22.03.11, 07:52
Cytat
Do szewca przychodzi klient i kupuje buty za 120 zł. Płaci banknotem 200 zł. Szewc nie ma wydać i idzie z banknotem do kowala. Wraca z pieniędzmi, wydaje 80 zł reszty. Po godzinie przychodzi kowal i pokazuje że 200 zł jest fałszywe. Szewc oddaje mu 200 zł.

Pytanie: ile stracił szewc tego dnia?
źródło

Obserwuj wątek
    • hasz0 tyle co kosztują buty ale zyskał wg PO obywatel 22.03.11, 08:15
      • hasz0 zyskało OFE bo ob. mógł za sznurówki wpł.skł.>OFE 22.03.11, 08:22
        a kowal i szewc i tak są na kontrakcie

Wg Rostowskiego spadły nadmierne zapasy i koszty magazynowana butów u szewca.

a wg Balcerowicza wzrosły obroty strumienia kapitału na co zareagowłay giełdy światowe
        w Pekinie Tel A Vivie Tokio i NY
        mdzy przemysłem ciężkim i lekkim
        CO ZASKUTKOWAŁOWZROSTEM STOPY ŻYCIOWEJ

OBYWATELA o

grubosc POdeszwy nowych butów
    • rycho7 zalozmy, ze 22.03.11, 08:15
      oleg3 napisał:

> Pytanie: ile stracił szewc tego dnia?

Nic. Zyskal na inwestycji w leczenie oligofrenii Balcerowicza. Ponadto zyskal zaufanie kowala, ze bez szemrania naprawia urojone bledy swojego klienta. Falszywy banknot sprokurowali mu chlopcy od prostowania drewnianych gwozdzikow.
    • dachs Re: Zagadka 22.03.11, 08:18
      Nieco mniej, niż 200 zł. Jeżeli w straty wliczymy spodziewany zysk, to - równo 200.
      Zależy od ekonomisty, który liczy. smile
      • oleg3 Re: Zagadka 22.03.11, 08:25
        dachs napisał:

> Nieco mniej, niż 200 zł. Jeżeli w straty wliczymy spodziewany zysk, to - równo
        > 200.

Oczywiście. A zobacz odpowiedzi pod podanym linkiem.
        • hasz0 a szewc nie miał fałszywych 80 zł? w III RP? 22.03.11, 08:57
          • hasz0 Re: a szewc nie miał fałszywych 80 zł? w III RP 22.03.11, 09:04
            Trzeba było uściślić założenia. Ze zagadka tyczy przeszłej niesłusznej epoki IV RP!!!

I rozwiazujemy zadanko z równaniem

________A
            Zysk oszusta = buty 120 + dobra reszta 80zl = 200 zl = strata szewca
            _Aa
            BILANS = 200 zł strat
            _Ab
            Zysk oszusta = buty 120 + 80zlFałsz = 120 zl = strata szewca
            Bilans cena butów=120

_______B
            szewc pożycza od kowala 200 i oddaje 200 = o
            Bilans = 0
        • hymenos Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 09:08
          Szewc straci 120zł za wyłudzone buty (wliczony zysk), 80zł które wydał klientowi oraz 200zł, które dał kowalowi. Razem 400zł.

W przykładzie rolę przyszłego emeryta to kto odgrywa?
          • oleg3 Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 09:26
            hymenos napisał:
            > W przykładzie rolę przyszłego emeryta to kto odgrywa?

Szewc smile
            Klient to oczywiście rząd.

Zacytowana przez Ciebie odpowiedź jest oczywiście błędna, ale oddaje sytuację Kowalskiego. Emerytury nie będzie, ale długi rządu trzeba będzie spłacić.
            • hymenos Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 10:27
              oleg3 napisał:

> Zacytowana przez Ciebie odpowiedź jest oczywiście błędna, ale oddaje sytuację [
              > i]Kowalskiego[/i]. Emerytury nie będzie, ale długi rządu trzeba będzie spłacić.

Być może oddaje sytuację ale nie wyjaśnia mechanizmu oszustwa rządowego. Kupowanie butów nie jest adekwatne do pobierania (przymusowego) pieniędzy na poczet przyszłej emerytury.
              • oleg3 Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 10:36
                O oszustwie pisałem tutaj
                • hymenos Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 10:43
                  Tylko jedno zastrzeżenie. Nie ma obiecanej wysokości emerytury. Nikt nie jest w stanie mi podać, jaką będę miał emeryturę. O ile w przypadku beżących wyliczeń Rostowski czy Balcerowicz posługują się wielkościami wyliczalnymi podawanymi w procentach czy złotych o tyle o emeryturze opowiada się opisowo, godna, sprawiedliwa czy podobnie.
                  • oleg3 Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 10:52
                    hymenos napisał:

> Tylko jedno zastrzeżenie. Nie ma obiecanej wysokości emerytury

Zgoda. Mój błąd. Idzie o te indywidualne subkonta utworzone wałkowaną ustawą, a nie ogólnie o emerytury.
                    • hymenos Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 11:03
                      W debacie padło pytanie, czym różni się subkonto ZUS od zgromadzonego w OFE kapitału. Precyzyjnej odpowiedzi nie było, ale wersja Rostowskiego zmierzała do tego, by wniosek był "niczym", wersja Balcerowicza, że subkonto jest kontem jedynie z nazwy. Namawianie do gromadzenia kapitału pod przymusem bez żadnej gwarancji praw do zgromadzenego kapitału jest właśnie oszustwem.
                      • oleg3 Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 11:10
                        hymenos napisał:
                        > czym różni się subkonto ZUS od zgromadzonego w OFE kapitału

Różnica jest, ale można ją dostrzec pod mikroskopem. Subkonto jest poza rynkiem kapitałowym, a konto w OFE jest na tym rynku, ale ten segment rynku jest drobiazgowo regulowany przez państwo. Gdyby OFE mogły pozbyć się rządowych obligacji sprzedając je na rynk międzynarodowym, to różnica byłaby widoczna gołym okiem.
                        • hymenos Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 12:09
                          oleg3 napisał:

> Różnica jest, ale można ją dostrzec pod mikroskopem. Subkonto jest poza
                          > rynkiem kapitałowym, a konto w OFE jest na tym rynku, ale ten segment rynku je
                          > st drobiazgowo regulowany przez państwo. Gdyby OFE mogły pozbyć się rządowych o
                          > bligacji sprzedając je na rynk międzynarodowym, to różnica byłaby widoczna goły
                          > m okiem.

Według mnie różnicy nie trzeba szukać pod mikroskopem. Pierwsza jest oczywista rynek kapitałowy. Druga to prostota zmian ustawowych. Przekształcić OFE w realne ubezpieczenie kapitałowe jest dużo prostsze niż w przypadku subkonta ZUS. Ponieważ taki pomysł nie wchodzi w grę w zasadzie jest to kłotnia o to, kto więcej nakradnie ZUS czy OFE.
                          • oleg3 Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 12:20
                            hymenos napisał:

> Według mnie różnicy nie trzeba szukać pod mikroskopem

Wydaje mi się, że ten mikroskop to jedyna różnica pomiędzy nami. Co do istoty, jesteśmy zgodni.
              • hasz0 ____kup. but. nie ale branie od kowala dla 0SZUSta 22.03.11, 10:46
          • hasz0 Ja znowu linka nie zauwazyłem bez ok. 22.03.11, 09:27
            QRDE NIE MOZECIE
            WKLEJAC WIDOCZNIEJ? o tak==>

.....ci młodzi doprowadzają mnei do pasji...inż. wymyśli TVz EXTRA FULL HD
            a humansita tak rusza kamerą przekrąca rozmazuje zmienia

transfokator...a realizator obrazu przełącza kamery co 1/2 sekundy byle

WYSIŁEK FACHOWACA ZMARNOWAC DO SZCZĘTU!!!
            lubczasopismo.salon24.pl/debataofe/post/289494,test-na-odbior-debaty-o-ofe
            Cytatautor
            Zadanie bez rozwiązania, bo nie wiadomo ile wynosiło TKW butów. A co do debaty, byłem wrogiem rozwiązań rządowych, ale Rostowski mnie do pewnego stopnia przekonał. Balcerowicz nie potrafił wskazać zalet obecnego rozwiązania. Jedyne co budzi moje wątpliwości to kwestia wiarygodności ZUS.
            ROGERUS15255 | 21.03.2011 22:02
            @AlfaOmega
            Racja, mój błąd: 280 złoty w gotówce + cena butów
            FICU1952579 | 21.03.2011 22:06
            @mumrak
            Z opowiadania zyskał klient 400, a stracił szewc 400, kowal wyszedł na zero.
            W rzeczywistości zyskuje Państwo, a traci osoba pracująca. Potrzeba odważnych decyzji politycznych i znieść przymus ubezpieczeń społecznych. Każdy troszczy się o swoją emeryturę sam.
            FICU1952579 | 21.03.2011 22:24
            link nadużycie odpowiedz
            @ficu
            a kto tyle zyskał? smile
            MUMRAK191335 | 21.03.2011 22:25
            link nadużycie odpowiedz
            @citisus
            ja to nazywam skrajnym podejściem i jako takie nie traktuję poważnie.
            MUMRAK191335 | 21.03.2011 22:26
            link nadużycie odpowiedz
            @ficu
            policz jeszcze raz,a zrozumiesz
            120+80=200
            MACIEJA0935 | 21.03.2011 22:28
          • hasz0 Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 09:55
            • hymenos Re: Z odpowiedzi pod podanym linkiem. 22.03.11, 10:17
              Haszu, ja przytoczyłem podane rozwiązanie pod linkiem. Oleg stwierdził, że jest ono błędne. Ja się z nim zgadzam. Zamiast wymyślać pięć wydumanych wariantów podaj prawidłowe rozwiązanie.
              • hasz0 _______________Drogi Hymenosie! ŻALu nie utulę ale 22.03.11, 10:27
                • hasz0 "harpagonie"korekta_Drogi Hymenosie! ŻALu nie utul 22.03.11, 10:28
                  -
                • hymenos Rozwiązania testu nie będzie. 22.03.11, 10:29
                  Nie mam zielonego pojęcia co sobie myśli Hasz. Wiem natomiast, że nie jest on w stanie tego przekazać.
                  • hasz0 ozwiązania t. nie będzie?__a jednak wyniTestu jest 22.03.11, 11:02
                    • hymenos Tadziu, 22.03.11, 11:06
                      nie dosyć, że żądasz ode mnie znajomości twoich myśli, to na dodatek przypisujesz mi myśli, których nie wypowiedziałem. To twoja metoda dyskutowania i nie dziw się, że w efekcie spotykasz się z osracyzmem zwłaszcza, że swoje posty okraszasz rzadko spotykanem chamstwem.
                    • hasz0 _____POtrafię przekazać tylko Posiadaczom IQ____ 22.03.11, 11:14
                      • hasz0 Re: _____POtrafię przekazać tylko Posiadaczom IQ 22.03.11, 11:23
                      • hymenos Nie potrafisz, zacznijmy od tego: 22.03.11, 11:24
                        hasz0 napisał:

> jakie zostało POpelnione przez was

Co poeta miał na myśli?
                        • hasz0 Re: Nie potrafisz, zacznijmy od tego: 22.03.11, 11:35
                          • hasz0 Re: Nie potrafisz, zacznijmy od tego: 22.03.11, 11:40
                            • hasz0 Potrafie poprosić nie sikaj AD Personam mi postu 22.03.11, 11:45
                              • hasz0 Re: Potrafie poprosić nie sikaj AD Personam mi po 22.03.11, 11:48
                                • hasz0 _____Dlatego tobie i innym "milusim" POwtórzę:==> 22.03.11, 11:50
                                  • hasz0 Re: _____Dlatego tobie i innym "milusim" POwtórzę 22.03.11, 11:53
                                    • hasz0 __________A teraz TNIJ wraz ze swoim IQ i honorem 22.03.11, 11:58
                                      • hasz0 Re: __________A teraz TNIJ wraz ze swoim IQ i hon 22.03.11, 12:00
                                        • hasz0 Re: __________A teraz TNIJ wraz ze swoim IQ i hon 22.03.11, 12:12
                                          • hasz0 Re: __________A teraz TNIJ wraz ze swoim IQ i hon 22.03.11, 12:16
                                            Nie oglądał Lisa....STRUŚ...nei zna Holland..nie zna Szczuki...
                                            POszczutej...
                                            nie zna Lisa...

I SKUTKÓW SPOŁECZNYCH TAKICH ZAKŁAMANYCH ZMANIPULOWANYCH WIDOWISK...

ale wie===>jak wpuscić wężą do raju

CytatPrzekształcić OFE w realne ubezpieczenie kapitałowe jest dużo prostsze niż w przypadku subkonta ZUS.
                                            • hasz0 zanim Tnij skopiuj _ nie zost. Cię bez pod. ręki 22.03.11, 12:25
                                              [szie=20]"Czy Tusk ma akt własności by

sprzedawać własność państwa

-naszą własność".
                                              [/size]

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011 16:12
                                              Jestesmy popapranym Narodem, pazernym, chciwym. Jednak czekajacym na nieszczescie Krajowe. Tsunami nas nie dotknie. Powodzie docieraja do miejsc dorzeczy i glownych rzek lezacych w poblizu brzegow rzek. Lawiny niszcza tylko w wysokich gorach. Porusza Polakow tylko widok czy telewizyjny przekaz nieszczesc. Jednak dojrzenie i dopatrzenie sie dlaczego zyjemy w tak zle gospodarzonym Kraju juz przekracza mozliwosci przecietnego Polaka. Nawet to jak ja pisze o naszym Krajowym nieszczesciu gospodarczym i rzadowym do czytelnikow nie dociera. Wiec jaki kataklizm ma nas dotknac abysmy w tegorocznych wyborach walczyli o calkowita zmiane obsady parlamentarnej. Bo jednak wybieranie z kilkakrotna kadencja parlamentarna ludzi ktorzy nic dla Kraju nie zrobili, a teraz tlumaczac ze juz sie nauczyli, dopiero pokaze po nastepnej kadencji. OBLED. Jak ufac starym wyjadaczom partyjnym a nie szukac nowych innowatorow partyjnych, chcacych zmienic Kraj i sposob myslenia i patrzenia na wlasna pazernosc i chciwosc Polakow. Marek Kopala

Wysłany: Wto 15 Mar, 2011 22:30
                                              Odnośnie OFE i emerytur polecam uwadze program Polski punkt widzenia z 08.03.2011.
                                              Gościem była profesor Józefina Hrynkiewicz

Józefina Hrynkiewicz – profesor nauk humanistycznych, specjalistka w zakresie polityki społecznej. Od września 2007 zasiada w Radzie Nadzorczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

z TV Trwam

: www.tv-trwam.pl/in...=ppw§io=o13
                                              z YT
                                              : www.youtube.com/watch?v=qqWVw-Hgsn4

www.youtube.com/watch?v=TzWyXaYMZYY

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011 13:22
                                              Pojawił się ciąg dalszy tego programu :

Skutki reformowania systemu ubezpieczeń społecznych
                                              prof. dr hab. Józefina Hrynkiewicz - Uniwersytet Warszawski, Zakład Profilaktycznych Funkcji Polityki Społecznej. (2011-03-16)

www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=25170
                                              www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=25174
                                              www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=25175

polecam
                                              Wysłany: Nie 20 Mar, 2011 00:09
                                              Doskonała audycja, choć nie ze wszystkim można się zgodzić. Ale kobieta genialnie przedstawia czym jest OFE.

Podobał mi się dziadziuś, który pierwszy zadzwonił.

"Czy Tusk ma akt własności by sprzedawać własność państwa-naszą własność".

Pani profesor odpowiedziała, że ma mandat demokratyczny. Otóż dla mnie jest to G*** mandat. Nie może być tak, że jeden dupek, czy inna sowiecka kreatura lub na posyłki pachołek bankierów światowych, czy innych kanclerzy będzie wyprzedawał niszczył zadłużał cały naród na pokolenia. Po przejęciu władzy trzeba zabezpieczyć się konstytucyjnie przed bandytami podobnymi do tych co rządzą teraz. To powinien być podstawowy punkt programu wszystkich reformatorów. Deficyt tylko w sytuacjach wyjątkowych, za zgodą np 3/4 sejmu. Powinno się także zdefiniować zakres majątku narodowego, firm, zakładów, zakres wpływu na gospodarkę państwa, którego nie można się wyzbywać. Władza nad tymi dobrami publicznymi powinna podlegać konsensusowi społecznemu.
                                              Trzeba koniecznie ten zakres dbałości o interes narodowy zdefiniować konstytucyjnie i uniemożliwić na przyszłość podobne malwersacje.
                                              "Zadaniom polityki są w stanie sprostać tylko ludzie wielkiej miłości do Ojczyzny, a nie polityczni 'KLAUNI' z antykościelnymi kompleksami." ks. płk. Sławomir Żarski

dziad
                                              szef klubu parlamentarnego

Wysłany: Nie 20 Mar, 2011 00:35
                                              W sprawie OFE polecam:
                                              prawda2.info/viewtopic.php?t=15601
                                              Proszę, to z komunistycznego przeglądu:
                                              www.przeglad-tygod...zono-polsce-ofe
                                              Któż by podejrzewał? Jeszcze zostało coś z ich idealizmu socjalnego?

Edwilu, a jak jest z emeryturami w Kanadzie? Czy to prawda, że macie tam system idealny?
                                              "Zadaniom polityki są w stanie sprostać tylko ludzie wielkiej miłości do Ojczyzny, a nie polityczni 'KLAUNI' z antykościelnymi kompleksami." ks. płk. Sławomir Żarski

• hasz0 Widzisz Hymn?___razem Was POtraktowałem nie jojcz! 22.03.11, 12:28
                                                • hymenos Ad meritum poproszę! 22.03.11, 12:39
                                                  Nie dyskutuję z Józefiną, bo to nie miejsce ani czas. To twój autorytet, nie mój. Pytałem się czy jesteś za ZUS a nawet przeciw kilka razy.
                                                  • hasz0 ______meritum wywalić złodziei_______ 22.03.11, 12:47
                                                  • hasz0 Re: ______meritum wywalić złodziei_______ 22.03.11, 12:51
                                                  • hymenos To jest bełkot, 22.03.11, 12:57
                                                    z którego wynika, że złodziejami są wszyscy oprócz haszysty. Prosiłem o meritum. Józefina się myli w kwestii podstawowej, zgodnie z orzecznictwem sądowym składka w ZUS nie jest już własnością podatnika i rząd może nią w sposób dowolny, zgodny z prawem rozporządzać niezależnie czy rządzą haszyści, kaczyści, tuskowi czy jakikolwiek inny diabeł.
                                                  • hasz0 To jest bełkot Balcerowicza? z debaty? 22.03.11, 13:04
                                                  • hymenos Re: To jest bełkot Balcerowicza? z debaty? 22.03.11, 13:17
                                                    Mieszasz wątki, mieszasz ludzi, mieszasz wypowiedzi. Niby z jakiej racji mam to wszystko rozgryzać??? Zrobiłem to raz, kiedyś i wyszło mi, że Balcerowicz to złodziej, Rostowski to złodziej, Tusk to złodziej, ZUS kradnie, OFE kradnie, UE kradnie, MFW kradnie, Bank Światowy kradnie, w ogóle banki kradną tylko haszyści są uczciwi. big_grin
                                                  • hasz0 ...Coś jest na rzeczy... 22.03.11, 13:20
                                                  • hasz0 Re: ...Coś jest na rzeczy... 22.03.11, 13:26
                                                  • hasz0 ________wypij jakiś koniaczek z SBekiem emeryt. 22.03.11, 13:30
                                                  • hasz0 scan/piq.gandalph/...maleszko Cie uczy czy sam Lis 22.03.11, 13:33
                                                  • hasz0 kim są /byli Twoi rodzice? 22.03.11, 13:34
                                                    nie musisz odp. jesli nie chcesz...
                                                  • hasz0 __________bo ktoś Cię nauczył prowoku sztuczek 22.03.11, 13:37
                                                    --

Nigdy nie należy oszwabiać i judzić!

To jest bełkot, Odpowiedział
                                                    hymenos 22.03.11, 12:57
                                                  • hymenos Nigdy cymbale nie pisz o ad meritum, 22.03.11, 13:54
                                                    gdy piszesz post ad personam.

PS
                                                    To babka czy dziadek, a może oboje byli twoimi żydowskimi przodkami?
                                                  • hasz0 Re: Nigdy cymbale nie pisz o ad meritum, 22.03.11, 14:01
                                                  • hymenos Re: Nigdy cymbale nie pisz o ad meritum, 22.03.11, 14:08
                                                    Sam wycinasz swoje posty, które ci nie wyszły. Nie obarczaj bliźniego swego swoimi własnymi winami.
                                                  • hasz0 _Nigdy cymbale Hymenosienie meritumnie wycinaj JOB 22.03.11, 14:08
                                                  • hasz0 _Nigdy cymbale Hymenosie nie wycinaj mych merytor 22.03.11, 14:10
                                                  • hymenos NIe łgaj b/t 22.03.11, 14:21

• hasz0 Re: NIe łgaj b/t?NOZYCami tniesz w tym czasie? 22.03.11, 14:23
                                                    Sortuj: od najnowszego
                                                    Re: ________GROCH o hymenosa ściemę_______
                                                    hasz0 22.03.11, 14:05 Odpowiedz
                                                  • hasz0 tniesz w tym czasie?Piqczu nikczemnie to robisz 22.03.11, 14:23
                                                    -Sortuj: od najnowszego
                                                    Re: ________GROCH o hymenosa ściemę_______
                                                    hasz0 22.03.11, 14:05 Odpowiedz
                                                  • hymenos Chamskie insynuacje głąbie. 22.03.11, 14:31
                                                    Sam tniesz swój bełkot, to raz. Dwa tnie cię admin za spam. Trzy, kim są twoi żydowscy przodkowie?
                                                  • hasz0 choć sądzę na dziś że bedziesz jak ta 4-latka w 39 22.03.11, 14:21
                                                  • hymenos Tadziu, ale to ty popijałeś koniaczki, więc 22.03.11, 14:34
                                                    nie bredź mi tutaj. Słowosraczysz.
                                                  • hymenos Re: kim są /byli Twoi rodzice? 22.03.11, 13:38
                                                    Spie...j. Dajesz fantastyczny przykła swojego ad meritum. Znudziłeś mi się jełopie. Skąd u ciebie takie podobieństwo w rysach z Chaimem?? Po dziadku czy babce Żydóweczce?
                                                  • hymenos Re: ...Coś jest na rzeczy... tak, jest, 22.03.11, 13:28
                                                    najgłośniej łapać złodziej wrzeszczy złodziej.
                                    • hymenos Tadziu, 22.03.11, 12:11
                                      nie oglądałem programu Lisa, więc siłą rzeczy nie byłem po żadnej stronie. Twoje ad personam jako ad meritum jest przezabawne. Osracyzm Tadziu.
                                • hymenos Prosisz sikając AD Personam? IQ=0? 22.03.11, 11:56
                                  Hasz0 napisał:
                                  Twierdzisz, że NIGDY NIE ZACHWYCALISCIE SIĘ
                                  Ani Balcerowiczem ani Rostowskim czy Tuskiem?

To ska JOBY na Kaczora i na mnie?

Wykorzystaj IQ zamiast się nim chwalić, to może zrozumiesz odpowiedź wielokrotnie udzielaną na tego typu pytanie.
                          • hymenos Re: Nie potrafisz, zacznijmy od tego: 22.03.11, 11:43
                            Koniec dyskusji. Wciskasz ludziom nie wypowiedziane myśli. Napisałem o tym wcześniej.
                  • rycho7 un "mysli" po jezuicku 22.03.11, 11:03
                    hymenos napisał:

> Nie mam zielonego pojęcia co sobie myśli Hasz. Wiem natomiast, że nie jest on w
                    > stanie tego przekazać.

Niezrozumialosc przekazu ma wywolac wrazenie nieslychanej madrosci. Z tego samego wynikal sredniowieczny zakaz samodzielnego czytania Biblii.

Podtrzymywac to ma namolne odpytywanie o IQ=?

Hasz nie ma nic do przekazania. Poza laknieniem bycia NAJ-.
    • rycho7 Dla mnie zysk maksymalny 22.03.11, 09:42
      Bardzo dziekuje za link i zwrocenie uwagi. Dzieki temu po raz pierwszy przeczytalem po polsku tak rzetelna analize. Wczesniej czytalem podobne jedynie po niemiecku. Krzysztof Dzierżawski - Reforma emerytalna: fakty, mity, sofizmaty . Uwaga sa trzy czesci.

Dla mnie w podsumowaniu najistotniejsze jest to, ze przymusowe ubezpieczenia spoleczne sa po prostu podatkiem kontrrewolucyjnym. Chodzi o nieestetycznosc umierania pod plotem. Taniej niz tlumic rewolucje jest mamic opieka zdrowotna i emeryturami.

Zdrowa mafia wie jak blatowac.
      • hasz0 __________nie DZIękuJ zalacz me odp. w sygnaturce! 22.03.11, 10:02
        • hasz0 Re: __________nie DZIękuJ zalacz me odp. w sygnat 22.03.11, 10:06
          • hasz0 Jazkolei dziekuje za znane mi linki/tę z RM znasz? 22.03.11, 10:18
      • oleg3 Re: Dla mnie zysk maksymalny 22.03.11, 10:11
        rycho7 napisał:
        Krzysztof Dzierżawski - Reforma emerytalna: fakty, mity, sofizmaty . Uwaga sa trzy czesci.

Jestem pod wrażeniem. Nie przypuszczałem, że ktoś jeszcze czyta Dzierżawskiego.
        • hasz0 Re: Dla mnie zysk maksymalny 22.03.11, 13:55
          • hymenos Rozwiązanie zagadki. 22.03.11, 14:29
            System bismarcki nie jest oczywiście piramidą finansową nie mniej nie chroni to go przed czymś co można nazwać bankructwem. Przyczyną tego bankructwa jest haszystowskie podejście do życia, które powoduje, że wygodnickie życie w postaci dbania o własną karierę i popijania koniaczków z SBekami za możliwość wyjazdu przedkładane jest nad codzienne trudy związane z wychowywaniem dzieci. No i haszyści narzekają na ludzi, którzy próbują znaleźć rozwiązanie, nie poczuwając się ani do winy ani nie podając żadnego rozsądnego rozwiązania.
            • hasz0 ______________Rozwiązanie zagadki ściemniaczy: 22.03.11, 15:49
              [b]
              gdzie mogłyby spokojnie "zniknąć" w operacjach typu sub-prime. Naszych emerytur PO prostu nie będzie!!!
              ]/b]
              • hasz0 Re: ______________Rozwiązanie zagadki ściemniaczy 22.03.11, 15:54
                • hasz0 piq/hymn_:_#szu! To nie Twoja kasa ze skladek 22.03.11, 15:58
                  • hasz0 PiQ/hym:#szu-Twoja kasa ze składek! Górników jest 22.03.11, 16:11
                    nasza anie Polaków!

Podobnie odpwiadala mi pani prokurator Krystyna Łyp...pam pieniadze na dom są Zarżadu
                    LSM i Pana Prezesa!
                    Pan panie # Hasz nie jest nawet stroną w sporze!
                    Gdyby LSM tzn. Prezesz Zarządem oskarżyli sie o niegospodarność...o to wtedy bym zadzialała
                    z wniesieniem oskarzenia o uszczuplenie majatku LSM ale nei panskich wpłat....
                    celowanych na Pana mieszkanie.

Kim Pan jest PiQ-u Fenicjaninem z pochodzenia?
                    Czy chce pan zamkna c CAŁA POLSKĘ===>
                    patrz miasta zamknięte...

Zakładam że zmuszono i zachęcono do wyjazdu mieszkańców miast wojewódzkich i czasem z miast powiatowych.

W miastach wojewódzkich ludzie mało rozmawiają z sąsiadami i o sąsiadach, tyle że się sobie kłaniają. W miastach powiatowych – jeśli nawet są małe, to plotka stanowi zmorę z którą część mieszkańców walczy a reszta traktuje jak chleb powszedni. Do tego od początku zwalniały się kierownicze stanowiska pracy, mieszkania i samochody.

8 lat x 300 dni roboczych x 70 osób na autokar/wagon kolejowy = 168.000

1.500.000 osób / 168.000 = 9 wagonów/autokarów dziennie.

W zimie możne jechać do Rzymu do Watykanu bo ceny przystępne, a sklepy wolnocłowe nadal otwarte.

Te wycieczki są proste w organizacji: wiedziało o tym do 100 pracowników biur podróży, oraz ci którzy ich pilnowali i ew. zastraszali.

Chodziło o to aby plotki się nie niosły.

Wycieczki organizowane z Krakowa i Warszawy głównie do Rzymu i Wiednia.

Tak wiec przejście Cieszyn. Celnicy pracują w systemie dzień na placówce + dzień w domu. Celników mogło wiedzieć 24, ale przy sprawnej organizacji 12.

W województwie Bielsko Biała nie doszło do protestów: może dlatego że z niego nie wyjeżdżano. To województwo ma specyfikę znacznie mniej wsiową, więc nawet reforma administracyjna nie powinna dać tam nowego układu w aparacie partyjnym i administracji: nie powinna dać impulsu do wyjazdu. Dla tego regionu reforma była nawet korzystna.

Do tego w województwie była fabryka samochodów co ułatwia sprawę: część produkcji można było skierować do wewnątrz województwa. Tak samo jak w zgodzie z socjalizmem pracownicy Browaru Żywiec dostawali parę skrzynek swojego piwa.

Przejście powinno być na uboczu. Ale nadal w terenie zurbanizowanym, o dużym natężeniu ruchu drogowego: tak aby puste autokary i wagony nie rzucały się w oczy. Jeśli koło przejścia był las, można też było zabrać z niego 50 statystów aby autokar nie wyglądał na pusty: dowiezieni spowrotem autokarem PKS o niższym standardzie, nie zwracającego uwagi.

To pokazuje że wcale nie trudno było to zrobić. W roku 68-70 przeprowadzono operacje zastraszenia i usunięcia z kraju 200.000 syjonistów/żydów. Była to z pewnością próba generalna, sprawdzian i test tego co się później dzieje.

Była też Solidarność: otwarło to władzy pole do działania nawet województwach zurbanizowanych i o wyższym poziomie życia.

Użyje cytatu: “Celem naszej reformy administracyjnej jest likwidacja rozbuchanego aparatu administracyjnego i przybliżenie władzy do ludu”.

Warto też zwrócić uwagę na takie obiekty jak cmentarze. Są to obiekty strategiczne dla aparatu bezpieczeństwa i represji. W moim mieście jest już tylko jeden duży. Jest więc tam tylko paru kierowników i niewielu pracowników, jeden czy dwóch księży. Na innych cmentarzach prowadzi się bardzo niewiele pochówków: głównie po usunięciu starych grobów albo drzew. Na tych cmentarzach są też kwatery dla ubogich, bezdomnych i innych grzebanych na koszt państwa. Często przechodziłem obok takiej kwatery: jest całkiem spora i zaraz obok jest druga: podobno większość bezdomnych wybiera miasta większe od Rzeszowa. Przypominam: ZATO w Rosji nadal działają, a ktoś tam musiał wiedzieć o całej sprawie. ZATO = miasta zamknięte.

Autor: Szalony Naukowiec Amator o 02:16
                    • hasz0 Re: PiQ/hym:#szu-Twoja kasa ze składek! Górników 22.03.11, 16:16
                      • hymenos Tadzieńku, 22.03.11, 16:48
                        hasz0 napisał:

> SŁysząłeś o Planie Red Shilda

Plan opanowania świata przez Żydów powinien być miodem na twoją udręczoną żydowską duszę.
                  • hymenos Słowosraczysz. 22.03.11, 16:11
                    Wklejanie w sygnaturkę cudzych wypowiedzi nie jest merytoryczną argumentacją.
                    • hasz0 zapycham przestrzeń w ktorą namolnie wkładasz GW 22.03.11, 16:20
                      • hasz0 Re: zapycham przestrzeń w ktorą namolnie wkładasz 22.03.11, 16:22
                  • hymenos Re: piq/hymn_:_#szu! To nie Twoja kasa ze skladek 22.03.11, 16:33
                    hasz0 napisał:

> Tym zdaniem w tym wątku POkazaleś jakim JESTEŚ DRANIEM oszwabkiem i judzikiem*

Tym postem wykazałeś, że nie masz pojęcia o czym do ciebie się pisze. Zwyczajnie słowosraczysz. Ad meritum zero, ad personam od groma. Stwierdzam jedynie, że jesteś głąb kapuściany, który nie potrafi odróżnić zasad i różnic między I, II i III filarem i wklejasz teksty kompletnie nie związane z wypowiedziami w wątku. Na dodatek raz po raz popisujesz się zwykłym chamstwem. No Haszu, czekam na dalsze wynurzenia. big_grin
            • rycho7 Re: Rozwiązanie zagadki. 22.03.11, 16:36
              hymenos napisał:

> System bismarcki nie jest oczywiście piramidą finansową nie mniej nie chroni to
              > go przed czymś co można nazwać bankructwem.

To system bez wyraznych zobowiazan. Bez kont w ZUSie. Mozna swobodnie podwyzszac wiek emerytalny i obnizac emerytury. Istota jest aby nikt nie umieral pod plotem kalajac poczucie estetyki potencjalnych rewolucjonistow. Bankructwem tego systemu jest rewolucja. Niezupelnie zalezna od tego systemu. Jak odtworzyc miejsca pracy wyeksportowane do Chin?

Bismarck stworzyl ten system dla Niemcow, ktorym juz brakuje roboli z Polski.
              • hymenos Re: Rozwiązanie zagadki. 22.03.11, 16:42
                rycho7 napisał:

> Bismarck stworzyl ten system dla Niemcow, ktorym juz brakuje roboli z Polski.

Jest jeszcze Turcja, płn Afryka, a nawet cała . Problem w tym, że istnieje obawa, że Niemcy przestaną być Niemcami. A to, że Polacy są w gorszej sytuacją nie jest żadną tajemnicą.
                • rycho7 Re: Rozwiązanie zagadki. 22.03.11, 17:10
                  hymenos napisał:

> Problem w tym, że istnieje obawa, że Niemcy przestaną być Niemcami.

We wczesnym sredniowieczu nad Renem byly wsi slowianskie, Bawaria conajmniej w polowie byla slowianska, prawy brzeg Laby byl slowianski lacznie z Hamburgiem i wsiami na jego zachodzie. Z tymi tradycjami Niemcy maja rezerwy demograficzne po Wladywostok. Ja sobie przypisuje pochodzenie od Obodrytow, akurat nie tych z Meklemburgii lecz z serbskiej Wojewodiny. Obodryci nie sa obecnie Niemcami?

> A to, że Polacy są w gorszej sytuacją nie jest żadną tajemnicą.

Piszesz o Mazurach?
                  • hymenos Re: Rozwiązanie zagadki. 23.03.11, 08:47
                    rycho7 napisał:

> > A to, że Polacy są w gorszej sytuacją nie jest żadną tajemnicą.
                    >
                    > Piszesz o Mazurach?

Piszę w potocznym znaczeniu słowa Polacy, innymi słowy mieszkańcy współczesnej Polski bez wnikania w ich etniczno-religijne korzenie. Polska jest dla nich wszystkich z dobrymi i złymi reperkusjami takiego stwierdzenia.
              • hasz0 Re: Rozwiązanie zagadki. 22.03.11, 16:44
                "jesteś głąb kapuściany, który nie potrafi odróżnić zasad i różnic między I, II i III filarem"

a po co?...co ma wspólnego z oszustwami REFORMY? MAM I i III filar
                ...to co nie rozumiem II-go wg Ciebie?...wczoraj "wyjaśniali"...ale jeden drugiemu
                MÓWIŁA PAN NIE RZOUMIE...ident. jak Ty!!!!!!!!!!!!!!!!!! wink

===============>
                zajrzyj jak Bronek do Wiki
                Polski system emerytalny dzieli się na tzw. 3 filary:
                I filar – Fundusz Ubezpieczeń Społecznych obsługiwany przez ZUS,
                II filar – Otwarty fundusz emerytalny (w skrócie OFE),
                III filar – np. Indywidualne konto emerytalne (w skrócie IKE).
                O ile I i II filar są obowiązkowe, o tyle III filar jest dobrowolny.
                I filar[edytuj]
                Emerytura z I filaru opiera się na systemie repartycyjnym, który ma charakter umowy pokoleniowej. Oznacza to, że wypłacane emerytury finansowane są ze składek osób aktualnie pracujących. System ten działa sprawnie tylko wtedy, gdy zasilające system składki pracowników wpływają w wysokości wystarczającej na wypłatę świadczeń dla obecnych emerytów. Za obowiązkowe składki ZUS w wysokości 19,52% (w przypadku posiadania II filaru 12,22%) wynagrodzenia brutto nabywane są uprawnienia emerytalne, które nie są dziedziczone.
                Generalnie roczna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w danym roku kalendarzowym nie może być wyższa od kwoty odpowiadającej trzydziestokrotności prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej na dany rok kalendarzowy. W 2004 r. było to 68 700 złotych.
                II filar[edytuj]
                W tzw. II filarze wybieramy fundusz emerytalny inwestujący środki przekazywane co miesiąc przez ZUS ze składki na I filar emerytalny (19,52%) w wysokości 7,3% wynagrodzenia brutto na indywidualny rachunek. Jest to realny kapitał, który pracuje na przyszłą emeryturę. Wpłacane w II filarze składki są zwolnione z podatku dochodowego i w ograniczonym stopniu podlegają dziedziczeniu.
                Osobny artykuł: OFE.
                III filar[edytuj]
                Tzw. III filar systemu ubezpieczeń społecznych obejmuje pracownicze programy emerytalne (PPE) oraz indywidualne konta emerytalne (IKE). Mianem III filaru określa się także wszelkie inne dobrowolne formy oszczędzania na emeryturę.
                Osobny artykuł: Indywidualne konto emerytalne.
                • hasz0 ___tak wąłśnei UBekom skopałem d..y już wiesz jak? 22.03.11, 16:46
                  • hasz0 Re: ___tak wąłśnei UBekom skopałem d..y już wiesz 22.03.11, 16:50
                    a po co?...co ma wspólnego z oszustwami REFORMY? MAM I i III filar
                    ...to co nie rozumiem II-go wg Ciebie?...wczoraj "wyjaśniali"...ale jeden drugiemu
                    MÓWIŁ:

- "PAN NIE ROZUMIE.." -.ident. jak Ty!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i co profil przebiegłego oszusta oszczerczego ktory mi zarzuca SEKATOROWANIE?

sie nie zgadza z Piq/Hymniem/Gandalpem
                    • hymenos Re: ___tak wąłśnei UBekom skopałem d..y już wiesz 22.03.11, 16:57
                      hasz0 napisał:

> a po co?...co ma wspólnego z oszustwami REFORMY? MAM I i III filar
                      > ...to co nie rozumiem II-go wg Ciebie?...wczoraj "wyjaśniali"...ale jeden drugi
                      > emu

Tadzieńku, gdybyś rozumiał nie wklejał byś opinii dotyczących III filaru jako opinii o II filarze. To by było na tyle.
                      • rycho7 Re: ___tak wąłśnei UBekom skopałem d..y już wiesz 22.03.11, 17:13
                        hymenos napisał:

> Tadzieńku, gdybyś rozumiał

Ja z rozewnieniem wspominam jak Tadzieniek pisywal, ze pijac koniaczek zabijal wzrokiem komendanta. Zobacz jak skutecznie, komendant juz nie zyje, nie dozyl 110 lat.
                  • hymenos Ubekom to w dupę właziłeś, a nie kopałeś. 22.03.11, 16:52
                    Tadziu, IQ=0??? Wklejaniem cudzych tekstów co chesz udowodnić? Swoją własną miernotę???? Nadal nie wiesz na czym polegają różnice.
                    • hasz0 Re: Ubekom to w dupę właziłeś, a nie kopałeś. 22.03.11, 16:59
                      • hasz0 Re: Ubekom to w dupę właziłeś, a nie kopałeś. 22.03.11, 17:00
      • hasz0 __________________zysk maksymalny 22.03.11, 19:00
    • babariba-babariba Re: Zagadka, inna wersja 23.03.11, 14:40
      oleg3 napisał:

> Cytat
      > Do szewca przychodzi klient i kupuje buty za 120 zł. Płaci banknotem 200 zł. Sz
      > ewc nie ma wydać i idzie z banknotem do kowala. Wraca z pieniędzmi, wydaje 80 z
      > ł reszty. Po godzinie przychodzi kowal i pokazuje że 200 zł jest fałszywe. Szew
      > c oddaje mu 200 zł.
      >
      > Pytanie: ile stracił szewc tego dnia?
      > źródło
      >
      >

... do szewca przychodzi klient i chce kupić buty za 120 zł. Płaci banknotem 200 złotowym. Szewc nie ma reszty, idzie rozmienić, po drodze trafia na piwo i w barze mu banknot rozmieniają.
      Tyle, że po piwie z 200 zł zostaje mu jeno 60 zł.
      Wraca szewc do firmy i tłumaczy klientowi, że jego buty w międzyczasie podrożały na 195 zł i zwraca mu 5 zł reszty.
      A klient ma gó... do gadania.
      Pozdrawiam Olegu, G.
      • oleg3 Re: Zagadka, inna wersja 23.03.11, 14:47
        smile

Miłego Dnia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka