melord
02.02.11, 23:40
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,9042698,Centrum_im__Adama_Smitha__rowne_emerytury_od_panstwa.html
Jest to ciekawa propozycja i godna rozpatrzenia...wg mnie fair
Nie wiem jak dziala system kandyjski(o ktorym wspominaja w linku) ale podobny system
rownych emerytur panstwowych po ukonczeniu 65 lat dla wszystkich-bez wyjatku dziala w Australii od kilkudziesieciu lat.
Ograniczeniem dostepu do tej emerytury jest jedynie ilosc posiadanych/zainwestowanych pieniedzy. W AU jest to suma... chyba $30tys. moze 40(nie chce mi sie sprawdzac) na osobe, dom ktorego wartosc nie przekracza $1.5 mln, jak i samochod nie wlicza sie do posiadanego majatku.
Wyplata emerytur panstwowych zajmuje sie jedna jedyna instytucja(centerlink) na cala AU.
Zdaje sobie sprawe,ze ten temat wzbudza wsrod Polakow duzo emocji,ale..... musza wreszcie zrozumiec,ze sami powinni zaczac sie martwic o swoja przyszlosc w calym swoim zyciu zawodowym(ciulac/inwestowac)..... w tym wypadku ,warunki w jakich beda zyli na emeryturze.
PRL i 100% emerytury wzgledem zarobkow dawno sie skonczyly(wykluczam politykow ,ci wszedzie o swoje emerytury dbaja,tutaj tez)...tego zaden system nie wytrzyma.
Faktem jest,ze panstwowa emerytura zapewnia jedynie zycie na minimalnym poziomie,szczegolnie dla emerytow nie posiadajcych wlasnego dachu nad glowa...za duzo by umrzec ,za malo by przyzwoicie zyc.
ps. system australijski zapewnia jeszcze inne dodatki dla emerytow...ale nie bede wiecej zanudzal