Dodaj do ulubionych

NIK o wizytach VIP w latach 2005-2010

09.03.12, 10:45
www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-wizytach-vip-w-latach-2005-2010.html
Wyjazdy najważniejszych osób w państwie, korzystających z lotnictwa transportowego Sił Zbrojnych RP, były w latach 2005-2010 organizowane w sposób, który nie gwarantował należytego poziomu bezpieczeństwa. Brakowało spójnego systemu procedur, a istniejące przepisy były w wielu wypadkach lekceważone, czego tragicznym przykładem jest lot z 10 kwietnia 2010 r., który w myśl obowiązującego w Polsce prawa w ogóle nie powinien się odbyć .

NIK o wizytach VIP w latach 2005-2010 - informacje szczegółowe (plik PDF)
Rozmiar: 885,96 kB
Obserwuj wątek
    • xiazeluka Jak zwykle miałem rację 09.03.12, 12:15
      ...stawiając przypuszczenie, że smoleński CFIT był wynikiem bałaganu po stronie polskiej i ruskiej.

A propos - ujawnione przez Wikileaks depesze funkcjonariuszy służb specjalnych także upewniają, że żadnego zamachu nie było. Wystarczył polski bajzel oraz nietrudne do odgadnięcia ambicje Lecha Kaczyńskiego.
      • oleg3 Re: Jak zwykle miałem rację 09.03.12, 12:27
        Ja zwykle. smile

Ja byłem nie tylko zwolennikiem hipotezy bałaganu ale nawet domagałem się rozliczenia wszystkich za to odpowiedzialnych po polskiej stronie.

Aha,
        Na wszelki wypadek oświadczam, że nigdy nie byłem i dalej nie jestem zwolennikiem teorii zamachu czy w ogóle teorii spiskowych, w tym oczywiście teorii ląduj dziadu.
      • oleg3 Wikileaks 09.03.12, 13:00
        xiazeluka napisała:

> A propos - ujawnione przez Wikileaks depesze funkcjonariuszy służb specjalnych
        > także upewniają, że żadnego zamachu nie było.

Dopiero teraz przeczytałem o tym w rzepie.

Zdaniem portalu do wypadku 10 kwietnia 2010 r. mogło dojść w wyniku „celowych działań Rosjan
        „Rosjanie celowo nie pozwolili na lądowanie samolotu, wiedząc, że polski prezydent albo zmusiłby pilota do lądowania, albo samolot zawróciłby i nie wylądował na miejscu"

To Rosjanie nie pozwolili na lądowanie tutki 10-04-2010?
        Trudno mi poważnie traktować te e-maile. Chyba nie są więcej warte niż posty na forum.
        • xiazeluka Re: Wikileaks 09.03.12, 14:06
          Oczywiście, że mejle niemal na pewno trudno traktować jako źródło "prawdy" o Smoleńsku. NIemniej doskonale ukazują one nastroje, nastawienie, przekonanie sowiecko-hamerykańskich czekistów o braku odpowiedzialności Rusków za ten nieszczęśliwy wypadek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka