Dodaj do ulubionych

Spadło bezrobocie !!!!

02.04.04, 19:59
Nie u nas, wprawdzie, tylko na Słowacji, która wprowadziła radykalną reformę
finansów.
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040402/ekonomia/ekonomia_a_21.html
"Wczoraj słowackie Ministerstwo Finansów poinformowało, że po raz pierwszy w
historii niepodległej Słowacji udało się osiągnąć nadwyżkę budżetową. Tak
korzystnego rozwoju sytuacji nie oczekiwali nawet najwięksi optymiści.
Statystyka finansów na Słowacji jest prowadzona zgodnie z normami Unii
Europejskiej.

Od początku tego roku Słowacja wdrożyła bardzo ambitną reformę podatkową.
Wprowadzono w tym kraju jednolitą stawkę liniową w wysokości 19 procent dla
VAT, podatków płaconych przez firmy i osoby fizyczne. System jest
przejrzysty, bo jednocześnie zlikwidowano wszystkie ulgi. Podatek VAT jest
teraz nieco wyższy niż przed reformą.

Cięciom podatkowym towarzyszyły jednocześnie poważne oszczędności w wydatkach
państwa. Znacznie ograniczono wypłaty świadczeń społecznych, a pieniądze
miały docierać do tych, którzy ich najbardziej potrzebują. Jak
powiedział "Rz" wicepremier, minister finansów Słowacji Ivan Miklosz,
wyliczono, że na tej reformie ucierpią jedynie średnio zarabiające rodziny
nieposiadające dzieci. Natomiast już zaczyna maleć w tym kraju bezrobocie.

Pierwsze sygnały

Właściwie już po styczniu tego roku wiadomo było, że wpływy budżetowe są
minimalnie większe, niż oczekiwano. Zarówno sami Słowacy, jak i ekonomiści z
Banku Światowego byli bardzo ostrożni w swym optymizmie. Mówili, że trzeba
poczekać jeszcze ze dwa miesiące i że rzadko się zdarza, aby reforma tak
szybko przyniosła efekty.

Teraz już nikt nie ma wątpliwości. Dochody budżetu słowackiego w I kwartale
wzrosły o 44,4 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym. W tym wpływy z podatków
wzrosły o 41,8 proc., głównie dzięki wyższym wpływom z VAT. A wpływy do
budżetu za I kwartał wyniosły 42 proc. prognozowanych wpływów za cały rok.
Nadwyżka budżetowa za I kwartał wyniosła 1,2 mld koron (1 euro to 30 koron).
Największym zaskoczeniem było jednak to, że wzrosły również wpływy z podatku
płaconego przez przedsiębiorstwa. Okazało się, że przy niższych stawkach
podatkowych wiele firm zdecydowało się wyjść z szarej strefy, a dodatkowo
kilkadziesiąt firm zagranicznych przeniosło swoje siedziby z Warszawy,
Budapesztu i Wiednia do Bratysławy. O nieco ponad 2 procent natomiast niższe
były wpływy z podatków osobistych. Ale takie były założenia reformy. Jej
autor Ivan Miklosz uważa, że lepiej dać ludziom więcej pieniędzy do ręki, aby
w ten sposób ożywić rynek.
(...)Słowacja dowiodła, że obniżenie podatków wcale nie powoduje zmniejszenia
wpływów budżetowych - mówił z dumą Miklosz.(...)"

Obserwuj wątek
    • Gość: Blong z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 02.04.04, 20:03
      przeciez podwyzszony vat czy swiadczenia socjalne /nawet ograniczone/ to
      komusze metody dla "prawdziwej prawicy"

ale rozumiem czytamy podatek liniowy i myslimy ze to wszystko dzieki niemu smile

podwyzszyc vat w polsce nowy apel prawdziwej prawicy smile
      • janusz2_ Re: z czego ta radosc 02.04.04, 20:09
        Gość portalu: Blong napisał(a):

> przeciez podwyzszony vat czy swiadczenia socjalne /nawet ograniczone/ to
        > komusze metody dla "prawdziwej prawicy"
        >
        > ale rozumiem czytamy podatek liniowy i myslimy ze to wszystko dzieki niemu smile
        >
        > podwyzszyc vat w polsce nowy apel prawdziwej prawicy smile

Chciałbym, aby u nas VAT został "podwyższony" do 19% smile))
        Uproszczenie systemu podatkowego na Słowacji, obcięcie szkodliwych wydatków
        budżetowych zaowocowało wzrostem gospodarczym, spadkiem bezrobocia.

Ja, prawicowiec, który chciałby aby ludzie żyli godnie, mogli pracować i
        bogacić się beda jak najmniej krepowani przez złodziejskie panstwo, bardzo się
        cieszę z sukcesu Słowaków.

A co ciebie, Blonu, martwi w tym, że bezrobocie na Słowacji spadło? smile))
        • Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 13:23
          no tak oczywiscie ignorujesz ze tam byl vat nizszy i belkoczesz nt ze chcesz by
          u nas go podwyzszono /nie swiadom konsekwencji/

ja sie ciesze z sukcesu slowakow zwlaszcza ze widze iz nie popadli w prawicowe
          paranoje
          • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 13:34

> no tak oczywiscie ignorujesz ze tam byl vat nizszy i belkoczesz nt ze chcesz
            by
            >
            > u nas go podwyzszono /nie swiadom konsekwencji/
            >
            > ja sie ciesze z sukcesu slowakow zwlaszcza ze widze iz nie popadli w
            prawicowe
            > paranoje

Blongu,
            ja już wiem, że masz problem ze zrozumieniem najprostszego tekstu.
            Jeżeli jednak chcesz każdym kolejnym postem to potwierdzać, proszę bardzo -
            twoja wola smile))
            • Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 13:39
              widze ze masz spore trudnosci z normalna odpowiedzia i jak kazdy prawdziwy
              prawicowiec /zwolennik podwyzszania vatu smile/ potrafisz tylko "argumentowac
              personalnie"
              • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 14:05

> widze ze masz spore trudnosci z normalna odpowiedzia i jak kazdy prawdziwy
                > prawicowiec /zwolennik podwyzszania vatu smile/ potrafisz tylko "argumentowac
                > personalnie"

Blongu,
                ponieważ nie jesteś w stanie odnieść się do fundamentalnych obiektywnie, tylko
                wszystko podlega u ciebie "wypaczeniu ideologicznemu", więc racjonalna rozmowa
                z tobą jest niemożliwa.
                U podstaw twojego rozumowania leży, że wszystko co dobre jest lewicowe, zas
                wszytko co złe jest prawicowe.
                A takie założenie uniemożliwia jakąkolwiek wymianę poglądów, dlatego wobec
                ciebie nie będę się trudził podejmowaniem prób merytorycznej dyskusji.
                I jeszcze raz zacytuję świetne powiedzenie Belki - "Nie będę się kopał z
                koniem".
                Aha - jeżeli uważasz, że prezentując taką postawę "zwyciężyłeś" w dyskusji
                udowadniając swoje racje - to się niestety mylisz (ale do tego jesteś chyba
                przyzwyczajony smile)) )
                • Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 14:10
                  nie jestem prawicowcem by twierdzic wszystko co dobre to moje poglady i
                  wszystko co zle to drugiej strony
                  prostym przykladem jest to ze bylem zwolennikiem sojuszu sld z platforma po
                  wyborach
                  doceniam sporo z pomyslow prawicy ale upr i ich fanatyzm polaczony z
                  niekonsekwencja i glupawa propaganda mnie smieszy
                  jesli uwazasz ze wygrywasz dyskusje atakujac ad personam to juz twoj problem
                  • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 14:20

> nie jestem prawicowcem by twierdzic wszystko co dobre to moje poglady i
                    > wszystko co zle to drugiej strony

Już samo to zdanie "nie jestem prawicowcem by twierdzić..." przeczy treści,
                    którą chciałbyś "sprzedać" smile))

> prostym przykladem jest to ze bylem zwolennikiem sojuszu sld z platforma po
                    > wyborach

Niesamowite smile))
                    A UPR za sojusz z PO krytykujesz smile))

> doceniam sporo z pomyslow prawicy ale upr i ich fanatyzm polaczony z
                    > niekonsekwencja i glupawa propaganda mnie smieszy

Jakoś dotychczas nie zauważyłem dyskusji merytorycznej na ten temat z twojej
                    strony.
                    Ot, pisałeś coś tam o "żałosnych upierdkach" i czepiałeś się bez sensu
                    najdziwniejszych rzeczy (chociażby sojuszu wyborczego UPR i PO), ale sam
                    przyznasz, że takie gadanie trudno traktować poważnie.

> jesli uwazasz ze wygrywasz dyskusje atakujac ad personam to juz twoj problem
                    Ja zakończenia naszej rozmowy w kategoriach "wygrana-przegrana".
                    Stwierdzam, że normalna rozmowa z tobą jest po prostu niemożliwa. Ot.
                    wszystko smile))
                    Gdybyś kiedyś zmienił swoje podejście i miał ochotę na merytoryczną dyskusję -
                    jestem do dyspozycji smile))
                    • Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 14:25
                      > Już samo to zdanie "nie jestem prawicowcem by twierdzić..." przeczy treści,
                      > którą chciałbyś "sprzedać" smile))

bzdura widze ze nie rozumiesz prostego zdania, ja wole niektore prawicowe
                      podejscia ale nie zachowuje sie jak prawdziwy prawicowiec

> Niesamowite smile))
                      > A UPR za sojusz z PO krytykujesz smile))

owszem, bo ja nigdy nie twierdzilem ze polska rzadzili sami socjalisci i ich
                      polityka to dzuma dla panstwa jak upr twierdzila o ludziach z platformy

> Jakoś dotychczas nie zauważyłem dyskusji merytorycznej na ten temat z twojej
                      > strony.
                      > Ot, pisałeś coś tam o "żałosnych upierdkach" i czepiałeś się bez sensu
                      > najdziwniejszych rzeczy (chociażby sojuszu wyborczego UPR i PO), ale sam
                      > przyznasz, że takie gadanie trudno traktować poważnie.

upr naprz. z powodu niekonsekwentnego sojuszu z po jest dla mnie
                      niewiarygodna /tez z innych powodow/

> Ja zakończenia naszej rozmowy w kategoriach "wygrana-przegrana".
                      > Stwierdzam, że normalna rozmowa z tobą jest po prostu niemożliwa. Ot.
                      > wszystko smile))
                      > Gdybyś kiedyś zmienił swoje podejście i miał ochotę na merytoryczną dyskusję -
                      > jestem do dyspozycji smile))

merytoryczna w wydaniu forumowych prawicowcow to najczesciej /nie znaczy ze
                      zawsze/ to glupawe porownywania /naprz. ue do zssr/, slepota i nie dostrzeganie
                      rzeczywistosci
                      • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 14:28

> > Już samo to zdanie "nie jestem prawicowcem by twierdzić..." przeczy treści
                        > ,
                        > > którą chciałbyś "sprzedać" smile))
                        >
                        > bzdura widze ze nie rozumiesz prostego zdania, ja wole niektore prawicowe
                        > podejscia ale nie zachowuje sie jak prawdziwy prawicowiec
                        >
                        > > Niesamowite smile))
                        > > A UPR za sojusz z PO krytykujesz smile))
                        >
                        > owszem, bo ja nigdy nie twierdzilem ze polska rzadzili sami socjalisci i ich
                        > polityka to dzuma dla panstwa jak upr twierdzila o ludziach z platformy
                        >
                        > > Jakoś dotychczas nie zauważyłem dyskusji merytorycznej na ten temat z twoj
                        > ej
                        > > strony.
                        > > Ot, pisałeś coś tam o "żałosnych upierdkach" i czepiałeś się bez sensu
                        > > najdziwniejszych rzeczy (chociażby sojuszu wyborczego UPR i PO), ale sam
                        > > przyznasz, że takie gadanie trudno traktować poważnie.
                        >
                        > upr naprz. z powodu niekonsekwentnego sojuszu z po jest dla mnie
                        > niewiarygodna /tez z innych powodow/
                        >
                        > > Ja zakończenia naszej rozmowy w kategoriach "wygrana-przegrana".
                        > > Stwierdzam, że normalna rozmowa z tobą jest po prostu niemożliwa. Ot.
                        > > wszystko smile))
                        > > Gdybyś kiedyś zmienił swoje podejście i miał ochotę na merytoryczną dyskus
                        > ję -
                        > > jestem do dyspozycji smile))
                        >
                        > merytoryczna w wydaniu forumowych prawicowcow to najczesciej /nie znaczy ze
                        > zawsze/ to glupawe porownywania /naprz. ue do zssr/, slepota i nie
                        dostrzeganie
                        >
                        > rzeczywistosci

Podtrzymuję -
                        Gdybyś kiedyś zmienił swoje podejście i miał ochotę na merytoryczną dyskusję -
                        jestem do dyspozycji smile))

• Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 14:29
                          pokazesz mi jakis znak tego ze tu prowadziles merytoryczna dyskusje ?
                          • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 14:34

> pokazesz mi jakis znak tego ze tu prowadziles merytoryczna dyskusje ?

Jest wyszukiwarka.
                            Zapuść sobie mój nick jako autora i przejrzyj posty.
                            Pozdrawiam i życzę miłej lektury smile))
                            • Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 14:37
                              pytam o ten watek gdzie placzesz ze jakos brak merytorycznej dyskusji
                              smile))
                              • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 14:39

> pytam o ten watek gdzie placzesz ze jakos brak merytorycznej dyskusji
                                > smile))

Nie płaczę smile))
                                Korzystaj z wyszukiwarki - to naprawdę nic trudnego, dasz radę smile))
                                Pozdrawiam smile))
                                • Gość: Blong Re: z czego ta radosc IP: *.mistral.cz 04.04.04, 14:40
                                  nie musze z niej korzystac, kiedy w tym watku widze wyobrazenia na temat
                                  merytoryczna dyskusja smile))
                                  • janusz2_ Re: z czego ta radosc 04.04.04, 14:43

> nie musze z niej korzystac, kiedy w tym watku widze wyobrazenia na temat
                                    > merytoryczna dyskusja smile))

Twój problem.
    • oszolom.z.radia.maryja u nas też spada...mamy coraz więcej samobójstw... 02.04.04, 21:49
      • janusz2_ Metoda Słowacka 04.04.04, 09:56
        jest jednak lepsza.
        Stworzenie takich mechanizmów gospodarczych, których działanie zaowocuje
        powstawaniem nowych miejsc pracy i da ludziom możliwość zarabiania i rozwoju.
    • Gość: podatek liniowy Słowacja ma ...NADWYŻKĘ BUDŻETOWĄ ! nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 13:40
    • oleg3 Sukcesy LEWICOWEGO rządu na Słowacji 04.04.04, 13:58
      Nadwyżka budżetowa na Słowacji - podają media. Jako jedyny wśród krajów
      przystępujących do UE kraj ten osiągnął w pierwszym kwartale nadwyżkę
      budżetową.

Energicznie reformy: uproszczenie i obniżenie podatków dochodowych,
      wprowadzenie podatku liniowego oraz niewielka podwyżka VAT przy jednoczesnym
      cięciu wydatków spowodowały zwiększenie wpływów budżetowych o 44,4 proc. w
      porównaniu z analogicznym okresem w 2003 roku.

Na tym tle doszło do rozłamu wśród forumowej lewicy. Tow. Indris oświadczył, że
      ten skrajnie prawicowy program zostanie odrzucony przez społeczeństwo,
      natomiast tow.Blong wskazuje na lewicowe inspiracje twórców tego programu.
      Dyskusje trwają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka