Dodaj do ulubionych

Równe emerytury od państwa dla wszystkich

02.02.11, 23:40
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,9042698,Centrum_im__Adama_Smitha__rowne_emerytury_od_panstwa.html
Jest to ciekawa propozycja i godna rozpatrzenia...wg mnie fair
Nie wiem jak dziala system kandyjski(o ktorym wspominaja w linku) ale podobny system
rownych emerytur panstwowych po ukonczeniu 65 lat dla wszystkich-bez wyjatku dziala w Australii od kilkudziesieciu lat.
Ograniczeniem dostepu do tej emerytury jest jedynie ilosc posiadanych/zainwestowanych pieniedzy. W AU jest to suma... chyba $30tys. moze 40(nie chce mi sie sprawdzac) na osobe, dom ktorego wartosc nie przekracza $1.5 mln, jak i samochod nie wlicza sie do posiadanego majatku.
Wyplata emerytur panstwowych zajmuje sie jedna jedyna instytucja(centerlink) na cala AU.

Zdaje sobie sprawe,ze ten temat wzbudza wsrod Polakow duzo emocji,ale..... musza wreszcie zrozumiec,ze sami powinni zaczac sie martwic o swoja przyszlosc w calym swoim zyciu zawodowym(ciulac/inwestowac)..... w tym wypadku ,warunki w jakich beda zyli na emeryturze.
PRL i 100% emerytury wzgledem zarobkow dawno sie skonczyly(wykluczam politykow ,ci wszedzie o swoje emerytury dbaja,tutaj tez)...tego zaden system nie wytrzyma.

Faktem jest,ze panstwowa emerytura zapewnia jedynie zycie na minimalnym poziomie,szczegolnie dla emerytow nie posiadajcych wlasnego dachu nad glowa...za duzo by umrzec ,za malo by przyzwoicie zyc.

ps. system australijski zapewnia jeszcze inne dodatki dla emerytow...ale nie bede wiecej zanudzal
Obserwuj wątek
    • jott-ka Re: Równe emerytury od państwa dla wszystkich 03.02.11, 05:52
      "Wysokość emerytury obywatelskiej na dzień 1 stycznia 2012 Centrum proponuje ustalić na 900 zł, przy czym nie będzie już od niej pobierany podatek dochodowy."

zeby nie szukac oszczednosci tam gdzie ich nie ma i nie wylewać dziecka z kąpielą,to zwracam uwagę z zapytaniami-skąd się wzięło ustalenie proponowanej kwoty 900PLN?
      -z obecnycnej sredniej emerytury 20010/2011?
      -ze średniej rent z tych lat? jakich rent?rodzinnych też?
      -średnia z uwzglednieniem emerytur i rent z KRUS?

pomysł nie jest zły dla ustalenia pewnego progu zerowego reformy emerytalnej,ale takie zrównanie wszystkich i wszystkiego do poziomu 900PLN, bez uwzglednienia zaległości ustawowych idacymi już w dziesieciolecia, uwazam za społecznie niesprawiedliwe. dla tych,którzy teraz osiagają wiek emerytalny (+/-)60/65 lat.

• qwardian Re: Równe emerytury od państwa dla wszystkich 03.02.11, 06:54
        Pani Danuto dla mnie jest korzystny bo nie przepracowałem w PRL-u jednego dnia, a chętnie bym przepracował ten jeden dzień za dożywotnie 900 złotych. PO platfusiorsku bezczelnie.

A co do Australii powinienem również dodać do kolekcji, bo sporo moich byłych szefów z RPA pracuje obecnie w Broken Hill i kontrakt powinienem załapać bez problemu. Gdyby jeden zjazd windą w dół załatwił mi kolejną emeryturę to byłby szczyt bezczelności, ale przyzna Pani, że po platfusiorsku...
        • jott-ka Re: Równe emerytury od państwa dla wszystkich 03.02.11, 08:22
          qwardian napisał:

> Pani Danuto dla mnie jest korzystny bo nie przepracowałem w PRL-u jednego dnia,
          > a chętnie bym przepracował ten jeden dzień za dożywotnie 900 złotych.
          PO platfusiorsku bezczelnie.
          >

to dopiero jest pomysł-projekt Centrum Adama Smita.
          czy to nie ci sami,którzy robili reformę finansów w Polsce za Balcerowicza?
      • rycho7 nie obowiazuje "pacta sunt servanda" 03.02.11, 08:05
        jott-ka napisała:

> bez uwzglednienia zaległości ustawowych idacymi już w dziesieciolecia

Tusek przecwiczyl olewactwo zasad prawa zabierajac emerytury esbekom. Narodek wyl z zachwytu. Teraz mleko sie juz rozlalo.

Liczysz D_natko na prawa nieslusznie nabyte? Sluszne sa jedynie zlodziejskie lupy PiS, bo przedawnione.
        • jott-ka Re: nie obowiazuje "pacta sunt servanda" 03.02.11, 08:29
          rycho7 napisał:

> Liczysz D_natko na prawa nieslusznie nabyte?

ja liczę na_prawa uczciwie i słusznie nabyte

ps
          d_natki używali zwracając się do mnie(o mnie)....jacyś[x]
          co?
          nie podoba ci się mój nowy nick?
          • rycho7 Re: nie obowiazuje "pacta sunt servanda" 03.02.11, 08:38
            jott-ka napisała:

> ja liczę na_prawa uczciwie i słusznie nabyte

O tym decyduje Twoj sasiad przy pomocy gazrurki. Slusznosc ma wykrzywione oblicze pislamu. W duszach i sercach nieslusznego narodku. Ile tegoz masz w sobie?

> d_natki używali zwracając się do mnie(o mnie)....jacyś[x]

Ja urodziwszy sie po nabylem krwawe rece wedzac je w dymach krematoriow. Sadzisz, ze slina tak latwo splywa?

> nie podoba ci się mój nowy nick?

Ja stale pisze o zawlaszczeniach semantycznych. Kobiety ponoc cenia wnetrze. Wolisz orwelowskie Ministerstwo Milosci?
            • jott-ka Re: nie obowiazuje "pacta sunt servanda" 03.02.11, 08:54
              rycho7 napisał:

> Sadzisz, ze slina tak latwo splywa?
              >

a ty sadzisz,ze slina jest jedynym dostępnym narzedziem przemocy?
              • rycho7 Pasztunwali chocby za 1000 lat 03.02.11, 10:45
                jott-ka napisała:

> a ty sadzisz,ze slina jest jedynym dostępnym narzedziem przemocy?

Wielokrotnie powolywalem sie na Pasztunwali. Najgrozniejszym narzedziem przemocy jest pamiec. Jak jeszcze masz jezyk to nie licz na to, ze beda je mialy Twoje pra-...-pra-wnuki.

Istota jest to, ze zachowalas swoje narzedzie przemocy. Jeszcze.
    • rycho7 komunistyczne emerytury dla sedziow i prokuratorow 03.02.11, 07:58
      melord napisał:

> sami powinni zaczac sie martwic o swoja przyszlosc

Lapowki inwestowane na gieldzie stana sie kolem zamachowym gospodraki i gwarantem prawa i sprawiedliwosci.

Pislamska prokuratura zlecac bedzie zadania godziwie niepolaconek policji.

W Rzeczykatobolszewickiej sedziowie i prokurtatorzy zachowali system emerytalny panstwa komunistycznego.
      • jott-ka Re: komunistyczne emerytury dla sedziow i prokura 03.02.11, 08:41
        rycho7 napisał:

> Lapowki inwestowane na gieldzie stana sie kolem zamachowym gospodraki i gwarant
        > em prawa i sprawiedliwosci.

czy '3 muszkieterzy'- założyciele PO- z Piskorskim w składzie byli z PiS-u?

>
        > Pislamska prokuratura zlecac bedzie zadania godziwie niepolaconek policji.

czy to ma znaczyć w tej literówce -niedopłaconej?...np Ziobrze z jego ekipą?

>
        > W Rzeczykatobolszewickiej sedziowie i prokurtatorzy zachowali system emerytalny
        > panstwa komunistycznego.

wiele wskazuje,że tak.
        władza ponoć demokratyczna w nazwie musi się opierać na trzech nogach smile
        • rycho7 Re: komunistyczne emerytury dla sedziow i prokura 03.02.11, 08:49
          jott-ka napisała:

> byli z PiS-u?

Byli z POPiSu.

Ja widze narodek zatruty jadem macacym percepcje. Jad jest o dziesiatki lat starszy od POPiSu.

> władza ponoć demokratyczna

Panstwo to zalegalizowana mafia. Jak sie nie obrocisz to d.pa zawsze z tylu (z zada).
          • jott-ka Re: komunistyczne emerytury dla sedziow i prokura 03.02.11, 08:58
            rycho7 napisał:

> jott-ka napisała:
            >
            > > byli z PiS-u?
            >
            > Byli z POPiSu.
            >

o ile pamietam to do POPiSu nigdy nie doszło.
            a co było przedtem?
            kiedy wyemigrowałeś z Polski?
            przed grudniem 81,czy po czerwcu 89r?
    • qwardian Melord 03.02.11, 22:42

Podtrzymaj ten wątek. Faktycznie Australia zapłaci "flat out" emeryturę każdemu bez względu na staż, wysokość składki, czy ładną twarz? Gotów jestem tam zawitać i spróbować tych kangurskich win (właśnie jestem po litrze) i załatwić przy okazji sobie kolejną trzecią emeryturkę dla jaj. BHP mnie przyjmie bez problemu...
      • melord Re: Melord 04.02.11, 08:26
        Faktycznie Australia zapłaci "flat out" emeryturę każdemu
        > bez względu na staż, wysokość składki, czy ładną twarz?

Tak zaplaci pod warunkim,ze uzyskasz tutaj staly podbyt (obywatelstwo nie jest konieczne)
        Nie musisz pracowac nawet jednego dnia(dobre co?)....tak czy inaczej przysluguja jakies pieniadze
        z roznych funduszy ,chocby bezrobocie na ktorym teoretycznie mozesz byc cale zycie,jestes wiec rowniez ubezpieczony....gebe mozesz miec "kaprawa" no problem
        Pracujac nie placisz zadnych skladek na ta panstwowa emeryture...placisz jedynie podatek + 1.7% na tzw.Medicare(powszechne ubezpieczenie),staz pracy nie jest istotny

Kazdy wiec kto konczy 65 lat i jego zasob gotowki nie przekracza wyznaczonego progu ,dostaje ta emeryture, ktora jest ustalona na bodajze ... 1/3 sredniego statystycznego zarobku i wynosi ciut ponad $1400 miesiecznie,bez podatku.
        Emeryt nie placi za rejestracje samochodu(co roku),za prawo jazdy(co 2-5 lat) dostaje znizke na prad,gaz,telefon...cos tam jeszcze.
        ZA $2.5(dwa i pol) moze podrozowac pociagami,autobusami,promami caly dzien po olbrzymiej metropolii Sydney wraz z pobliskimi miastami tj. 160 km na polnoc,120 na poludnie i podobne na zachod.

Hak polega na tym,ze trzeba miec wlasny dach nad glowa by z tej emerytury wyzyc.
        Wynajem mieszkania,zezre 70-80% otrzymanej sumy.
        Podatek od domu(srednio) $700-1000 rocznie...im lepsza dzielnica(dom drozszy),podatek wyzszy

Sprawa sie komplikuje gdy chcesz wrocic i dostawac ta emeryture np.w Polsce
        Trzeba przebywac(nie pracowac) min.20 lat.Jesli mieszkales w namiocie na australijskiej plazy powiedzmy 10 lat dostaniesz polowe(proporcjonalnie do czasu pobytu)
        pzdr

ps.podstawowe koszty wink
        chleb $1.5-3 , piwo $2-3 , paczka papierosow$12-15(20szt)!!!!!......benzyna 95 $1.30 za litr
        • melord Re: Melord..korekta 04.02.11, 08:28
          staly podbyt..oczywiscie staly pobyt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka