Dodaj do ulubionych

Spowolnienie kariery

17.11.11, 10:30
smutna ale prawda w mojej ocenie. Zadziwiajacy brak ambicji przy coraz wiekszych srodkach na badania.

Czekam na te zmiane generacji i czekam ale ona nie chce przyjsc. A sa i dobre uczelnie i dobrzy studenci. Cos jest nie tak, bardzo nie tak.

PF
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Spowolnienie kariery 17.11.11, 18:42
      Zachodnia głupota jest zadziwiająca
      • polski_francuz To jest 17.11.11, 19:42
        komentarz do mego wpisu?

PF
    • hymenos Re: Spowolnienie kariery 18.11.11, 16:13
      Zadziwiające jest również to, że ten sam człowiek tu pozbawiony ambicji, mało wydajny, mało profesjonalny, z brakiem zaangażowania jest już zupełnie inaczej widziany po podjęciu pracy za granicą.
      • kalllka Re: Spowolnienie kariery 18.11.11, 17:48
        ale widziany via stad ( znaczy ztond) tj z Polski?

bo tak sie dla mnie nasuwa patrzac na zarzadcow ojczyzny, z dystansu Polaka za granica, ze w Polsce nawet gdy udaja ze patrza, to nie widza, ze udaja.
      • polski_francuz Celny komentarz 18.11.11, 21:43
        i trafna uwaga "z brakiem zaangażowania jest już zupełnie inaczej widziany po podjęciu pracy za granicą"

No i dwa pytania dlaczego tak jest?

Co trzebaby zmienic by bylo inaczej?

PF
    • wolomin_w_nocy Re: Spowolnienie kariery 19.11.11, 22:15
      Chyba rzeczywiście nie jest najlepiej i przyczyn wiele. Tutaj szerszy opis:

www.wiz.pl/main.php?go=1&op=2&id=328
      • polski_francuz Mozesz 20.11.11, 08:24
        powtorzyc linka? Cos mi sie nie chce otworzyc.

PF
        • wolomin_w_nocy Re: Mozesz 20.11.11, 08:41
          www.wiz.pl/main.php?go=1&op=2&id=328
          To jest artykuł Magdaleny Gawin z tygodnika Wiedza i Życie z 20 listopada "Myślenie ucieka z uniwersytetu". Może w ten sposób dotrzesz, link u mnie działa.
          • polski_francuz Re: Mozesz 20.11.11, 08:53
            Ten sam efekt. Sprobuje z innego polaczenia internetowego wieczorem. W tym miejscu gdzie jestem mam czesto problemy z dotarciem do niektorych stron.

PF
            • polski_francuz OK, przeczytalem 20.11.11, 09:22
              Idzmy po kolei:

1. Zwiekszenie liczby studentow to prawda i to jest wlasnie ten pozytywny element o parciu na wyksztalcenie. Za malo pracownikow naukowych, ktorzy sie rozpraszaja na slabe uczelnie - slusznie.

2. Slaba pozycja na liscie szanghajskiej - to wlasnie o tym pisze. I sedno sprawy publikacje.

3. Publikacje - notowanie publikacji jest OK. Jest lepsze niz we Francji, ktora bzdurzy cos o publikowaniu po francusku. Raczej prace polskie sa slabe albo bardzo slabe. I wynika to, moim zdaniem, z braku ambitnych, dobrych szefow. Z braku atmosfery. Z glupoty polityki "jak on tak to my mu habilitacje zablokujem..." itp glupich rozwazan.

4. Powrot ze stypendium. No wlasnie raz jeszcze ta socjologia zazdrosci i zawisci. Kompetentny jest postrzegany nie jako wzbogacenie (czym jest) ale jako zagrozenie (czym nie powiniem byc). Polska zazdrosc i zawisc udupia nauke?

5. Polityka. Ten sam problem co we Francji. Uklady unieruchamiaja osrodki na dziesieciolecia. Jak je rozwiazac? Hausberufungsverbot - nie mozna dostac pozycji na tym samym uniwersytecie w ktorej sie habilitowalo.

6. Cytowania - sam mam 703 i sprawdzam co kilka dni. To jest jakis sprawdzian ale nie moze byc jedynym sprawdzianem. Powiedzialbym, ze po latach wie sie ktoe jest "dobrym" i "uczciwym" naukowcem a kto sie wozi. Pytanie tylko jak to sprawdzic?

PF
              • polski_francuz Poprawka 20.11.11, 09:27
                704, wlasnie spradzilemsmile

Pozdro

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka