Dodaj do ulubionych

PF, dzisiaj jestem dumny z Francji

22.12.11, 17:55
Naprawde, chapeau bas!
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Légérèté française 22.12.11, 18:49
      obawiam sie, ze te prawo jeszcze sie nam czkawka odbije.

Moim zdaniem to byl glownie rachunek przedwyborczy. Ale, moze, cos wiecej w tym jest. Tyle ze nie sadze. Jak znam Sarkozy'ego to rzuca piaskiem w oczy by zapomniec o stracie AAA i porazkach ekonomicznych rzadu. A znam go od 4 lat.

PF
      • absztyfikant Re: Légérèté française 22.12.11, 19:03
        W parlamencie byla duza wiekszosc.

No i w razie negowania na rok do pierdla i grzywna w wysokosci 45,000 euro.

smile))))))))))))))
        • polski_francuz Re: Légérèté française 22.12.11, 19:17
          Wsrod 45 poslow na ponad 500, o ile wiem...

PF
          • mrs.courvoisier Re: Légérèté française 22.12.11, 20:36
            ja tez znam Sarkozyego i najbardziej mnie dziwi ze corka Chiraca sie z takim konusem puszczala na zlosc tatusiowi
            • polski_francuz Wart Pac palaca 22.12.11, 20:53
              Jeden zlodziej skazany na 2 lata w zawieszeniu a drugi klamca patentowany. Z takimi elitami daleko nie zajedziemy.

PF
    • jenisiej Prawo do pyskowania... 23.12.11, 03:44
      ...winno być gwarantowane przez wszelkie instytucje, mieniące się demokratycznymi - wszak pyskowanie jest źródłem i jądrem demokracji, od starożytnych Greków po Unię Europejską i Forum Aquanet. Dlatego popieram First Amendment - i zawsze będę się sprzeciwiał wszelkim ustawowym kneblom.

Niezależnie od meritum. Ustalanie prawdy materialnej i penalizacja niepopularnych poglądów z pewnością wykracza poza kompetencje władzy ustawodawczej.
      • absztyfikant Re: Prawo do pyskowania... 23.12.11, 11:37
        Jak widzisz nie wszyscy tak uwazaja, na szczescie. Ormianom Turcy odebrali zycie, a teraz chca odbierac smierc. Knebel? Jaki knebel? Chcesz komus odbierac smierc, to plac za to sku...synie.
        • wkkr Abszty 23.12.11, 11:50
          co innego oburzane się na kłamstwa Turków a co innego ustawowe dekretowanie prawdy.
          Jeśli zgodzimy się na to by politycy określali co jest a co nie jest prawdą to nikt nie zagwarantuje tego że po każdych wyborach trzeba będzie od nowa pisać podręczniki historii.
          • absztyfikant Re: Abszty 23.12.11, 12:31
            W naszym kraju za nazwanie prezydenta sku...synem nawet dworcowych lumpow chca zamykac do wiezienia, a nie powinni, bo to tylko zbluzganie urzedujacego polityka.

Wiemy do czego doprorwadzila wolnosc slowa w Niemczech w latach trzydziestych.

W 1939 Adolf Hitler wydal rozkaz ataku na Polskę: Zabijajcie bez litości kobiety, starców i dzieci; liczy się szybkość i okrucieństwo. Kto dziś pamięta o rzezi Ormian?

Niemcy zreszta pomagali bisurmanon mordowac Ormian.
            www.youtube.com/watch?v=Fl8sMDZkyXc&feature=channel
            • polski_francuz Prawda i jej kontekst 23.12.11, 13:06
              masz racje sensu stricto. Prawda to jest prawda i trzeba sie jej trzymac a nie upiekszac rzeczywistosci.

Tyle, ze polityka to inne métier niz szukanie prawdy. Zupelnie inne. I chodzi w tym glownie o naginanie emocji spolecznych w taki sposob aby dac sie raz jeszcze wybrac.

Dzisiaj wysluchalem coraz wiecej o kuchni tej uchwaly parlamentu. Ponoc Holland, ktory ma teraz wiekszosc w senacie, chcial zaproponowac to prawo do dyskusji w senacie. Na to szybki Bill, ktory strzela szybciej niz jego cien, ktory ma jeszcze wiekszosc w parlamencie, zaglososowal to w parlamencie.

Wady ogromne: brak dyskusji publicznej, brak rozwazenia konsekwencji, nieadekwatnosc (co ma prawo do historii) sa chyba najwazniejsze.

Gdyby prawo bylo przygotowane, mozna bylo sie Turcji przeciwstawic. A tak francuska opinia publiczna sie z tym prawem nie identyfikuje obawiam sie.

PF
              • absztyfikant Re: Prawda i jej kontekst 28.12.11, 11:03
                Pozyjemy, zobaczymy. FR pokazala tureckim klamcom czerwona kartke. Oby zachecila inne kraje do podobnych ruchow.
                • polski_francuz Background on Turkish side 01.01.12, 00:16
                  bylem przez kilka dni w hotelu z TV i sie troche nasluchalem dyskusji na temat.

W pamieci pozostala mi geneza klamstwa o Ormianach. Otoz Atatürk, tworca laickiej Turcji, potrzebowal kadr do swojej administracji. I tak wzial mordercow Ormian, ktorzy stali sie ministrami i powoli klamstwo ormianskie stalo sie turecka racja stanu. A Atatürk byl uczciwym gosciem i chcial, poczatkowo ukarac ludobojcow i mordercow.

Moj komentarz. Kadry to wielki problem. Polska, nasz rodzinny kraj, sie wlasnie na tych kadrach wzietych z PRLu rozwinela. Mialo to zle strony, bo takie tepe twarze jak Solorz maja miliardy ale ma to dobre strony bo Kwach to byl umiejetny polityk.

Inny przyklad to Irak. Zniszczenie kadr Saddama bylo, de facto, rozwaleniem kraju. I ostatecznym swiadectwem glupoty GWB. Kadr NIE DA SIE z rekawy wytrzasc. Trzeba jakos brac tych ze starego rezymu.

I tak trudnym sie stalo odklamanie klamstwa ormianskiego.

PF
                  • jenisiej Uczmy się od Francuzów 01.01.12, 07:07
                    polski_francuz napisał:
                    Moj komentarz. Kadry to wielki problem.
                    (...)
                    Kadr NIE DA SIE z rekawy wytrzasc. Trzeba jakos brac tych ze starego rezymu.

Przykład ze szkoły francuskiej: Joseph Fouché, przez chwilę nawet książę.
                    Ale, ale - jaki był koniec kariery tego wybitnego męża stanu? Fakt, nie spadł mu bezcenny kapitel ciała - głowa, że zacytuję Poetę - choć sam tych głów skosił niemało, za co zyskał przydomek kata Lyonu. À propos: tym samym mianem został wyróżniony niejaki Klaus Barbie, po upadku nazistowskiego ancien régime'u podobnie służący lojalnie zwycięzcom.

Pierwszy skończył na banicji, drugi w pierdlu. Drogi Polski Francuzie, masz może per analogiam jakieś rady dla nas, tubylców?

I tak trudnym sie stalo odklamanie klamstwa ormianskiego.

Odnoszę wrażenie, że Twa przenikliwa analiza porównawcza sugeruje, iż hic et nunc możemy mieć do czynienia z podobnymi trudnościami. Czy się mylę?
                    • polski_francuz Uczmy się od Francuzów 01.01.12, 10:13
                      Piszesz taka polszczyzna, ktora mi dosc trudno zrozumiec. Tzn rozumiem slowa ale niezbyt. rozumiem sensu, ktory one niosa.

Fouché byl aktorem rewolucji francuskiej, Barbie byl nazista. Porownanie tych dwoch rzeznikow Lyonu miala pewnie pokazac, ze ten "swoj" rzeznik jest lepiej ocieniany?

Jesli o to chodzi to dam cytat z wiki na jego temat:

Fouché, dont la carrière apparaît comme une suite d'intrigues et de trahisons, possédait une présence d'esprit, un sang-froid et un aplomb remarquables.

Powiedzmy, na pierwszy rzut oka, ze to byl intrygant szkodliwy. I tak go widzi historia. Jego szkodliwosc wynika z okresu w ktorym dzialal - rewolucji. Czyli zbrojnego i gwaltownego przejecia wladzy przez nowa klase socjalna.

Jesli wrocimy do Polski to rewolucji nie bylo. Albo byla atlasowa. Od roku 1980, z powodow politycznych stracilo zycie kilkadziesiat osob. Kazdej z nich nalezy zalowac, ale nie ma to porownania z zatopionymi barkami pelnymi Wandejczykow.

Dlatego tez trudno mi analogie znalezc.

Dodam, ze jestem bardzo dumny z lagodnego przebiegi polskiej ewolucji.

Jesli niezbyt zrozumialem twoje propos to uprosc mi je tak by staly sie mniej wieloznaczne. Z przyjemnoscia odpowiem jesli zrozumiem.

PF

• oleg3 Re: Abszty 23.12.11, 13:29
              absztyfikant napisał:

> Wiemy do czego doprorwadzila wolnosc slowa w Niemczech w latach trzydziestych.

Może i wiemy, ale każdy co innego. Ty, jak przypuszczam, sądzisz, że wolność słowa doprowadziła do ludobójstwa. Według mnie brak wolności słowa był jedną z przyczyn tego koszmaru. Doprowadził do zniewolenia umysłów.
              • gini Re: Abszty 23.12.11, 14:44
                oleg3 napisał:

> absztyfikant napisał:
                >
                > > Wiemy do czego doprorwadzila wolnosc slowa w Niemczech w latach trzydzies
                > tych.
                >
                > Może i wiemy, ale każdy co innego. Ty, jak przypuszczam, sądzisz, że wolność sł
                > owa doprowadziła do ludobójstwa. Według mnie brak wolności słowa był jed
                > ną z przyczyn tego koszmaru. Doprowadził do zniewolenia umysłów.
                >

Czemu Ty podstawiles noge absztyfowi!tak lasdnie krecil pirueta i lod zaliczyl.
            • wkkr wolnosc słowa doprowadziła do wymordowania 23.12.11, 17:22
              żydów?
              Bredzisz Abszty.
              Równie dobrze mógłbyś oskarżać nóz o to że jest winny temu że ktoś nim kogoś zabił.
              PS
              W sowietach nie bylo żadnej wolności a zginęło więcej ludzi niż pod rzadami nazistów.
              • absztyfikant Re: wolnosc słowa doprowadziła do wymordowania 28.12.11, 10:59
                Slowa o Zydach nie napisalem. Ale ignorowanie zbrodni na Ormianach przez owczesne pseudo-elity otworzylo droge do dalszego ludobojstwa. Tak w wykonaniu ZSRR, jak i III Rzeszy. Nie mam zadnych watpliwosci.
        • jenisiej Absztyf, kompromitujesz się 23.12.11, 16:30
          absztyfikant napisał:
          ...plac za to sku...synie.

Obrażasz siebie, nie mnie. Oczywiście piana na twych ustach wyklucza możliwość merytorycznej dyskusji - zresztą inni ci już odpowiedzieli.

Adieu.
          • absztyfikant Re: Absztyf, kompromitujesz się 28.12.11, 11:01
            Jenisiej, naprawde nie mam strasznej potrzeby dyskutowania z toba, a przyzwyczajony jestem do tego, ze ktos sie ze mna nie zgadza. Nic nowego wink
      • oleg3 Re: Prawo do pyskowania... 23.12.11, 11:51
        jenisiej napisał:

Cytat
        Ustalanie prawdy materialnej i penalizacja niepopularnych poglądów z pewnością wykracza poza kompetencje władzy ustawodawczej.

Otóż to!
        Z powodów, które po mistrzowsku wyłożyłeś, uważam to prawo za błąd, choć b. lubię Ormian i uważam tamto tragiczne wydarzenie za ludobójstwo, porównywalne z Shoah.
    • qwardian Re: PF, dzisiaj jestem dumny z Francji 23.12.11, 14:31

Zacznijmy od tego, że Francja jest pieprznięta na punkcie norm kodeksu prawnego, ale w tym przypadku nie można im odmówić konsekwencji. Najbardziej bawi mnie argument Turków o przestrzeganiu wolności wypowiadania opini...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka