matelot 29.04.11, 11:27 Ja nie oglądam, bo brzydzę się gnidami dworskimi od zawsze. Fuj... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melord Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 11:32 nie chcem ale muszem... zona przyklejona do TV od dwoch godz.co chwila odrywa mnie od komp. zobacz,zobacz... w koncu to jej nastepca tronu bierze slub oburzona ,ze go olewam.... i caly ten cyrk Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 moja nie oglada ja zerkam gdy przechodzę do 2 pok 29.04.11, 11:40 prawo zejsć<= to mam przyklejone Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 12:10 Popatrz, co komuna z nami zrobiła... Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 12:21 matelot napisał: > Popatrz, co komuna z nami zrobiła... etam..komuna podniecaja sie glownie anglosasi i kobiety na calym swiecie, ktore cale mlode zycie marzyly o ksieciu z bajki i pewnie dalej marza choc sie do tego nie przyznaja Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete :) 29.04.11, 12:17 jakos mnie to nie ekscytuje ; zdumiewa mnie ze sa osoby koczujace od kilku dni by zobaczyc przejazd pary ksiazecej ... ze komus chce sie znosic takie niewygody ! a mnie sie nie chce nawet w TV ogladac chetnie obejrze pozniej foto bo ciekawa jestem sukni panny Kate ... mam nadzieje ze nie pozwolila sie przyodziac w jakies szkaradzienstwo falbaniaste, gipiurzaste i bufiaste ; sympatyczna z niej dziewczyna i dobrze prezentuje sie w prostych fasonach tete Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 12:35 zajrzalam - i juz wiem ... szkoda ! suknia nie jest 'bezowata' na szczescie ... ale te koronki ... moze i uczynily jej kreacje bardziej 'krolewska' ale odebraly Kate naturalnosc (moim zdaniem oczywiscie). Jej siostra Pippa, prezentuje sie doskonale w prostej bialej sukni. No to z glowy mam TEN slub tete Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 12:52 Pokornie błagam o wybaczenie Abstrahując od falbanek... to ta siostra... jakieś takie imię ma jak za przeproszeniem kurtyzana. Że też rodzice nie zastanawiają się nadając dziecku imię. Kiedyś widziałem taki tytuł: "Jak Nana Pippę na kurtyzanę uczyła". Książka za komuny krążyła w maszynopisie niczym "Archipelag Gułag". Oczywiście nie była tak ekscytująca mimo, że o "tych" sprawach Cóż... teraz ja powinienem zatytułować mój post : przez Ciebie Tete Odpowiedz Link Zgłoś
t_ete Philippa ! 29.04.11, 13:01 matelot napisał: > Abstrahując od falbanek... to ta siostra... jakieś takie imię ma jak za przepr > oszeniem kurtyzana. Że też rodzice nie zastanawiają się nadając dziecku imię. K > iedyś widziałem taki tytuł: "Jak Nana Pippę na kurtyzanę uczyła". Książka za ko > muny krążyła w maszynopisie niczym "Archipelag Gułag". Oczywiście nie była tak > ekscytująca mimo, że o "tych" sprawach Pippa to zdrobnienie od Philippy Po polsku Filipa ... nie mam pojecia jakie zdrobnienie ... chyba nie Lipa ? tete Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Philippa ! 29.04.11, 15:32 t_ete napisała: > Pippa to zdrobnienie od Philippy > tete To ja swojego Philipsa mogę nazywać Pipą ? A moze Pipem ? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 14:43 matelot napisał: > Kiedyś widziałem taki tytuł: "Jak Nana Pippę na kurtyzanę uczyła". Książka za ko > muny krążyła w maszynopisie niczym "Archipelag Gułag". Tytuł był "jak Nanna swą córeczkę pippę na kurtyzanę kształciła", a wydano ją w 1958 r. Kto chciał, mógł oczywiście czytać w maszynopisie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 15:44 dachs napisał: > Tytuł był "jak Nanna swą córeczkę pippę na kurtyzanę kształciła", a wydano ją w 1958 r. Książkę można jeszcze znaleźć. A to ten zbereźnik - autor : Pitro Aretino[img] Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 16:11 dachs napisał: > Tytuł był "jak Nanna swą córeczkę pippę na kurtyzanę kształciła", a wydano ją w > 1958 r. > Kto chciał, mógł oczywiście czytać w maszynopisie. Wydana również w 1988. Do kupienia np. po wylicytowaniu. Aktualna cena niewielka. allegro.pl/jak-nanna-swa-coreczke-pippe-na-kurtyzane-i1588925032.html Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 16:19 wikul napisał: > > Wydana również w 1988. Do kupienia np. po wylicytowaniu. Nie szkodzi, mój post odnosił się do "maszynopisu" i "komuny". Opozycjoniści czytali w maszynopisie. Ja sobie kupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: przez Ciebie Matelot :( 29.04.11, 17:58 dachs napisał: > matelot napisał: > > Kiedyś widziałem taki tytuł: "Jak Nana Pippę na kurtyzanę uczyła". Książk > a za ko > > muny krążyła w maszynopisie niczym "Archipelag Gułag". > > Tytuł był "jak Nanna swą córeczkę pippę na kurtyzanę kształciła", a wydano ją w > 1958 r. > Kto chciał, mógł oczywiście czytać w maszynopisie. > ================= W moim środowisku książka była w maszynopisie a może powielana? Pewnie nakład był mały... Nie wiem, ale masz dobry powód do uszczypliwości Co do tytułu - tak go właśnie zapamiętałem. Pewnie wystarczająco dobrze, skoro wiesz o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 15:29 melord napisał: > nie chcem ale muszem... > zona przyklejona do TV od dwoch godz.co chwila odrywa mnie od komp. > zobacz,zobacz... > w koncu to jej nastepca tronu bierze slub > oburzona ,ze go olewam.... i caly ten cyrk To twoja glowa państwa, tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 14:21 zerknęłam Kate jest prześliczna ,resztę sobie podarowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 15:47 ariadna-enta napisała: > zerknęłam > Kate jest prześliczna ,resztę sobie podarowałam. Mnie zachwyciła jedna pani spośród gosci. Miała na glowie gustowny niewielki talerz do odbioru telewizji satelitarnej. Wygladała niezwykle powabnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 14:38 matelot napisał: > Ja nie oglądam, bo brzydzę się gnidami dworskimi od zawsze. Fuj... To ciężko musi być, tak żyć w stałym obrzydzeniu. Ja nie oglądam, bo mnie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 14:44 To ciężko musi być, tak żyć w stałym obrzydzeniu. > Ja nie oglądam, bo mnie nudzi. Nudne? No z pewnoscia ta cala ceremonia przez ktora musza "mlodzi" przejsc zanim wyladuja w lozku. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Oglądacie może TEN ślub? 29.04.11, 18:03 Ależ wcale nie jest mi ciężko ponieważ wśród gnid dworskich nie bywam. Ty byś pewnie z pod nich coś tam skonsumował i przypisywał to sobie za zaszczyt a ja uważam, że każdy powinien dochodzić do stanowisk i pozycji w społeczeństwie własną praca a nie urodzeniem Taki już jestem nowoczesny Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Ja ogladalem 29.04.11, 15:30 A Twoj post sytuuje Cie na lewo od lewactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Ja ogladalem 29.04.11, 18:04 manny-jestem napisał: > A Twoj post sytuuje Cie na lewo od lewactwa. ============ A ja ciebie, Manny, tak lubię, że ci nie napiszę gdzie mam twoją uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Ja ogladalem 29.04.11, 18:21 matelot napisał: > A ja ciebie, Manny, tak lubię, że ci nie napiszę gdzie mam twoją uwagę Wychodzi z Polactwa stajnia i słoma z butów. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Ja ogladalem 29.04.11, 18:24 off_nick napisała: > Wychodzi z Polactwa stajnia i słoma z butów. Słusznie prawisz, offnickowa. Przyjmując oczywiście, że polactwo to miano niektórych polonusów zamieszkujacych ziemie za Wielką Wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Ja ogladalem 29.04.11, 18:39 matelot napisał: > Słusznie prawisz, offnickowa. Przyjmując oczywiście, że polactwo to miano niekt > órych polonusów zamieszkujacych ziemie za Wielką Wodą. Nie, definicja Polactwa jest jedna, tak jak określił ją RAZ, ku przypomnieniu: Polactwo dostało wolność, lecz ma duszę niewolniczego motłochu. Polactwo nie cierpi, gdy mu się wypomina jego wady. Politycy w Polsce są nieuczciwi i głupi, bo głupie polactwo ich wybrało. Polacy sami odpowiadają za to, że wpakowali się w bagno. Polactwo ma mentalność parobków, uważa że władza powinna być za nich odpowiedzialna, i dlatego akceptuje zamordyzm. Jest siedem głównych grzechów polactwa: nieuczciwość objawiająca się w tym, że wszyscy wszystkich oszukują, nieufność wszystkich względem siebie nawzajem, zawiść, lenistwo, kult nieudacznictwa, niezdolność współdziałania, utrata woli walki. Polactwo bardziej cieszy się z cudzego nieszczęścia niż z własnego szczęścia. Polactwo ma kompleks niższości, dlatego nienawidzi tych co mają lepiej od polactwa. Polactwo innym zazdrości majątku a samo ostentacyjnie konsumuje. Polactwo akceptuje system dyskryminacji, ale samo nie chce być dyskryminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Ja ogladalem 29.04.11, 20:27 Bardzo cenie publicystykę i beletrystykę Rafała Ziemkiewicza. Uważam że robi wiele dobrego (podobnie jak Waldemar Łysiak). Niemniej Ziemkiewicz jest tylko człowiekiem, ma swoje wady i zalety. Warto pisać o jednych i o drugich, i nie przekreślać Ziemkiewicza z powodu jego wad, tylko korzystać z tego co dobre (z baczną troską unikając tego co wadliwe). Wady swe Ziemkiewicz objawił w książce „Polactwo”. „Polactwo” Ziemkiewicza to emocjonalne, nie poukładane, płytkie, refleksje o otaczającym świecie. Refleksie na przemian głupie i mądre. Wewnętrznie sprzeczna, emocjonalna, epatująca wulgaryzmami, proza w stylu Pająka czy Danikena. Podobnie jak u Pająka, efekciarski prawdy służą wciskaniu czytelnikom treści sprzecznych z rzeczywistością. Jest to metoda od wieków stosowana przez tajne policje, które wydając antyrządowe pisma, kreowały postawy pożądane przez rządzących. Co oczywiście nie oznacza że Ziemkiewicz czy Pająk są agentami. Ziemkiewicz w swojej książce nieustannie narzeka, krytykuje i zionie nienawiścią. Niestety nie ma jakiegokolwiek pomysłu jak zmienić sytuację. Ziemkiewicz w swojej wizji Polski nie dostrzega nic pozytywnego, prócz Balcerowicza. Dusze i umysł ma skażone mrokiem. Ziemkiewicz wszystkich którzy go otaczają, prócz Balcerowicza, postrzega jako wieśniaków, prostaków o wykrzywionych ryjach. Dodatkowo Ziemkiewicz chce monopolu na krytykanctwo. Innym prawa do krytyki i narzekania odmawia. Krytykanctwo Ziemkiewicza jest kalekie, wykorzenione z tożsamości kulturowej. Jest krytykanctwem dla upajania się krytyką, nie dla miłości do prawdy czy pragnienia zmian. Krytykanctwo Ziemkiewicza razi euro oszołomstwem i nienawiścią do Polski i Polaków. Jan Bodakowski „Polactwo” Ziemkiewicza Zatem, offnickowa, twoja prawda jedyna i objawiona okazała się trzecią prawdą księdza Tischnera. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Ja ogladalem 29.04.11, 21:02 matelot napisał: Bodakowski? A któż to jest ów Bodakowski? Wnoszę, że to jego właśnie miał na myśli Ziemkiewicz pisząc o Polactwie i dlatego nie dziwi mnie ten komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Ja ogladalem 29.04.11, 21:17 Dla mnie Ziemkiewicz jest nikim! Autorytet Ziemkiewicz czy inny Michalkiewicz. ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Ja ogladalem 29.04.11, 21:49 matelot napisał: > Dla mnie Ziemkiewicz jest nikim! Autorytet Ziemkiewicz czy inny Michalkiewic > z. ROTFL. Rozumiem, po prostu Ziemkiewicz pisze zbyt trudne teksty, mniemam, że prof.Krasnodębski a i prof.A.Nowak z 'Arcanów' też nie są Twoimi fanami i stąd Twoja niechęć. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Ja ogladalem 29.04.11, 21:58 Tak, są dla prostaka i chama zbyt trudne - popatrz jak łatwo się z tobą zgadzam Profesorowie... hmm....znów masz rację:prof.Kras > nodębski a i prof.A.Nowak z 'Arcanów' istotnie nie są moimi fanami, podejrzewam, że nawet nie wiedzą o moim istnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem ja wiem Matelot 29.04.11, 22:18 Jesli ktos okaze choc zdzieblko rozsadku to juz przestaje byc dla Ciebie autorytetem... Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: ja wiem Matelot 29.04.11, 22:58 A co nazywasz "zdrowym rozsądkiem",Manny? Wiesz, czasem bywam spontaniczny i wtedy jakby mniej zdroworozsądkowy, ale to moja, siłą rzeczy, subiektywna samoocena. Jestem, jak mniemam, człowiekiem to bardzo wiele lecz czasami za mało. Obawiam się, że będziemy posiadali odmienne definicje tego zdrowego rozsądku, o którym tak lakonicznie się wypowiadasz. Czy zaufanie do innych polityków niż ci, którym ty ufasz jest nierozsądne? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Will sie slicznie prezentowal w tej kapocie 29.04.11, 16:48 jak bileter z przedwojennego tramwaju. No i widzialem tez ze Eltonowi i jego malzonkowi sie podobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
piq gdyby nie gnidy dworskie, matołot,... 29.04.11, 17:41 ...to ludzkość jako dziedzictwo cywilizacyjne miałaby jedynie onuce, no, w ostateczności jako najwyższe osiągnięcie fujarki z łozy. Brzydzisz się gnidami dworskimi, boś głupi i nieświadom. Ja oglądam, bo to przyjemność zobaczyć regiment kirasjerów i bardzo żałuję, że w Polsce nie tylko wyrzucono do śmieci rogatywki jako czapki garnizonowe i polowe - nie ma u nas również porządnego szwadronu szwoleżerów (o husarii nie wspominam). A na wzór polskich szwoleżerów włącznie z rogatywkami Brytyjczycy zrobili lekką jazdę czyli lansjerów (identyczne mundurki, np. 16 i 17 albo 5 irlandzki królewski regiment), a Napoleon holenderskich szwoleżerów. Sensacyjne było rozwiązanie o nazwie "lanca", uznane za przestarzałe do czasu, gdy w pokazowej walce bodajże Tyszkiewicz załatwił lancą wszystkich przeciwników prezentując nieznane na Zachodzie wyszkolenie do szermierki lancą (w Polsce z zamiłowaniem kultywowane). A lance te wcześniej odebrali ułanom austriackim (też Polakom) i z nimi z ogromną skutecznością szarżowali. Dlatego bardzo bym chciał szwadronu szwoleżerów-lansjerów-ułanów, żeby wyglądał jak kirasjerzy królowej. I chciałbym powrotu rogatywek do służby garnizonowej zamiast bejzbolówek i beretów. Na całym świecie regimenty oddałyby wiele, żeby mieć tradycje, które u nas w imię zidiociałej "nowoczesności" się odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Dodajmy jeszcze 29.04.11, 17:48 ze Kate Middleton to corka stewarda i stewardessy, wiec gnida dworska z niej zadna, i raczej czlowiek sie powinien cieszyc z takiego zwiazku. No ale jak sie jest malolotem to ma sie klapy na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Dodajmy jeszcze 29.04.11, 18:25 manny-jestem napisał: > ze Kate Middleton to corka stewarda i stewardessy, wiec gnida dworska z niej za > dna, i raczej czlowiek sie powinien cieszyc z takiego zwiazku. > > No ale jak sie jest malolotem to ma sie klapy na oczach. ================== Ależ Manny, cóż za brak konsekwencji. To przecież klasyczny mezalians... Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Nie 29.04.11, 19:21 matelot napisał: > manny-jestem napisał: > > > ze Kate Middleton to corka stewarda i stewardessy, wiec gnida dworska z n > iej za > > dna, i raczej czlowiek sie powinien cieszyc z takiego zwiazku. > > > > No ale jak sie jest malolotem to ma sie klapy na oczach. > ================== > Ależ Manny, cóż za brak konsekwencji. To przecież klasyczny mezalians... > To raczej dowod na to ze te "gnidy dworskie" potrafia sie adaptowac do rzeczywistosci podczas kiedy Ty wciaz operujesz terminologia z przed wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Lady Thatcher specjalnie dla Matelota 29.04.11, 20:04 "Those who imagine that a politician would make a better figurehead than a hereditary monarch might perhaps make the acquaintance of more politicians. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: gdyby nie gnidy dworskie, matołot,... 29.04.11, 18:21 Drogi piqu, mój nick to matelot, po francusku marynarz. Uciekanie się do przezwisk to poziom przedszkola ewentualnie podstawówki. Co do reszty... właściwie w ogóle mnie nie zaskoczyłeś swoją znajomością historii umundurowania polskich wojsk. Już kiedyś dałeś próbkę sporej wiedzy na ten temat a także na temat broni, szczególnie palnej, jeżeli się nie mylę. Zostały gnidy dworskie i tu niestety mój entuzjazm nie dorównuje twojemu bo przez gnidy dworskie straciliśmy Polskę od morza do morza a potem na ponad wiek całe państwo. Gdybyś nawet stawał na głowie, nie możesz tych przykrych dla polskości wydarzeń przypisać komunistom czy jakimś innym, nie wiem, liberałom. A i jeszcze dość dużo do powiedzenia miał wtedy kler katolicki, któremu "zasług" w tych naszych narodowych niepowodzeniach odmówić nie można. No ale wątek nie o tym Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: gdyby nie gnidy dworskie, matołot,... 29.04.11, 18:37 matelot napisał: > Zostały gnidy dworskie i tu niestety mój entuzjazm nie dorównuje twojemu bo prz > ez gnidy dworskie straciliśmy Polskę od morza do morza... którą to Polskę rolnik chrobry, śmiały z krzywoustymi bartnikami pospołu stworzył i nią sprawnie zarządzał, aż się jacyś królowie wmieszali i wszystko przepadło. Oj, matelocie, matelocie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul A mnie się taka monarchia podoba ... 29.04.11, 20:23 ...zwłaszcza że aktualnie panująca dynastia Windsorów, wywodząca się z dynastii Sachsen-Coburg-Gotha (Koburgowie), ma prawa do tronu polskiego. Wprawdzie dwór kosztuje ale chyba jest tańszy od wyborów prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: gdyby nie gnidy dworskie, matołot,... 29.04.11, 20:36 dachs napisał: > matelot napisał: > > > Zostały gnidy dworskie i tu niestety mój entuzjazm nie dorównuje twojemu > bo prz > > ez gnidy dworskie straciliśmy Polskę od morza do morza... > > którą to Polskę rolnik chrobry, śmiały z krzywoustymi bartnikami pospołu stworz > ył i nią sprawnie zarządzał, aż się jacyś królowie wmieszali i wszystko przepad > ło. > > Oj, matelocie, matelocie. > Nie biadol, Borsuku. Wiesz dobrze, że napisałem prawdę. O biskupach też. Przykro mi, że musisz połknać tą żabę. Mam nadzieję, że ci nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
piq masz, biedaczku, wiedzę historyczną... 30.04.11, 02:28 ...jak z prlowskiej zawodówki. To nie gnidy dworskie rozłożyły państwo polskie, a wręcz przeciwnie: gdyby gnidy dworskie miały więcej władzy, państwo miałoby się lepiej, a może i by ocalało. Przyczyną kryzysu, rozkładu i upadku pierwszej Rzeczypospolitej było a) podminowywanie siły władzy króla i dworu oraz przy tym b) zepsucie demokracji szlacheckiej - rozwarstwienie majątkowe nobilów doprowadziło do kupczenia głosami i powstania partii magnackich, realizujących raczej politykę swoich protektorów, a nawet obcych dworów, a nie co poniektórych propaństwowych gnid skupionych przy dworze królewskim. To jest zaledwie prolegomena, czyli wstęp do problemu, który jest bardziej złożony niż ci się, morderco własnego rozumu złapany na gorącym uczynku, wydaje. Akurat biskupi i kościół nie mieli tutaj wiele do powiedzenia, a jeżeli już - jak Skarga - to na temat. Łaski i na przykład Krzycki oraz Krasicki byli prymasami, Oleśnicki, Tomicki i Załuski arcybiskupami krakowskimi. Aha, matelot, Kopernik był też wysokim urzędnikiem kościoła katolickiego. Bardziej trawię kompletnych głąbów, niż takich jak ty, którzy są głupkami na własną prośbę z powodu lenistwa umysłowego i podążania za prostacko sformułowanymi pseudointelektualnymi banałami w postaci szkolnych albo gazetowych gotowców, a z komiczną pyszałkowatością myślą o sobie jako o inteligentach. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: masz, biedaczku, wiedzę historyczną... 30.04.11, 10:14 Toś się napracował, piqu, jednak twoja praca niewiele ma wspólnego ze zbornością myślenia. Niech to jednak będzie problem dla psychopatologów, którzy pewnie już w niedalekiej przyszłości się tobą zajmą, biedaku. Ale, mimo wszystko, znów cię pochwalę - słowo "prolegomena" nie występowało jak dotąd w moim zasobie słów używanych na co dzień, więc jednak coś tam skorzystałem. Ale reszta twojego, sporządzonego w pocie czoła, wypracowania może jedynie bawić. Otóż twierdzisz, że gdyby gnidy dworskie miały więcej władzy, państwo miałoby się lepiej, a może i by ocalało. Wynikało by z tego, że w tym saganie na pomyje, który traktujesz jako głowę nie mieści się jakże prosty fakt, że szlachta i magnateria to też gnidy dworskie, które kierowały się zyskiem a nie miłością ojczyzny. I o tym piszesz "odkrywając" przede mną, niczym belfer z prowincjonalnego miasteczka "nieznane" mi historyczne fakty. Cóż, cieszę się, że "odkryłeś" przede mną historyczny fakt, że Kopernik nie był kobietą, choć chodził w sukience. Postaraj się lepiej, może znów zaszczycę cię odpowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: masz, biedaczku, wiedzę historyczną... 30.04.11, 10:30 matelot napisał: > szlachta i magnateria to też gnidy dworskie Kreujesz i poslugujesz sie zawlaszczeniem semantycznym. Jednak dworacy i beneficjenci ustroju to nie to samo. Jak sie nie chcesz porozumiewac to nie licz na dyskusje. Poniesiesz tego konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: masz, biedaczku, wiedzę historyczną... 30.04.11, 11:11 rycho7 napisał: > matelot napisał: > > > szlachta i magnateria to też gnidy dworskie > > Kreujesz i poslugujesz sie zawlaszczeniem semantycznym. > > Jednak dworacy i beneficjenci ustroju to nie to samo. Jak sie nie chcesz porozu > miewac to nie licz na dyskusje. Poniesiesz tego konsekwencje. ================ Wszystko co mieszkało we dworach i spijało krew z poddanych to gnidy dworskie, Rysiu. Możesz mnie za ten pogląd ukarać. Odpowiedz Link Zgłoś
piq matołot, jesteś jawnym bolszewikiem,... 01.05.11, 01:21 ...wszak "spijanie krwi" z siły roboczej to istota zdrowej gospodarki. Rzuć mi się tu zaraz bronić biednych pokrzywdzonych górniczych emerytów i innych zwiunzkowych bandziorów, matołot, jak bolszewikowi przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: matołot, jesteś jawnym bolszewikiem,... 01.05.11, 09:19 piq napisał: > ...wszak "spijanie krwi" z siły roboczej to istota zdrowej gospodarki. Rzuć mi > się tu zaraz bronić biednych pokrzywdzonych górniczych emerytów i innych zwiunz > kowych bandziorów, matołot, jak bolszewikowi przystało. ===================== Spijanie krwi z poddanych, ciemniaczku. Nie czytasz ze zrozumieniem. Może późna pora trochę cie usprawiedliwia, ale nie pisz głupot. A przezywasz się dalej. To znak, że nic do ciebie nie trafia, koniu pociągowy z klapkami na oczach. O takich wsiowych głupkach mawiało się w moich stronach: ani me ani be ani kukuryku. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Się nie dopcha. 01.05.11, 17:25 piq napisał: > Rzuć mi się tu zaraz bronić biednych pokrzywdzonych górniczych emerytów i innych > zwiunzkowych bandziorów, matołot, jak bolszewikowi przystało. Tam już Hasz z Ikonowiczem. O Kaczyńskim nie wspominam, bo się znowu na mnie rzucą. Odpowiedz Link Zgłoś
piq jedna poprawka, matołot:... 01.05.11, 01:30 ...słowo "prolegomena" nie tylko "nie występowało jak dotąd w twoim zasobie słów używanych na co dzień", ale musiałeś się gorączkowo rzucić do kilku słowników, a następnie przez dwie godziny uczyłeś się tego słowa na pamięć. A po co, skoro nieznajomość słowa "prolegomena" nikogo nie kompromituje? Ano po to, matołot, że będziesz go teraz intensywnie używał przy ludziach, sądząc, że przykryje twoją głupotę, która jest nadzwyczaj widoczna z dziecinnych wykrętów w twoim pościku. Dostałeś albowiem po düpie wzorowo i doskonale o tym wiesz, gdyż się podłożyłeś jak flądra. Wykręty, co rozumiesz pod słowami "dworskie gnidy", nic ci nie dadzą. Bardzo przypominasz hasza, kiedy się go przyszpili. No, to teraz możesz odejść posmarkując ukradkiem, nie będę cię traktował przykładowym kopniakiem w zadek, bo nie biję słabszych bardziej, niż to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: jedna poprawka, matołot:... 01.05.11, 09:34 piq napisał: > ...słowo "prolegomena" nie tylko "nie występowało jak dotąd w twoim zasobie słó > w używanych na co dzień", ale musiałeś się gorączkowo rzucić do kilku słowników > , a następnie przez dwie godziny uczyłeś się tego słowa na pamięć. >================ Jaki ty jesteś prymitywny, piqu. Pewnie oceniasz innych według swoich możliwości. Mnie wystarczyło wpisać to słówko do google by mieć w kilka sekund odpowiedź. > A po co, skoro nieznajomość słowa "prolegomena" nikogo nie kompromituje? > Ano po to, matołot, że będziesz go teraz intensywnie używał przy ludziach, sądz > ąc, że przykryje twoją głupotę, która jest nadzwyczaj widoczna z dziecinnych wy > krętów w twoim pościku. ===================== Sprytne! Jak na takiego jawnego osiołka, to bardzo sprytne... Nawet niepiśmienni z twojego sioła słyszeli o dworach królewskich, szlacheckich czy magnackich. Ty wolisz palić głupa. Nawet nieźle ci to wychodzi, kabareciarzu. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz mnie rozbawisz. Dostałeś albowiem po düpie wzorowo i doskonale o tym wi > esz, gdyż się podłożyłeś jak flądra. Wykręty, co rozumiesz pod słowami "dworski > e gnidy", nic ci nie dadzą. Bardzo przypominasz hasza, kiedy się go przyszpili. ===================== A jednak zawiodłeś, kochaneczku. Używając prymitywnych wyzwisk, porównując do hasza czy posądzając o bolszewizm, dałeś dowód na to jak mój kopniaczek zabolał. I dobrze. Tak miało być. Nie poświęca się "aż" dwóch postów w odpowiedzi na jeden, widzę, że przetraciłem ci z lekka twoje superego. Nie dziękuj. Zrobiłem to z czystej sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
piq skoroś zadowolony, matelotku,... 01.05.11, 21:15 ...to ja też jestem zadowolony, albowiem twoje samozadowolenie potwierdza oczywistą oczywistość, że masz wobec siebie niewielkie wymagania. To bardzo widać, biedaczku. A przy okazji - doucz się na przyszłość historii własnego kraju na poziomie właściwym dla półinteligentów, bo to, co na razie opanowałeś, to o połowę za mało. Następny krok to umiejętność krytyki źródeł. Ale to poziom dla ciebie póki co niedostępny. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: skoroś zadowolony, matelotku,... 01.05.11, 22:41 Mój drogi piqu, nie wiem ile masz lat, ale ja już jestem w wieku, w którym entuzjazm do poznawania "nowego" nieco się stępił. Nie oznacza to jeszcze zupełnej obojętności. Żarliwość moich postów powinna być tego niezbitym dowodem. Niemniej mam nadzieję, że czasem jeszcze skrzyżujemy scyzoryki, jeśli będzie ku temu okazja. Tymczasem wybaczam ci złośliwości w stylu "półinteligent" czy wtręty o niedostępnym poziomie krytyki źródeł. Każdy wybiera źródła wg zaufania a czasem jedynie nieco instynktownie. Obiektywni historycy, ach... gdzież tacy się rodzą? - to oksymoron. Odpowiedz Link Zgłoś
piq przyjmuję, że to... 02.05.11, 09:10 ...zawieszenie broni, wstęp do pokoju. Mam 50-tkę, więc nie jest już ze mną tak dobrze, mam ataki sklerozy agresywnej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: przyjmuję, że to... 02.05.11, 13:04 piq napisał: > ...zawieszenie broni, wstęp do pokoju. Mam 50-tkę, więc nie jest już ze mną tak > dobrze, mam ataki sklerozy agresywnej. Pozdrawiam =============== Nie jesteś w błędzie. Ja jestem 14 lat starszy. Czy mam sklerozę agresywną - tego nie wiem, jednakowoż jestem pewny, że motor moich uczuć nie chodzi na lemoniadzie. Pozdrawiam wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Scytowie Krolewscy 30.04.11, 10:26 piq napisał: > To nie gnidy dworskie rozłożyły państwo polskie, a wręcz przeciwnie Zgadzam sie z tym stwierdzeniem. Zgadzam sie takze z tym, ze to zdecydowanie bardziej skomplikowane zagadnienie. Nad demokracja szlachecka zaciazyl atawizm kolapsu Scytii. Imperium to zawalilo sie pod wlasnym ciezarem w wyniku rozwarstwienia ekonomicznego. Wladza zostala skoncentrowana i brak bylo chetnych do wojaczki za ochlapy z podzialu lupow wojennych. Wlasciwie przyczyna byla identyczna - rozwarstwienie ekonomiczne. Natomiast machanizmy byly odwrotne. Koncentracja i rozproszenie wladzy. Kolaps imperiow zawsze wynika z tego, ze zaczyna brakowac chetnych do obrony cudzych interesow. Bo smietanke spija zbyt waska elita. Nastepnie hieny rozszarpuja elite. Zaczynam sie wczuwac w to jak godnie jest byc hiena. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k ani chybi nasz forumowy clown 30.04.11, 11:23 matołolot, musi się wywodzić w prostej linii z królewskich... błaznów. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: ani chybi nasz forumowy clown 30.04.11, 11:47 sz0k napisał: > matołolot, musi się wywodzić w prostej linii z królewskich... błaznów. > ================== Nastawiam drugi pol... znaczy... półdupek. Możesz mnie pocałować, gnido, tylko najpierw umyj zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: ani chybi nasz forumowy clown 30.04.11, 13:28 matelot napisał: > sz0k napisał: > > > matołolot, musi się wywodzić w prostej linii z królewskich... błaznów. > > > ================== > Nastawiam drugi pol... znaczy... półdupek. Możesz mnie pocałować, gnido, tylko > najpierw umyj zęby. A odpowiedzi potrafisz już udzielić: forum.gazeta.pl/forum/w,13,124534059,124721694,Re_Recepty.htmlclownie. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 nie tylko piekne konie i lance, piq 30.04.11, 07:32 Piechota tez zapiera dech w piersiach www.youtube.com/watch?v=pWBPLvfB63o&feature=relmfu Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 a Pippa cie nie ruszyla, piq? 01.05.11, 03:04 tylko ci kirasjerzy i lanserzy... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Pippa ma już chlopaka, Harry nie ma szans. 01.05.11, 15:03 www.plotek.pl/plotek/51,79592,9524733.html?i=0&bo=1 Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: a Pippa cie nie ruszyla, piq? 01.05.11, 18:46 al-kochol-8 napisał: > tylko ci kirasjerzy i lanserzy... ================ To impotent, któremu marzą się czasy, kiedy jego pan miałby prawo do pierwszej nocy z jego żoną. Odpowiedz Link Zgłoś
piq nie lanserzy, tylko lansjerzy,... 01.05.11, 21:19 ...lanser to wynalazek współczesny i całkowicie mi obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Pippa....to ja z calego slubu zapamietalem 30.04.11, 08:37 wysoka,szczupla(nie chuda),przyjemna buzia,swietna kiecka...nawet zona sie ze mna zgodzila (co nie czesto sie zdarza) ze prezentuje sie super i doskonale wyglada. okazuje sie,ze to jednak ona zbiera najwiecej pochwal i zachwytow(twitter i pejsbook) niz ,glowna bohaterka tego show jej siostra Kate Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Jak pieścić Pippę 30.04.11, 18:03 Kto nie pije piwa Marne życie jego Baba nieszczęśliwa Bo chłop do niczego. Piwo daje bigiel I chęç do zabawy Wszystko robisz migiem Dla bab jesteś klawy – Śpiewano ongi w wodewilu Tadeusza Kwiatkowskiego „Romek i Julka”. Dziś w Krakowie wodewili się nie wystawia, jeden z dyrektorów teatrów powiedział mi nawet, że „byłoby to jak puszczenie bąka w salonie”, ale życie weryfikuje mądrość słów pana Tadeuszowej piosenki. Kto nie chce mieć życia szarego i nijakiego, kto nie chce robić krzywdy małżonce lub tzw. towarzyszce życia – musi pić piwo. Musi! I bardzo proszę, bez żadnych naiwnych tłumaczeń o tzw. piwnych fałdach na brzuchu czy pyskatej żonie w domu! Piwo bywa z pianą Lub sznyt równo ścięty Bywa czasem grzane Lub lekko kopnięte. Ten lubi z kołnierzem Tamten piany rąbek Każdego smak bierze Na te parę bombek! Ha, tu mogą pojawić się kłopoty. W Polsce dzisiaj nikt lub prawie nikt nie potrafi toczyć piwa, nie potrafi zbudować pianowego kołnierza czy piramidy. Nie widziałem w Polsce lokalu, gdzie bufetowy obcinałby piwny kołnierz i formował jeszcze jeden, lepszy, bogatszy. Kufel (kto wie, że powinien on być w środku wilgotny, a szklane dno znacznie cieplejsze od reszty?) podstawia się po prostu pod pipę i leje boski nektar jednym nieprzerwanym strumieniem. Gość pije, bo – jeśli jest autochtonem –nawet nie wie, że może i powinien dostać coś innego, że tak toczone piwo to obraza boska, Sodoma i Gomora! Nie wiem, czy sztuki lania piwa nie uczą w szkołach gastronomicznych, czy też absolwenci tych szkół są wyjątkowo tępi. Faktem jest, że kiedy w Polsce obcy browar robi degustację swego piwa z beczki – sprowadza piperów z zagranicy, najczęściej z Czech, co stwierdzam jako człowiek uczestniczący nałogowo w podobnych imprezach. (cdn) Leszek Mazan Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Jak pieścić Pippę 30.04.11, 18:05 Nie ma nic lepszego Od chrztu aż po stypę . Od bomby jasnego Nalanej przez pipę ! W latach słusznie minionych pipy – (jedyna, prócz jamnika, rzecz, która się Panu Bogu udała) – zniknęły z polskiego krajobrazu. W knajpach podawali, jeśli akurat trafiliśmy na dostawę, wyłącznie piwo flaszkowe . Chcąc zbadać, czy gastronomiczna młodzież w ogóle wie, co jest grane, spytałem bufetowà w Hawełce, co to jest pipa. Popatrzyła na mnie beznamiętnie i zawołała: – Panie kierowniku, wyrzuć pan tego chama na zbity pysk! Tak było. Jest inaczej. W restauracjach i na stadionach, na przyjęciach i w teatralnych bufetach, w plugawych knajpach podmiejskich i w Wierzynku pipy krztuszą się od wysiłku, tryskając piwem podawanym słuchajcie, słuchajcie!– coraz częściej we właściwej temperaturze. Ale jeśli się powiedziało ping, trzeba powiedzieć: pong , umacniać i rozszerzać sztukę serwowania i picia (piwo pije się po to, by zwyciężyć, a nie by upaść!) napoju, bez którego nasz pobyt na ziemi trudno byłoby nazwać życiem... No. Z dzisiejszą pocztą otrzymałem z Pragi zaproszenie na otwarcie pierwszego ogródka piwnego dla dzieci. Natychmiast po powrocie , zamelduję co i jak . Leszek Mazan Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 popolskiemu trza fascynowac 30.04.11, 10:03 polacy nie kaczy swoich kasiek-elek majom. Odpowiedz Link Zgłoś