Dodaj do ulubionych

Fahrenheit 9/11 - zwiastun

03.06.04, 19:23
Pojawił sie już zwiastun Fahrenheit 9/11.

Film chyba będzie rzeczywiscie bombowy.
Jeden fragment, który mówi wszystko.

Busio na jakims spotkaniu z finansowymi elitami mówi: "Imponujący tłum... Ci co mają i ci co mają jeszcze więcej... Niektórzy nazywają was elitą, ja was nazywam moją bazą..."

Po angielsku to brzmi szczególnie kompromitująco.
Busio powiedział: "The have's , and the have-more's".
Zwykle używa sie: "The have's , and the have-not's" - "ci co mają i ci co nie mają".
Busio zrobił sobie dowcip, chyba normalny w "elytach" dorobkiewiczów (coś w rodzaju "dowcipnej" reakcji Marii Antoniny na brak chleba wsród biednych poddanych: "niech jedzą ciastka").
Dla Busia liczą sie tylko "ci co mają i ci co mają jeszcze więcej".

Ciekawe jest też, jak reporterzy ukrywali wiele jego jawnie kompromitujących wypowiedzi.
Moore pokazuje Busia jak gra w golfa. Mówi reporterom: "Wzywam wszystkie narody do walki z tymi zabójcami - terrorystami. Dziękuję... A teraz popatrzcie na ten strzał..." (i pokazuje uderzenie golfowe)...
Mały Busio bawi sie w prezydenta...
A co pokazywali reporterzy? Tylko pierwszy fragment... Tak działają media...

www.michaelmoore.com/
Obserwuj wątek
    • xiazeluka "Moore to idiota" 04.06.04, 10:48
      Do tego w zasadzie sprowadza się recenzja tego gniota w najnowszym
      numerze "Wprost".
      • luzer Re: "Moore to idiota" 04.06.04, 10:53
        xiazeluka napisała:

> Do tego w zasadzie sprowadza się recenzja tego gniota w najnowszym
        > numerze "Wprost".

Jest w necie czy tylko w kiosku?

L.
        • xiazeluka Hurtem: 04.06.04, 11:26
          Luzer: nie wiem, czy jest w necie. Ich strony otwierają się z szybkością żółwia
          na wstecznym.
          Scan: nie szkodzi. Waciak i tak zaraz wszystkich wystraszy.
          Indris: towarzyszu, to nie masówka, a Wy nie jesteście Gomułką.
          • indris W sieci jest... 04.06.04, 11:33
            ...od dzisiaj, bo Wprost udostępnia w sieci papierowe wydanie poniedziałkowe w
            piątek. A przypomina ta "recenzja" właśnie paroksyzmy wściekłości Gomułki. Mam
            nadzieję, że i skutki będą podobne.
      • indris Idiotą jest autor "recenzji"... 04.06.04, 11:15
        ...a właściwie paszkwilu na film. Trudno zresztą było sie spodziewać czegoś
        innego we "Wprost", które zachowuje się od dawna jak agent wpływu amerykańskich
        konserwatystów. Nie spodziewałem się jednak aż takiego prymitywizmu.
        • pan.scan Dziś piątek, więc: 04.06.04, 11:22
          w dni nieparzyste odchodzi Rosati, parzyste Balcerowicz ( zgodnie z naszą umową)

ROSATI MUSI ODEJŚĆ!

indris napisał:
          ..."Wprost", które zachowuje się od dawna jak agent wpływu amerykańskich
          konserwatystów....
          ----
          Luka - sorry za rozpirzanie
        • xiazeluka Re: Idiotą jest autor "recenzji"... 04.06.04, 12:24
          Amerykańscy konserwatyści to prymitywy? Z tego samego numeru "Wprost" o cenach
          benzyny w USA i socjalistycznej Europce oraz ich wpływie na poziom PKB: z
          tekstu wynika, że konserwatywni prymitywi są jednak mądrzejsi o mumijnych
          mędrców... Co Wy na to, towarzyszu?
          • indris Moore nie robił filmu o benzynie... 04.06.04, 12:52
            ...ani o porównaniu systemów ekonomicznych USA i Europy. Robił film o głupocie
            i oszustwach polityki Busha.
            • xiazeluka I co z tego? Sugerowaliscie, że redaktorzy"Wprost" 04.06.04, 13:18
              ...to łańcuchowe psy konserwatywnych prymitywów z USA, więc bez krygowania się,
              bardzo proszę.
      • pit_b Gorzej: Moore jest niesluszny 04.06.04, 14:56
        xiazeluka napisała:

> Do tego w zasadzie sprowadza się recenzja tego gniota w najnowszym
        > numerze "Wprost".

Czyli ta recenzja jest o rezyszerze a nie o filmie? Nawet mnie to nie zaskakuje
        bo o ile w warstwie faktograficznej Wprost jest chyba najgorsza polska gazeta to
        w kwestiach ideologii jest bez zarzutu. A propos ciekaw jestem tylko czy w tym
        roku Miller moze znowu liczyc na tytul czlowieka roku? Jak myslisz Luka? No i
        ciekaw jestem czy stac Cie na niezalezna opinie o tym filmie czy bedziesz dalej
        myslal slowami wybitnego recenzenta z kolorowego szmatlawca?

Poza tym, ten "gniot" zamierza zarobic calkiem sporo pieniedzy o co pewnie
        Moore'owi glownie. No i juz Moore stal sie slawny. Nadal sadzisz ze jest idiota?

Mnie sie zdaje ze zarzut manipulanctwa stawiany Moore'owi jest jak najbardziej
        na miejscu, tylko ze akurat administracji Busha nie bardzo wypada Moore'a za to
        krytykowac. No i Wprost tez raczej nie powinno
        • Gość: Blong obluda antymoorowcow IP: *.mistral.cz 04.06.04, 15:15
          jakos prawie nikomu z przeciwnikow moora nie przeszkadzala kretynska i
          zaklamana propaganda bialego domu, ale propagandowki przeciwko dzialaniom
          wielkiego brata juz sa wyjatkowo obrzydliwe smile

www.wprost.pl/ar/?O=60921&C=57
          a wprost jak zawsze wolal wiecej pisac o tym jak autor jest brzydki niz zajac
          sie recenzja
          swoim bolszewickim artykulem przeciwko wrogowi ludu, dali mi nastepny powod by
          zasilic troche konto moora smile
        • xiazeluka Moore to łgarz 04.06.04, 15:40
          O filmie też tam było. Recenzent nawet chwalił Mura za doskonały warsztat.

Czy dadzą tow. Millerowi tytuł Homo roku - nie wiem. Zadzwoń może do nich
          bezpośrednio.

A osobistą recenzję o tym gniocie (to tak awansem) wydam wtedy, kiedy go
          obejrzę. Uprzejmie zwracam uwagę, że powołałem się na cudzą opinię w odpowiedzi
          tow. waciakowi, znanemu krzyżowcowi antyamerykańskiej krucjaty. Jeśli waciak
          reprezentuje ten sam poziom, co Mur, to na 51% jestem pewien, że recenzja była
          obiektywna.

No cóż, jeśli idzie o zarabianie pieniędzy i sławę, to Murowi zręczności nie
          sposób odmówić. Jednak epitet "idiota" dotyczył głębszej kwestii - rozumienia
          przez Lewicę otaczającego ich świata. Za czasów wojny w Wietnamie słowocz
          pokroju Mura wyzywała Johnsona od mordercy gorszego od Hitlera, zamykając oczy
          na komunistyczne wybryki, całkowicie odcinając się od jakichkolwiek
          kontrargumentów - i zdaje się o to chodziło recenzentowi.
          • pit_b Moze, ale ma przynajmniej ma grzeczniejsze zabawki 04.06.04, 15:53
            niz niektorzy inni lgarze

xiazeluka napisała:

> O filmie też tam było. Recenzent nawet chwalił Mura za doskonały warsztat.
            >
            > Czy dadzą tow. Millerowi tytuł Homo roku - nie wiem. Zadzwoń może do nich
            > bezpośrednio.

Ja bym mu dal. Grabarze to bardzo niedoceniana profesja

>
            > A osobistą recenzję o tym gniocie (to tak awansem) wydam wtedy, kiedy go
            > obejrzę. Uprzejmie zwracam uwagę, że powołałem się na cudzą opinię w
            odpowiedzi
            >
            > tow. waciakowi, znanemu krzyżowcowi antyamerykańskiej krucjaty. Jeśli waciak
            > reprezentuje ten sam poziom, co Mur, to na 51% jestem pewien, że recenzja była
            > obiektywna.

Ciekawe czy Wprost zrecenzuje tez podlego manipulanta Fedorowicza?

>
            > No cóż, jeśli idzie o zarabianie pieniędzy i sławę, to Murowi zręczności nie
            > sposób odmówić. Jednak epitet "idiota" dotyczył głębszej kwestii - rozumienia
            > przez Lewicę otaczającego ich świata.

Czyli Wprost uwaza ze Bush dobrze prowadzi wojne z terroryzmem, znalazl iracka
            BMR, wprowadzil tam liberalna demokracje i zdusil baze Al Kaidy w postaci
            ponurego rezimu Saddama?

> Za czasów wojny w Wietnamie słowocz
            > pokroju Mura wyzywała Johnsona od mordercy gorszego od Hitlera, zamykając oczy
            > na komunistyczne wybryki, całkowicie odcinając się od jakichkolwiek
            > kontrargumentów - i zdaje się o to chodziło recenzentowi.

Jemu chodzilo o to ze inni robili cos 30 lat temu i dlatego dzis Moore jest
            idiota? O ile wiem, wielu dosyc powaznych ludzi podziela opinie Moore'a w
            stosunku do Busha. No i Itak oraz Wietnam to dwie rozne kwestie. A szczegoly? To
            przeciez ten perfekcyjny warsztat + prawdziwe fragmenty filmow wiec o co chodzi?
            • xiazeluka Co to są "grzeczniejsze zabawki"? 04.06.04, 16:06
              Aaaaa ooooo sssooooo chchchchooooodziiiiiiiiiii sssss tyyyymmmm
              Feeeedooooorrrooowiiiiiiczeeeeeemmmm?

"Czyli Wprost uwaza ze Bush dobrze prowadzi wojne z terroryzmem, znalazl iracka
              BMR, wprowadzil tam liberalna demokracje i zdusil baze Al Kaidy w postaci
              ponurego rezimu Saddama?"

Nie wiem, co "uważa Wprost". Natomiast mitologizowanie rzeczywistości jest
              domeną Lewicy, chociaż agresja Krzaka na Irak mieści się zapewne w modelu
              fałszywego świata, zbudowanego na lewicową modłę. Już wolałem uzasadnienie
              napaści na Jugosławię - tam przynajmniej Klinton i Bler nie udawali, że o coś
              im chodzi, tylko zarządzili brutalny dyktat.
              A chodzi o to, że Lewica, jako formacja usiłująca zmienić świat, demoluje
              normalność swymi dzikimi wymysłami, nie tylko 30, ale i 60 lat temu.
              • pit_b Kamerka SONY zamiast B52 Lockheeda 04.06.04, 16:25
                xiazeluka napisała:

> Aaaaa ooooo sssooooo chchchchooooodziiiiiiiiiii sssss tyyyymmmm
                > Feeeedooooorrrooowiiiiiiczeeeeeemmmm?

no jak to o co? nie troszczy sie o wzniosle idee tylko bezczelnie obsmarowuje
                politykow w swoim dzienniku telewizyjnym. lgarz i manipulant.

>
                >
                > "Czyli Wprost uwaza ze Bush dobrze prowadzi wojne z terroryzmem, znalazl
                iracka
                > BMR, wprowadzil tam liberalna demokracje i zdusil baze Al Kaidy w postaci
                > ponurego rezimu Saddama?"
                >
                > Nie wiem, co "uważa Wprost". Natomiast mitologizowanie rzeczywistości jest
                > domeną Lewicy, chociaż agresja Krzaka na Irak mieści się zapewne w modelu
                > fałszywego świata, zbudowanego na lewicową modłę.

To ja sie juz troche gubie. Bush mitologizuje itp. a Moore demitologizujac tez
                mitologizuje? T

> Już wolałem uzasadnienie
                > napaści na Jugosławię - tam przynajmniej Klinton i Bler nie udawali, że o coś
                > im chodzi, tylko zarządzili brutalny dyktat.

Pewnie. Ma byc porzadek w Europie. I to Clinton.

> A chodzi o to, że Lewica, jako formacja usiłująca zmienić świat, demoluje
                > normalność swymi dzikimi wymysłami, nie tylko 30, ale i 60 lat temu.

Niech i tak bedzie. Bedziemy patrzyc na film Moore'a jako na wewnetrzne
                rozgrywki w lonie amerykanskiej lewicy.
                • xiazeluka B52, jak sama nazwa wskazuje, jest Boeinga 04.06.04, 16:43
                  Program satyryczny utożsamiasz z publicystyką?

Mur nie demitologizuje, tylko tworzy jeszcze jeden fałszywy wymiar. Prostowanie
                  kłamstw innymi kłamstwami jak nazwać?
      • indris Gomułka zmartwychwstaje we "Wprost" 04.06.04, 16:46
        Coś mi przypomina ten styl z "recenzji":
        "Moore niszczy bowiem fundamenty demokracji, traktując demokratycznie wybranego
        prezydenta demokratycznego państwa gorzej niż terrorystów i zbrodniarzy. Ale
        taka właśnie jest logika lewicowych idiotów..."

Przypomina wystąpienia Gomułki po marcu 1968.
      • indris Chyba się nieco boją... 04.06.04, 16:53
        ...nasze "elity dziennikarskie". Bo WSZYSTKIE większe media zajęły w kwestii
        irackiej stanowisko tak proamerykańskie, że można to tylko porównać z
        zadekretowanym uwielbieniem dla ZSRR za komuny. Oczywiście kto ma kablówkę lub
        satelite i zna obce języki, mógł sobie popatrzeć na media zagraniczne, ale ilu
        jest takich ? Z probuszowskiego serwilizmu wyłamywały się Trybuna i Nasz
        Dziennik, ale to jednak pisma z mniejszym zasięgiem.
        A teraz film Moore'a trafi do Polski. I jak nasze tuzy publicystyki i polityki
        będą wyglądać ? A zakazać się nie da. Film kompromituje nie tylko Busha, film
        może skompromitować nasze "elyty".
    • luzer Kabaret dokumentalny 04.06.04, 11:10
      watto napisał:

> Pojawił sie już zwiastun Fahrenheit 9/11.
      > Film chyba będzie rzeczywiscie bombowy.

Fragment rozmowy Moniki Olejnik z krytykiem, Tadeuszem Sobolewskim w Radiu Zet:

Monika Olejnik: Czy ten film jest rzetelnym dokumentem?

Tadeusz Sobolewski: Nie. Nie jest rzetelnym dokumentem i nie ma być rzetelnym
      dokumentem. Jest to taki zmasowany atak. Moore bierze fakty, które były chyba
      większości znane, zestawia je tworząc taki przerażający obraz Ameryki w czasie
      kadencji Busha. Dochodzi do wojny w Iraku, zaczyna się 11 września, właściwie
      zaczyna się jego elekcją, która już przebiegała w sposób niezupełnie uczciwy –
      jak dowodzi Moore. Wszystko sprowadza do jednej przyczyny.
      W tym sensie nie jest to dokument. Jest to, powiedziałbym, kabaret dokumentalny,
      komedia dokumentalna. Prawdziwy dokument musi oddać głos drugiej stronie. Musi
      dać jej szansę. Natomiast Moore, podobnie zresztą jak w filmie "Zabawy z
      bronią", drugiej stronie nie daje w ogóle szans.

U Moore’a jest to charakterystyczne, że w ogóle nie zajmuje się on tą trzecią
      stroną, czyli fundamentalistami, terrorystami, całym tym zagrożeniem, które
      istnieje niezależnie od tego jakich błędów dopuścił się prezydent amerykański.
      W ogóle nie bierze tego pod uwagę.
    • grba Andrew Anthony The Observer 04.06.04, 12:58
      Andrew Anthony The Observer
      Zabawy z kamerą

Michael Moore, najnowsza gwiazda Cannes, zdolny reżyser i inteligentny showman,
      zbił fortunę na zadawaniu niewygodnych pytań możnym tego świata. Sam jednak nie
      lubi, kiedy ktoś pyta go o niejasności – a tych pełno nie tylko w jego filmach,
      ale i w kontaktach z partnerami.

reszta w papierowym wydaniu Tygodnika Forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka