymon Re: A jesli ja nie wierze w twojego boga i nie uz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:20
              to i tak nie oznacza, ze musisz zabijac.
              • Gość: autor Re: A jesli ja nie wierze w twojego boga i nie uz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:24
                zabijam siebie, siebie, to jest MOJA wola, dlaczego powinno mi się tego
                odmawiać? oczywiście jest też druga strona, że człowiek który chce eutanazji
                nie jest do końca "kometentny" żeby dokonać takiego wyboru. Taki argument
                trafiłby do mnie. Ale nie "nie zabijaj"!
                • Gość: Szymon kolejne argumenty przeciw eutanzaji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:34
                  eutanzja jest niemoralna z wielu innych wzgledow niz religijne - gdyby byla
                  taka mozliowsc niektore starsze i bardzo chore osoby bylyby "namawiane" do
                  eutanazji przez rodzine chcaca sie pozbyc klopotu. takze czesc osob mlodych,
                  ale zalamanych np. utrata pracy lub mliosci tez moglaby sie domagac eutanazji
                  i co pozwolic im wszystkim? albo ustanowic ogranicznenia, ze tylko bardzo
                  chorzy mogliby sie poddac eutanazji? ale kto by mial o tym decydowac - urzedy,
                  lekarze? - przeciez to kolejna mozliwosc korupcji. i ostatnia sprawa - wiele
                  osob bardzo chorych, ma ograniczona poczytalnosc - skad wiadomo na ile ich
                  deyzja jest chwilowa a na ile przemyslana?
                  • Gość: autor Re: kolejne argumenty przeciw eutanzaji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:38
                    Coś takiego już do mnie trafia, szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiam,
                    jednak niemoralną z tych powodów bym jej nie nazywała.
                    Argumenty za i przeciw wręcz się równoważą. Tyle jest faktów opowiadających się
                    ZA, i tyle samo PRZECIW. Teraz powstaje pytanie, komu dać szansę?
              • kanalia11 I nie mam zamiaru. Jednak zyczylbym sobie 09.02.04, 19:24
                aby specjalista pomogl mi w sposob godny odejsc z tego swiata kiedy juz i tak
                nie bedzie dla mnie nadzieji. Nie chcialbym zdychac cierpiac potworny bol a
                przy tym lezac we wlasnych odchodach.
                • Gość: jacek#jw Re: I nie mam zamiaru. Jednak zyczylbym sobie IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 19:54
                  kanalia11 napisał:

> aby specjalista pomogl mi w sposob godny odejsc z tego swiata kiedy juz i tak
                  > nie bedzie dla mnie nadzieji. Nie chcialbym zdychac cierpiac potworny bol a
                  > przy tym lezac we wlasnych odchodach.

Mam topór i wprawę. Umrzesz z godnością. Staw się jutro o 17.00.

Pozdr / Jacek
                  • Gość: autor Re: I nie mam zamiaru. Jednak zyczylbym sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:55
                    dość średnio zabawne.
                    • Gość: jacek#jw Re: I nie mam zamiaru. Jednak zyczylbym sobie IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 19:59
                      to nie miało być zabawne

Pozdr / Jacek
                      • kanalia11 Jak masz topor to sobie jaja utnij. Takie debile 09.02.04, 22:08
                        jak ty nie powinni sie rozmnazac.
                        • Gość: jacek#jw O eutanazji dupo wołowa rozmawiamy, IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 23:08
                          nie o aborcji, a i specjalisty od zabijania szukałeś nie od kastracji.

Pozdr / Jacek
                          • kanalia11 Specjalista to ty jestes ale od pieprzenia glupot 10.02.04, 00:15
                            ciemniaku. A co do dysusji to masz racje dotyczy eutanazji a nie egzekucji
                            rodem ze sredniowiecznego Krakowa. Niestety z toba dyskusji byc nie moze gdyz
                            w twoim przypadku ogranicza sie ona do prowokacji.
                            • Gość: jacek#jw To zabijanie jest głupotą? IP: *.toya.net.pl 10.02.04, 10:05
                              Jakiej prowokacji? Zamieściłeś ogłoszenie i tyle. Eutanazja jest ściśle
                              związana z zabijaniem. Kto ma cię zabić, gdy już tego będziesz potrzebował?
                              Topór na strzykawkę zmienić to pryszcz jest.

Pozdr / Jacek
          • Gość: autor Re: przeciez to grzech i to straszny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:19
            nie każdy chce żyć według przykazań, można mu tego zabronić?
    • kanalia11 Zdecydowanie za!!! Nie powinno sie odmawiac 09.02.04, 19:15
      czlowiekowi prawa do godnej smierci. Przeciwnicy zapewne zaczna krzyczec o
      moralnosci i etyce. Ale czy moralnym i etycznym jes pozwalac cierpiec komus
      kto i tak nie ma szans na przezycie a jego ostatnie dni to prawdziwa gehenna?
      Mozna sie powolywac rowniez na prawa boskie tyle tylko, ze one dotycza
      wierzacych a ateistom powinno sie zostawiac wolny wybor. Szlachetnym jest
      ulzyc komus w cierpieniach a eutanazja tym wlasnie jest.
      • Gość: jacek#jw A co oznacza godna śmierć? IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 19:58
        Bo pojęciem tym szafuje się w tej sprawie? Śmierć zawsze będzie związana z
        cierpieniem i boleścią. Czy pozbawianie człowieka cierpienia jest etyczne?

Pozdr / Jacek
        • Gość: autor Re: A co oznacza godna śmierć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 20:01
          a skoro zawsze, a eutanazja też śmierć, to cierpienie i boleść wcale nie znika.
          Zawsze to zawsze.
          • Gość: jacek#jw Re: A co oznacza godna śmierć? IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 20:04
            Gość portalu: autor napisał(a):

> a skoro zawsze, a eutanazja też śmierć, to cierpienie i boleść wcale nie
            znika.
            > Zawsze to zawsze.

Zatem jako argument za lub przeciw jest bez semsu.

Pozdr / Jacek
            • Gość: autor Re: A co oznacza godna śmierć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 20:08
              Niekoniecznie, chociaż częściowo. Jak myślisz, jeśli naród miałby wybrać, tak
              czy nie, co by wybrali? Ciekawe też jaki byłby procent głosujących.
              • Gość: jacek#jw Re: A co oznacza godna śmierć? IP: *.toya.net.pl 09.02.04, 20:28
                A niby co miałby naród wybierać? Tego nie da się załatwić jednym prostym
                pytaniem, czy jesteś za eutanazją. Za takim pytaniem stoi cała machina prawno-
                urzędnicza z jednej strony i dylematy moralne z drugiej. Najpierw trzeba
                uzasadnić potrzebę uruchomienia tego wszystkiego, później zagwarantować
                prawidłowe funkcjonowanie w obecnych realiach, przedstawić jakś wizję i dopiero
                pytać.

Pozdr / Jacek
    • Gość: Jozef Zawadzki Oczywiscie Za! Nie wolno ludzia odbierac mozliwosc IP: 202.186.7.* 09.02.04, 19:17
      godnej smierci!
    • indris Re: Eutanazja - tak czy nie?! 09.02.04, 19:19
      Teoretycznie mógłbym być za. Znam argumenty o prawie człowieka do dysponowania
      swoim życiem. Ale nie widzę możliwości zabezpieczenia się przeciw nadużyciom. A
      już w Polsce... W Polsce jestem stanowczo przeciw, tak samo jak byłem przeciw
      elektrowniom jądrowym. To są za poważne sprawy, żeby można było ryzykować ich
      wprowadzanie w aktualnym polskim burdelu.
      • Gość: autor Re: Eutanazja - tak czy nie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:28
        postaw się w sytuacji człowieka chcšcego eutanazji. Mogę się tylko domyslać, że
        je?li opcja tak wypraszanej ?mierci była tak bliska, że wręcz namacalna, ludzie
        odchodziliby od tego pomysłu. Z drugiej strony pojawia się problem człowieka w
        depresji, który nie jest w stanie ?wiadomie i racjonalnie tego ocenić.
    • Gość: flet Re: Eutanazja - tak czy nie?! IP: 62.233.185.* 09.02.04, 19:19
      hmmm...chyba nie mam za bardzo zdania ne ten temat...nigdy sie nad tym tak do
      końca nie zastanawiałam...
      • Gość: autor Re: Eutanazja - tak czy nie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 19:42
        och to zastanów się! big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka