krates-8 23.10.11, 15:47 i inne rządy krajowe mają za dużo autonomii gospodarczej a unii ein rząd gospodarczy potrzebny jest Buzek: trzeba stworzyć europejski rząd gospodarczy podatki to od tego nie zmaleją Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Taki jest warunek 23.10.11, 17:37 sine qua non wspolnej waluty. Buzek nie jest bynajmniej pierwszy, ktory to zrozumial. Do tego zmierza, do Stanow Zjednoczonych Europy. Bo tylko w takich SZE glupawi poludniowcy nie beda sie zadluzali bezsensownie i beda placili podatki. PF Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Re: Taki jest warunek 23.10.11, 23:26 polski_francuz napisał: ... Bo tylko w takic > h SZE glupawi poludniowcy nie beda sie zadluzali bezsensownie i beda placili po > datki. południowcy to grecy? czy ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Jeszcze 24.10.11, 06:37 Wlosi, Ktorzy maja 1900 mld Euro dlugu panstwowego. Dlugi Portugalii i Hiszpanii maja inne podloze. PF Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Re: Jeszcze 24.10.11, 10:04 a zatem celem jest podporządkowanie grecji i włoch i zapewne innych mniejszych krajów rządowi europejskiemu oraz utworzenie państwa europejskiego to już wiadomo było od dawna a teraz tylko cały projekt nabiera kokretnych kształtów wcześniej nikt nie mówił o tym otwarcie zwłaszcza przed ratyfikacją powiedz, ty to popierasz? bo ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Polacy 26.10.11, 14:53 ciesza sie wolnoscia od 22 lat i zal im jej oddawac. Ja, jako emigrant ciesze sie z postepujacej integracji, ktora zbliza moja Ojczyzne z krajem ktorego stalem sie obywatelem. Nasze punkty widzenia sa rozne. PF Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Polacy 26.10.11, 14:55 polski_francuz napisał: > ciesza sie wolnoscia od 22 lat i zal im jej oddawac. > > Ja, jako emigrant ciesze sie z postepujacej integracji, ktora zbliza moja Ojczy > zne z krajem ktorego stalem sie obywatelem. > > Nasze punkty widzenia sa rozne. > > PF Buhahaha Twoja kraj to bardziej zintegrowal sie z muzulmanami jak na razie ))). Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Wolność to możliwość wyboru 26.10.11, 23:31 polski_francuz napisał: > Ja, jako emigrant ciesze sie z postepujacej integracji, ktora zbliza moja Ojczy > zne z krajem ktorego stalem sie obywatelem. wolność to możliwość wyboru i decydowania o sobie bardzo wartościowa rzecz a to co mamy otrzymać w zamian nie wygląda konkretnie ani przekonywująco pomóż mi zrozumieć co to praktycznie oznacza "integracja zbliży polskę do francji... do europy" teraz też możemy podróżować, pracować, handlować i zbliżać się z całą europą w każdym aspekcie z czego właściwie się ucieszysz kiedy o polskich sprawach zaczną decydować jacyś urzędnicy w parlamencie czy rządzie europejskim? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wolnosc to zrozumiana koniecznosc 29.10.11, 07:10 czyli jaka szanse ma mysz przeciwko sloniowi, ktory sloniowi ktory chce ja stratowac? A takie sa realia rynkow finanasowych. I by sie moc lepiej lepiej bronic z czastki tej wolnosci trzeba zreygnowac. Innym punktem widzenia jest gra zespolowa z innymi wspolgraczami w druzynie Wspolnota Europejska. I jak ekipa wygra to i gracze maja sie lepiej. "kiedy o polskich sprawach zaczną decydować jacyś urzędnicy w parlamencie czy rządzie europejskim?" W tym parlamencie i w tym rzadzie beda tez Polacy, ktorzy zaczna decydowac na polski sposob o sprawach innych krajow. PF Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.marouder Zrzeczcie sie na rzecz Francuzow:) 29.10.11, 07:20 Predzej sie zatakuje, Francowaty Dosc Francy! Odpowiedz Link Zgłoś
100pro nie przesadzaj 29.10.11, 12:13 polski_francuz napisał: > A takie sa realia rynkow finanasowych. realia rynków finansowych to cykliczność, nasiąkają złotem to potem się je wyciska (mniej lub bardziej boleśnie) > > I by sie moc lepiej lepiej bronic z czastki tej wolnosci trzeba zreygnowac. ta, a najbardziej wolni ci co już jej w ogóle nie mają - dialektyka marksistowska cię dopadła? Inn > ym punktem widzenia jest gra zespolowa z innymi wspolgraczami w druzynie > Wspolnota Europejska. I jak ekipa wygra to i gracze maja sie lepiej. > drużyna właśnie na naszych oczach pięknie robi katastrofę > "kiedy o polskich sprawach zaczną decydować jacyś urzędnicy w parlamencie czy r > ządzie europejskim?" > > W tym parlamencie i w tym rzadzie beda tez Polacy, ktorzy zaczna decydowac na p > olski sposob o sprawach innych krajow. > > PF dystans 150 m, ty z glockiem ja z kałachem - kto decyduje a kto słucha? w krajach gdzie obywatele powszechnie uzbrojeni znacznie więcej wolności obywatelskich niźli tam gdzie powszechnie rozbrojeni. im kto ma więcej bogactwa tym więcej wydaje na ochronę. masz, bogactwa, nie masz potężnej armii zostaniesz obrabowany niechybnie. nawet ta szmatława franca zdaje sobie z tego sprawę, że bez force de frappe znaczą mniej niż psie gó... w krzakach a z może sobie okraść libie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dialektyka marksistowska jest OK 29.10.11, 12:59 jeno wykonanie szwankuje bo czlowiek zbytnim egoista jest. "realia rynków finansowych to cykliczność" Ale niezbyt wierze w reinkarnacje i nie chce mi sie do nastepnego cyklu czekac. "im kto ma więcej bogactwa tym więcej wydaje na ochronę. masz, bogactwa, nie mas z potężnej armii zostaniesz obrabowany niechybnie" Zgoda. Ale mniejszym zlem jest bycie biednym z druzyna niz bycie biednym samemu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
100pro wsród przyjaciół psy zająca zjadły 29.10.11, 21:10 polski_francuz napisał: > Zgoda. Ale mniejszym zlem jest bycie biednym z druzyna niz bycie biednym samemu > . w kupie raźniej - rzekł wróbelek.... "Pod tym kątem władze tej tragedii nie przemyślały, nie wyciągnęły żadnych wniosków. Skoro po takiej katastrofie szef BOR, jak postąpiłby człowiek honoru, nie podał się do dymisji, skoro nie zrobił tego szef wyszkolenia lotniczego w wojsku, to jak można mówić o poważnym podejściu? A gwiazdka generalska dla szefa BOR już nie mieści się w głowie. Wynika z tego, ze nikt za nic nie odpowiada? W jakim państwie żyjemy? To sygnał dla wszystkich: tak, trzymajcie takie standardy, róbcie tak dalej. Psujcie dalej, psujcie wszystko co jest dookoła." wpolityce.pl/wydarzenia/17157-gen-polko-o-armii-i-braku-wnioskow-z-10042010to-sygnal-dla-wszystkich-psujcie-dalej-wszystko-co-jest-dookola wydaje się że cechą immanentną "polskich" polityków jest brak jaj. szkoda że tylko pan ania poszedł konsekwentnie do bolesnego końca. trzebieńcy w chórach winni śpiewać a nie do władzy się brać. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Be more pro 30.10.11, 08:22 I jesli juz na polska dzialke wchodzisz to musze sie z Toba zgodzic. Brak im (politykom polskim) jaj bo Polska jeszcze tak wiele nie osiagnela. Jak osiagnie i i jaja sie powieksza. Wiem cos o tym Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
100pro Re: Dialektyka marksistowska jest OK 01.11.11, 19:26 polski_francuz napisał: > "realia rynków finansowych to cykliczność" > > Ale niezbyt wierze w reinkarnacje i nie chce mi sie do nastepnego cyklu czekac. > uważaj, zorbiańska katastrofa akuratnie na głowy nam leci! Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Re: Wolnosc to zrozumiana koniecznosc 29.10.11, 22:10 polski_francuz napisał: > czyli jaka szanse ma mysz przeciwko sloniowi, ktory sloniowi ktory chce ja stra > towac? > A takie sa realia rynkow finanasowych. pisz jaśniej, proszę - co to za słoń, który chce Polskę stratować? myślisz że jest jakiś spisek finansjery światowej? moim zdaniem jedynym celem graczy na tych rynkach jest zysk jest tyle łatwiejszych potencjalnych ofiar, że nawet mały kraj który nie zadłuża się, dba o mocną walutę krajową, prowadzi otwarty handel ma zdrowa gospodarę może być zupełnie bezpieczny a Polska nie jest wcale takim małym krajem > I by sie moc lepiej lepiej bronic z czastki tej wolnosci trzeba zreygnowac. Inn > ym punktem widzenia jest gra zespolowa z innymi wspolgraczami w druzynie > Wspolnota Europejska. I jak ekipa wygra to i gracze maja sie lepiej. centralne zarządzanie jest najlepszym przepisem by przegrać rynki finansowe działają na zasadzie rozproszonych decyzji dlatego zawsze znajdzie się ktoś, kto najlepiej rozpozna i najszybciej wykorzysta sytuację inni uczą się na jego sukcesach i swoich błędach jeśli naprzeciwko stanie biurokratyczny moloch zarządzany centralnie przez urzędasów którzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoje decyzje to wynik będzie zawsze taki sam rynki finansowe wyryćkają rzad europejski trzy razy zanim ten się zorientuje z której strony wcześniejszy model współpracy ewg był dobry i dlatego był skuteczny rządy krajów członkowskich były niezależne i ponosiły odpowiedzialność za swoje działania współpraca odbywała się na zasadzie dobrowolnych umów i traktatów nic więcej nie jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
100pro Re: Wolnosc to zrozumiana koniecznosc 29.10.11, 22:52 krates-8 napisał: > rynki finansowe wyryćkają rzad europejski trzy razy > zanim ten się zorientuje z której strony > rumpumpuja z asztonową to i 10 razy > wcześniejszy model współpracy ewg był dobry i dlatego był skuteczny > rządy krajów członkowskich były niezależne i ponosiły odpowiedzialność za swoje > działania > współpraca odbywała się na zasadzie dobrowolnych umów i traktatów > niemieckie konta w lichtensztajnie do korumpowania wschodnioeuropejskich kacyków też bierzesz pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Slon vs. mysz 30.10.11, 08:19 Pierwszy przyklad, ktory mi do glowy przychodzi to samotny strzelec na naszej wschodniej granicy. Ktory przez lata jakos sie utrzymywal a obecnie upadl zupelnie, walute zdewaluowal i zebrze na Kremlu. A Bialorusini to inteligentny narod, co wiem bo moja babcia od strony mamy stamtad pochodzila. "centralne zarządzanie jest najlepszym przepisem by przegrać rynki finansowe działają na zasadzie rozproszonych decyzji" Mylisz sie. Obecne fundusze inwestycyjne i emerytalne moga miec kilkdziesiat/kilkaset mld U$ do dyspozycji by grac jak im sie podoba. Jesli nie ma skoncentrowanej obrony to nie ma sie zadnych szans. Soros gral przeciwko funtowi brytyjskiemu i wygral, na ten przyklad. "wcześniejszy model współpracy ewg był dobry" Ten model sie skonczyl z Euro. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Wolność to możliwość wyboru 29.10.11, 10:20 hmm..piekne haslo lecz zupelnie bez pokrycia ktore panstwo na swiecie lub ile osob prywatnych ma taka mozliwosc bedac(pozornie) wolnym?? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ano 29.10.11, 13:00 doswiadczenia emigranckie podobnie nas uczyly, jak widac. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Wszystkie suwerenne państwa 29.10.11, 23:15 począwszy od albanii a na zjednoczonych emiratach arabskich kończąc oraz 10 państw nieuznawanych powszechnie za suwerenne począwszy od abchazji a na tajwanie kończąc cieczących się suwerennością de facto wszystkie one mogą samodzielnie decydować o swoich sprawach np. o wysokości podatków czy o obowiązujących przepisach prawnych polska i inne kraje częściowo suwerenne mają tą możliwość ograniczoną np. polska ustalając podatek akcyzowy od paliwa musi podporządkować się decyzjom komisji europejskiej podobnie jest z ludźmi ludzie wolni mogą samodzielnie podejmować decyzje w swoich sprawach chcą tego i mogą ponosić odpowiedzialność za swoje czyny wolność innych jest ograniczona np. dzieci, niepoczytalnych, więźniów są też tacy którzy nie cenią zbytnio swojej wolności i chętnie z niej rezygnują z ulgą uwalniając się od ryzyka i odpowiedzialności związanych z koniecznością podejmowania decyzji to w końcu męcząca sprawa i trzeba myśleć więc oddają władzę nad sobą komuś kto obieca im coś w zamian na przykład bezpieczeństwo albo święty spokój albo trochę kasy czy panowie wiedzą o czym ja mówię mają panowie wolność samodzielnego decydowania o sobie czy to jakaś abstrakcja jest? Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Polacy 27.10.11, 00:16 Ja, jako emigrant ciesze sie z postepujacej integracji, ktora zbliza moja Ojczy > zne z krajem ktorego stalem sie obywatelem. Mnie wystarczylyby otwarte granice i rzady ktore by byly odpowiedzialne za swoje narody a nie chowaly sie czy czekaly na pieniadze z EU. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: herr professor uważa że rząd generalnej guber 29.10.11, 16:05 krates-8 napisał: > podatki to od tego nie zmaleją Pewnie nie, ale nie to jest celem pomysłu Buzka. Pomysł chybiony z tego względu, że proponuje podzielić władzę wykonawczą na dwie sfery, polityczną z kompetencjami jak dotychczas i gospodarczą (rząd gospodarczy) wspólną i podległą PE. Taki podział nie jest realny. Ponadto, nawet jeśli doszłoby do utworzenia takiego nienaturalnego tworu, to nie rozwiąże to w przyszłości zagrożeń, o których opowiada sam Buzek. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul herr professor krates-8, co to jest ... 01.11.11, 20:43 ...generalna gubernia. Skad to wytrzasnąłeś ? Kiedyś gubernia była jednostką podziału terytorialnego w Rosji, ale generalna ? Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 faktycznie, częściej jako generalne gubernatorstwo 01.11.11, 23:05 Generalne Gubernatorstwo (1939–1945) (czasem Generalna Gubernia[3], w skrócie GG; niem. Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete, dosłownie Generalne Gubernatorstwo na okupowanych ziemiach polskich) – jednostka administracyjno-terytorialna, utworzona na podstawie dekretu Adolfa Hitlera z 12 października 1939, z mocą obowiązującą od 26 października 1939[4][5], obejmująca część okupowanego wojskowo przez Niemcy terytorium II Rzeczypospolitej, która nie została wcielona bezpośrednio do Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: faktycznie, częściej jako generalne gubernato 01.11.11, 23:16 krates-8 napisał: > Generaln > e Gubernatorstwo (1939–1945) (czasem Generalna Gubernia[3], > w skrócie GG; niem. Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete, d > osłownie Generalne Gubernatorstwo na okupowanych ziemiach polskich) – jed > nostka administracyjno-terytorialna, utworzona na podstawie dekretu Adolfa Hitl > era z 12 października 1939, z mocą obowiązującą od 26 października 1939[4][5], > obejmująca część okupowanego wojskowo przez Niemcy terytorium II Rzeczypospolit > ej, która nie została wcielona bezpośrednio do Rzeszy. www.generalgouvernement.pl/historia-generalnego-gubernatorstwa/generalna-gubernia-czy-generalne-gubernatorstwo Odpowiedz Link Zgłoś