Dodaj do ulubionych

Sprzedałem...

18.08.11, 13:31

Trzysta gramów w lokalnym oddziale NBP za około 48 tysięcy. Powodem sprzedaży były spadki na giełdzie i apetyt na dywidendę PKO na którą muszę się załapać do 31 sierpnia...
Obserwuj wątek
    • hordol to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:12
      prawie 9% w dół
      dzisiejszy rekord europejski a moze i swiatowy
      • wikul Re: to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:17
        specjalista/ka giełdowa/y hordol napisała:

> prawie 9% w dół
        > dzisiejszy rekord europejski a moze i swiatowy

O matko, i co ? Już sie nie podniesie ?
        Wskaźniki spadaja i rosną, taka jest natura giełdy
        • hordol Re: to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:29
          nie moge pojąć jak to jest ze polska gospodarka tak dobrze stoi a polska gielda w czołówce spadków swiatowych.
          inwestorzy nie wierzą w zapewnienia donalda i jego kompanów od żłoba?
          • wikul Re: to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:46
            hordol napisała:

> nie moge pojąć jak to jest ze polska gospodarka tak dobrze stoi a polska gielda
            > w czołówce spadków swiatowych.
            > inwestorzy nie wierzą w zapewnienia donalda i jego kompanów od żłoba?

Nie przejmuj się, nie tylko ty wiele rzeczy nie może pojąć. Kaczyński też nie może wiele pojąć a udaje że wie.
            Zapewnienia twojego kumpla Donalda nie maja tu nic do rzeczy. Czytaj całe teksty a nie tylko nagłówki.

wyborcza.biz/gieldy/1,101260,10131722,Gieldowy_koszmar_powraca__Ceny_akcji_w_dol.html
    • wolo Re: Sprzedałem... 18.08.11, 22:34
      Chyba jednak za wcześnie z tym złotem.
      Z PKO też bym uważał. Bo na PKO ciąży jednak publiczna emisja i 1 września już bez dywidendy akcje może być ciężko sprzedać. Jak się trafi taki dzień jak dzisiaj to ta dywidenda może być tylko słabiutkim sweetenerem. Generalnie banki są pod presją.
      • qwardian Re: Sprzedałem... 18.08.11, 22:51

Ustawiłem cenę kupna limitem na 30 złotych 15 groszy. Emisja!!!!??? Mi się wydawało, że skarb państwa pozbywa się udziału w PKO BP...

W drugiej połowie lipca MSP podało w komunikacie, że wtórna oferta publiczna akcji PKO BP planowana jest na przełomie trzeciego i czwartego kwartału 2011 roku. Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprzedać w niej do 5 procent wszystkich akcji PKO BP, a Bank Gospodarstwa Krajowego - 10,25 procent akcji...

Nie widzę powtórki z przełomu 2008 i 2009, to ostra, ale krótka korekta i rynek będzie kontuował swój trend..
        • wolo Re: Sprzedałem... 18.08.11, 23:03
          oferta publiczna. Tak czy inaczej duża podaż.
          • wikul Re: Sprzedałem... 18.08.11, 23:11
            wolo napisał:

> oferta publiczna. Tak czy inaczej duża podaż.

Raczej duży popyt.
            • wolo Re: Sprzedałem... 18.08.11, 23:26
              Jaki będzie popyt to zobaczymy. Na razie wiemy tylko, że MSP i BGK chcą sprzedać.
              • wikul Re: Sprzedałem... 19.08.11, 16:33
                wolo napisał:

> Jaki będzie popyt to zobaczymy. Na razie wiemy tylko, że MSP i BGK chcą sprzed
                > ać.

Myślę jednak że w stosunku do przewidywanego popytu (po sukcesie sprzedaży tamtej transzy) to mało.
                • wolo Re: Sprzedałem... 19.08.11, 21:42
                  Co było to było. Teraz mamy erę po Lehmanie i wyceny banków są trochę inne. Po ostatnich spadkach największe banki europejskie są warte wszystkie razem tyle co Apple:

www.reuters.com/article/2011/08/19/us-apple-worth-idUSTRE77I46520110819
                  Czy to jest okazja do kupna. Może tak ale wolę bardziej spokojne czasy.

A odnośnie PKO, to w tej chwili nie jest ważne, że dobrze wypadł w stress-testach, że nie ma ekspozycji na Grecję , Portugalię czy inne kraje tego typu.
                  Przy takiej zmienności jak teraz ważne zaczynają być drugie pochodne - ważne jest nie tylko czy masz ekspozycję na bankruta, ale również czy masz ekspozycję na tego, który jest bezpośrednio wyeksponowany na bankruta. I tutaj PKO na pewno takie ekspozycje ma, musi przecież współpracować z bankami europejskimi.
                  • qwardian Re: Sprzedałem... 20.08.11, 00:12

Sceptycyzm jest potrzebny w podejściu do obydwu stron. Postawiłem na cenę niższą od obecnej bo do hossy brakuje mi kapitulacji, rozłożonych rąk bezradnie z rozdygotanym głosem, co to będzie, co to będzie...

Ale podstawa do kupna jest już jak najbardziej, niskie stopy procentowe to raz, nadal nie widzę rozdmuchanej inflacji i nacisku grup żądających podwyżki, to dwa. Nie widzę bankructw solidnie kapitalizowanych firm. Brak mi na rynku hura optymizu, to ważna rzecz, bo rynek wymaga ciągłego niedowierzania, tak jak to było w wypadku hossy na rynku cen złota.

Banki postrzegam jak zwierciadło kondycji ekonomii danego państwa, nie spodziewam się niespodzianek w postaci toksycznych obligacji portfelu PKO BP, co mnie cieszy to pokaźna baza klientów indywidualnych i komercyjnych, solidne zyski w ciężkich okolicznościach i pozytywny klimat polityczny dla banku, który jest kontrolowany przez rodzimy kapitał.

Najważniejsze, że ja postrzegam ten rynek jako długi sekularny cykl byka, a obecne spadki jako korektę dającą inwestorom szansę na kolejne wejście w ten market. Gdybym się mylił to oczywiście wszystkie kalkulacje biorą w łeb, ale tego no, wiecie co chcem powiedzieć hmmmm
                    • wolo Re: Sprzedałem... 20.08.11, 11:00
                      qwardian napisał:

>
                      > Najważniejsze, że ja postrzegam ten rynek jako długi sekularny cykl byka, a obe
                      > cne spadki jako korektę dającą inwestorom szansę na kolejne wejście w ten marke
                      > t. Gdybym się mylił to oczywiście wszystkie kalkulacje biorą w łeb, ale tego no
                      > , wiecie co chcem powiedzieć hmmmm

OK. Tylko, że często tutaj pisałeś o motywach, dla ktorych trzymałes zloto. Wartosc papierowego pieniadza dazy do zera - Twoje slowa. Przy takim podejsciu mozna by uzasadniac inwestycje firmy produkujace bardziej realne dobra niż takie, ktore obracaja tylko abstrakcyjnym i gdzies tam na koncu bezwartosciowym pieniadzem.
                      • qwardian Re: Sprzedałem... 20.08.11, 23:49

Moja strategia polega na tym, że sprzedaję drogo, a kupuję tanio, ale nie banknoty zamierzam trzymać tylko akcje, które wraz z kurczeniem się banknotu rosną w cenie i mają lustrzany wykres tylko celujący w sufit, a nie w dół...
    • qwardian Re: Sprzedałem i kupiłem... 12.09.11, 19:29

Zlecenie kupna akcji za 30 złotych 15 groszy PKO powinno się zrealizować po dzisiejszej cenie otwarcia 29 złotych i 50 groszy. Imponujący wolumin, przewyżaszający nawet ten z bessy roku 2008 świadczy, że kapitulacja została osiągnięta, albo wkrótce na najbliższej sesji cykl zostanie dopełniony i kurs będzie kontynuowany z kierunkiem na North. Thank You Very Much.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka