Dodaj do ulubionych

Czy Putin należy do UPR?

26.05.04, 13:53
"Rosyjski prezydent Władimir Putin zapewnił w środowym orędziu przed
połączonymi izbami parlamentu, że jego ekipa nie zamierza w żaden sposób
naruszać systemu demokratycznego i odchodzić od reform rynkowych.[...]

Jak co roku Putin chwalił się osiągnięciami gospodarczymi swojej ekipy -
wzrostem gospodarczym, który w 2003 roku wyniósł 7,3 proc., a w pierwszych
czterech miesiącach 2004 - 8 proc. Jeżeli takie tempo zostanie utrzymane, to -
jak twierdzi rosyjski prezydent - już w roku 2010 Rosja ma szansę podwoić
swój produkt krajowy brutto (PKB).[...]

Na drodze reform państwo musi - twierdził prezydent - obniżyć podatki, zaś
wielki biznes wspólnie z władzą powinien zaangażować się na rzecz likwidacji
biedy. "System podatkowy nie powinien być ciężarem dla biznesu, powinien być
sprawiedliwy dla wszystkich czynników gospodarczych" - powiedział rosyjski
przywódca.[...]

Jego zdaniem, należy obniżyć podatek socjalny i "wyprowadzić z szarej strefy"
część ukrywanych przez pracodawców dochodów oraz obniżyć stawkę VAT."

/onet/

1. Wzrost gospodarczy - 7,3 proc. w 2003 r., a w pierwszych czterech
miesiącach 2004 - 8 proc.
2. Obniżka podatków
3. Mniejszy fiskalizm
4. Ograniczenie socjału
5. Obniżka VAT

Efekty takiej polityki, prowadzonej od paru lat, obrazuje p. 1. A u nas
socjaliści pobożni i bezbożni szlochają, od paru wieków, że "nie można
obniżyć podatków ze względu na potrzeby budżetu..." Jak widać - można. A
nawet trzeba. Obniżka CIT już w pierwszym kwartale podwoiła wpływy
budżetowe...
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek jak ropa jest po 42 dolce - to maja dolce vita IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 13:57
      jak ropa stala 10 baksow - byla bida z nedza i kradzione samochody - teraz
      salony bentleya i rollsa

masz rope ???

jakkolwiek jestem za niskimi podatkami - to ruski przyklad niestety jest do
      dupy
      • xiazeluka Re: jak ropa jest po 42 dolce - to maja dolce vit 26.05.04, 14:09
        Gość portalu: jacek napisał(a):

> masz rope ???
        >
        > jakkolwiek jestem za niskimi podatkami - to ruski przyklad niestety jest do
        > dupy

Czyli innymi słowy uważasz, że Rosja ropą stoi i obniżki podatków nie
        przekładają się na wzrost gospodarczy?
        • Gość: jacek jak ropa jest po 42 dolce - to maja dolce vit IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 14:20
          jak wspomnialem - jestem za niskimi podatkami

ale rosja stoi ropa - i tylko dzieki wysokiej cenie mozna mowic o wzroscie
          gospodarczym

ciekawe - ze koncentrujesz sie na jednym elemencie gospodarki - a gdzie
          nielegalny wywoz kapitalu ??? a gdzie ponad 100 miliardow USD wladowanych do
          ruskich przez zagraniczne banki (kupowali gamonie ruskie obligacje) - ktore po
          prostu im ukradziono w 1998 ???

duzo masz w domu ruskich produktow ??? jezdzisz ruskim samochodem ??? moze choc
          telewizor ???

ruski cud gospodarczy przypomina niemiecki cud gospodarczy przed II wojna
          (tylko ze nie mieli ropy) - bez wojny i rabunkow bylaby wielka kicha ...

• xiazeluka Re: jak ropa jest po 42 dolce - to maja dolce vi 26.05.04, 14:40

> ale rosja stoi ropa - i tylko dzieki wysokiej cenie mozna mowic o wzroscie
            > gospodarczym

Ceny ropy wzrosły ostatnio, a nie w 2003 roku. Znaczący wzrost gospodarczy w
            Rosji zbiegł się z wprowadzeniem podatku liniowego, a nie ceny baryłki ropy za
            99 dolców sztuka.

> nielegalny wywoz kapitalu ??? a gdzie ponad 100 miliardow USD wladowanych do
            > ruskich przez zagraniczne banki (kupowali gamonie ruskie obligacje) - ktore
            po prostu im ukradziono w 1998 ???

Może się zdecyduj - "gamonie władowali" w ruskie banki jakąś forsę czy
            ją "wywieźli"?

> duzo masz w domu ruskich produktow ??? jezdzisz ruskim samochodem ??? moze
            choc telewizor ???

A ile Ty masz w domu estońskich produktów? Twój komputer, telewizor i zabawki
            dziecka są "made in China/Thajland/Singapore".

> ruski cud gospodarczy przypomina niemiecki cud gospodarczy przed II wojna
            > (tylko ze nie mieli ropy) - bez wojny i rabunkow bylaby wielka kicha ...

Ciekawostka - niemiecki "cud" gospodarczy sprzed II wojny był efektem
            wprowadzania socjalizmu w gospodarkę w ramach centralnych planów, to co robi
            obecnie Putin w Rosji jest działaniem dokładnie odwrotnym. Jak to można
            porównywać?
            • Gość: jacek xsiaduka sie rozpisal IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 14:55
              ruskie wywozili - banki inwestowaly (tylko sie przeliczyly)

> A ile Ty masz w domu estońskich produktów? Twój komputer, telewizor i zabawki
              > dziecka są "made in China/Thajland/Singapore".

to w koncu gdzie jet ten cud gospodarczy ??? mowiles ze w Rosji ...

> Ciekawostka - niemiecki "cud" gospodarczy sprzed II wojny był efektem
              > wprowadzania socjalizmu w gospodarkę w ramach centralnych planów, to co robi
              > obecnie Putin w Rosji jest działaniem dokładnie odwrotnym. Jak to można
              > porównywać?

rozumiem - zamykanie akcjonariuszy, nacjonalizacja firm to nie jest socjalizm

tak przy okazji - od 1930 roku do konca wojny w Niemczech liczba sluzaczych
              prawie sie nie zmniejszyla (1,5 miliona) zas kobiety nie byly zmuszane do
              pracy - mimo ze w tym czasie w Anglii i Stanach praca kobiet stala sie
              powszechna
              ani Coca Cola, ani GM ani Ford (za okres wojny wyplacily amerykanskim
              udzialowcom ogroman dywidende w '45) nie skarzyly sie na socjalizm w Niemczech -
              podobnie jak Krupp, Thyssen, IG Farben - dziwne nie ???
              • xiazeluka Re: xsiaduka sie rozpisal 26.05.04, 15:06

> to w koncu gdzie jet ten cud gospodarczy ??? mowiles ze w Rosji ...

Ja gdzieś pisałem, że w Rosji jest cud gospodarczy? To zacytuj, kolego.
                Zwróciłem jedynie uwagę, że metody Putina dały 8% wzrostu, a terroryzowana
                fiskalnie Mumia pełznie z szybkością poniżej 1%.

> rozumiem - zamykanie akcjonariuszy, nacjonalizacja firm to nie jest socjalizm

To są akurat kwestie polityczne.

> tak przy okazji - od 1930 roku do konca wojny w Niemczech liczba sluzaczych
                > prawie sie nie zmniejszyla (1,5 miliona) zas kobiety nie byly zmuszane do
                > pracy - mimo ze w tym czasie w Anglii i Stanach praca kobiet stala sie
                > powszechna

To akurat jest bardzo proste - Angole i Jankesi nie sprowadzili sobie do pracy
                paru milionów robotników przymusowych, a ktoś mężczyzn powołanych do wojska
                musiał zastapić.
                Tylko co to ma do rzeczy?
                > ani Coca Cola, ani GM ani Ford (za okres wojny wyplacily amerykanskim
                > udzialowcom ogroman dywidende w '45) nie skarzyly sie na socjalizm w
                Niemczech - podobnie jak Krupp, Thyssen, IG Farben - dziwne nie ???

Wcale nie dziwne, przeciwnie, normalne. Wielkie firmy, mające decydujący udział
                w rynku, są zainteresowane ochroną ze strony państwa, które gwarantuje im
                metodami nakazowymi zbyt - a co za tym idzie wysokie dochody. Wrogiem jest
                wtedy konkurencja, a nie socjalizm.
                • Gość: jacek xsiaduka sie rozpisal IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:16
                  twoja teza o 1 pct wzrostu w Mumii jest prawdziwa - tylko od ciebie mozna
                  wymagac czegos wiecej niz tylko umiejetnosci porownania agregatow

prosty przyklad - komputer sprzed roku byl drozszy niz tegoroczny - mimo ze
                  mial 60 pct jego mozliwosci
                  samochod sprzed roku mial gorsze parametry i byl drozszy ...

a obecna ropa podrozala o ponad 10 pct - i nie poprawila sie jakosciowo
                  a PKB Rosji wzroslo tylko o 7 pct - to gdzie ten sukces ????

przeczytaj uwaznie swoja polemike ze mna (ostatni post) - sam zobaczysz w jaki
                  kozi rog sie zapedziles !!!

• xiazeluka Odkryłem perpetuum mobile 26.05.04, 15:38
                    Nazywa się jacek. Ma gadane jak spiker BBC, ale w przeciwieństwie do niego nie
                    milknie, kiedy rozpoczyna się film. Gadulstwo polega na przedstawianiu
                    oderwanych od siebie faktów, półprawd i zwykłych bredni jednym ciągiem.

Jeśli ropa wyznacza standardy przyśpieszenia PKB, to jaki wzrost zanotowały np.
                    Norwegia i Wenezuela? Teza o takiej zależności jest Twoja, a nie moja, więc
                    nigdzie się nie zapędziłem. No, ewentualnie poszedłem sprawdzić do tego kąta,
                    kto tam tak piszczy.
                    • Gość: jacek Odkryłem UPeRpetuum mobile ... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:55
                      zalosne

>Jeśli ropa wyznacza standardy przyśpieszenia PKB, to jaki wzrost zanotowały
                      >np.
                      >Norwegia i Wenezuela? Teza o takiej zależności jest Twoja, a nie moja, więc
                      >nigdzie się nie zapędziłem. No, ewentualnie poszedłem sprawdzić do tego kąta,
                      >kto tam tak piszczy.

ja wypowiadalem sie o Rosje - tam to widac wprost

a kiedy nauczysz sie czytac ???

czym rozni sie kontrola firm wprowadzana przez Putina od modelu niemieckiego ???

powtorze - 1. jestem za niskimi podatkami 2. model Putina nie jest dobrym
                      przykladem do nasladowania

jesli tak lubisz Putina - to nie dziw sie za ja tym bardziej nie lubie
                      twojego upr ... z Emilcina
                      • xiazeluka Re: Odkryłem UPeRpetuum mobile ... 26.05.04, 15:59

> ja wypowiadalem sie o Rosje - tam to widac wprost

Co tam widać wprost i dlaczego tego nie widać gdzie indziej?

> a kiedy nauczysz sie czytac ???

Zaraz po tym, jak Ty to zrobisz.

> powtorze - 1. jestem za niskimi podatkami 2. model Putina nie jest dobrym
                        > przykladem do nasladowania

Ponieważ co, podwyższa podatki?

> jesli tak lubisz Putina - to nie dziw sie za ja tym bardziej nie lubie
                        > twojego upr ... z Emilcina

Niech teraz ktoś mi wytłumaczy, dlaczego niechęć do X ma warunkować jednoczesną
                        niechęć do organizacji Y, z którą X nie ma formalnego związku???
                        • Gość: jacek Odkryłem UPeRpetuum mobile ... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:17
                          jak zwykle dyskusja z toba nie ma zadnego sensu

1. zacznij od nauki czytania - mam wrazenie, ze zamiast odczytac do konca
                          zdania zaczysz podstawiac swoje wlasne majaki

2. potem sprobuj z nauka logiki - tylko porzadnie

3. mozesz powoli poznawac swiat wokol siebie - starajac sie zrozumiec - a nie
                          zgadywac

milej pracy nad soba !!!!
                          • xiazeluka A może to tybetański bębenek modlitewny? 26.05.04, 16:23
                            1. "Jak zwykle"? Nie przypominam sobie osoby.
                            2. Masz niewłaściwe wrażenia, zapewne winikające z braku umiejetności
                            dyscyplinowania narządu wzroku na małych czarnych robaczkach tudzież
                            korelowaniu tej czynności z pracą centralnego osrodka nerwowego.
                            3. "Logika" w Twoim wykonaniu brzmi jak samochód bez rury wydechowej.
                            4. Czy zrozumiałeś już, dlaczego kobiety w Anglii pracowały podczas wojny, a w
                            III Rzeszy nie?
                            5. Zezwalam na start miotły turbinowej pilotowanej przez szamana jacka.
                            Wysokość podróżna - minus 200 metrów (choć w ramach kuracji wystarczy minus
                            jeden metr).
                            • Gość: jacek xisaduka ... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:34
                              sam sobie robisz krzywde nie sluchajac dobrych rad

• xiazeluka Placku 26.05.04, 16:39
                                Dobrych rad udzielaj facetom spod koscioła - takim i tak już nie zaszkodzisz.
                                • Gość: jacek a po czym cie tam poznam ??? IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:41
                                  xsiaduko ??? masz wiekszy kapelusz niz inni ???
                                  • xiazeluka Po nadzwyczajnej hojności 26.05.04, 16:42
                                    Dlatego i dla Ciebie miedziaków wystarczy.
                                    • Gość: jacek nie wierze ze dzielisz sie z innymi dziadami IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:48
                                      koscielnymi

twoja agresywnosc wskazuje na zebraka wybierajacego innym zebrakom chocby
                                      najmniejszego miedziaka
                                      • xiazeluka A po co to "się"? 26.05.04, 16:54
                                        Jak daję, to nie wymagam rachunków. Ale nie lubię, kiedy jakiś chuligan okrada
                                        zaszczyconych moją dobrocią, zabierając im nie tylko zawartość kapelusza, ale i
                                        białe laski. No, masz jeszcze jakieś rewelacje o wpływie ropy na podatki w III
                                        Rzeszy?
                                        • Gość: jacek wlasnie jak z podatkami w III Rzeszy ??? IP: *.u.mcnet.pl 27.05.04, 08:38
                                          podatki maja sens w odniesieniu do gospodarki rynkowej

ani w Rosji ani w Niemczech takiej nie bylo

natomiast twierdzenie o socjalizmie w obu przypadkach nie jest prawdziwe
          • mr_pope Re: jak ropa jest po 42 dolce - to maja dolce vi 26.05.04, 14:56
            Wenezuela, Nigeria, Angola. Te trzy państwa też stoją ropą, nawet w większym
            stopniu niż Rosja. Możesz rozwinąć wątek?
            • Gość: jacek jak ropa jest po 42 dolce - to maja dolce vi IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:05
              co to znaczy stoja ropa ???

Arabia Saudyjska ma ogromne zloza i ogromne wydobycie - i ogromny dlug ...
              i dostep do pieniedzy z ropy ma mala grupka

rozne sa modele wykorzystania kasy - przecietny ruski nie widzi ani centa !!!
              PKB to agregat statystyczny - nie da sie go zjesc ani wnim mieszkac (a Putin
              obiecuje mieszkania - czysty socjalizm !!!)

• Gość: Galba Gdy ropa była tańsza... IP: 144.57.128.* 26.05.04, 14:43
        ... czyli rok-dwa lata temu FR (Federacja Rosyjska) rozwijała się równie
        dynamicznie.

G.
        • Gość: jacek Gdy ropa była tańsza... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 14:47
          to wrocmy do 97 - 98 - kiedy ropa byla po 10 (a srednie koszty wydobycia 16)
          • Gość: G. Zwracam uwagę na bezsens takiego manewru... IP: 144.57.128.* 26.05.04, 14:53
            Pan Putin jest Prezydentem FR od 1 stycznia 2000. A zdaje się Jego osoby
            dotyczy ten wątek.

G.

> to wrocmy do 97 - 98 - kiedy ropa byla po 10 (a srednie koszty wydobycia 16)
            • Gość: jacek Zwracam uwagę na bezsens takiego manewru... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:07
              wplyw Putina na gopsodarke 170 milionowego kraju jest malutki

przypuszczalnie nie zmienil sie od 1997 roku

powaznie - przy cenach ropy z 1997 nie byloby zadnego rozwoju z Rosji - nawet
              PKB by nie roslo
              • galba Ja mam liczby a ty... "gdyby" /nt 26.05.04, 15:09

> wplyw Putina na gopsodarke 170 milionowego kraju jest malutki
                >
                > przypuszczalnie nie zmienil sie od 1997 roku
                >
                > powaznie - przy cenach ropy z 1997 nie byloby zadnego rozwoju z Rosji - nawet
                > PKB by nie roslo
                • Gość: jacek propaganda czerwonyh czy upr - jeden czort IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:17
                  oba siebie warte
                  • Gość: G. Aha... Znaczy zakończyliśmy część merytoryczną /nt IP: 144.57.128.* 26.05.04, 15:36
                    • Gość: jacek nie mozesz zakonczyc - czego nie zaczales ... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:56
                      pa !!!
    • alfalfa Re: ciekawą książkę 26.05.04, 14:03
      w bibliotece znalazłem. Opis np. w:
      ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=45301
      Zasadnicza teza: kapitalizm nie jest egoistyczny i nie opiera się na chciwości
      ale na współpracy i korzysci obu stron. Niskie podatki zachęcają do
      przedsiębiorczości, system socjalny i realizacja tzw. "praw" prowadzi do
      atrofii przedsiębiorczości a co za tym idzie do kryzysów i stałego zubozenia
      tych którzy stają się niewolnikami systemu "opieki".

Bije w "lewych" jak w bębensmile
      pzdr.
      • xiazeluka Re: ciekawą książkę 26.05.04, 14:11
        To była ulubiona lektura prezydenta Reagana. Officyna Liberałów Korwina-Mikke
        wydała ją w podziemiu w roku bodajże 1986.
        • alfalfa Re: a teraz juz nie w podziemiu 26.05.04, 14:17
          a nawet na półce w publicznej bibliotece (na rewerssmile. Czyta się świetnie,
          treść znakomicie podana (przykłady w procentach i liczbach).

Kto nie zna - polecam skromniesmile)
          pzdr.
          ps. wypowiedź Prezydenta "codziennie czytam dwie strony Biblii i dwie strony z
          tej ksiązki"
      • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci ... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 14:13
        prawda jest jak zwykle posrodku - sa oczywiscie 'ofiary pgr' niezaradni klienci
        opieki spolecznej - ale idealistyczna wizja kapitalizmu rzadko sie zdarza -
        szczegolnie wobec automatyzacji i robotyzacji oraz taniej sily roboczej w Azji

z pewnoscia mozna udowodnic teze, ze najwiekszymi beneficjentami socjalizmu w
        krajach RWPG byli robotnicy w krajach kapitalistycznych Europy

wszelkie inne tezy sa rownie prawdziwe jak ich calkowite zaprzeczenia
        • alfalfa Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 14:29
          Teza jest inna: to system opieki społecznej "produkuje" postawę bezradności i
          nieprzystosowania. Automatyzacja i informatyzacja jest mozliwa w społeczeństwie
          o odpowiednim poziomie np. rozwoju edukacji. Takie społeczeństwo jest efektem
          wolnej konkurencji i przedsiębiorczości a nie opiekuńczego parasola państwa.
          • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 14:38
            > Teza jest inna: to system opieki społecznej "produkuje" postawę bezradności i
            > nieprzystosowania. Automatyzacja i informatyzacja jest mozliwa w
            społeczeństwie
            > o odpowiednim poziomie np. rozwoju edukacji. Takie społeczeństwo jest efektem
            > wolnej konkurencji i przedsiębiorczości a nie opiekuńczego parasola państwa.

a ja mam inna teze - edukacja jest nastawiona na 'produkcje' masowych
            konsumentow podatnych na reklame i bezwolnych - takimi jest latwiej rzadzic i
            daja sie lepiej wpasowac do przedsiebiorstw

jesli zasilek dla bezrobotnych wynosi 1000 euro - a sprawny biznsmen jest w
            stanie wyciagnac 100 razy wiecej - to widac ze przyczyny sa znacznie szersze i
            glebsze

automatyzacja jest w duzej mierze niezalezna od poziomu edukacji - daje
            mozliwosc ZASTAPIENIA ludzi - dzis bezrobotny pobierajacy zasilek moze kupic
            wiecej dobr (i to wyzszej jakosci) niz pracujacy gornik 30 lat temu ....
            • alfalfa Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 14:54

>
              > a ja mam inna teze - edukacja jest nastawiona na 'produkcje' masowych
              > konsumentow podatnych na reklame i bezwolnych - takimi jest latwiej rzadzic i
              > daja sie lepiej wpasowac do przedsiebiorstw

Nie chcę się bawic w cytowanie ale autor między innymi twierdzi, że "poroniona"
              młodzież lat sześćdziesiątych, zarażona chorymi pomysłami lewicy, potrafiła
              najlepiej znaleść się na nieprodukcyjnych stanowiskach (politycy, dziennikarze,
              prawnicy itd.) a nie będąc w stanie podjąć wyzwań godspodarczych (czyli zająć
              się biznesem) szydzi z tych którzy to robią. Dodatkowo całe to pokolenie
              zatruwa innych (w tym system edukacyjny) i produkuje sobie podobnych.

>
              > jesli zasilek dla bezrobotnych wynosi 1000 euro - a sprawny biznsmen jest w
              > stanie wyciagnac 100 razy wiecej - to widac ze przyczyny sa znacznie szersze
              i
              > glebsze
              >
              > automatyzacja jest w duzej mierze niezalezna od poziomu edukacji - daje
              > mozliwosc ZASTAPIENIA ludzi - dzis bezrobotny pobierajacy zasilek moze kupic
              > wiecej dobr (i to wyzszej jakosci) niz pracujacy gornik 30 lat temu ....
              >

I tu masz odpowiedź. Po co pracowac? Tak wyglada motywacja do bycia
              przedsiębiorczym? Tak właśnie produkuje sie bezrobotnych i bezdomnych!

Automatyzacja prowadzi do zwiększenia produkcji przy obniżeniu kosztów. Nikt
              się nie kieruje przy tym niczym innym niz rachunkiem ekonomicznym. Nie z
              nienawiści do swoich pracowników przedsiębiorca to robi ale właśnie dla ich
              dobra, dla dobra rozwoju przedsiębiorstwa.
              • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:01
                > Automatyzacja prowadzi do zwiększenia produkcji przy obniżeniu kosztów. Nikt
                > się nie kieruje przy tym niczym innym niz rachunkiem ekonomicznym. Nie z
                > nienawiści do swoich pracowników przedsiębiorca to robi ale właśnie dla ich
                > dobra, dla dobra rozwoju przedsiębiorstwa.

trudno powiedziec - czy dla ich dobra - dostaja odprawe i won !!!
                automatyzacja i tania sila robocza zastepuja prace w Europie - to jest nie do
                zatrzymania - uslugi tez coraz automatyzuja sie - i juz nie wchlania
                bezrobotnych ... radykalne podejscie wpada tu w pulapke - bo brak zasilkow nie
                zacheci ludzi do pracy - praca tysiecy jest nikomu niepotrzebna !!!!
                co dzien ktos dzwoni do moich drzwi - i biura i domu i prosi o prace ...

ja tu nie mam rozwiazania - tu proste rozwiazanie nic nie daja
                • alfalfa Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 15:16
                  Automaty nie zastępują ludzi w 100%, nie na tym polega automatyzacja 9dobrze
                  zreszta wiesz). Automaty wykonują min. najcięższe prace, prace niebezpieczne.
                  Poza tym są bardziej wydajne. Nawet w firmach wysoce zautomatyzowanych udział
                  ludzi jest przecież zdecydowanie przeważający. Produkt jest tańszy, b.
                  powszechny, poziom i jakość zycia wzrasta a często świadomość i poziom umysłowy
                  (komputery). Tego wymagają coraz bardziej skomplikowane urzadzenia powszechnie
                  stosowane.

Moment zwolnienia z pracy może być (i często jest) wielkim kryzysem a nawet
                  koszmarem ale może byc też motywacją do wykazania się przedsiębiorczością,
                  inteligencją, doswiadczeniem, wykształceniem. Pytanie w jakiej gospodarce taka
                  sytuacja się zdaża? Tu są początki i przyczyny bogactwa i biedy. Zdrowa
                  kapitalistyczna gospodarka też "rotuje" pracobiorcami ale prawdopodobieństwo
                  znalezienia pracy jest w niej zdecydowanie wieksze niż w gospodarce stłumionej
                  socjalnie.

Ja z kolei szukałem pracowników, nie znalazłem bo im sie nie chciało (kilka
                  telefonów) a ja nie miałem na to tygodnia, podnająłem firmę (jednoosobową) -
                  premia za przedsiębiorczość?
                  • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:24
                    automaty zastepuja ludzi nie w 100 - tylko w 500 albo nawet 1000 procentach -
                    inaczej by sie nie oplacalo !!!! - i oczywiscie nie ma w tym nic zlego

w nowoczesnej rafinerii Leuna pracuje kilkaset osob !!!

praca jak pozostaje - czesto wymaga umiejetnosci nieosiagalnych na rynku - lub
                    zbyt wyspecjalizowanych na obecny poziom edukacji

proces ten prowadzi do tego ze wiekszosc ludzi jest po prostu zbedna - poza
                    funkcja konsumentow - ale np. w hipermaketach lacza funkcje pracownikow i
                    konsumentow !!!!

• alfalfa Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 15:33

> automaty zastepuja ludzi nie w 100 - tylko w 500 albo nawet 1000 procentach -
                      > inaczej by sie nie oplacalo !!!! - i oczywiscie nie ma w tym nic zlego

To chyba oczywiste. Piszesz tak jakbyś nie zrozumiał co miałem na myśli -
                      automatyzacja nie powoduje bezrobocia.

>
                      > w nowoczesnej rafinerii Leuna pracuje kilkaset osob !!!
                      >
                      > praca jak pozostaje - czesto wymaga umiejetnosci nieosiagalnych na rynku -
                      lub
                      > zbyt wyspecjalizowanych na obecny poziom edukacji
                      >
                      > proces ten prowadzi do tego ze wiekszosc ludzi jest po prostu zbedna - poza
                      > funkcja konsumentow - ale np. w hipermaketach lacza funkcje pracownikow i
                      > konsumentow !!!!
                      >

Nie większość. Całkowicie sie nie zgadzam. Nawet w Polsce, kraju chorej
                      gospodarki, gdzie niszczy się od lat przedsiębiorczość ludzi, bezrobocie dotyka
                      20% zdolnych do pracy. 80% pracuje.
                      • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:51
                        >To chyba oczywiste. Piszesz tak jakbyś nie zrozumiał co miałem na myśli -
                        >automatyzacja nie powoduje bezrobocia

mysle ze nie ma prostej i natychmiastowej zaleznosci - ale w sumie blizsza
                        prawdzie jest teza o powodowaniu bezrobocia - inaczej automatyzacja nie mialaby
                        sensu

>Nie większość. Całkowicie sie nie zgadzam. Nawet w Polsce, kraju chorej
                        >gospodarki, gdzie niszczy się od lat przedsiębiorczość ludzi, bezrobocie
                        >dotyka 20% zdolnych do pracy. 80% pracuje.

przy odpowiednim wzroscie wydajnosci pracy bedzie dokladnie odwrotnie
                    • xiazeluka Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 16:01

> automaty zastepuja ludzi nie w 100 - tylko w 500 albo nawet 1000 procentach

A kto te automaty konserwuje, smaruje, naprawia - inne automaty?
                      • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:18
                        czy swoj samochod odstawiasz na przeglad trzy razy dziennie ???
                        • xiazeluka Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 16:25

> czy swoj samochod odstawiasz na przeglad trzy razy dziennie ???

Piszesz o sytuacji, że będę miał naraz trzy samochody, każdy w dodatku w ruchu.
                          A może roją Ci się Terminatory walczące pod nadzorem Skajnetu?
                          • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:35
                            > Piszesz o sytuacji, że będę miał naraz trzy samochody, każdy w dodatku w
                            ruchu.

to nadal jeden przeglad raz na dwa miesiace
                            • xiazeluka Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 16:40

> to nadal jeden przeglad raz na dwa miesiace

Którego będzie dokonywał... no, kto? No i sugerujesz, że samochody jeżdżą bez
                              tankowania, konserwacji i kosmetyki?
                              • Gość: jacek ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:47
                                >
                                > > to nadal jeden przeglad raz na dwa miesiace
                                >
                                > Którego będzie dokonywał... no, kto? No i sugerujesz, że samochody jeżdżą bez
                                > tankowania, konserwacji i kosmetyki?

ha ha ha

pelen zestaw czynnosci obslugowo-kosmetycznych samochodu zamyka sie w jednym-
                                dwoch dniach w roku ... z tendencja malejaca (automatyzacja i samoobsluga)

chyba ze jestes marszalek struzik - generujacy prace dla dwoch kierowco-
                                mechanikow codziennie ...

• xiazeluka Re: ciekawa książka nie zastapi rzeczywistosci . 26.05.04, 16:57
                                  Kolejna cenna obserwacja: maszyny psują się grupowo, a samochody, jak już
                                  trafią na drodze oponą na gwoździa, to całym sznurkiem. W tej sytuacji, radzi
                                  tow. Placek, auto należy zepchnąć do rowu i powrócić po nie za rok, jak się już
                                  samo naprawi. Oczywiście nie po to, by nim dalej jeździć, ale żeby zezłomować,
                                  ponieważ są juz nowsze wersje, które oczywiście przyniosły si z fabryki same i
                                  same się zainstalowały, zaprogramowały i uruchomiły.
                                  • bykk Re: do Luki:)) 26.05.04, 17:33
                                    Luka, może "burak naczelny" RP brać lekcję od nazi z Rosji, to można i Putina
                                    zaprosić np. na spotkanie z W. np. w Krakowie!
                                    A co? Niech się uczysmile)!
                                    hej!
                                  • Gość: jacek sensacyjna informacja dla xsaduki !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 27.05.04, 08:45
                                    XIX juz sie skonczyl !!!!

103 lata temu !!!

samochody maja juz opony bezdetkowe - w zasadzie odporne na gwozdzie - nawet
                                    jesli - co rzadkie - pojawiaja sie na drodze

polskie doswiadcznie dziurawych drog i gwozdzi na drodze nie jest juz dostepne
                                    w UE ...

psucie automobili nie nastyepuje tez tak czesto jak 100 lat temu
        • xiazeluka A co zastępuje rzeczywistość? 26.05.04, 14:32
          O jakiej "prawdzie" piszesz?
          Tania siła robocza w Azji powinna właśnie skłaniać do obniżania kosztów pracy u
          nas. Jakoś "automatyzacja" w wieku XIX przyczyniła się do największego rozwoju
          gospodarczego w historii, a nie regresu. A ofiarom losu nie pomoże nic z
          wyjatkiem operacji usuwającej dwie lewe ręce. Ale nawet ofermom żyje się
          lepiej, gdy przechodnie mają co wrzucać im do kapeluszy.
          • Gość: jacek rzeczywistoscie nie trzeba zastepowac - po co ??? IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 14:46
            Tania siła robocza w Azji powinna właśnie skłaniać do obniżania kosztów pracy u
            >
            > nas.

to ciekawa teza ... niby prawdziwa - ale w sumie dosc niedorzeczna - ostatni
            raz testowana przez Speera - mial dobre efekty

>Jakoś "automatyzacja" w wieku XIX przyczyniła się do największego rozwoju
            > gospodarczego w historii, a nie regresu. A ofiarom losu nie pomoże nic z
            > wyjatkiem operacji usuwającej dwie lewe ręce. Ale nawet ofermom żyje się
            > lepiej, gdy przechodnie mają co wrzucać im do kapeluszy.

myslales chyba o xx wieku ...
            nie ma potrzeby ani mozliwosci pelnego zatrudnienia - to juz nie powroci
            na swiecie rosnie liczba 'oferm' - swietnie wyksztalconych, z ogromnym
            doswiadczeniem, pracoholikow - majacych obecnie taka sama szanse na
            zatrudnienie jak mieszkancy Bangladeszu
            • mr_pope Re: rzeczywistoscie nie trzeba zastepowac - po co 26.05.04, 15:04
              > nie ma potrzeby ani mozliwosci pelnego zatrudnienia - to juz nie powroci
              Nigdy pełnego zatrudnienia nie było i nie będzie, jeśli ludziom da się wybór. W
              końcu zawsze znajdzie się ktoś leniwy, kto nie będzie chciał nawet zawiązać
              butów.

Jeśli chodzi o tanią siłę roboczą w Azji, to chwilowo jeszcze nie przyciąga
              inwestorów bardziej niż Europa, gdzie lokowane jest ok. 80% inwestycji
              światowych. Powiem więcej: sama tania siła robocza nie wystarczy, aby opłacało
              się gdzieś ładować pieniądze. Na co przedsiębiorcom tania produkcja, jeśli nie
              można jej zbyć bo rynek nie jest chłonny?
              • Gość: jacek rzeczywistoscie nie trzeba zastepowac - po co IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:09
                > Nigdy pełnego zatrudnienia nie było i nie będzie, jeśli ludziom da się wybór.
                > końcu zawsze znajdzie się ktoś leniwy, kto nie będzie chciał nawet zawiązać
                > butów.

codziennie ktos pyta sie mnie o prace

> Jeśli chodzi o tanią siłę roboczą w Azji, to chwilowo jeszcze nie przyciąga
                > inwestorów bardziej niż Europa, gdzie lokowane jest ok. 80% inwestycji
                > światowych. Powiem więcej: sama tania siła robocza nie wystarczy, aby
                opłacało
                > się gdzieś ładować pieniądze. Na co przedsiębiorcom tania produkcja, jeśli
                nie można jej zbyć bo rynek nie jest chłonny?

w obecnym czasie inwestycje moga prowadzic do destrukcji miejsc pracy
                (automatyzacja) chlonny rynek dotyczy towarow - niekoniecznie pracy
            • xiazeluka Re: rzeczywistoscie nie trzeba zastepowac - po co 26.05.04, 15:10

> to ciekawa teza ... niby prawdziwa - ale w sumie dosc niedorzeczna - ostatni
              > raz testowana przez Speera - mial dobre efekty

Dlaczego niedorzeczna?

> myslales chyba o xx wieku ...

Nie, myslałem i tak zresztą napisałem o wieku XIX.

> nie ma potrzeby ani mozliwosci pelnego zatrudnienia - to juz nie powroci
              > na swiecie rosnie liczba 'oferm' - swietnie wyksztalconych, z ogromnym
              > doswiadczeniem, pracoholikow - majacych obecnie taka sama szanse na
              > zatrudnienie jak mieszkancy Bangladeszu

Kto proponował tutaj pełne zatrudnienie? Zastępujesz rzeczywistość swoimi
              urojeniami?
              • Gość: jacek rzeczywistoscie nie trzeba zastepowac - po co IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 15:25
                jesli tak upierasz sie przy wieku xix - pozostawiam ciebie samego z twoimi
                watpliwosciami

• xiazeluka Z kolegi najwyraźniej szybko uszło powietrze /nt 26.05.04, 15:56
                  • Gość: jacek Z kolegi najwyraźniej szybko uszło powietrze IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:19
                    z 'kolegi' uszlo powietrze ...

u ciebie grozi implozja ...
                    • xiazeluka Rzucasz się jak płotka w kałuży /nt 26.05.04, 16:25
                      • Gość: jacek xsiaduka ... IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:36
                        zalosne ...
                        • xiazeluka Placek 26.05.04, 16:41
                          Już nie płacz, dam Ci na lizaka.
                          • Gość: jacek masz umowe z dentysta ??? IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:49
                            placi ci za psucie zebow ???

czy jestes z drogowki (lizak brrr)
                            • xiazeluka Mam umowę z ZOM 26.05.04, 16:52
                              Więc uważaj, bo i Ciebie przypadkiem wywiozą na wysypisko. Trudno Cię tak na
                              pierwszy rzut oka odróżnić od kosza na odpadki w prosektorium.
                              • Gość: jacek naogladales sie horrorow IP: *.u.mcnet.pl 27.05.04, 08:39
                                i innnych terminatorow - to wyjasnia twoj stan psy - chiczny ...
    • alfalfa Re: Czy Putin należy do UPR? 26.05.04, 14:59
      Co do meritum wątku:

Nie jestem pewny czy same "instrumenty" (niskie podatki) wystarczą - dla
      rozwoju kapitalizmu niezbedna jest wolność gospodarcza. O Rosji chyba nie da
      się powiedzieć, że jest takim krajem?
      • Gość: Ciekawosz Zenek Re: Czy Putin należy do UPR? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 15:02
        A co to za gówno to UPR ?
    • Gość: Krzys52 w UPR az roi sie od bylych komunistow. Nawet wodz IP: *.proxy.aol.com 26.05.04, 15:03
      z muszka to byly aktywista przybudowki PZPR, Stronnictwa Demokratycznego. sad(
      • xiazeluka Ależ to piękne: 26.05.04, 15:13
        Członek SD to prawie członek PZPR, a zatem komunista.

Kretynie52, ty Geyu-Żeleński, jak zwykle masz rację.
        • Gość: Krzys52 Twoj J*M pracowal w SD na wiarygodnosc PZPR, oraz IP: *.proxy.aol.com 26.05.04, 15:27
          systemu, Kretynie1
          • xiazeluka Nie sądzę, by w SD przebił twoje dokonania w SB 26.05.04, 15:55
            Kretynie52.
            • Gość: Krzys52 Tak czy owak nie ja lecz Komuch jest liderem U*R IP: *.proxy.aol.com 27.05.04, 02:31
              czyli wychowal cie przefarbowany komuch - i tylko to sie liczy. Ja nie licze
              sie absolutnie, Kretynie1
    • Gość: Tomasz Co robi Putin? IP: *.ibch.poznan.pl 26.05.04, 15:11
      Rosyjski budżet jest planowany w oparciu o ceny ropy wynoszące poniżej 25$ za baryłkę (jakies 21-22$).
      Jeżeli cena ropy przekracza tę kwotę to Rosjanie mają nadwyżkę. Cena ropy by spadła tak jak w latach
      90 tych, ale są dwie istotne różnice- gospodarka chińska, która tworzy ogromny popyt, oraz brak nowych
      źródeł nafty. Nawet te w okolicach Morza Kaspijskiego wyczerpią się za 30 lat. Inaczej mówiąc ceny ropy będą
      raczej rosnąć niż spadać.
      Putin zerwał z Jelcynem, ktory gdyby porządził dłużej to Rosja by się rozpadła. Taki scenariusz pokazał opublikowany
      niedawno raport CIA, który robiono pod koniec lat 90tych. Putin musi wykorzystac obecną koniunkturę na ropę
      dokonując jednoczesnie takich zmian, ktore osadzą jelcynowskich złodzieji w więzieniach (lub wymuszą na nich
      spłatę zaległych podatków) jednoczesnie nie dławiąc życia gospodarczego. A to nie jest łatwe, szczególnie ze
      ma wielu wpływowych wrogów w kraju i za granicą.
      • a.adas Re: Co robi Putin? 26.05.04, 16:01
        Czyli będzie rządzić jak Piłsudzki w przedwojennej Polsce? Demokratyczny - nie
        prezydent - dyktator? Peselowsko - socjalistycznych złodziei zamienili
        sanacyjni.
        Ropa - Rosję stać w tej chwili na program rozwoju przemysłu naftowego? A
        inwestycje są potrzebne, i pozwolenie na nie dostaną powiązani z Kremlem
        biznesmeni czy pozostaną w gestii państwa?
        Rosja się nie rozpadnie dopóki jedna osoba będzie mieć kontrolę na wojskiem.
        Rosja nie tyle się rozpada, co wymiera. Szcególnie roponosne tereny. No i ta
        rosyjsko radziecka obsesja chińska, słuszna ale w perspektywie może i stu lat.
        • zorianx Putin ma szansę też dzięki cenom ropy na dokonaie 26.05.04, 16:16
          cudu ekonomicznego i jeśli tego nie zrobi... to wykopia go z grobu i osądzą... nacjonalbolszewicy. To nie ważne, że to też dzięki ropie, waże by to wykorzystać...
    • perla na saksy do Rosji 26.05.04, 16:30
      Putin obniżył podatki do 13 % i już nie ma żadnych problemów z budżetem. Nieraz
      tłumaczyłem zboczeńcom lewicowym, iż tylko obniżenie podatków powoduje napływ
      pieniądza do budżetu. Przecież to oczywiste jest.
      A jak Putin jeszcze obniży to Polska z całą Unią zawyje co by pracę tam mieć,
      choćby nielegalną. Ciekawe jak tam obywatelstwo załatwia się? Może by pomyślał
      zanim inni połapią się...
      • Gość: jacek na saksy do Rosji IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:40
        nie ma sie co spieszyc - dzieki coraz nizszym podatkom (niedlugo beda ujemne)
        miejsc pracy bedzie przybywalo z predkoscia swiatla !!!

jaka to piekna rzecz statystyka - jak sie rok temu wlewalo litr ropy do pieca
        grzejacego dziurawa bude - PKB roslo o 20 centow - dzis az o 25 !!!!

• perla Re: na saksy do Rosji 26.05.04, 16:41
          ale problem z budżetem znikł dwa lata temu.
          • Gość: jacek na saksy do Rosji IP: *.u.mcnet.pl 26.05.04, 16:51
            hahaha dobre ...

ropka ropka coraz drozsza

a okrety rdzewieja

• perla Re: na saksy do Rosji 26.05.04, 16:55
              ale najważniejszy w Rosji zdrowy duch jest. A nie takie zblazowanie jak na
              Zachodzie.
              • Gość: jacek na saksy do Rosji IP: *.u.mcnet.pl 27.05.04, 09:27
                ja tam wole zblazownnie i ich muzea, biblioteki i uniwersytety ( w Rosji tez sa
                tylko w mizernej liczbie)

niz 'zdrowego' ducha Rosji ...
    • misiuupysiu Re: Czy Putin należy do UPR? 26.05.04, 16:56
      Co prawda nie należy, ale spójż na to uderzające podobieństwo, przecież to brat
      bliźniak JKM
    • alfalfa Re: app. ropy na zachodniej granicy 26.05.04, 16:56
      Na stacjach paliw przy zachoniej granicy boom. Tankują "do pełna" TIRy które do
      1.05 nie mogły wjechać "mafulone" do Niemiec, tankują Niemcy detalicznie (to
      juz bylo) ale i przewoźnicy którym "podjechać" się b. opłaca. Znajomy na stacji
      chwalił się, że w maju pobije wszystkie rekordy sprzedaży oleju napędowego.
      Marża też niebotyczna. Biznes się kręci a transportowcy nie narzekają nawet na
      cenę, przyczyna? Dotychczas marnowali srednio 3 dni na granicy. Teraz w tym
      czasie pracują, zarabiają (niektórzy twierdzą, że "przybył" im tym sposobem
      jeden miesiąc pracy w roku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka