Dodaj do ulubionych

Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej piczki

23.06.11, 15:28
Wczoraj, na blogu Pawła Kowala (Salon24), znany bloger, Mr Off, w jednym ze swoich błyskotliwych komentarzy zwrócił uwagę na zaskakujące podobieństwo ideologiczne dwu narodowo odmiennych, na pierwszy rzut oka wydawałoby się krańcowo sobie wrogich sił politycznych. Kaczyzmu i putinizmu.
Obu silnie narodowych, niechętnych poszerzeniu zakresu demokracji.
Obu wrogich ideom modernizacyjnym.
Obu propagujących ingerencję rządów w gospodarkę.
Obu dążących do budowy mocno scentralizowanego, rządzonego silną ręką państwa.

Mr Off konstatuje, że „cryingwink istnieje praktyczny sojusz kaczystów i putinistów, czyli głównych sił zachowawczych w Polsce i Rosji dążących do konfrontacji, a nie porozumienia i współpracy między Polską a Rosją(…wink”.
Śmieszny paradoks to, ale i prawda! Oto jesteśmy świadkami, jak dwa wrogie sobie ugrupowania, gotując się do boju na wspólnym ogniu zgodnie gotują strawę.

pawel-kowal.salon24.pl/317640,trzecia-droga-do-rosji-przed-wieczorna-debata
Obserwuj wątek
    • gini Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 15:44

Zanany lewacki bloger mister off .
      Ales pan nisko spadl panie Euromirze, zachwycac sie bzdurami ,ktore wypisuje lewactwo.
      • euromir Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 15:52
        Mr Off stymuluje mnie intelektualnie.
        • gini Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 16:42
          euromir napisał:

> Mr Off stymuluje mnie intelektualnie.

Lo matko, to znaczy, ze juz pan popiera malzenstwa homo i adopcje dzieci przez homo.
          Fajnie panie Euromirze.
          Moze nastep^nym razem zobaczymy pana w jakiejs peruce i w kiecce na homoparadzie u boku Pacewicza i teczoowego Rycha.
          • euromir Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 16:53
            Droga Gini,
            w peruce to ja chodzę na co dzień! A jakaś parada? Czemu nie. Byle nie kłamców i debili smile

Pozdrawiam
            • manny-jestem Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 17:05
              Szanowny Euromirze,

Prosze wskaz partie bez klamcow i debili.

A jesli o post otwierajacy watek to nawet jeslibym zaakceptowal Twoje porownanie to widze jedna niezmiernie istotna roznice: kaczyzm nie zawiera w sobie komponentu imperialnej polityki zagranicznej i resentymentu wobec sasiadow.
              • superspec Rosyjski imperalizm za Putina jest komiczny 23.06.11, 17:24
                tak samo jak kaczyzm.smile
                • manny-jestem Re: Rosyjski imperalizm za Putina jest komiczny 23.06.11, 17:25
                  Nie zgadzam sie.
                  • superspec To dobrze że się nie zgadzasz. 23.06.11, 17:32
                    Mnie jednak bawią i Putin i Kaczyński.Tusk zresztą też.
                • pro100 Re: Rosyjski imperalizm za Putina jest komiczny 23.06.11, 17:34
                  superspec napisał:

> tak samo jak kaczyzm.smile

jesli mordowanie ludzi uważa pan za komiczne to sygnaturka faktycznie oddaje istotę rzeczy.
                  • superspec Ja pamiętam jak Kaczyński mowił 23.06.11, 17:37
                    że wojna w Iraku to nasza wojna.Ostatnio też mowił że Polska powinna bombardować Libię.
              • dachs Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 17:27
                manny-jestem napisał:
                > kaczyzm nie zawiera w sobie komponentu imperialnej polityki zagranicznej

To prawda. Nie mamy armat.

> i resentymentu wobec sasiadow.
                Też prawda.
                Może z wyjątkiem ruskich, szkopów, chachłów i tych co nam Wilno zabrali.
                Ale do jednego sąsiada resentymentów kaczyzm napewno ma. Do Bałtyku.
                I to jest już jakiś dobry zaczyn na przyszłość.
                • manny-jestem Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 17:43
                  Może z wyjątkiem ruskich, szkopów, chachłów i tych co nam Wilno zabrali.
                  > Ale do jednego sąsiada resentymentów kaczyzm napewno ma. Do Bałtyku.
                  > I to jest już jakiś dobry zaczyn na przyszłość. ==

Borsuku , wybacz mi prosze, ale co Ty ........ no nie napisze bo nie chce Ciebie obrazic smile
                  • dachs Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 18:09
                    manny-jestem napisał:

> Borsuku , wybacz mi prosze, ale co Ty ........ no nie napisze bo nie chce Ciebi
                    > e obrazic smile

A bez obrażania napisać się nie da?
                    smile
                    • manny-jestem Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 18:15
                      dachs napisał:
                      >
                      > A bez obrażania napisać się nie da?
                      > smile
                      >

No w pierwszym odruchu nie dalo sie smile Wiesz to nie rzad PiS popsul stosunki z Wilnem na przyklad. Ja tylko czekam kiedy zostanie do Wilna wslane ultimatum a la Beck aby sie przypodobac zwierzchnikom...
                      • dachs Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 18:19
                        manny-jestem napisał:

> No w pierwszym odruchu nie dalo sie smile Wiesz to nie rzad PiS popsul stosunki z
                        > Wilnem na przyklad. Ja tylko czekam kiedy zostanie do Wilna wslane ultimatum a
                        > la Beck aby sie przypodobac zwierzchnikom...

Fakt, stosunki z Wilnem psuje raczej samo Wilno. I to już od dobrych kilku lat. Za poprzedniego rządu też.
                        Ale pamiętasz zapewne jakie resentymenty się rozdmuchiwało, by Tusk nie został prezydentem? smile
                        • manny-jestem Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 19:19
                          No tak. Problemy z sasiadami za rzadow PiSu powodowal PiS. Za rzadow PO powoduja sasiadzi...

Eh...
                          • dachs Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 20:54
                            manny-jestem napisał:

> No tak. Problemy z sasiadami za rzadow PiSu powodowal PiS. Za rzadow PO powoduj
                            > a sasiadzi...

Aż musiałem zajrzeć co napisałem. A napisałem:
                            "Fakt, stosunki z Wilnem psuje raczej samo Wilno. I to już od dobrych kilku lat. Za poprzedniego rządu też."

Skoro już wyjaśniliśmy, że nie pisałem, że to PiS powodował problemy z Litwinami, przejdźmy do następnej kwestii.
                            Czy pamiętasz jakie resentymenty się rozdmuchiwało, by Tusk nie został prezydentem?
                            Jeżeli wolałeś zapomnieć, mam dla tego zrozumienie. smile
                            • gini Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 22:03
                              O uile dobrze pamietam to Tusku samo zrezygnowalo z prezydentury.
                              Mozemam skleroze a jak tak to niech mne ktos poprawi.
                              • pro100 Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 22:10
                                gini napisała:

> O uile dobrze pamietam to Tusku samo zrezygnowalo z prezydentury.
                                > Mozemam skleroze a jak tak to niech mne ktos poprawi.

donaldu dostało polecenie służbowe, trzasnęło obcasami i wykonało. teczka u cioci stasi.
            • gini Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 20:51
              euromir napisał:

> Droga Gini,
              > w peruce to ja chodzę na co dzień! A jakaś parada? Czemu nie. Byle nie kłamców
              > i debili smile
              >
              > Pozdrawiam

Dzieki Bogu, ze ma pan peruke, to prosze podac wymiary zakupie jakas kiecke wystrzalowa na przyszloroczna parade pedalow, oni wg mr offa sa normalni to sobie pan poparaduje z nimi.
              pozdrawiam rowniez!!!
            • wikul Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 22:15
              euromir napisał:

> Droga Gini,
              > w peruce to ja chodzę na co dzień! A jakaś parada? Czemu nie. Byle nie kłamców
              > i debili smile

Rozbawiłeś mnie Euromirze.
              Pozdrawiam
    • andrzejg Wypuścić Iwanka 23.06.11, 17:39
      euromir napisał:

>
      > Mr Off konstatuje, że „cryingwink istnieje praktyczny sojusz kaczystów i p
      > utinistów, czyli głównych sił zachowawczych w Polsce i Rosji dążących do konfro
      > ntacji, a nie porozumienia i współpracy między Polską a Rosją(…wink”.
      > Śmieszny paradoks to, ale i prawda! Oto jesteśmy świadkami, jak dwa wrogie sobi
      > e ugrupowania, gotując się do boju na wspólnym ogniu zgodnie gotują strawę.
      >
      >

Przypomniała mi się scena z filmu 'Szabla Pana komendanta' , w której to czwórka przemiłych dziadków po nieudanej akcji z Hanką stanęła przed dylematem - co robić dalej?

'Wypuścić Iwanka'

Po przeczytaniu Twojego tekstu Euromirze, choć wczesniej żadnych akcji nie prowadziłem, też stanełem przed problemem - co dalej? Z powyższą opinią o podobieństwie dwóch sił politycznych zgadzam się, ale co dalej?

Ano:

"Wypuścić Hasza!'

A.
      • polski_francuz Popieram 23.06.11, 19:10
        "Wypuścić Hasza!"

PF
    • qwardian Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 23.06.11, 19:58

Z radością witam Pana Euromirze.

Również oczekuję takich propozycji, które zamiast tradycyjnych obietnic nakarmienia narodu, proponują pozostawić ten dylemat rynkowi, przedsiębiorczości i kapitałowi.

Euromirze gdyby miał Pan do wyboru regulować długi Kościoła Katolickiego, czy państw świeckich, które by Pan wybrał...
      • euromir Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 24.06.11, 14:11
        "gdyby miał Pan do wyboru regulować długi Kościoła Katolickiego, czy państw świeckich, które by Pan wybrał..."

Dobre Pan zadał pytanie!
        To jasne, Kościoła. Ta instytucja utrzymuje się jedynie z dobrowolnych datków. Natomiast państwo, ściąga podatki, posiada fabryki, akcje, banki, towarzystwa ubezpieczeniowe. Państwo zawsze da sobie radę!

Pozdrawiam Pana
    • benek231 Hitler ze Stalinem takze nie lubili sie :O) 23.06.11, 20:44
      pomimo ogromnych podobienstw ideologicznych.
      Identycznie z Kaczorem i Putinem. Obydwaj sa narodowcami gotowymi do narzucenia socjalizmu (w nowszym niz kiedys wydaniu). Dla narodowca inny narodowiec wrogiem.
    • rusek111111 Re: Putin i Kaczyński. Dwa Pepiczki z jednej picz 28.06.11, 17:30
      euromir napisał:
      > Mr Off konstatuje, że „cryingwink istnieje praktyczny sojusz kaczystów i p
      > utinistów, ...

ciekawe spotrzerzenie, jako takie podobne do tych:
      "miedzy pis i po roznica jest fundamentalna" e.wnuk-lipinski
      "na bialorusi jest komunizm" byly pracownik ambasady rp w minsku.(doradza lub inny szycha, obecnie fanatyczny dzialacz ruchu "uwolnic angela andrea davis-poczobut"

smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka