qwardian 18.08.11, 13:31 Trzysta gramów w lokalnym oddziale NBP za około 48 tysięcy. Powodem sprzedaży były spadki na giełdzie i apetyt na dywidendę PKO na którą muszę się załapać do 31 sierpnia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hordol to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:12 prawie 9% w dół dzisiejszy rekord europejski a moze i swiatowy Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:17 specjalista/ka giełdowa/y hordol napisała: > prawie 9% w dół > dzisiejszy rekord europejski a moze i swiatowy O matko, i co ? Już sie nie podniesie ? Wskaźniki spadaja i rosną, taka jest natura giełdy Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:29 nie moge pojąć jak to jest ze polska gospodarka tak dobrze stoi a polska gielda w czołówce spadków swiatowych. inwestorzy nie wierzą w zapewnienia donalda i jego kompanów od żłoba? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: to dobrze bo na zielonej wyspie wig 20 18.08.11, 16:46 hordol napisała: > nie moge pojąć jak to jest ze polska gospodarka tak dobrze stoi a polska gielda > w czołówce spadków swiatowych. > inwestorzy nie wierzą w zapewnienia donalda i jego kompanów od żłoba? Nie przejmuj się, nie tylko ty wiele rzeczy nie może pojąć. Kaczyński też nie może wiele pojąć a udaje że wie. Zapewnienia twojego kumpla Donalda nie maja tu nic do rzeczy. Czytaj całe teksty a nie tylko nagłówki. wyborcza.biz/gieldy/1,101260,10131722,Gieldowy_koszmar_powraca__Ceny_akcji_w_dol.html Odpowiedz Link Zgłoś
wolo Re: Sprzedałem... 18.08.11, 22:34 Chyba jednak za wcześnie z tym złotem. Z PKO też bym uważał. Bo na PKO ciąży jednak publiczna emisja i 1 września już bez dywidendy akcje może być ciężko sprzedać. Jak się trafi taki dzień jak dzisiaj to ta dywidenda może być tylko słabiutkim sweetenerem. Generalnie banki są pod presją. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Sprzedałem... 18.08.11, 22:51 Ustawiłem cenę kupna limitem na 30 złotych 15 groszy. Emisja!!!!??? Mi się wydawało, że skarb państwa pozbywa się udziału w PKO BP... W drugiej połowie lipca MSP podało w komunikacie, że wtórna oferta publiczna akcji PKO BP planowana jest na przełomie trzeciego i czwartego kwartału 2011 roku. Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprzedać w niej do 5 procent wszystkich akcji PKO BP, a Bank Gospodarstwa Krajowego - 10,25 procent akcji... Nie widzę powtórki z przełomu 2008 i 2009, to ostra, ale krótka korekta i rynek będzie kontuował swój trend.. Odpowiedz Link Zgłoś
wolo Re: Sprzedałem... 18.08.11, 23:03 oferta publiczna. Tak czy inaczej duża podaż. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Sprzedałem... 18.08.11, 23:11 wolo napisał: > oferta publiczna. Tak czy inaczej duża podaż. Raczej duży popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
wolo Re: Sprzedałem... 18.08.11, 23:26 Jaki będzie popyt to zobaczymy. Na razie wiemy tylko, że MSP i BGK chcą sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Sprzedałem... 19.08.11, 16:33 wolo napisał: > Jaki będzie popyt to zobaczymy. Na razie wiemy tylko, że MSP i BGK chcą sprzed > ać. Myślę jednak że w stosunku do przewidywanego popytu (po sukcesie sprzedaży tamtej transzy) to mało. Odpowiedz Link Zgłoś
wolo Re: Sprzedałem... 19.08.11, 21:42 Co było to było. Teraz mamy erę po Lehmanie i wyceny banków są trochę inne. Po ostatnich spadkach największe banki europejskie są warte wszystkie razem tyle co Apple: www.reuters.com/article/2011/08/19/us-apple-worth-idUSTRE77I46520110819 Czy to jest okazja do kupna. Może tak ale wolę bardziej spokojne czasy. A odnośnie PKO, to w tej chwili nie jest ważne, że dobrze wypadł w stress-testach, że nie ma ekspozycji na Grecję , Portugalię czy inne kraje tego typu. Przy takiej zmienności jak teraz ważne zaczynają być drugie pochodne - ważne jest nie tylko czy masz ekspozycję na bankruta, ale również czy masz ekspozycję na tego, który jest bezpośrednio wyeksponowany na bankruta. I tutaj PKO na pewno takie ekspozycje ma, musi przecież współpracować z bankami europejskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Sprzedałem... 20.08.11, 00:12 Sceptycyzm jest potrzebny w podejściu do obydwu stron. Postawiłem na cenę niższą od obecnej bo do hossy brakuje mi kapitulacji, rozłożonych rąk bezradnie z rozdygotanym głosem, co to będzie, co to będzie... Ale podstawa do kupna jest już jak najbardziej, niskie stopy procentowe to raz, nadal nie widzę rozdmuchanej inflacji i nacisku grup żądających podwyżki, to dwa. Nie widzę bankructw solidnie kapitalizowanych firm. Brak mi na rynku hura optymizu, to ważna rzecz, bo rynek wymaga ciągłego niedowierzania, tak jak to było w wypadku hossy na rynku cen złota. Banki postrzegam jak zwierciadło kondycji ekonomii danego państwa, nie spodziewam się niespodzianek w postaci toksycznych obligacji portfelu PKO BP, co mnie cieszy to pokaźna baza klientów indywidualnych i komercyjnych, solidne zyski w ciężkich okolicznościach i pozytywny klimat polityczny dla banku, który jest kontrolowany przez rodzimy kapitał. Najważniejsze, że ja postrzegam ten rynek jako długi sekularny cykl byka, a obecne spadki jako korektę dającą inwestorom szansę na kolejne wejście w ten market. Gdybym się mylił to oczywiście wszystkie kalkulacje biorą w łeb, ale tego no, wiecie co chcem powiedzieć hmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
wolo Re: Sprzedałem... 20.08.11, 11:00 qwardian napisał: > > Najważniejsze, że ja postrzegam ten rynek jako długi sekularny cykl byka, a obe > cne spadki jako korektę dającą inwestorom szansę na kolejne wejście w ten marke > t. Gdybym się mylił to oczywiście wszystkie kalkulacje biorą w łeb, ale tego no > , wiecie co chcem powiedzieć hmmmm OK. Tylko, że często tutaj pisałeś o motywach, dla ktorych trzymałes zloto. Wartosc papierowego pieniadza dazy do zera - Twoje slowa. Przy takim podejsciu mozna by uzasadniac inwestycje firmy produkujace bardziej realne dobra niż takie, ktore obracaja tylko abstrakcyjnym i gdzies tam na koncu bezwartosciowym pieniadzem. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Sprzedałem... 20.08.11, 23:49 Moja strategia polega na tym, że sprzedaję drogo, a kupuję tanio, ale nie banknoty zamierzam trzymać tylko akcje, które wraz z kurczeniem się banknotu rosną w cenie i mają lustrzany wykres tylko celujący w sufit, a nie w dół... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Sprzedałem i kupiłem... 12.09.11, 19:29 Zlecenie kupna akcji za 30 złotych 15 groszy PKO powinno się zrealizować po dzisiejszej cenie otwarcia 29 złotych i 50 groszy. Imponujący wolumin, przewyżaszający nawet ten z bessy roku 2008 świadczy, że kapitulacja została osiągnięta, albo wkrótce na najbliższej sesji cykl zostanie dopełniony i kurs będzie kontynuowany z kierunkiem na North. Thank You Very Much. Odpowiedz Link Zgłoś