Dodaj do ulubionych

a co z Sienkiewiczem?

14.04.11, 09:57
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9431913,_Oddzielmy_spuscizne_mojego_meza_od_polityki___Zona.html

++++++++++++++++++++++++++++++++++
w co drugiej dyskusji polityków pada Sienkiewiczowskie: "diabeł się ubrał w ornat i na mszę ogonem dzwoni".
Babcia Herbert powinna i w tym przypadku żądać całkowitego oddzielenia spuścizny pisarza od spraw polityki i nie nadużywania Sienkiewiczowskiej twórczości do realizacji własnych celów politycznych właśnie.
Obserwuj wątek
    • wikul Re: a co z Sienkiewiczem? 14.04.11, 10:21
      perla napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9431913,_Oddzielmy_spuscizne_mojego_meza_od_polityki___Zona.html

> w co drugiej dyskusji polityków pada Sienkiewiczowskie: "diabeł się ubrał w orn
      > at i na mszę ogonem dzwoni".
      > Babcia Herbert powinna i w tym przypadku żądać całkowitego oddzielenia spuścizn
      > y pisarza od spraw polityki i nie nadużywania Sienkiewiczowskiej twórczości do
      > realizacji własnych celów politycznych właśnie.

"Babcia", jak ją z własciwą dla siebie galanterią nazwałeś, dba o spuściznę literacką własnego męża. O teksty Sienkiewicza pytaj jego spadkobierców. Ale mam świadomość że trudno ci będzie zrozumieć na czym polega różnica w obu tych przypadkach. Zaślepienie powodowane ogladaniem Tego Który Jest Polską, to ogromna trauma.
    • jaceq Re: a co z Sienkiewiczem? 14.04.11, 10:26
      ""Twórczość mego męża, co zawsze podkreślał, jest wspólnym dobrem kultury narodowej. Prawo do jego twórczości jest równe dla wszystkich, ale też wszyscy winni zachować wobec niej równy szacunek."

Tak i mnie się zdawało, że podobnie - prawo do żałoby przysługuje wszystkim. Rok temu mi się zdawało. W poniedziałek, 12 kwietnia 2010 kilku chuјów wyprowadziło mnie z błędu. Nie pamiętam, który z tych chuјów był pierwszy: Terlikowski, Warzecha, Sakiewkiewicz, czy inny chuј. Ale sądzę, że to nie ma znaczenia.
      • pan.scan Pisówka Szydło dała odpór 14.04.11, 10:36
        Posłanka powiedziała również, że w swojej wypowiedzi prezes PiS nie używał fragmentu wiersza w celach politycznych. - To była próba uczczenia pamięci ofiar - komentuje Szydło.
        • jaceq Re: Pisówka Szydło dała odpór 14.04.11, 10:44
          Niech by raczej przedtem uzgodniła z Gintrowskim, Cznadlem, Szczepanikiem i spółką, bo ci powiedzieli (na odpowiedzialność Miecia!) że jednak w celach politycznych.
          No i wyszło jak zwykle głupio.
      • jaceq W końcu i Hasz się przydał na coś, 14.04.11, 10:43
        bo przytoczył (nie mam pojęcia skąd, on lubi powielać szpalty z różnych "niezależnych" (od rozumu), więc na jego odpowiedzialność:

"W środę kilkadziesiąt osób, m.in. Przemysław Gintrowski, prof. Jacek Trznadel, Piotr Szczepanik, zaapelowało do ludzi, których łączy fascynacja twórczością Zbigniewa Herberta, aby w wyborach prezydenckich poparli kandydata PiS Jarosława Kaczyńskiego."

Wolałem się upewnić, czy to ten sam Szczepanik - dawniej kapciowy Wałęsy, ale w "Ówarzam Sze" nic o tym nie piszą. Ale - jeżeli istotnie owe "kilkadziesiąt osób" wystąpiło z taką instrukcją dla ciemnego ludu, który wszystko kupi, to Pani Katarzyna Herbert ma świętą rację. Oprócz tego, że ma formalnie prawo, prawo spadkobierskie zwane w żargonie kauzyperdów prawem autorskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka