Dodaj do ulubionych

Co wiedzielibysmy o Lockerbie

28.07.10, 15:15
Gdyby tamto sledztwo prowadzili Rosjanie.

wiadomosci.wp.pl/kat,9932,title,Co-Rosjanie-znalezliby-w-Lockerbie,wid,12513879,wiadomosc_prasa.html?ticaid=1a9a7
Obserwuj wątek
    • marudna.menda Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 28.07.10, 15:21
      Rosyjskie „standardy”

Śmierć prezydenta RP pod Smoleńskiem badają: polscy śledczy, zmuszeni
      przez własny rząd do pracy na fałszywych stenogramach;

pisze Gazeta Polska (fuj!), ale ciekawe skad ta pewnosc,ze stenogramy
      sa falszywe? Poniewaz ty tez tak myslisz,wiec, maniak, udowodnij
      prawdziwosc tej idiotycznej tezy.
      • manny-jestem Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 28.07.10, 15:42
        Tak z ciekawosci tylko kotleciku. Dlaczego uwazasz ze MAK jest bardziej
        wiarygodny niz na przyklad taki Mus?
        • marudna.menda Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 28.07.10, 15:49
          Dlaczego? No, debilku, dlatego,ze Muś byl sam i nie mial pod nosem
          jakiegos swiadka, ktory by potwierdzil te bajery,ktore on puscil w
          swiat. Prace MAK-u sledza polscy prokuratorzy (E.Klich jest tam chyba
          permanentnie). Nie dziwie sie, ze ci to nie przyszlo do glowy, bos buc
          jest waszyngtonski.wink
          • manny-jestem Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 28.07.10, 15:56
            Byl swiadek. Kontroler lotu. Z tego co czytalem zaraz po wypadku zniknal.
            • marudna.menda Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 28.07.10, 15:58
              Nie zniknal,tylko przeszedl na emeryture. Jestes do tylu z informacja.
              No, ale ja sie juz niczemu, jesli chodzi o ciebie, nie dziwie.
    • pan.scan Znajdź informację o naciskach USA na przejęcie 28.07.10, 15:38
      śledztwa dotyczącego ich samolotu. Żałośni do bólu jesteście, Prawi
      Patrioci od Kaczyńskiego.

"In Scotland, responsibility for the investigation of sudden deaths rests
      with the local Procurator Fiscal (public prosecutor), who attends the scene
      and may direct the police in the conduct of their inquiries. The Procurator
      Fiscal holds a commission from the Lord Advocate, who is Scotland's chief
      law officer (and prior to devolution in 1999 was simultaneously a UK
      government minister). Responsibility for the Lockerbie investigation thus
      rested with Jimmy McDougall, the Procurator Fiscal in the nearby burgh of
      Dumfries, and with the Dumfries and Galloway Constabulary, the smallest
      police force by number of officers in the United Kingdom".
      • manny-jestem Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 28.07.10, 15:41
        pan.scan napisał: Po pierwsze co ma piernik do wiatraka?

Po drugie zas z artykulu widac ze USa nie mialo najmniejszych powodow aby
        przypsuzczac ze Szkoci cos zaniedbaja albo spiernicza.
        • manny-jestem PS 28.07.10, 15:51
          Po trzecie gdyby w Lockerbie, albo gdziekolwiek indziej zagranica, w katastrofie
          lotniczej zginalby prezydent USA i joint chiefs of staff z kongresmenami i
          senatorami to jestem prawie pewien ze Stany wymoglby nie tylko pelne
          wspoluczestnictwo w sledztwie ale nawet calkowita nad nim kontrole.
          • marudna.menda Re: PS 28.07.10, 15:57
            manny-jestem napisał:

> Po trzecie gdyby w Lockerbie, albo gdziekolwiek indziej zagranica,
            w katastrofi
            > e
            > lotniczej zginalby prezydent USA i joint chiefs of staff z
            kongresmenami i
            > senatorami to jestem prawie pewien ze Stany wymoglby nie tylko
            pelne
            > wspoluczestnictwo w sledztwie ale nawet calkowita nad nim
            kontrole
            .

Upadles na glowe. Szkoci by sie na to nigdy nie zgodzili. To sa
            prawdziwi nacjonalisci, nie jacys tam Angole. No i Amerykanie nigdy
            by na nich nic nie wymuszali. To sa jednak szanujacy miedzynarodowe
            prawo demokraci, nie jakies polskie przybledy z Waszyngtonu.wink
            • manny-jestem Re: PS 28.07.10, 17:52
              "Amerykanie także potraktowali sprawę niezwykle prestiżowo, bo własne
              postępowania wszczął Departament Sprawiedliwości i CIA, a oficerowie FBI
              odegrali wiodącą rolę w amerykańsko-brytyjskim śledztwie"
              • marudna.menda Re: PS 28.07.10, 17:55
                Ale przejeli sledztwo? Nie. Polska prokuratura tez wspolpracuje z
                rosyjska (wlasnie szla konferencja prasowa). I tak jest ok.
              • pan.scan La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 18:03
                po czym błyskawicznie skojarzono sprawę z Kadafim.
                Miałem dużo satysfakcji, kiedy ten terrorystyczny dzikus spieprzał ze swego
                namiotu pod amerykańskimi bombami.
                • manny-jestem Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 18:25
                  No widzisz Scanie ja mysle ze dotknales tu sedna tego dlaczego jasnie
                  oswieconych tak przeraza nawet mysl o tezie spiskowej. Bo gdyby jakies poszlaki
                  na spisek sie , bron Boze, pojawily, nawet bez zadnych rosyjskich powiazan, to
                  nalezaloby przyznac racje zasciankowym pisdzielcom a tak przeciez nie mozna. A
                  co dopiero gdyby sie pojawily na jakies rosyjskie powiazanie. Przeciez to
                  mogloby doprawdzic do tego ze trzeba by sie bic. Bic sie? Za Lecha Kaczynskiego?
                  Przeciez to niewyobrazalne. Lepiej wiec zamknac oczy, schowac glowe w piasek a
                  najlepiej jeszcze obwinic zmarlego prezydenta...
                  • marudna.menda Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 18:29
                    A wiec spisek i polskie wladze trzesa portkami,bo przeciez Putina nie
                    zbombarduja? No, maniak, tak daleko i hasz chyba nie odlecial.wink))
                    • manny-jestem Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 18:34
                      Kotlecik, przeczytaj sobie to co napisalem jeszcze raz zeby sie nie okazalo ze
                      to wcale nie ja mam tu najwieksze klopoty z polskim.
                      • marudna.menda Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 18:41
                        Jest jeszcze gorzej, bo piszesz tak:

"Bo gdyby jakies poszlaki
                        na spisek sie , bron Boze, pojawily, nawet bez zadnych rosyjskich
                        powiazan,
                        to
                        nalezaloby przyznac racje zasciankowym pisdzielcom a tak przeciez nie
                        mozna."

wiec podejrzewasz, albo dajesz do zrozumienia, ze mozna zalozyc,ze
                        autorem spisku jest aktualny polski rzad. W takim razie sorki -
                        odleciales duzo dalej niz kiedykolwiek hasz jeszcze odleci.wink
                        • manny-jestem Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 19:01
                          W tamtym poscie nie wyrazam zadnych podejrzen. Odnosze do mentalnosci Jasnie
                          Oswieconych.
                          • marudna.menda Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 19:06
                            Powolujesz sie na opinie szmatlawca,jakoby polska prokuratura opierala
                            sie na sfalszowanych stenogramach. Wszystko,co piszesz jest
                            podejrzeniem nieprawidlowosci w sledztwie. Po prostu szmata jest dla
                            ciebie dowodem, a wiec sam szmata jestes.
                            • gini ewa siedlecka w konwulsjach 28.07.10, 19:11
                              Mogę zrozumieć, że prokuratura chce uniknąć zarzutów stronniczości w smoleńskim śledztwie. Ale nie może robić tego kosztem podsycania chorych teorii i politycznych gier. Interes śledztwa nie może być realizowany kosztem interesu publicznego

Rzecznik Naczelnej Prokuratury Wojskowej dał wczoraj fantastyczny prezent zespołowi Macierewicza i wszystkim snującym teorie spiskowe na temat smoleńskiej katastrofy. Płk. Zbigniew Rzepa w rozmowie z Janiną Paradowską w Radiu TOK FM stwierdził, że istnieją cztery hipotezy śledcze w tej sprawie. Pierwsza zakłada awarię samolotu, druga - błąd pilota lub/i kontrolera na lotnisku w Smoleńsku, trzecia - "działania osób trzecich" - jak wyjaśnił "m.in. zamach", i czwarta - dotyczy "organizacji lotu". Na pytanie, czy, po blisko czterech miesiącach śledztwa i dokonanych już ustaleniach, wszystkie są równie prawdopodobne potwierdził, że są równouprawnione i tak właśnie prokuratura je traktuje

wyborcza.pl/1,75968,8167052,Nie_ma_interesu_prokuratury__Jest_publiczny.html
                              Az dziwne, ze scan nie wie co pisza w jego ukchanej GW.

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,8167052,Nie_ma_interesu_prokuratury__Jest_publiczny.html#ixzz0uzvqCOEq
                  • pan.scan Nie bredź, Manny 28.07.10, 18:47
                    Wstępnie możliwość zamachu, na podstawie badań szczątków samolotu wykluczył
                    Seremet. Badane są obecnie ubrania ofiar na obecność materiałów
                    wybuchowych. Nie wyklucza sie wątku zamachu z użyciem "środków
                    niekonwencjonalnych". To wszystko za Prok. Generalnym RP.
                    • gini Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 18:50
                      pan.scan napisał:

> Wstępnie możliwość zamachu, na podstawie badań szczątków
                      samolotu wykluczył
                      > Seremet. Badane są obecnie ubrania ofiar na obecność materiałów
                      > wybuchowych. Nie wyklucza sie wątku zamachu z użyciem "środków
                      > niekonwencjonalnych". To wszystko za Prok. Generalnym RP.
                      >

To Seremet badal sam osobiscie samolot?Patrz Scan, prokuratura
                      jednak dalej nie wyklucza zamachiu i kto tu bredzi?
                      • gini Re: Nie bredź, Scan 28.07.10, 18:53
                        Reprezentujący bliskich innych ofiar katastrofy mec. Piotr Schramm
                        mówił, że na spotkaniu poinformowano m.in., że prokuratura nie
                        wyklucza żadnej z wersji zdarzenia z 10 kwietnia. - Mimo tego, że
                        ze strony rosyjskiej dostajemy sygnały, które mówią o tym, że tam
                        dowody są już zasadniczo zebrane, strona polska bardzo rzetelnie
                        wszystkie hipotezy trzyma jako hipotezy czynne i badane -
                        powiedział.
                        Deresz dodał, że była mowa m.in. o hipotezach badanych przez
                        prokuraturę. - Najbardziej interesująca jest ta czwarta - teoria o
                        ewentualnym zamachu. Pan prokurator stwierdził, że nie znaleziono
                        najmniejszych dowodów potwierdzających tę teorię, co nie znaczy,
                        że została ona wykluczona - powiedział.

To info z dziejszego spotkania prokuratorow z rodzinami,
                        wczesniej rozdzierala szaty na lamach GW, pani Ewa Siedlecka, ze w
                        interesie spolecznym nie nalezy w ogole brac takiej hipotezy pod
                        uwage.
                    • manny-jestem Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 18:59
                      Ja o gruszce a Ty znowu o pietruszce. Nie odnosilem sie do tego czy byl zamach
                      czy tez nie. To w ogole nie ma w tej dyskusji znaczenia. Znaczenie ma podejscie
                      jasnie oswieconych do dyskusji na temat mozliwosci spisku od momentu katastrofy.
                      • marudna.menda Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 19:03
                        manny-jestem napisał:

> Ja o gruszce a Ty znowu o pietruszce. Nie odnosilem sie do tego czy
                        byl zamach
                        > czy tez nie. To w ogole nie ma w tej dyskusji znaczenia. Znaczenie
                        ma podejscie
                        > jasnie oswieconych do dyskusji na temat mozliwosci spisku od
                        momentu katastrofy
                        > .

Ale to wlasnie scan pisze. Prokuratura musi sprawdziec wszelkie
                        mozliwosci, takze i spisku, ale sprawdzic to jedno, a powolywac sie
                        na szmatlawca GP to drugie. Ty nalezysz do tej drugiej kategorii,
                        debilku.
                        • pan.scan Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 19:29
                          Nie wytłumaczysz takiemu, pop swoje, czort swoje. Ręce opadają, Pożarski.
                          • manny-jestem Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:39
                            pan.scan napisał:

> Nie wytłumaczysz takiemu==

No tak. Ja bowiem nie zalozylem, jak jasnieoswieceni, ze Lech Kaczynski jest
                            winien wypadkowi.
                            • pan.scan Ciemniak wie, jaśnieoświecony docieka. bt 28.07.10, 21:41

• manny-jestem Re: Ciemniak wie, jaśnieoświecony docieka. bt 28.07.10, 21:47
                                Sam siebie sklasyfikowales.
                                • hasz0 ta sama konstatacja! Patrzę a Ty to samo już 28.07.10, 21:50

napisałeś o Scanie....ale się okreslił bidula.
                      • mate_lot Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:27
                        manny-jestem napisał:

> Ja o gruszce a Ty znowu o pietruszce. Nie odnosilem sie do tego czy byl zamach
                        > czy tez nie. To w ogole nie ma w tej dyskusji znaczenia. Znaczenie ma podejscie
                        > jasnie oswieconych do dyskusji na temat mozliwosci spisku od momentu katastrofy
                        > .

A ty, Manny w czym sie specjalizujesz, że uważasz się za autorytet w tych sprawach?
                        • marudna.menda Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:33
                          Maniak jest specjalista od specjałów. Wystarczy,ze sie jakis pojawi i
                          maniak juz wie.wink
                          • mate_lot Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:41
                            marudna.menda napisał:

> Maniak jest specjalista od specjałów. Wystarczy,ze sie jakis pojawi i
                            > maniak juz wie.wink

Ja wciąż się zastanawiam czy Manny Ramirez i ten nowy Manny to te same osoby.
                            Medycyna nie zna chyba przypadku takiego "zgłupienia" w tak krótkim czasie.
                            • marudna.menda Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:44
                              Ja sie poznalem na maniaku dosc wczesnie, jeszcze za zycia ramireza.wink
                        • manny-jestem Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:38
                          Psychoanalizie jasnieoswieconych.
                          • mate_lot Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:43
                            manny-jestem napisał:

> Psychoanalizie jasnieoswieconych.

No to zajmij się sobą, ino fachowo. Jak sam sobie nie pomozesz to nikt ci nie
                            pomoże.
                            • manny-jestem Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 21:47
                              Dziekuje, ale o mnie nie musisz sie martwic.
                              • mate_lot Re: Nie bredź, Manny 28.07.10, 22:03
                                manny-jestem napisał:

> Dziekuje, ale o mnie nie musisz sie martwic.

Martwienie sie o bliźnich lezy w moich kanonach moralnych.
                • perla Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 18:31
                  ja wtedy byłem na Sycylii i podobno słychać było te bomby, choć ja nie pamiętam
                  abym osobiście to słyszał. Być może spałem i nie słyszałem. Ale w porcie
                  widziałem sporo statków amerykańskich wojennych, które płynęły na Libię.
                  Ale tam też wtedy aż trzęsło się o teorii spiskowych. W tym najbardziej
                  absurdalne. Pamiętam jak jeden Włoch śmiertelnie poważnie mówił, ze Kadafi ma
                  taką specjalną bombę, i zrzuci ją na Etnę i wtedy cała Sycylia wyleci w
                  powietrze. Aż mnie skręciło ze śmiechu. Słowem, teorie spiskowe to nie jest
                  polska specjalność właśnie.
                  • mate_lot Re: La Bella, 1986, odwet Reagana, 28.07.10, 21:29
                    perla napisał:

> ja wtedy byłem na Sycylii i podobno słychać było te bomby, choć ja nie pamiętam
                    > abym osobiście to słyszał. Być może spałem i nie słyszałem. Ale w porcie
                    > widziałem sporo statków amerykańskich wojennych, które płynęły na Libię.
                    > Ale tam też wtedy aż trzęsło się o teorii spiskowych. W tym najbardziej
                    > absurdalne. Pamiętam jak jeden Włoch śmiertelnie poważnie mówił, ze Kadafi ma
                    > taką specjalną bombę, i zrzuci ją na Etnę i wtedy cała Sycylia wyleci w
                    > powietrze. Aż mnie skręciło ze śmiechu. Słowem, teorie spiskowe to nie jest
                    > polska specjalność właśnie.

Nie istnieje coś takiego jak "statek wojenny", Perła. Pisze się okręt.
                    Zapamiętasz? No, nie dziekuj.wink
                    Co do reszty to jak zwykle? smile
          • pan.scan Załoga samolotu prezydenta USA 28.07.10, 17:51
            nie pozwoliłby sobie na lądowanie gdziekolwiek w warunkach podobnych do
            tych, jakie były 10.04.br - jestem o tym przekonany. Skorzystałaby z tego
            wariantu:

Stenogram z kokpitu (z pamięci):
            8.26 - i co dalej będzie (jest informacja wieży o braku warunków do
            lądowania)?
            - Powisimy pół godziny i odejdziemy
            - Mamy zapasowe?
            - Tak, Witebsk i Mińsk.

Bezcelowe gdybanie, kolego.
        • pan.scan Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 28.07.10, 15:52
          Wytęż umysł w sprawie piernika i wiatraka, o ile twoje uszkodzenia głowy po
          upadku na nią prezydenckiej tutki są zaleczone przez organ Sakiewkiewicza.
          Taplanie się w spiskowej pisowskiej gnojowicy to dla mnie dyshonor.
          • manny-jestem Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 28.07.10, 15:58
            Mnie spisek rybka. Zainteresowany zas jestem w profesjonalnym prowadzeniu
            sledztwa. Sporo informacji juz wyplynelo, ktore pozwalaja watpic ze cos takiego
            ma miejsce.
            • pan.scan Gratuluję źródła. 28.07.10, 17:57
              "Śmierć prezydenta RP pod Smoleńskiem badają: polscy śledczy, zmuszeni
              przez własny rząd do pracy na spreparowanych stenogramach; Rosjanie,
              którzy od razu wykluczyli zamach".
              • manny-jestem Re: Gratuluję źródła. 28.07.10, 18:00
                Napisalem juz. Cala otoczka mi rybka. Co mnie interesuje to porownanie miedzy
                tym jak sledztwo robili Szkoci a jak robia Rosjanie.

Czy Rosjanom wpadlo do glowy na przyklad sprawdzic poziom alkoholu we krwi
                kontrolerow lotu? W koncu takiemu Palikotowi przyszlo cos takiego na mysl tyle
                ze o prezydencie. A w koncu ten rosyjski Il tez mial klopty i haczyl podobno
                skrzydlem. Tam tez wina pilotow byla?
                • marudna.menda Re: Gratuluję źródła. 28.07.10, 18:13
                  manny-jestem napisał:

> Napisalem juz. Cala otoczka mi rybka. Co mnie interesuje to
                  porownanie miedzy
                  > tym jak sledztwo robili Szkoci a jak robia Rosjanie.
                  >
                  > Czy Rosjanom wpadlo do glowy na przyklad sprawdzic poziom alkoholu
                  we krwi
                  > kontrolerow lotu? W koncu takiemu Palikotowi przyszlo cos takiego
                  na mysl tyle
                  > ze o prezydencie. A w koncu ten rosyjski Il tez mial klopty i
                  haczyl podobno
                  > skrzydlem. Tam tez wina pilotow byla?

Nie, maniak. Korzystasz ze zrodla, ktorym i dupy bym se nie podtarl.
                  • hasz0 Gratuluję źródła. POchwalcie sie Waszymi źr.? 28.07.10, 18:17

• hasz0 toaljetnyj papir? sądząc z Twego postU?do GWna? 28.07.10, 18:19
                • pan.scan Czytałeś Gogola? 28.07.10, 18:17
                  To powiedz mi, czy od tego czasu zmieniła się urzędnicza mentalność
                  przeciętnego Rosjanina.

Palikot zadał pytania (rozmowa z bratem i alkohol we krwi), które winny być
                  postawione przez każdego śledczego. I były.

Trudno mi odpowiadać za Rosjan, nie znam akt choć parę medialnych
                  "sensacji" padło tak szybko, jak wyszło. Wiadomo, ponad wszelką wątpliwość,
                  że ten gość z lotniska to w rosyjskiej nomenklaturze "dyspeczer",
                  informator. Kontroler jest pierwszy po Bogu, dyspeczer może cmoknąć
                  kapitana samolotu w pompkę. Przykład IŁa dowodem, tyle że finalnie pilot
                  miał więcej oleju w głowie.
                  • hasz0 Re: Czytałeś Gogola? 28.07.10, 18:22
                    Miał tylko więcej szczęścia.
                    Przenalizuj ponownie - zachował się IDENTYCZNIE.
                    Wszystko wskazuje na to, że został znacznie mniej zmylony co do
                    odległosci przed pasem i odchylenia od osi pasa.
                    • hasz0 _______? 28.07.10, 18:23

Scan POchopnie:..i bez zastanowienia:

"Przykład IŁa dowodem, tyle że finalnie pilot
                      miał więcej oleju w głowie."
                      • hasz0 Re: _______? 28.07.10, 18:28

Polskim władzom i prokuraturze wystarczyć mają kopie ich zapisów,
                        choć dziwnym trafem Moskwa uznała, że do rzetelnej analizy niezbędny
                        jej będzie oryginał tzw. trzeciej czarnej skrzynki, która – według
                        naszych informacji – jest własnością polskiego kontrwywiadu. Polacy –
                        jak można było się spodziewać – bez żadnych warunków przekazali
                        trzeci rejestrator Rosjanom, choć – gdyby posłużyć się logiką
                        podwładnych Władimira Putina – równoprawnym dowodem mogła być kopia
                        zapisów urządzenia.

Dlaczego Rosjanie zapowiedzieli już, że nie oddadzą nam oryginałów
                        rejestratorów lotu, choć są one własnością polskiego rządu? Do czego
                        była im potrzebna trzecia czarna skrzynka?

Rejestratory lotu zawierają wszystkie najważniejsze parametry i
                        wskaźniki urządzeń pokładowych, a także nagrania rozmów w kabinie
                        pilotów. Tylko dzięki dokładnej analizie zawartości tych urządzeń
                        można by potwierdzić lub wykluczyć bardzo prawdopodobną hipotezę o
                        meaconingu (celowym zakłóceniu systemu nawigacyjnego maszyny) czy
                        awarii samolotu.

„Czarne skrzynki to tylko lepiej lub gorzej zabezpieczone nośniki i
                        usunięcie śladów meaconingu, zwłaszcza dla służb znających od
                        podszewki budowę Tu-154 i jego przyrządów, nie jest trudnym
                        zadaniem. Wystarczy, żeby ingerującym w zawartość rejestratorów nikt
                        przez kilka godzin, a tym bardziej przez kilka tygodni nie
                        przeszkadzał” – pisali tydzień temu w „Gazecie Polskiej” wspomniany
                        już Marek Strassenburg Kleciak oraz Hans Dodel, niemiecki ekspert od
                        systemów nawigacji i wojny elektronicznej.

Sfałszowanie czarnych skrzynek nie sprawiłoby Rosjanom żadnego
                        problemu. Przypomnijmy, że w 1988 r. na francuskim lotnisku w
                        Habsheim rozbił się podczas pokazowego lotu Airbus A-320 (zginęły
                        trzy osoby) – wprowadzony właśnie do komercyjnego użytku samolot
                        pasażerski, mający zawojować globalny rynek. Pilot, któremu udało
                        się przeżyć, twierdził, że katastrofę spowodowały usterki maszyny,
                        m.in. błędne wskazania wysokościomierza (załoga myślała, że jest
                        znacznie wyżej) i awaria sterów. Z czarnych skrzynek wynikało
                        jednak, iż odpowiedzialność za rozbicie się airbusa ponosi załoga,
                        która leciała zbyt nisko i za późno zwiększyła ciąg silników. Taki
                        też był wydźwięk oficjalnego raportu rządowego, którego twórcy za
                        wszelką cenę chcieli zapobiec załamaniu się produkcji i sprzedaży
                        samolotów airbusa (przypomnijmy, że to państwowy koncern). Warto
                        dodać, że według francuskiego prawa obowiązek zabezpieczenia
                        rejestratorów spoczywał bowiem na policji, tymczasem przejęła ona
                        skrzynki od urzędników lotnictwa cywilnego... 10 dni po katastrofie.

Dopiero po niezależnym zbadaniu nośników (oryginałów, a nie kopii!) –
                        dokonanym pod naciskiem tamtejszych zwolenników „teorii
                        spiskowych” – okazało się, że rejestratory feralnego airbusa zostały
                        naruszone (lub wręcz podmienione): brakowało kilka sekund zapisu, a
                        część parametrów (m.in. dane lotu i – uwaga – rozmowy załogi w
                        kokpicie) nie była zsynchronizowana. Czy dlatego premier Putin tak
                        konsekwentnie odmawia wydania nam czarnych skrzynek z prezydenckiego
                        samolotu?
                        • pan.scan Mietek, rozumiem że nie podajesz swoich 28.07.10, 19:27
                          "źródeł" (tu GaPol Sakiewkiewicza) bo boisz sie obciachu i osracyzmu. Otóż
                          spieszę ci donieść po raz kolejny że przepisujesz idiotów i dyletantów:

- czarne skrzynki tutki są dowodem w śledztwie w sprawie stosownego
                          przepisu KK Federacji Rosyjskiej o "nieumyślne narażenia na śmierć ludzi w
                          ruchu lotniczym", a które ze względu na zasadę terytorialności prowadzi
                          Rosja. Przykładowo - jeśli w Libreville,stolicy Gabonu, zarżniesz Czarnego
                          scyzorykiem marki Gerlach za to, że nie chciał ci dać orzeszków ziemnych -
                          to kosa zostanie w prokuraturze rejonowej w Libreville jako dowód twojej
                          zbrodni. Po zakończeniu przewodu sądowego scyzor wróci do kraju, a ty
                          zostaniesz w gabońskim anclu do zakończenia kary.

Dlatego też skrzynki owe będą mogły być wydane do PL wyłącznie w przypadku:
                          - umorzenia śledztwa przez prokuraturę FR,
                          - postawienia zarzutów któremukolwiek z obywateli PL i, zgodnie z konwencją
                          prawną z 1996 pomiędzy RP a FR, zostana przekazane sądowi polskiemu jako
                          dowód,
                          - w przypadku postawienia zarzutów obywatelowi FR będą nadal dowodem (w
                          przewodzie sądowym) i wrócą do PL po uprawomocnieniu się wyroku wobec
                          obywatela Federacji Rosyjskiej.

Identycznie było ze skrzynkami z białoruskiego Miga, rozbitego na pokazach
                          w Góraszce. Prokuratura polska zakończyła sledztwo, nie postawiła nikomu
                          zarzutów, własność białoruska wróciła na Białoruś.

Nie rób z siebie większego idioty niż jesteś.

PS. Wytłumacz, Mieciu, forumowiczom dlaczego trzecia czarna skrzynka,
                          tzw "rejestrator szybkiego dostępu", wyprodukowany w Polsce i po
                          katastrofie przesłuchany w Inst. techn. Wojsk Lotniczych wrócił do Rosji?
                          Bez używania spiskowych teorii, ok?
                        • pan.scan Mietek, rozumiem że nie podajesz swoich 28.07.10, 19:38
                          "źródeł" (tu GaPol Sakiewkiewicza) bo boisz sie obciachu i osracyzmu. Otóż
                          spieszę ci donieść po raz kolejny że przepisujesz idiotów i dyletantów:

- czarne skrzynki tutki są dowodem w śledztwie w sprawie stosownego
                          przepisu KK Federacji Rosyjskiej o "nieumyślne narażenia na śmierć ludzi w
                          ruchu lotniczym", a które ze względu na zasadę terytorialności prowadzi
                          Rosja. Przykładowo - jeśli w Libreville,stolicy Gabonu, zarżniesz Czarnego
                          scyzorykiem marki Gerlach za to, że nie chciał ci dać orzeszków ziemnych,
                          to kosa zostanie w prokuraturze rejonowej w Libreville jako dowód twojej
                          zbrodni. Po zakończeniu przewodu sądowego scyzor wróci do kraju, a ty
                          zostaniesz w gabońskim anclu do zakończenia kary.

Dlatego też skrzynki owe będą mogły być wydane do PL wyłącznie w przypadku:

- umorzenia śledztwa przez prokuraturę FR,
                          - postawienia zarzutów któremukolwiek z obywateli PL i, zgodnie z konwencją
                          prawną z 1996 pomiędzy RP a FR, zostana przekazane sądowi polskiemu,

- w przypadku postawienia zarzutów obywatelowi FR będą nadal dowodem (w
                          przewodzie sądowym) i wrócą do PL po uprawomocnieniu się wyroku wobec
                          obywatela Federacji Rosyjskiej.

Identycznie było ze skrzynkami z białoruskiego Miga, rozbitego na pokazach
                          w Góraszce. Prokuratura polska zakończyła śledztwo, nie postawiła nikomu
                          zarzutów, własność białoruska wróciła na Białoruś.

Nie rób z siebie większego idioty niż jesteś.

PS. Wytłumacz, Mieciu, forumowiczom dlaczego trzecia czarna skrzynka,
                          tzw "rejestrator szybkiego dostępu", wyprodukowany w Polsce i po
                          katastrofie przesłuchany w Inst. techn. Wojsk Lotniczych wrócił do Rosji?
                          Bez używania spiskowych teorii, ok?
                          • gini Prokuratura polska prowadzi sledztwo podobno 28.07.10, 21:02
                            ełnomocnicy części rodzin: Dostęp do akt mamy iluzoryczny
                            asz, PAP2010-07-28, ostatnia aktualizacja 2010-07-28 20:35
                            Ci pełnomocnicy rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej, którzy
                            wieczorem w Sejmie spotkali się z prezydium zespołu Macierewicza,
                            krytykowali dotychczasową współpracę z prokuraturą. Podkreślali,
                            że dostęp rodzin do akt sprawy jest "iluzoryczny".

Do Sejmu przyjechali: senator Zbigniew Cichoń, reprezentujący żonę
                            senatora Stanisława Zająca - Alicję, Stefan Hambura,
                            reprezentujący m.in. syna Anny Walentynowicz, mec. Rafał Rogalski,
                            pełnomocnik m.in. rodziny prezydenta Kaczyńskiego, mec. Bartosz
                            Kownacki, reprezentujący m.in. rodzinę Grażyny Gęsickiej i
                            Sławomira Skrzypka oraz mec. Błażej Wojnicz, pełnomocnik rodziny
                            Aleksandra Szczygło.

"Tylko dwa egzemplarze akt"

Pełnomocnicy rodzin podkreślali, że największym problemem we
                            współpracy z prokuraturą jest brak dostępu do akt śledztwa. -
                            Rzeczą najbardziej kulejącą jest dostęp stron do akt postępowania,
                            który jest tak naprawdę iluzoryczny. Jedynie dwa egzemplarze są w
                            obiegu dostępnym dla stron i ich pełnomocników. Jest to stanowczo
                            za mało - zaznaczył Cichoń. Jego zdaniem wszystkie rodziny powinny
                            mieć dostęp do materiałów w formie elektronicznej.

R.
                            Z kolei mec. Rogalski podczas spotkania z prezydium zespołu ds.
                            wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej powiedział, że materiały, które
                            przekazała polskiej prokuraturze strona rosyjska "nie mają
                            zasadniczego znaczenia dla śledztwa".

- Materiały przekazane przez Rosjan absolutnie nie mają
                            znaczenia z punktu prowadzenia tego postępowania. Materiałów,
                            które są nam niezbędne, wciąż nie ma, tj. protokołu oględzin
                            miejsca zdarzenia i wraku, ekspertyzy wraku, dokumentacji
                            dotyczącej lotniska i sekcji zwłok - powiedział Rogalski.

Macierewicz: Za mało prokuratorów

W ocenie szefa zespołu Antoniego Macierewicza z relacji
                            pełnomocników rodzin można wywnioskować, że w śledztwo powinna być
                            zaangażowana większa liczba prokuratorów. - Niepokoi fakt, że
                            prokuratura przy tak powolnym i skomplikowanym działaniu
                            równocześnie uważa, że sześciu prokuratorów to liczba
                            wystarczająca i nie widzi powodu, żeby dobrać większą liczbę
                            prokuratorów, aby usprawnić to postępowanie - powiedział
                            Macierewicz.

Dodał także, że na jedno z kolejnych posiedzeń zespołu ds.
                            wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej zostanie zaproszony szef MSWiA
                            Jerzy Miller.
                            • marudna.menda Re:SPAM!!!! 28.07.10, 21:11
                              Bys sie nauczyla jeszcze pisac,pisdacka jędzo.
                              • gini Re:SPAM!!!! 28.07.10, 21:23
                                marudna.menda napisał:

> Bys sie nauczyla jeszcze pisac,pisdacka jędzo.

Spadaj leming do rynsztoka gdzie twoje miejsce.
                                Wlasciwie tez do wygaszenia jestes.
                                papatki.
                              • manny-jestem Re:SPAM!!!! 28.07.10, 21:39
                                Kotlecik, a moze bys byl laskaw przyjemniej sie odzywac?
                                • marudna.menda Re:SPAM!!!! 28.07.10, 21:43
                                  manny-jestem napisał:

A moze debilku przestaniesz nas czestowac swoim debilizmem?
                                • gini Re:SPAM!!!! 28.07.10, 21:43
                                  manny-jestem napisał:

> Kotlecik, a moze bys byl laskaw przyjemniej sie odzywac?

Juz wygasilam, wiec niech sobie pisze co chce .
                          • hasz0 ______PO-rzucisz Mietku żydowską metodą opluwania 28.07.10, 21:59

ofiar winą kata?

Stosujesz sofistykę. Mowa o rezygnacji rządu Tuska
                            nawet z próby skorzystania z propozycji Miedwiediewa.
                            Samolot wojskowy, rządowy, prezydencki czy cywilny...Chicagowski?

Kiedy dokonano kopiowania skrzynek? Po ilu tygodniach?

Gdzie piszę sam od siebie, żeby nie trzymac się procedur?
                            Uzgodnionych rozsądnie.......?
                    • manny-jestem Re: Czytałeś Gogola? 28.07.10, 18:36
                      Haszu,

Wow! Oslupialem. Ty jednak potrafisz pisac zrozumiale, do rzeczy i bez wklejania
                      najrozniejszych smieci. Zeby tak zawsze wink_
                      • hasz0 ja nie umiem pisac po dzienikarsku ino po wolsku 28.07.10, 18:47
                        autorzygazetypolskiej.salon24.pl/189435,czy-polscy-piloci-chcieli-sie-zabic
                        • manny-jestem Re: ja nie umiem pisac po dzienikarsku ino po wol 28.07.10, 19:06
                          Dobra, to pisz dalej po wolsku jak powyzej a nie jak dotad po haszowsku wink
                  • marudna.menda Re: Czytałeś Gogola? 28.07.10, 18:24
                    Tam byla jeszcze i kwestia tego,ze kontroler mogl rozkazac rosyjskiemu
                    pilotowi wojskowemu,zeby ladowal w Moskwie (czy gdzies),a polskiemu
                    pilotowi prezydenta mogl tylko doradzic.
                    • hasz0 Powtarzasz pierdoły mętne mendo 100 raz..... 28.07.10, 18:34

za propagandą.
                    • pan.scan Re: Czytałeś Gogola? 28.07.10, 18:37
                      "Kontrolerzy" zostali przesłuchani przez rosyjską prokuraturę, materiały są
                      w PL. Dodatkowo ma ich przesłuchać nasza prok.
                      Kilka dni wstecz była rozmowa z jednym z eks-pilotów 36 spec pułku, który
                      wyjaśniał rosyjską terminologię, w tym "dyspeczera", który w rosyjskiej
                      wersji stenogramów jest określany jako "d", w naszym tłumaczeniu chyba
                      błednie jako "kontroler". Stąd moje przypuszczenie że załoga IŁa ( ma być
                      słuchana przez naszych prokuratorów) postanowiła lądować na własną rękę,
                      olewając informacje dyspeczera.
                      • hasz0 Ojej (am. Wow) można snuć domysły co myśli pilot? 28.07.10, 18:59
                        Scan:
                        - Stąd moje przypuszczenie że załoga IŁa ( ma być
                        słuchana przez naszych prokuratorów) postanowiła lądować na własną
                        rękę, olewając informacje dyspeczera.
                      • manny-jestem Scan jak MAK 28.07.10, 19:00
                        pan.scan napisał:
                        Stąd moje przypuszczenie że załoga IŁa ( ma być
                        > słuchana przez naszych prokuratorów) postanowiła lądować na własną rękę,
                        > olewając informacje dyspeczera.

Winni zawsze sa piloci...
                        • hasz0 Re: Scan jak MAK 28.07.10, 19:14
                          https://docs.google.com/viewer?
pid=bl&srcid=ADGEESjIfqQsWo2GJqLIeBFjYBFROANuLjhKqfsA_U4U1I2aJpTYJ5Mh
mXUVSYKbGqVSMzFM9CgsXNLw_DHHEDRs83sbr4zO7MCZp2y-
qNjeBhePtXsWG0xmhlxDjH7IXaesqMEbSKJ4&q=cache%3ApxuVOmRzntUJ%
3Awww.wne.uw.edu.pl%2Fhistoria_reytana%2Fbiblioteka%2F66.pdf%20Piotr%
20Pytlakowski%
20PZPR&docid=0e432d7224d0095b7050a5191e5e45c9&a=bi&pagenumber=2&w=753
20Pytlakowski%
20PZPR&docid=0e432d7224d0095b7050a5191e5e45c9&a=bi&pagenumber=2&w=753
                          • hasz0 Re: Scan jak MAK 28.07.10, 19:18

20Pytlakowski%
20PZPR&docid=0e432d7224d0095b7050a5191e5e45c9&a=bi&pagenumber=3&w=266
                • andrzejg Re: Gratuluję źródła. 29.07.10, 09:34
                  manny-jestem napisał:

Napisalem juz. Cala otoczka mi rybka. Co mnie interesuje to
                  porownanie miedzy tym jak sledztwo robili Szkoci a jak robia
                  Rosjanie.

Jedno piszesz, a drugie wychodzi. Powołujesz się na źródło z góry
                  zakładające ,że stenogramy są spreparowane (podejrzewam,że taśmy z
                  czarnych skrzynek też, bo to nie miałoby sensu).

Juz rozmawiałem ze 100, który onegdaj był zwolennikiem podmiany ciał.

Wygodne znalazłeść wyjście dla spokoju swojego ducha, bo skoro taśmy
                  są spreparowane, top gadka o naciskach jest funta kłaków warta. Po
                  co w ogóle optujesz za jakimkolwiek śledztwem. Przecież z góry
                  wiadomo,że to Tusk z Komorowskim ukartowali.

A.
                  • gini Moze cos sie ruszy 29.07.10, 11:20
                    www.rp.pl/artykul/515178_Schetyna_u_Seremeta.html
                    Tyle, ze trzeba by Rosja sie ruszyla .
                    • andrzejg Re: Moze cos sie ruszy 29.07.10, 11:39
                      ruszy się,ruszy

należy zrozumiec,że prokuratura MUSI mieć wszystko czarno na białym
                      i do tego poparte dowodami, ekspertyzami i takimi tam innymi
                      bzdetami. Weź to załatw w jeden dzień.

Dla mnie żałosnym jest pisanie o spreparowaniu kopii. Byłoby to
                      przypisywanie Rosanom debilizmu, a nie głupoty.Kopię mogliby
                      spreparować, ale co z oryginałami? Jeżeli one ulegną zniszczeniu w
                      tajemniczych okolicznościach, to wtedy uwierzę w fałszerstwo

A.
                      • gini Re: Moze cos sie ruszy 29.07.10, 13:31
                        andrzejg napisał:

> ruszy się,ruszy
                        >
                        > należy zrozumiec,że prokuratura MUSI mieć wszystko czarno na
                        białym
                        > i do tego poparte dowodami, ekspertyzami i takimi tam innymi
                        > bzdetami. Weź to załatw w jeden dzień.
                        >
                        > Dla mnie żałosnym jest pisanie o spreparowaniu kopii. Byłoby to
                        > przypisywanie Rosanom debilizmu, a nie głupoty.Kopię mogliby
                        > spreparować, ale co z oryginałami? Jeżeli one ulegną zniszczeniu
                        w
                        > tajemniczych okolicznościach, to wtedy uwierzę w fałszerstwo
                        >
                        > A.

wystarczy, ze zatrzymaja oryginaly u siebie.Kto ich zmusi do
                        oddania?
                        • andrzejg Re: Moze cos sie ruszy 30.07.10, 11:51
                          > wystarczy, ze zatrzymaja oryginaly u siebie.Kto ich zmusi do
                          > oddania?

nieco wyżej Scan opisał dokładnie kiedy skrzynki powinny wrócić do
                          Polski. Dlatego jedynym wyjsciem dla Rosjan w przypadku
                          spreparowanych kopii jest zniszczenie oryginałów, bo jak pewnie
                          wiesz fałszerstwo oryginałów da sie wykryc, a z kopiami jest juz
                          gorzej.(to tak jak ze skserowanym dokuentem, na którym moze znaleźć
                          sie wiele znaków nieobecnych na oryginale)

A.
        • vargtimmen Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 30.07.10, 22:15
          manny-jestem napisał:

Manny, ten Pan.Scan chyba nawet nie przeczytał artykułu, który skomentował wink

Amerykański Boeing 747 spadł na szkockie miasteczko Lockerbie 21 grudnia 1988
          r. Natychmiast po tragedii (w której zginęło 270 osób) wszczęto śledztwo,
          prowadzone wspólnie przez szkocką policję i prokuraturę oraz amerykańskie FBI.
          Wystarczy powiedzieć, że jeszcze zanim przystąpiono do wydobycia z kokpitu
          ciał pilotów, na miejscu katastrofy pojawili się eksperci z USA, którzy weszli
          do roztrzaskanej, znajdującej się w niewielkim kraterze kabiny.

(...)

Amerykanie także potraktowali sprawę niezwykle prestiżowo, bo własne
          postępowania wszczął Departament Sprawiedliwości i CIA, a oficerowie FBI
          odegrali wiodącą rolę w amerykańsko-brytyjskim śledztwie.
          Dla przykładu:
          ekspertem, który wykonał niemal wszystkie najważniejsze badania kryminalistyczne
          w sprawie Lockerbie, był Thomas Turman z FBI. To tak, jakby najbardziej istotne
          dla smoleńskiego śledztwa analizy wykonywał jako pierwszy wysoki oficer lub
          specjalista z Komendy Głównej Policji.

Trzy miesiące po katastrofie w Szkocji, a więc jeszcze przed odnalezieniem
          dowodów, które posłużyły potem w procesie zamachowców, ówczesny prezydent elekt
          USA George Bush zapowiedział „surowe ukaranie” sprawców tragedii.
          Mimo tych
          zapewnień i działań administracji USA media zarzucały amerykańskiemu
          przywódcy... bierność i „wyciszanie” śledztwa.
          • manny-jestem Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 30.07.10, 22:30
            Przypuszczam ze uznal ze wzmianka o sfalszowanych stenogramach zezwala na
            zlekcewazenia reszty artykulu.
            • gini Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 30.07.10, 22:34
              Specjalnie tak pokierowal dyskusja ,by Cie zepchnac do defensywy, by
              tylko nie mowic o tym co najwazniejsze.
              • manny-jestem Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 30.07.10, 22:39
                Od dawna wiadomo ze najlepsza obrona jest atak.
                • gini Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 30.07.10, 22:42
                  manny-jestem napisał:

> Od dawna wiadomo ze najlepsza obrona jest atak.

A ja mialam malo czasu ,wpadalam tak z partyzanta, dopiero teraz
                  moglam sobie na spokojnie przeczytac.

Pozdrowka manny.
                  • manny-jestem Re: Znajdź informację o naciskach USA na przejęci 30.07.10, 22:43
                    Pozdrowka ruda wink
                    • hasz0 FOBIA antypolska zżarła Im dawno obiektywizm i IQ 30.07.10, 23:35
                      Gini:
                      Przeczytalam sobie caly watek
                      gini 30.07.10, 21:38 Odpowiedz Co wiedzielibysmy o Lockerbie
                      manny-jestem 28.07.10, 15:15 Odpowiedz

To jest wstepny post Mannego , pod spodem jest artykul, mozna
                      sobie porownac jak prowadzono sledztwo w Lockerbie jak w Rosji .
                      Wcale nie chodzi mi tu o teorie zamachu,ale o sposob
                      zabezpieczenia terenu, zabezpieczenia szczatkow samolotu .
                      Niestety Scan tak pokierowal dyskusja, ze praktycznie nikt nie
                      zwrocil na to uwagi.
                      A przeciez te roznice jasno widac w artykule.

"Różnice widać w każdym aspekcie śledztwa. Sami szkoccy
                      detektywi w ciągu roku od rozbicia się boeinga odwiedzili w
                      poszukiwaniu prawdy 13 państw i przesłuchali ponad 15 tys. osób
                      (!). Dla porównania: prowadzący dochodzenie w sprawie śmierci
                      prezydenta RP i najwyższych polskich dowódców Rosjanie nie
                      przesłuchali jeszcze nawet całej obsady wieży lotów z tragicznego
                      10 kwietnia (chodzi – uwaga – o trzy osoby).

Scan naturalnie oskarzaa Mannego o rusofobie ,tylko na jakiej
                      podstawie?
                      Jak widac, sledztwo prowadzone jest w ten sposob, by winnymi byli
                      Polacy, w zadnym przypadku Rosjanie .Trzeba byc slepym by tego nie
                      zauwazyc.
                      Podalam linki do dwoch katastrof, w ktorych Rosjanie za nic nie
                      chcieli, przyznac, ze byla to wina samolotu ich produkcji, pisalo
                      sie tu o MAK,ktory jest instytucja skorumpowana i broni wlasnych
                      interesow.
                      Ale pan scan dalej kaze nam ufac bezgranicznie w wyniki
                      rosyjskiego sledztwa, a jak nie to oskarza o rudsofobie ,jak
                      kiedys oskarzal o antysemityzm.
                      Ewentualnie straszy opublikowaniem fotek.

W amerykańskim dzienniku „Newsday” z 3 kwietnia 1989 r. czytamy,
                      że w Szkocji aż 11 tys. policjantów i żołnierzy brytyjskich
                      przeszukiwało tereny, na których mogły znajdować się szczątki
                      samolotu (był to obszar 2 tys. km kw.!). Towarzyszyły im
                      helikoptery wyposażone w specjalistyczne termowizory. Każdy drobny
                      odłamek (a znaleziono ich grubo ponad 10 tys.) został oznaczony,
                      osobno zapakowany i odwieziony w miejsce, gdzie znaleziska
                      poddawano prześwietleniom promieniami rentgenowskimi i
                      chromatografii gazowej (w celu znalezienia ewentualnych
                      pozostałości po materiałach wybuchowych). Dziś wiemy, że tylko
                      dzięki tak drobiazgowym badaniom odnaleziono nadpalony skrawek
                      materiału, który po wnikliwym śledztwie naprowadził prokuratorów –
                      poprzez Niemcy, Czechosłowację i Maltę – na trop terrorystów z
                      komunistycznej Libii.

"Maszyna, która po eksplozji bomby rozerwała się na trzy części i
                      spadła z wysokości 9 km, została zrekonstruowana w 80 proc. i do
                      dziś jest przechowywana w miejscowości Lincolnshire. Tymczasem w
                      Rosji już teraz słychać głosy, że wrak polskiego Tu-154 należałoby
                      przetopić."
      • g-48 Re: Nie chce obrazic ale tak mi sie chce zauwazyc 28.07.10, 22:22
        Żałośni do bólu jesteście, Prawi
        > Patrioci od Kaczyńskiego.

Smrodlawy Jelitoruzamlski.Na dokumenty katynia ju Polska czeka
        prawie 70 lat.
        • gini Re: Dociekania prokuratury 29.07.10, 07:21
          www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/438005,w_smolensku_nie_bylo_sztucznej_mgly.html
          • gini Katastrofa w lesie kabackim 29.07.10, 07:48
            pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_lotnicza_w_Lesie_Kabackim
            brew temu co podano w oficjalnym komunikacie, że w czasie prac
            obecni byli specjaliści ze strony producenta samolotu i silników,
            oraz że udostępnili oni wszelkie niezbędne materiały badawcze[31],
            w rzeczywistości komisja nie otrzymała od producenta żadnych
            danych za wyjątkiem standardowych materiałów pomocniczych dla
            załogi i obsługi technicznej[17]. Wszystkie obliczenia dotyczące
            mechaniki lotu maszyny i jej zachowania w rozmaitych warunkach
            trzeba było przeprowadzać od podstaw[17].

Strona polska w kontaktach ze stroną radziecką natrafiała i
            musiała pokonywać liczne silne bariery nietechniczne podczas
            prowadzonego dochodzenia. W czasie egzekwowania realizacji zaleceń
            powypadkowych strona radziecka przekazywała szereg dokumentów
            podpisywanych przez wysoki szczebel zarządzania, których treść
            zawierała oczywiste nieprawdy na temat katastrofy. W jednym z
            dokumentów – 79-stronicowym opracowaniu z sierpnia 1987 roku – w
            sposób pseudonaukowy dowodzono, że ślady zmęczeniowego zniszczenia
            łożyska nie są przyczyną katastrofy, lecz jej efektem[10]. Ponadto
            w tym raporcie usprawiedliwiano zmiany w budowie łożyska
            (zmniejszenie liczby wałeczków i wywiercenie otworów) jego błędami
            projektowymi (autorzy raportu twierdzili, że łożysko zostało źle
            zaprojektowane i przy normalnej liczbie wałeczków nie mogło
            funkcjonować, więc praktycy z fabryki zmniejszyli liczbę wałeczków
            i poprawili przepływ smaru). Poza takimi sytuacjami, szczególnie
            podczas rozmów w cztery oczy, spotykano się także z rzetelnymi
            opiniami radzieckich inżynierów[10].
            Dwudniowe rozmowy w nieprzyjaznej atmosferze[32] na Kremlu
            nastąpiły z inicjatywy wiceprezesa Rady Ministrów Szałajdy, który
            zdawał sobie sprawę z nacisków o charakterze politycznym na
            członków komisji. Ze strony radzieckiej w rozmowach brało udział
            39 osób, w dyskusji nie zdołali oni jednak obalić dowodów strony
            polskiej i wicepremierzy obu krajów podpisali dokument z
            obowiązującymi zaleceniami[10].

Komuchy jak widac mniej sie baly Rosjan niz platformersy.
            • perla i tak i nie gini 29.07.10, 09:00
              gini napisała:

> Komuchy jak widac mniej sie baly Rosjan niz platformersy.

faktem jest, że po katastrofie w lesie kabackim polscy komuniści postawili się
              Ruskim, i Ruscy z oporami ale przyjęli w końcu raport, w którym stało, że
              wykonanie silników do IŁ62 było totalnie spartaczone.
              Niemniej zauważ, iż ta katastrofa była następstwem tego, że nie postawili się
              Ruskim w 1980 roku (gdy zginęła Jantar). Wtedy też się rozpadł z tych samych
              powodów silnik. I Polacy to wykryli, znaczy się, co Ruscy spieprzyli w tych
              silnikach. I przekazali raport z zaleceniami do Moskwy, ale Ruscy raport
              odrzucili. A Polacy nie postawili się wtedy. No i sytuacja była taka, że
              specjaliści wiedzieli, iż latające Ł62 to tykające bomby, ale każdy milczał.
              Dopiero po lesie kabackim przestano milczeć. I wyciągnięto wnioski na skale
              światową. To Polacy wprowadzili podwójne sterowanie, oraz obowiązkowy przegląd
              maszyny po każdym powrocie, co potem stało się standardem światowym.
              Paradoksalnie każda katastrofa powoduje zwiększenie bezpieczeństwa lotów.
              Wypadek jest jeden na milion lotów.
              Dlatego też trzeba dokładnie zbadać przyczynę katastrofy w Smoleńsku. I powinni
              robić to Polacy lub międzynarodowa komisja. Bo Rosjanie będą mieli opory i
              skłonności do mataczenia. Bo to samolot ich produkcji, ich lotnisko.
              Donald rezygnując ze wspólnego śledztwa co mu proponował prezydent Rosji, okazał
              się zwykłym dupkiem. Bo rzetelne wyjaśnienie tej katastrofy być może uratowało
              by w przyszłości życie innym ludziom właśnie.

• gini Re: i tak i nie gini 29.07.10, 09:04
                Nizej masz link do drugiej katastrofy, i w jednym i w drugim
                przypadku, wypierali sie odpowiedzialnosci .
    • wikul Co wiemy o katastrofie Iła w Lesie Kabackim 28.07.10, 23:25
      ...Na długo przed Smoleńskiem w pobliżu warszawskiego Okęcia
      zdarzyła się katastrofa samolotu Ił-62. Zginęli wszyscy m.in. Anna
      Jantar i bokserska amatorska reprezentacja USA. Czy Anna Jantar
      poległa? Czy amerykańscy sportowcy zginęli męczeńską śmiercią? Czy
      władze Stanów Zjednoczonych zażądały przejęcia śledztwa z uwagi na
      śmierć swoich obywateli ? ...

leszek-miller.blog.onet.pl/
      • hasz0 _________na tym samym blogu podżega do wojny "p-p" 28.07.10, 23:33

Miller:
        Czyli np. Ryszard Kalisz mógłby być wicemarszałkiem Sejmu?

- Kalisz powinien mieć jeden fundamentalny cel: dopaść winnych
        śmierci Barbary Blidy i niech skupi się na tym najważniejszym celu.

• perla to nie ta katastrofa wilul 29.07.10, 08:24
        Anna Jantar zginęła w 1980 roku w IŁ62 o nazwie "Kopernik".
        W lesie kabackim katastrofa była w 1987 roku i tam rozbił się IŁ62 o nazwie
        "Kościuszko".
        Ten pierwszy wypadek miał miejsce przed Okęciem w okolicach fortu na kierunku
        15, a drugi z drugiej strony Warszawy na kierunku 33.
        Przyczyny obu katastrof były identyczne. Eksplodował jeden z silników
        uszkadzając inne oraz niszcząc układ sterowania.
        W obu samolotach zginęli obywatele amerykańscy.
        Jeżeli już podpierasz się Millerem, to wiedz, że to były liniowe rejsy, a nie
        rządowy lot z prezydentem na pokładzie.
        Przyczyny obu katastrof zostały dokładnie wyjaśnione. Ale nie wiemy na ile
        ingerowali w śledztwo Amerykanie. Szczególnie w drugim przypadku na pewno byli
        na bieżąco informowani dlaczego zginęło ich 18 obywateli. Bo 1980 a 1987 to
        przepaść czasowa w relacjach z Amerykanami. W 1980 roku komunistyczny blok był
        mocny i mało kto podważał socjalizm. W 1987 roku system istniał już tylko dzięki
        armii czerwonej, a Amerykanie mieli dolary, których łaknął jak ryba wody
        Jaruzelski. Wtedy to już oni stawiali warunki i nie sądzę aby byli poza nawiasem
        śledztwa właśnie.
        • marudna.menda Re: to nie ta katastrofa wilul 29.07.10, 08:49
          pierdla:

>Przyczyny obu katastrof były identyczne. Eksplodował jeden z
          silników
          >uszkadzając inne oraz niszcząc układ sterowania.

Gdzie dowod?
          • hasz0 chyba TU? 29.07.10, 09:01
            sites.google.com/site/katynii/
        • gini Re: to nie ta katastrofa wilul 29.07.10, 09:01
          pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_lotnicza_na_Ok%C4%99ciu_(1
          980)

końcowej fazie lotu, podczas podejścia samolotu do lądowania
          nastąpiło zniszczenie turbiny lewego, wewnętrznego silnika na
          skutek niekorzystnego i przypadkowego zbiegu okoliczności i
          ukrytych wad materiałowo-technologicznych, które doprowadziły do
          przedwczesnego zmęczenia wału silnika. Częściami zniszczonej
          turbiny zostały uszkodzone dwa inne silniki i układy sterowania
          samolotem: ster wysokości i kierunku.(...).
          Oficjalny komunikat podawał, iż przyczyną pęknięcia były wady
          materiałowe i technologiczne wału silnika nr 2. W wyniku oględzin
          części zniszczonego samolotu ustalono, że powodem była wada
          konstrukcyjno-wykonawcza wału silnika, który zawierał tzw. karb
          będący powodem spiętrzenia naprężeń i zmęczenia materiału, w
          efekcie czego nastąpiło pęknięcie wału silnika. Silnik ten (2)
          wykazywał zwiększone poziomy drgań podczas pracy i została
          wystosowana do producenta informacja o tym fakcie. Nadeszła
          odpowiedź zezwalająca na używanie silnika NK-8-4 z podwyższonym
          poziomem drgań [3].
          Ustalenia komisji wysłano do Związku Radzieckiego. Rosjanie
          odrzucili jednak raport komisji jako niewiarygodny. Twierdzili, że
          pęknięcie wału silnika było skutkiem katastrofy, nie zaś jej
          przyczyną. Dopiero po późniejszej o siedem lat tragedii lotu nr
          5055, spowodowanej pęknięciem wału silnika[4], Rosjanie bardzo
          niechętnie zaakceptowali ustalenia komisji.
        • perla dodam wikul 29.07.10, 09:22
          że umieranie kpt. Lipowszczana i pani Jantar oraz reszty na pokładzie trwało 26
          sekund. On przyleciał z Nowego Jorku i podchodził do lądowania na kierunku 15.
          Wtedy włączyła mu się sygnalizacja braku otwarcia podwozia. To mogła być
          przepalona żarówka lub bezpiecznik. Ale mogło być i tak, że podwozie się nie
          otworzyło. Procedury były takie, że pilot przelatywał nad lotniskiem a ktoś z
          ziemi obserwował przez lornetkę czy ma wysunięte podwozie czy nie. Takie czasy
          były. No i kpt. Lipowszczan dał pełny ciąg startowy co by poderwać maszynę i
          przelecieć nad lotniskiem. I wtedy rozpadł się silnik niszcząc stery. To
          wszystko działo się na wysokości 400-600 metrów. Nie miał żadnych szans, samolot
          zaczął pikować wprost na ziemię.
          Kapitan Lipowszczan został okrzyknięty bohaterem i teraz w Warszawie jest ulica
          jego imienia. I całkiem słusznie. Bo samolot leciał wprost na zakład wychowawczy
          i gdyby w niego uderzył to ofiar by było o wiele więcej. A on mając tylko lotki
          do dyspozycji, będąc na pewno w szoku, i mając 26 sekund, wiedząc, że zginie,
          zdołał się opanować i tak przechylać lotki aby nie uderzyć w ten budynek lecz w
          fosę przy forcie.
          Również ci co rozbili się w lesie kabackim okrzyknięci zostali bohaterami. Bo
          zachowywali się dzielnie a ostatnie słowa kapitana "do widzenia, cześć,
          giniemy", zostały wypowiedziane zupełnie spokojnie.
          Niemniej ich umieranie trwało prawie pół godziny bo silnik się rozpadł na
          wysokości 8 kilometrów. W tym czasie moim zdaniem popełnili szereg błędów,
          których nie chce mi się pisać.
          Niemniej bohaterami zostali, i poniekąd męczennikami zaniedbać po katastrofie
          kpt. Lipowszczana właśnie.
          • pan.scan Lipowczan. bt 29.07.10, 09:26

• perla mam problemy z zapamiętywaniem 29.07.10, 09:31
              nazwisk i nazw własnych.
              Dzięki za poprawienie właśnie.
              • mate_lot Re: mam problemy z zapamiętywaniem 29.07.10, 12:39
                perla napisał:

> nazwisk i nazw własnych.
                > Dzięki za poprawienie właśnie.

To może Nasstazję Kinski pomyliłeś z Nadzieżdą Krupską?wink
                • marudna.menda Re: mam problemy z zapamiętywaniem 29.07.10, 12:41
                  mate_lot napisał:

> perla napisał:
                  >
                  > > nazwisk i nazw własnych.
                  > > Dzięki za poprawienie właśnie.
                  >
                  > To może Nasstazję Kinski pomyliłeś z Nadzieżdą Krupską?wink

Nie tylko to. Pierdla nie pamieta co pisal wczoraj i dzis pisze,jakby
                  wczoraj nigdy nie bylo.
          • wikul Re: dodam wikul 30.07.10, 00:52
            Opisujesz obszernie szczegóły o które nie ma sporu. Mnie chodzi o
            pytania które zadał Miller.

...Czy Anna Jantar poległa? Czy amerykańscy sportowcy zginęli
            męczeńską śmiercią? Czy władze Stanów Zjednoczonych zażądały
            przejęcia śledztwa z uwagi na śmierć swoich obywateli ? ...

• mate_lot Re: dodam wikul 30.07.10, 10:00
              wikul napisał:

> Opisujesz obszernie szczegóły o które nie ma sporu. Mnie chodzi o
              > pytania które zadał Miller.
              >
              > ...Czy Anna Jantar poległa? Czy amerykańscy sportowcy zginęli
              > męczeńską śmiercią? Czy władze Stanów Zjednoczonych zażądały
              > przejęcia śledztwa z uwagi na śmierć swoich obywateli ? ...

>
              =====================
              Ty Wikul specjalnie chyba zadajesz takie trudne pytania aby ośmieszyć rozmówcę.wink
            • perla Re: dodam wikul 30.07.10, 10:43
              wikul napisał:

> Opisujesz obszernie szczegóły o które nie ma sporu.

prostowałem twoją pomyłkę

> Mnie chodzi o
              > pytania które zadał Miller.

Miller mnie nie interesuje, tak jak nie interesuje mnie prostytucja w Polsce.
              Ale tobie na pytania mogę odpowiedzieć.

> Czy Anna Jantar poległa?

bez sensu, zginęła w wypadku lotniczym.

> Czy amerykańscy sportowcy zginęli
              > męczeńską śmiercią?

nic mi nie wiadomo o ich męczeństwie.
              Ale np. w przypadku załogi i pasażerów "Kościuszki" można tak powiedzieć. Bo po
              wypadku "Kopernika" (gdzie zginęła Jantar i ci Murzyni), wiedziano, że silniki
              IŁ62 posiadają wady konstrukcyjno materiałowe. Ale nie umiano wtedy postawić się
              Ruskim aby zmienili silniki.
              Męczeństwo poprzez zaniechanie ludzi odpowiedzialnych za bezpieczne maszyny.

> Czy władze Stanów Zjednoczonych zażądały
              > przejęcia śledztwa z uwagi na śmierć swoich obywateli ?

bez sensu, i nijak nie porównywalna sytuacja. Katastrofy IŁ62 i śmierć
              kilkudziesięciu Amerykanów, nie niosły za sobą nowych wyborów w USA i w
              konsekwencji przewrotu politycznego właśnie.
              • gini Scan Kolazysta ,specjalista od fotek 30.07.10, 11:06
                Juz sobie poszedl?Czy pracuje nad moim zdjeciem?
                • perla gini, ale czemu ty z tym do mnie? 30.07.10, 13:20
                  do kolaży się zraziłem na lekcji plastyki w szkole podstawowej.
                  A sprawa tamtych pornograficznych kolaży została wyjaśniona, a sprawca namierzony.
                  Przynajmniej tak kiedyś przeczytałem o tym, ale szczegółów nie pamiętam właśnie.
    • hymenos Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 29.07.10, 08:44
      A czy możesz nam tu przedstawić stenogram z ostatnich 30 min rozmów
      w kokpicie?
      • hasz0 które stenogramy TE? 29.07.10, 09:04
        może te stenogramy?
        .....
        mógłbyś sobie powiększyć zdjęcia te co pojawią sie z opóxnieniem w
        prawej kolumnie na dole (z tym otoczonym flamastrem zawiesiem)
        smolensk-2010.pl/2010-07-26-amatorski-film-ze-smolenska-%e2%80%93-analiza-oraz-transkrypcja-audio.html
        • hymenos Re: które stenogramy TE? 29.07.10, 10:13
          Skoro tak ładnie prosisz, odpowiem. To w kółku to drzewa, nie
          zawiesie. Kiedy odpowiesz, na postawione Ci pytanie, dlaczego nikt
          nie widział i nie słyszał tych helikopterów z zawiesiami?
          • hasz0 Re: które stenogramy TE? 29.07.10, 11:44

podałem Ci link gdzie słychac helikopter
            a na filmie Koli go widać
            • hymenos Re: które stenogramy TE? 29.07.10, 12:04
              Link do tego samego filmiku???? Ja się pytam o świadków, których tam
              całe mnóstwo było, włącznie z Baterem i załogą JAKa.
              • andrzejg załogę JAKa 30.07.10, 11:59
                też podobno wyrznieto, a w Polsce są klony

A.
                • andrzejg P.S. spreparowane klony 30.07.10, 11:59
                  przez Rosjan oczywista
      • pan.scan Bardzo słuszna uwaga 29.07.10, 09:18
        At 19:00, PA 103 was picked up by Shanwick Oceanic Control at
        Prestwick, Scotland, where it needed clearance to begin its flight across
        the Atlantic Ocean. Alan Topp, an air traffic controller, made contact with
        the clipper as it entered Scottish airspace.
        Capt James MacQuarrie replied: "Good evening Scottish, Clipper one zero
        three. We are at level three one zero." Then First Officer Wagner
        spoke: "Clipper 103 requesting oceanic clearance." Those were the last
        words heard from the aircraft.

At 19:01, Topp watched Flight 103 approach the corner of the Solway
        Firth, and at 19:02, it crossed its northern coast. The aircraft
        appeared as a small green square with a cross at its center showing its
        transponder code or "squawk" — 0357 310 68546.9. The code gave Topp
        information about the time and height of the plane: the last code he saw
        for the Clipper told him it was flying at 31,000 ft (9400 m) on a heading
        of 316 degrees magnetic, and at a speed of 313 knots (580 km/h) calibrated
        air speed. It was 46.9 seconds past 19:02. Subsequent analysis of the radar
        returns by RSRE concluded that the aircraft was tracking 321° (grid) and
        travelling at a ground speed of 434 knots (804 km/h).

A minute later, the wing section containing 200,000 lb (91,000 kg)
        of fuel hit the ground at Sherwood Crescent, Lockerbie. The British
        Geological Survey in southern Scotland registered a seismic event measuring
        1.6 on the Richter scale as all trace of two families, several houses, and
        the 196 ft (60 m) wing of the aircraft disappeared. A British Airways
        pilot, Captain Robin Chamberlain, flying the Glasgow–London shuttle near
        Carlisle called Oceanic Control to report that he could see a massive fire
        on the ground. The destruction of PA 103 continued on Topp's screen, by now
        full of bright squares moving eastwards with the wind.
      • manny-jestem Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 29.07.10, 13:05
        Hymenosie, pisalem juz pare razy na watku ze nie chodzi mi o spiskowa otoczke
        artykulu, ale o samo porownanie jak sledztwo prowadzili Szkoci a jak prowadza
        Rosjanie.
        • hymenos Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 29.07.10, 13:14
          Czyli odwołujesz się do spraw oczywistych. Organizacja państwa i
          demokracja w Rosji jest inna niż w Wielkiej Brytanii. Oczywiste jest
          też to, ze MAK był w stanie przypisać do wypadku smoleńskiego
          wielokrotnie więcej specjalistów z różnych dziedzin niż nasza
          Komisja Do Badań Incydentów I Wypadków Lotniczych. Podobnie jak
          oczywiste jest, że samolot rozbił się na Smoleńszczyźnie a nie na
          Szkocji.
        • marudna.menda Re: Co wiedzielibysmy o Lockerbie 29.07.10, 13:18
          maniak:

ale o samo porownanie jak sledztwo prowadzili Szkoci a jak prowadza
          > Rosjanie

I do tego potrzebowales Gazety Polskiej.wink)
        • andrzejg oj Many,Many 30.07.10, 12:06
          manny-jestem napisał:

> Hymenosie, pisalem juz pare razy na watku ze nie chodzi mi o
          spiskowa otoczke artykulu, ale o samo porownanie jak sledztwo
          prowadzili Szkoci a jak prowadza
          > Rosjanie.

chodzi Ci o otoczkę , a stwarzasz sam otoczkę popierającą teorie
          spiskową cytując artykuł ze spreparowanymi taśmami....nie możesz
          wymagać, aby rozmowa poszła na inne tory, skoro nadałes jej taki
          własnie kierunek, o teorii spiskowej

A.
          • manny-jestem Re: oj Many,Many 30.07.10, 12:48
            Naalem jej wyraznie kierunek zakladajac watek w ktorym pytalem o porownanie
            miedzy szkocim i rosyjskim sledztwem.

A co do stenogramow dopoki nie wyjasnie sie kwestia tego co powiedzial Mus ja
            slepo bym im nie ufal.
            • marudna.menda Re: oj Many,Many 30.07.10, 12:51
              Muś nawet nie jest pilotem, no i sluch musial miec
              przytepiony.
            • andrzejg Re: oj Many,Many 30.07.10, 13:35
              manny-jestem napisał:

Naalem jej wyraznie kierunek zakladajac watek w ktorym pytalem o
              porownanie miedzy szkocim i rosyjskim sledztwem.

Na to pytanie odpowiedział Ci już chyba Hymenos

A co do stenogramow dopoki nie wyjasnie sie kwestia tego co
              powiedzial Mus ja slepo bym im nie ufal.

A kto to jest Mus i co powiedział?

A.
              • pan.scan O własnym rozumie tu jest. 30.07.10, 13:44
                Że słyszał jakoby wieża powiedziała im, tutce i i rosyjskiemu iłowi,iż mogą
                żejść na 50 metrów (i pewnie rozejrzeć sie po okolicy). Klich zaprzecza.

www.tvn24.pl/-1,1663841,0,1,powiedzieli-50-metrow-klich-dokumenty-nie-wskazuja,wiadomosc.html

Nie wiem jakie uprawnienia miał dowódca Jaka, może nawet na "drzwi od
                stodoły".
                Kpt Protasiuk miał certyfikat na 1500 metrów widoczności poziomej i 120
                pionowej. Moim zdaniem, jeśli jest to prawdziwa sytacja, powinien
                odpowiedzieć wieży "Pocałuj mnie w zadnią część, nie mam uprawnień.
                Odjeżdżam do Witebska".
    • perla podsumowanie jest 29.07.10, 11:37
      Polacy podzielili się na 3 grupy.
      1. to ci co od razu łyknęli mgłę i naciski na pilotów. Zjedli bez mrugnięcia to
      co im podano na talerzu tuż po katastrofie. Na forum to m. in. tacy jak Snajper,
      matelot czy Wikul.

2. to ci co są przekonani o spisku i zamachu. Putin z Tuskiem ubili i koniec. Na
      forum to m. in. Hasz i poniekąd gini.

3. to tacy jak ja, którzy mówią "nie wiem, poczekajmy na wyniki badań". Zamach
      wydaje się nieprawdopodobny lecz nie niemożliwy. Raczej optujemy za błędem
      ludzkim. Pilot lub kontrolerzy. Ale zasadniczo to czekamy. Na końcowy raport. z
      tym, że wkurzeni jesteśmy na Donalda za rezygnację ze wspólnego śledztwa bo to
      oznacza, że 1 i 2 grupa może go z góry odrzucić. I nawet jak okaże się, że pilot
      zasnął albo ci z wieży byli spici to Hasz będzie nadal nadawał o zamachu, a
      Snajper o winie PP Kaczyńskiego właśnie.
      • marudna.menda Re: podsumowanie jest 29.07.10, 11:45
        pierdla dzis:

3. to tacy jak ja, którzy mówią "nie wiem, poczekajmy na wyniki
        badań".

pierdla 14.05.2010:

1. kwestia tego filmu. Niewątpliwie fakt zarejestrowanej strzelaniny
        zaraz po
        katastrofie, wydawane komendy, widzoczne postacie, w tym postacie
        wydające
        się rozbitkami, budzą poważne wątpliwości co do zwykłej katastrofy.
        Tym
        bardziej, że autor tego nagrania, a więc i ważny bezpośredni świadek
        wydarzeń,
        został zarżnięty nożem 2 dni potem.

wink)))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • hasz0 ___________Durniu tak Cię skalsyfikuję jak Ty mnie 29.07.10, 11:53
        Etykietki zostaw sobie w swojej szufladce dla swoich.

Należysz

wg Twojej ETYKIETYZACJI
        do tej KLASY durniów
        typu AG, ktorzy zamiast rozważać wątpliwości w każdej możliwej wersji
        w obliczu TAK KARYGODN ZANIECHAŃ zarówno strony rosyjskiej jak i
        polskiej......., ktora dopiero pod naporem "oszołomów" została
        zmuszona do czegoś wiecej niz zdania sie na wersję Anodiny
        - wolą czekać KTO WYGRA.

Anodina z Putinem i spolegliwi wobec nich

KTÓRZY - POWTARZAM DURNIOWI - MAJĄ WSZYSTKIE MOŻLIWOŚCI
        i NARZEDZIA, SŁUZBY I UPRAWNIENIA...ale nie mają chęci
        ..........czy ci co mają tylko wolę i pokazują rózne przemyślenia
        choc nie mają żadnych narzedzi, służb, uprawnień i
        nawet możliwości nacisku - BO TACY JAK TY OBŁUDNICY ICH KLASYFIKUJĄ
        NAJGORSZYMI ETYKIETKAMI!

Cały zcas o tym niemoto Ci piszę.

• hasz0 _________PO-tworne IQ co faktów nie akceptuje!____ 29.07.10, 12:03
          Cytat
          forum.gazeta.pl/forum/w,13,114698929,114709578,_zdarte_do_cna_hasla_PO_czemu_nie_glosza_62.html

sites.google.com/site/katynii/
          : Moze cos sie ruszy
          andrzejg 29.07.10, 11:39

ruszy się,ruszy
          #: DZIEKI WAM?..KTÓRZY KIJ W SZPRYCHY NACISKAJACYM WKŁADAJA
          OBLEPIAJAC ICH ETYKEITAMI Z BŁOTA?

należy zrozumiec,że prokuratura MUSI mieć wszystko czarno na białym
          i do tego poparte dowodami, ekspertyzami i takimi tam innymi
          bzdetami. Weź to załatw w jeden dzień.
          #: A KTORY OSZOŁOM TEGO NIE ROZUMIE?...R7?..skad JE WEZMĄ, JEŻELI
          Z 5 ŻĄDANYCH PRZEZ POLSKA PROKURATURĘ PUNKTÓW DOSTALI kilka % Z
          JEDNEGO PUNKTU? I NA TO SAMO SKARŻY SIĘ ROSYJSKA PROKURATURA...
          wiedząc, ze RYZYKUJE BO Putin d. KGB objął nadzór?...

Dla mnie żałosnym jest pisanie o spreparowaniu kopii. Byłoby to
          przypisywanie Rosanom debilizmu, a nie głupoty.Kopię mogliby
          spreparować, ale co z oryginałami? Jeżeli one ulegną zniszczeniu w
          tajemniczych okolicznościach, to wtedy uwierzę w fałszerstwo

A.

#: A SPREPAROWANIE ORYGINAŁU? iqujku?

• andrzejg Re: _________PO-tworne IQ co faktów nie akceptuje 29.07.10, 12:27
            tak ,tak...spreparowali również oryginał

A.
      • manny-jestem Re: podsumowanie jest 29.07.10, 13:05
        Zapisz mnie do grupy 3.
        • marudna.menda Re: podsumowanie jest 29.07.10, 13:19
          maniak:

Teraz kazdy pisdak chce nam wmowic,ze jest liberal.wink))
      • hymenos Dodaj 4 grupę. 29.07.10, 13:20
        Przyczyną katastrofy jest cały szereg zaniedbań i lekceważenie
        podstawowych zasad obowiązujących w lotnictwie. Ponieważ winnych
        tych zaniedbań na różnym poziomie jest cała masa, teraz z łatwością
        przychodzi obdzielanie odpowiedzialnością raz jednych, raz drugich w
        zależności co komu się podoba. Nie widzę przesłanek do twierdzenia,
        że miało miejsce celowe działanie, które spowodowało katastrofę.
      • wikul Re: podsumowanie jest 30.07.10, 01:53
        perla napisał:

(...)
        > 1. to ci co od razu łyknęli mgłę i naciski na pilotów. Zjedli bez
        > mrugnięcia to co im podano na talerzu tuż po katastrofie. Na forum
        > to m. in. tacy jak Snajper, matelot czy Wikul.
        (...)

Skąd ty wiesz co ja łyknąłem ? Nie wysilaj się, bo analitykiem to
        ty nie jesteś, zwłaszcza że brak ci bezstronnosci a badanie przyczyn
        myli ci sie z dochodzeniem prokuratorskim.
        Zacytuj wypowiedzi gdzie ja przesądzam o przyczynach i czyjejś winie.
        Badane są przyczyny wypadku (komisja państwowa) oraz ustalanie winy
        (prokuratura) i trzeba poczekać na wyniki. To jest moje "łykanie".
        Wszystko inne to twoje konfabulacje, do których masz niezwykłą
        łatwość.
        P.S. Kilka faktów jest bezspornych i pewnie nawet Macierewicz by ich
        nie zakwestionował. Do tych bezspornych faktów należy mgła. Ale ty
        pewnie czekasz na ogloszenie że mgła była.

> Ale zasadniczo to czekamy. Na końcowy raport. z tym, że wkurzeni
        > jesteśmy na Donalda za rezygnację ze wspólnego śledztwa

O czym ty piszesz. Kto z czego zrezygnował. Uporządkuj sobie wiedzę
        to pogadamy.

www.pk.gov.pl/index.php?0,0,160
    • pan.scan Udoskonalona wersja katastrofy-dla Mannego, Miecia 30.07.10, 09:21
      i reszty zamachowej kompanii:

10 kwietnia 2010, w Smoleńsku nie było żadnej katastrofy samolotu TU – 154M
      101 z prezydentem Lechem Kaczyńskim oraz cala tzw „delegacja katyńska” na
      pokładzie. Załoga samolotu, prezydent, osoby towarzyszące, w sumie –
      umownie – 96 osób zostało zamordowane lub zaginęły w Polsce, a nie w
      Rosji.Był to krwawy zamach stanu z ofiarami osób całkowicie postronnych.

„Katastrofa smoleńska” była jedynie aranżacją medialną, mającą na celu
      wykluczenie śledztwa z terenu Polski i urządzenie jakiejś farsy w Rosji. To
      celem ukrycia tego faktu – zamachu stanu z użyciem siły i masowym skutkiem
      śmiertelnym postronnych osób.

„Katastrofa smoleńska” była jedynie manipulacją „okrągłego stołu” – nowym
      rozdaniem stołków. Jak za komuny lub później dopuszczano się skrytobójstw
      mających na celu właściwe uformowanie zestawu osobowego strony opozycji,
      która w składzie odpowiednich person miała układać się z bandziorami, tak
      teraz należało dokonać gruntowniejszej korekty tego składu. I tak się stało.

Nowością są tylko dwa nowe elementy tej techniki okrągłostołowej:
      podłączenie do gry Rosji i masowość zabójstw. Rosja jest wyeksponowana w
      tym zamachu, a nie jest świadectwo jej siły lub roli głównej ale słabości i
      głupoty. ZSRR nie dał się wmieszać bandycie Jaruzelskiemu w krwawe jatki w
      Polsce – bo ZSRR był bardziej odpowiedzialny i ludzki niż dzisiejsza Rosja,
      która jest słaba i chodzi na smyczy „określonych sił na Zachodzie”.

(...)
      Należy zauważyć bardzo proste i podstawowe fakty:

1. Nie ma ani jednego dowodu na to, że wypadek miał miejsce w
      rzeczywistości.

2. Nie ma ani jednego dowodu na to, że ktokolwiek z 96 ofiar rzekomej
      katastrofy opuścił terytorium Polski żywy.
      (..)

i dalszy ciąg rozważań:

Tekst linka
      • gini Jedyna sluszna wersja scana ,snajpera 30.07.10, 09:30
        Oraz innych orlow intelektu z forum kraj, oparta na jedynej
        slusznej hipotezie orla Palikota
        kamikadze boski wiatr
        Autor: gini 29.05.10, 20:35
        Dodaj do ulubionych Skasujcie
        Odpowiedz cytując Odpowiedz
        polscy lotnicy,samobojcy i mordercy,bo nie dosc,ze popelnili
        samobojstwo,to jeszcze zabili reszte pasazerow.
        Kaczynski Lech samobojca i morderca,zabil sie sam i reszte
        pasazerow.
        Kaczynski Jaroslaw bratobojca i zabojca reszty pasazerow.
        Marta corka kaczynskiego zabila ojca i matke wraz z mezem.
        Blasik nastepny samobojca i morderca.
        Prosze dopisywac,nastepnych winnych.
        • pan.scan Nie pochlebiaj sobie, blondynko. 30.07.10, 09:42
          Gdybym dopuszczał twoj skrzek w rozmowie ze mną napisałbym do "Mannego,
          Miecia, zamachowców i obsady magla".
          Jakichkolwiek elementów magla w szczątkach samolotu nie odnaleziono.
          • gini Jestem ruda konusie 30.07.10, 09:51
            pan.scan napisał:

> Gdybym dopuszczał twoj skrzek w rozmowie ze mną napisałbym do
            "Mannego,
            > Miecia, zamachowców i obsady magla".
            > Jakichkolwiek elementów magla w szczątkach samolotu nie
            odnaleziono.

Wiesz napewno, ze nie odnaleziono?Szukales osobiscie pewnie.
            • pan.scan Blondynka to ułomność intelektu. 30.07.10, 09:55
              Ale chętnie opublikuję twoją fotę tłustej baby, z przekrwionymi oczami i
              petem w gębie. Życzysz, blondynko?
              • gini Re: Blondynka to ułomność intelektu. 30.07.10, 09:58
                pan.scan napisał:

> Ale chętnie opublikuję twoją fotę tłustej baby, z przekrwionymi
                oczami i
                > petem w gębie. Życzysz, blondynko?

Taa cos mi sie przypomnialo, jestes zdaje sie specjalista od
                kolazy ,a wiec wszystko mozliwe.
                Nie rozeslesz tym razem do skrzynek?
                • gini Re: Blondynka to ułomność intelektu. 30.07.10, 10:02
                  Zdaje sie, ze bede musiala przeprosic Abe i Nurniego ,ten kolaz ,w
                  ktorym zamiast twarzy Packiewicza wstawiles twarz Kaczynskiego,juz
                  to mi zapalilo czerwone swiatelko.
                  Co prawda mojego zdjecia raczej nie masz...
            • manny-jestem Jesli chodzi o moje gusta 30.07.10, 13:30
              to jednak wole blondynki, choc ogolnie preferuje brunetki. Rude sa nie w moim
              guscie zupelnie wink
      • t_ete Scan, myslalam ze znam wszystkie wersje 30.07.10, 11:56
        'spiskowo-zamachowe' ale link ktory wkleiles ... o matko, toz to
        kompletnie zeswirowany osobnik sad

tete
      • manny-jestem Scanie w manipulacje 30.07.10, 13:07
        jak sie chcesz zabawiac to prosze baw sie z Haszem, ale mnie w to nie wciagaj.
        • pan.scan Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 13:15
          na "sfałszowane zapisy, na których pracuje polska prokuratura" od teorii o
          przewrocie, zamordowaniu prezydenta i wywiezieniu jego ciała do Rosji?

Wartość taka sama, tyle że to pierwsze napisał wiarygodny dla Ciebie idiota
          z wiarygodnego GaPola Sakiewkiewicza a to drugie idiota-amator?
          • manny-jestem Znowu manipulujesz 30.07.10, 13:18
            a mi sie nie chce obecnie bawic w ta zabawe.
            • mate_lot Re: Znowu manipulujesz 30.07.10, 13:29
              “-Wyśmiewani za niemodny patriotyzm, wierni Bogu i ojczyźnie podnieśliśmy
              głowy.”

Oto motto strony, z której Scan zacytował fragmenty. Wstyd, prawda?

Manny napisał:

> a mi sie nie chce obecnie bawic w ta zabawe.
            • andrzejg ależ nie 30.07.10, 13:40
              manny-jestem napisał:

> a mi sie nie chce obecnie bawic w ta zabawe.

uchwycił to precyzyjnie

Powołałes sie na artykuł piszący wprost o spreparowanych kopiach....
              od razu wiadomo,że śledztwo nie moze być udane.

Wspomniany idiota pisze o zamach wprost, bez ogródek i nie dbając o
              szczegóły.Twoi dziennikarze delikatnie poddają w wątpliwość wartość
              taśm jako materiału dowodowego... i tu u czytelnika powinno nastapic
              pytanie - kto to spreparował i dlaczego.Stąd juz tylko krok do owego
              idioty

Pytałem sie o oryginały. Jak myslisz? Też są spreparowane?

A.
              • pan.scan W tonacji Mannego 30.07.10, 13:59
                Autor: manny-jestem
                Wiec majac z jednej strony dokumenty przekazywane nam przez Rosjan a z
                drugiej relacje Musia wybieramy opcje numer jeden. Dlaczego?
                (...)
                Autor: manny-jestem 29.07.10, 16:39
                Pojawily sie rosyjskie srebrniki?

andrzejg napisał:
                Pytałem sie o oryginały. Jak myslisz? Też są spreparowane?
                • manny-jestem Kolejna manipulacja 30.07.10, 14:03
                  Wypowiedz z 16:39 totalnie wyrwana z kontekstu.

Koniec rozmow miedzy nami w tym temacie Scanie. Ja w takie gierki sie nie bawie.
                  • pan.scan Kontekst 30.07.10, 14:05

forum.gazeta.pl/forum/w,28,114710263,114720536,Re_Co_wiecej.html
                    • manny-jestem Re: Kontekst 30.07.10, 14:07
                      Dziekuje. Wypowiedz o srebrnikach adresowana do debila kotleta. Koniec dyskusji.
                      • pan.scan Re: Kontekst 30.07.10, 14:20
                        Kajam się wobec tego, choć waszych fal nie pojmuję.
                        • marudna.menda Re: Kontekst 30.07.10, 14:54
                          To byly dokladnie te same fale, na ktorych ty i ten kabotyn manny
                          (ktorego nazwalem debilkiem; jak widac sam nawet niczego nie potrafi
                          wymyslec, ten waszyngtonski idiota) sie kolyszecie.
                          • pan.scan Re: Kontekst 30.07.10, 16:01
                            Tym większe moje zdziwienie odpowiedzią Mannego, albowiem znam doskonale
                            jego antyrosyjskie fobie. Ostatnia to taka, że Komorowski jest agentem
                            wpływu Gazpromu.
                            • marudna.menda Re: Kontekst 30.07.10, 16:03
                              Maniak jest maniak. To chyba tlumaczy jego wpisy?wink
                            • manny-jestem Re: Kontekst 30.07.10, 16:07
                              pan.scan napisał:

> Tym większe moje zdziwienie odpowiedzią Mannego, albowiem znam doskonale
                              > jego antyrosyjskie fobie. ==

Nie ma zadnych antyrosyjskich fobii. Jak juz koniecznie to antykremlowskie.

Ostatnia to taka, że Komorowski jest agentem
                              > wpływu Gazpromu. =
          • vargtimmen Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 13:32
            pan.scan napisał:

> na "sfałszowane zapisy, na których pracuje polska prokuratura" od teorii o
            > przewrocie, zamordowaniu prezydenta i wywiezieniu jego ciała do Rosji?
            >

Fałszywy sylogizm rodem z przedszkola.

Różnica jest oczywista dla każdego, kto potrafi używać mózgu.

Do tego, żeby sfałszować zapisy stenogramów wystarczy udział kilku osób z
            rosyjskich służb specjalnych (a więc wyszkolonych w takich technikach,
            zdyscyplinowanych itp.) a do tego erystycznie zdeformowanego scenariusza trzeba
            by zaangażować tysiące osób, wiele przypadkowych, w tym rodziny ofiar, które
            rozmawiały z krewnymi przez telefon.

Pfffff...
            • manny-jestem Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 13:36
              Witaj TImesmile Widze ze i tu sie pojawiles smile

Ja juz napisalem ze chodzilo mi jedynie o porownanie jakosci sledztwa a nie o
              spiskowa otoczke tego artykulu.

Zreszta powtorze tez ze dopoki nie wyjasnione zostana wypowiedzi Musia to dla
              mnie, istotnie, stenogramy sa watpliwej wiarygodnosci.
              • vargtimmen Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 13:48
                manny-jestem napisał:

> Witaj TImesmile Widze ze i tu sie pojawiles smile

Witaj smile

Wpadłem tylko, ale kto wie, może mi się spodoba wink

>
                > Ja juz napisalem ze chodzilo mi jedynie o porownanie jakosci
                > sledztwa a nie o spiskowa otoczke tego artykulu.
                >

Niestety, bardzo źle się stało, że kluczowy materiał dowodowy jest pod kontrolą
                tak mało wiarygodnej instytucji, jak MAK.

> Zreszta powtorze tez ze dopoki nie wyjasnione zostana wypowiedzi
                > Musia to dla mnie, istotnie, stenogramy sa watpliwej wiarygodnosci.

Dla mnie, bez niezależnej weryfikacji nośników danych nie ma mowy o w pełni
                wiarygodnym dokumencie.

Takie są, zresztą, zasady prawne. Oczywiście, te stenogramy mają pieczątki
                urzędowe, ale tu wraca problem, że to są pieczątki instytucji o niskiej
                wiarygodności, która w dodatku jest sędzią we własnej sprawie, bo to MAK
                certyfikuje lotniska w Rosji. No i, chyba, nikt nie ma złudzeń, że MAK jest
                niezależny od Putina lub że w swych działaniach nie bierze pod uwagę interesu
                państwa rosyjskiego. Stąd wiarygodność stenogramów nie jest zbyt wysoka, niestety.
            • marudna.menda Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 14:56
              vargtimmen napisał:

> pan.scan napisał:
              >
              > > na "sfałszowane zapisy, na których pracuje polska prokuratura" od
              teorii
              > o
              > > przewrocie, zamordowaniu prezydenta i wywiezieniu jego ciała do
              Rosji?
              > >
              >
              > Fałszywy sylogizm rodem z przedszkola.
              >
              > Różnica jest oczywista dla każdego, kto potrafi używać mózgu.
              >
              > Do tego, żeby sfałszować zapisy stenogramów wystarczy udział kilku
              osób z
              > rosyjskich służb specjalnych (a więc wyszkolonych w takich
              technikach,
              > zdyscyplinowanych itp.) a do tego erystycznie zdeformowanego
              scenariusza trzeba
              > by zaangażować tysiące osób, wiele przypadkowych, w tym rodziny
              ofiar, które
              > rozmawiały z krewnymi przez telefon.
              >
              > Pfffff...
              >
              >
              Ale przeciez, o ile sie nie myle, przy odczytywaniu cz.skrzynek byli
              obecni Polacy? Czy ty tez wierzysz,ze wszystko to pic na wode,
              Kaczynski zyje i motyka odrabia dlugi na rope?wink
              • hasz0 _________Niesiołowski = "W0LA" wyjasnienia prawdy! 30.07.10, 15:02

Kto trgo nie doda + oddanie wszystkich cugli Putinowi +
                udziała w OKŁAMYWANIU Polaków + zaginęcie książki remontów
                Tu154 + niedopilnowanie przegrania przynajmniej w 1-ym dniu
                a najlepiej w pierwszej godzinie KOPII SKRZYNEK + nieprzesłuchanie
                agenta SFB ? (KGB?GRU)..+.....
                zaraz się namyślę....
                • hasz0 _____chyba się położę bom spiący(zmiana pogody?) 30.07.10, 15:04

Porucznik Wosztyl rozejrzał się i powiedział: Nie, teraz to już w
                  ogóle nic nie widać. W tych warunkach to się chyba nie da wylądować.
                  Może lepiej żeby nie lądowali?” – wspomina Muś. “Mgła wchodziła na
                  lotnisko takimi pasami. Wtedy to był moment, że nie było widać już
                  drzew, które stały obok nas. Ja na to: Dobra, to wrócę. Wróciłem i
                  powiedziałem o tych 200 metrach. Odpowiedzieli: Dzięki” –
                  relacjonuje rozmowę z Tu-154 technik.

Twierdzi, że jego słowa da się zweryfikować, bo korespondencję Iłła
                  z wieżą kontrolną nagrał magnetofon z Jaka-40.

Niestety nagranie jest w posiadaniu
                  żandermerii
              • vargtimmen Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:17
                marudna.menda napisał:

> Ale przeciez, o ile sie nie myle, przy odczytywaniu cz.skrzynek
                > byli obecni Polacy?

Ktoś, gdzieś, kiedyś, wspominał o udziale 3 Polaków w tej kluczowej procedurze,
                w tym dwóch - cząstkowo. Jeśli dobrze to odczytałem, cała wiarygodność wisiałaby
                wtedy na Nie znam szczegółów procedury zabezpieczania skrzynek, ale zakładając,
                że samodzielna ingerencja Rosjan w ich odtwarzanie była niemożliwa, ich
                wiarygodność wisiałaby głównie na pułkowniku Zbigniewie Rzepie.

> Czy ty tez wierzysz,ze wszystko to pic na wode,
                > Kaczynski zyje i motyka odrabia dlugi na rope?wink

Nie, w to całkiem nie wierzę, natomiast uważam za niewykluczoną cząstkową
                ingerencję w treść zapisów.
                • vargtimmen ooops ;) 30.07.10, 15:19
                  Coś mi edycja postu nie wyszła wink

Jeszcze raz fragment:

Ktoś, gdzieś, kiedyś, wspominał o udziale 3 Polaków w tej kluczowej
                  procedurze, w tym dwóch - cząstkowo. Nie znam szczegółów procedury
                  zabezpieczania skrzynek, ale zakładając, że samodzielna ingerencja Rosjan w ich
                  odtwarzanie była niemożliwa, ich wiarygodność wisiałaby głównie na pułkowniku
                  Zbigniewie Rzepie.
                  • hymenos Re: ooops ;) 30.07.10, 15:34
                    vargtimmen napisał:

> Ktoś, gdzieś, kiedyś, wspominał o udziale 3 Polaków w tej
                    kluczowej
                    > procedurze, w tym dwóch - cząstkowo. Nie znam szczegółów procedury
                    > zabezpieczania skrzynek, ale zakładając, że samodzielna ingerencja
                    Rosjan w ich
                    > odtwarzanie była niemożliwa, ich wiarygodność wisiałaby głównie na
                    pułkowniku
                    > Zbigniewie Rzepie.

A dlaczego prokurator wojskowy miałby odpowiadać za działalność
                    komisji technicznej?
                    • vargtimmen Re: ooops ;) 30.07.10, 15:38
                      hymenos napisał:

> A dlaczego prokurator wojskowy miałby odpowiadać za działalność
                      > komisji technicznej?

Zaraz po kwietnia płk. Zbigniew Rzepa był umocowanym polskim delegatem, który
                      obserwował / nadzorował kwestię otwarcia czarnych skrzynek, sporządzenia kopii,
                      odsłuchań i zatwierdzał swoim podpisem jakość procedur i protokoły, za stronę
                      polską.
                      • hymenos Re: ooops ;) 30.07.10, 16:01
                        Nie czarnych skrzynek, tylko sejfu, gdzie przechowywany był
                        oryginalny nośnik, czyli taśma magnetyczna. Czarne skrzynki nie
                        odgrywają tu jakiejś szczególnej roli. Wyglądało to, zgodnie z
                        protokółem, tak:

- Otwarcie sejfu, opieczętowanego przez przedstawicieli MAK oraz
                        Naczelnej Prokuratury Wojskowej Rzeczypospolitej Polskiej, z
                        oryginałami zapisów rejestratorów pokładowych (tzw. czarnych
                        skrzynek) samolotu Tu-154 M numer pokładowy 101.

- Skopiowanie informacji z taśmy magnetycznej parametrycznego
                        awaryjnego rejestratora pokładowego MSRP-64M-6; taśmy magnetycznej
                        awaryjnego rejestratora dźwiękowego MARS-BM; kasety KS-13 zasobnika
                        KBN-1-1 eksploatacyjnego rejestratora pokładowego.

- Przekazanie przedstawicielom Rzeczypospolitej Polskiej oryginału
                        zapisów rozmów członków załogi samolotu Tu-154M numer pokładowy 101
                        i egzemplarzy płyt CD z autentycznymi kopiami zapisów.

- Zwrot oryginałów zapisów rejestratorów pokładowych do sejfu i
                        wspólne opieczętowanie sejfu.

Zgodność wykonanych kopii z oryginałami zapisów rejestratorów
                        pokładowych, przekazanie kopii i oryginału zapisów rozmów w kokpicie
                        potwierdzono w Protokole, podpisanym przez obydwie Strony i MAK.

W ceremonii przekazania kopii zapisów rejestratorów pokładowych i
                        oryginału zapisów rozmów członków załogi wzięli udział Wiceminister
                        Spraw Zagranicznych Rosji W.Titow, Wiceminister Spraw Zagranicznych
                        Polski J.Najder, Ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Rosji J.Bahr
                        i inne członkowie delegacji polskiej.

A ewentualne przekłamanie czy inna ingerencja mogła mieć miejsce
                        jedynie podczas badań komisji technicznej.
                        • vargtimmen tu masz 30.07.10, 16:27
                          Jeden z opisów odsłuchań:

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/417635,odtworzenie_jednej_minuty_katastrofy_pod_smolenskiem_trwa_nawet_szesc_godzin.html
                          • hymenos Re: tu masz 31.07.10, 18:56
                            Przytoczyliśmy opis dwóch różnych wydarzeń. Między Twoim
                            zabezpieczeniem a moim otwarciem i kopiowaniem upłunęło sporo czasu,
                            więc możliwość ewentualnej ingerencji była. Zatem nie chodzi o
                            możliowość a fakt, czyli czy się zdarzył i czy Rzepa za to
                            odpowiada. Jeśli się zdarzył, to podobnie jak B. Klich odpowiada za
                            katastrofę, był ministrem.
                • hymenos Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:21
                  vargtimmen napisał:

> Nie, w to całkiem nie wierzę, natomiast uważam za niewykluczoną
                  cząstkową
                  > ingerencję w treść zapisów.

W jakim celu?
                  • vargtimmen Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:31
                    hymenos napisał:

> vargtimmen napisał:
                    >
                    > > Nie, w to całkiem nie wierzę, natomiast uważam za niewykluczoną
                    > cząstkową
                    > > ingerencję w treść zapisów.
                    >
                    > W jakim celu?
                    >

Zmiany obrazu przebiegu zdarzeń i rozdziału odpowiedzialności za katastrofę, po
                    myśli dysponentów dowodów.
                    • hymenos Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:54
                      vargtimmen napisał:

> Zmiany obrazu przebiegu zdarzeń i rozdziału odpowiedzialności za
                      katastrofę, po
                      > myśli dysponentów dowodów.

To żaden konkret. Z samego stenogramu nie da się stworzyć pełnego
                      obrazu owego przebiegu i ustalić odpowiedzialności i to niezależnie
                      od tego, czy była ingerencja czy też jej nie było. Pytanie pozostaje
                      w mocy.
                      • vargtimmen Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 16:29
                        hymenos napisał:

> vargtimmen napisał:
                        >
                        > > Zmiany obrazu przebiegu zdarzeń i rozdziału odpowiedzialności za
                        > katastrofę, po
                        > > myśli dysponentów dowodów.
                        >
                        > To żaden konkret.

Owszem, to jest konkret. Jeśli np. kontrola lotów sugerowała im zejście do 50
                        metrów albo podała im złe ciśnienie, to manipulacja stenogramami pozwala zrzucić
                        winę Rosjan na pilotów.
                        • gini Przeczytalam sobie caly watek 30.07.10, 21:38
                          Co wiedzielibysmy o Lockerbie
                          manny-jestem 28.07.10, 15:15 Odpowiedz

To jest wstepny post Mannego , pod spodem jest artykul, mozna
                          sobie porownac jak prowadzono sledztwo w Lockerbie jak w Rosji .
                          Wcale nie chodzi mi tu o teorie zamachu,ale o sposob
                          zabezpieczenia terenu, zabezpieczenia szczatkow samolotu .
                          Niestety Scan tak pokierowal dyskusja, ze praktycznie nikt nie
                          zwrocil na to uwagi.
                          A przeciez te roznice jasno widac w artykule.

"Różnice widać w każdym aspekcie śledztwa. Sami szkoccy
                          detektywi w ciągu roku od rozbicia się boeinga odwiedzili w
                          poszukiwaniu prawdy 13 państw i przesłuchali ponad 15 tys. osób
                          (!). Dla porównania: prowadzący dochodzenie w sprawie śmierci
                          prezydenta RP i najwyższych polskich dowódców Rosjanie nie
                          przesłuchali jeszcze nawet całej obsady wieży lotów z tragicznego
                          10 kwietnia (chodzi – uwaga – o trzy osoby).

Scan naturalnie oskarzaa Mannego o rusofobie ,tylko na jakiej
                          podstawie?
                          Jak widac, sledztwo prowadzone jest w ten sposob, by winnymi byli
                          Polacy, w zadnym przypadku Rosjanie .Trzeba byc slepym by tego nie
                          zauwazyc.
                          Podalam linki do dwoch katastrof, w ktorych Rosjanie za nic nie
                          chcieli, przyznac, ze byla to wina samolotu ich produkcji, pisalo
                          sie tu o MAK,ktory jest instytucja skorumpowana i broni wlasnych
                          interesow.
                          Ale pan scan dalej kaze nam ufac bezgranicznie w wyniki
                          rosyjskiego sledztwa, a jak nie to oskarza o rudsofobie ,jak
                          kiedys oskarzal o antysemityzm.
                          Ewentualnie straszy opublikowaniem fotek.

W amerykańskim dzienniku „Newsday” z 3 kwietnia 1989 r. czytamy,
                          że w Szkocji aż 11 tys. policjantów i żołnierzy brytyjskich
                          przeszukiwało tereny, na których mogły znajdować się szczątki
                          samolotu (był to obszar 2 tys. km kw.!). Towarzyszyły im
                          helikoptery wyposażone w specjalistyczne termowizory. Każdy drobny
                          odłamek (a znaleziono ich grubo ponad 10 tys.) został oznaczony,
                          osobno zapakowany i odwieziony w miejsce, gdzie znaleziska
                          poddawano prześwietleniom promieniami rentgenowskimi i
                          chromatografii gazowej (w celu znalezienia ewentualnych
                          pozostałości po materiałach wybuchowych). Dziś wiemy, że tylko
                          dzięki tak drobiazgowym badaniom odnaleziono nadpalony skrawek
                          materiału, który po wnikliwym śledztwie naprowadził prokuratorów –
                          poprzez Niemcy, Czechosłowację i Maltę – na trop terrorystów z
                          komunistycznej Libii.

"Maszyna, która po eksplozji bomby rozerwała się na trzy części i
                          spadła z wysokości 9 km, została zrekonstruowana w 80 proc. i do
                          dziś jest przechowywana w miejscowości Lincolnshire. Tymczasem w
                          Rosji już teraz słychać głosy, że wrak polskiego Tu-154 należałoby
                          przetopić."
                          • vargtimmen Re: Przeczytalam sobie caly watek 30.07.10, 22:18
                            gini napisała:

>
                            > A przeciez te roznice jasno widac w artykule.
                            >

Oczywiście, te różnice są jaskrawe, jak również jasne jest to, że Wielka
                            Brytania jest demokratycznym państwem prawa i sojusznikiem USA, a Rosja jest
                            skorumpowaną (zakamuflowaną z lekka) dyktaturą, która nigdy nie traktowała
                            Polski po partnersku, a zawsze paternalistycznie lub wrogo.
                            • manny-jestem Re: Przeczytalam sobie caly watek 30.07.10, 22:25
                              vargtimmen napisał:
                              a Rosja jest
                              > skorumpowaną (zakamuflowaną z lekka) dyktaturą, która nigdy nie traktowała
                              > Polski po partnersku, a zawsze paternalistycznie lub wrogo.
                              >

Uwazaj, takie stwierdzenia tutaj to objaw "antyrosyjskich fobii". W zamian
                              zalacena jest wyprawa na pobliski cmentarz i zapalenie swieczek lezyacamy tam
                              sowieckim "wyzwolicielom".
                              • vargtimmen Re: Przeczytalam sobie caly watek 30.07.10, 22:34
                                manny-jestem napisał:

> vargtimmen napisał:
                                > a Rosja jest
                                > > skorumpowaną (zakamuflowaną z lekka) dyktaturą, która nigdy nie traktował
                                > a
                                > > Polski po partnersku, a zawsze paternalistycznie lub wrogo.
                                > >
                                >
                                > Uwazaj, takie stwierdzenia tutaj to objaw "antyrosyjskich fobii".

Wiem, ale mam podkładkę:

-zamachy w Moskwie, wojny czeczeńskie i ingres Putina:

pl.wikipedia.org/wiki/Zamachy_bombowe_na_budynki_mieszkalne_w_Rosji_%281999%29

Istnieją wysokie prawdopodobieństwo, że zamachy były inspirowane lub
                                przeprowadzone przez FSB, w celu usprawiedliwienia zbrojnej pacyfikacji Czeczenii.

W opublikowanych w książce "Wysadzić Rosję" autorstwa byłego agenta FSB
                                Aleksandra Litwinienki i Jurija Felsztinskiego autorzy dowdzoą, że zamachy były
                                przeprowadzone przez funkcjonariuszy FSB i stanowiły casus belli, który miał
                                usprawiedliwić zbrojną pacyfikację Czeczenii. To właśnie agenci FSB mieli
                                podkładać bomby pod bloki mieszkalne, aby sprowokować II Wojnę Czeczeńską, gdyż
                                Rosjanie I Wojnę Czeczeńską przegrali.

W publikacji Jurija Felsztinskiego i Władimira Pribyłowskiego "Korporacja
                                Zabójców" przytoczono jako dowód na udział FSB w zamachach m.in. zeznania
                                starszego porucznika Aleksieja Wiktorowicza Gałkina, oraz opisano zatrzymanie
                                dwóch agentów FSB przy próbie wysadzenia w powietrze bloku w Riazaniu, oraz
                                zatrzymanie wieczorem 16 maja 2002 trzech terrorystów w Kaspijsku przy próbie
                                podłożenia miny lądowej typu MON-100, podobnej do zdetonowanej 9 maja podczas
                                parady w Kaspijsku (zginęło wtedy 33 osoby w tym 12 dzieci). Zatrzymani nie
                                stawiali oporu. Następnie dyrektor FSB Patruszew wystąpił na antenie telewizji
                                ORT i stwierdził, że żadnego zamachu nie szykowano (nie użył tym razem słowa
                                ćwiczenia, jak przy poprzednim aresztowaniu funkcjonariuszy FSB). Deklaracja ta,
                                podobnie jak wypuszczenie zatrzymanych, wywołały sprzeciw władz Dagestanu, które
                                były przekonane, że ujęci są zamachowcami. Zdarzenia te były opisywane m.in. w
                                rosyjskich gazetach, do których odwołuje się książka[2].

Zachowały się także (youtube) materiały archiwalne telewizji rosyjskiej
                                wyemitowane na ogólnokrajowej antenie zaraz po zatrzymaniu agentów FSB w
                                Riazaniu, w którym bezpośredni świadkowie potwierdzają fakty zatrzymania agentów
                                FSB i podłożenia przez nich materiałów wybuchowych.

-śmierć Anny Politkowskiej

-śmierć Litwinienki.

No i raport "Transparency International"

en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
                                Rosja ma miejsce 146. na 180.
                                • manny-jestem Re: Przeczytalam sobie caly watek 30.07.10, 22:38
                                  Dodajmy jeszcze ostatnie 350 lat, co najmniej, stosunkow polsko-rosyjskich.
                        • hymenos Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 31.07.10, 18:53
                          vargtimmen napisał:

> Owszem, to jest konkret. Jeśli np. kontrola lotów sugerowała im
                          zejście do 50
                          > metrów albo podała im złe ciśnienie, to manipulacja stenogramami
                          pozwala zrzuci
                          > ć
                          > winę Rosjan na pilotów.

Mylisz konkret z gdybaniem. Nie masz żadnego potwierdzenia na tezę o
                          50m jak i o błędnym ciśnieniu. Spekulacje pozostaną spekulacjami,
                          jeśli nie zostaną poparte konkretami. Wina i oskarżenia to domena
                          prokuratury a dopóki nie ma wyników badania komisji technicznej
                          jedyne co możesz zrobić to spekulowanie. Bezsporne natomiast jest
                          to, że w takich warunkach pilot nie powinien podejmować próby
                          lądowania. Z punktu widzenia polityki rosyjskiej nie bardzo widzę
                          sens angażowania słuśb specjalnych w obronę obsługi naziemnej
                          lotniska w Smoleńsku. Podałeś tu różne przykłady zaangażowania FSB w
                          sprawy Politkowskiej czy czeczeńskiej, jednak w żadnym z tych
                          przywołanych przykładów zwykły obywatel rosyjski nie był celem
                          prowadzonych działań czy polityki. Zawsze był wykorzystywany. Niby
                          dlaczego teraz miałoby być inaczej?
                  • manny-jestem Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:31
                    Na przyklad sla zdjecia odpowiedzialnosc z obslugi lotniska w Smolensku.
                    • hymenos Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:50
                      manny-jestem napisał:

> Na przyklad sla zdjecia odpowiedzialnosc z obslugi lotniska w
                      Smolensku.

Bardzo słaba motywacja. Wyposażenie lotniska było marne, obsługę
                      lotniska bez problemu mogą przesłuchać polscy prokuratorzy zaś sami
                      kontrolerzy nie stanowią dla Rosji większego problemu czy
                      zagrożenia. Żaden problem dla nich wpakować ich do więzienia.
                      Używanie tego typu metod dla jakiegoś kontrolera z podrzędnego i nie
                      mającego już żadnego strategicznego znaczenia lotniska jest mocno
                      naciągane.
                • manny-jestem Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:24
                  vargtimmen napisał:

natomiast uważam za niewykluczoną cząstkową
                  > ingerencję w treść zapisów.

Ingerencje ktora doprowadzilaby do wyciecia, badz tez dodania, niektorych
                  wypowiedzi trudno byloby uznac za czastkowa jesli doprowadzilaby ona do
                  uprzywilejowania jednej z interpretacji przyczyn katastrofy.
                  • vargtimmen Re: Czymże różni się Twoje powoływanie 30.07.10, 15:29
                    manny-jestem napisał:

> vargtimmen napisał:
                    >
                    > natomiast uważam za niewykluczoną cząstkową
                    > > ingerencję w treść zapisów.
                    >
                    >
                    > Ingerencje ktora doprowadzilaby do wyciecia, badz tez dodania, niektorych
                    > wypowiedzi trudno byloby uznac za czastkowa jesli doprowadzilaby ona do
                    > uprzywilejowania jednej z interpretacji przyczyn katastrofy.
                    >

Oczywiście, że w tym sensie, to byłaby ingerencja kluczowa dla śledztwa, inaczej
                    po co byłoby ją robić?

Szło mi o to, że nie wierzę w totalne fałszerstwo, bo wyszłyby sprzeczności
                    treści stenogramów z innymi źródłami danych, trudniejszymi do podfałszowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy
  • Najciekawsze
  • Aktywne