Dodaj do ulubionych

Spoleczne oszustwo

07.06.12, 07:56
czyli powstanie styczniowe w oczach Boleslawa Prusa. Bral w nim udzial jako 16-latek i zroumial jego bezsens. Stworzona przez niego literatura byla konsekwencja tego przezycia.

Analogicznie zareagowal Tadeusz Konwicki, ktore jako mlodzieniec brak udzial w powstaniu wilenskim. I wlaczyl sie aktywnie do zycie kulturalnego stalinowskiej Polski.

Moze to banalne ale jestem ciagle wdzieczny losowi, ze w 1981 nie bylo wkroczenia i nie bylo powstania i ze moje pokolenie nie musialo miec powstanczej mlodosci.

PF
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Losowi 07.06.12, 08:06
      i Jaruzelskiemu.

Musze troche poprowokowac bo inaczej duskusji nie bedziesmile

PF
      • rycho7 co sie odwlecze to nie uciecze 07.06.12, 13:34
        polski_francuz napisał:

> i Jaruzelskiemu.

Murzyn zrobil swoje. Teraz lepsi sluszniejsi jak pijani od sciany do sciany. Sadza, ze akcja nie wywola reakcji. Wszak oni maja monopol na "prawde".

Jakis czas temu zajalem sie Pomnikiem Lojalistow. Byl taki zabytek warszawski najpierw na pozniejszym Adolf Hitler Platz, przeniesiony na plac Dabrowskiego i dalej unicestwiony.

Car postawil go na czesc generalow i polkownika zamordowanych w pierwszych godzinach Powstania Listopadowego. Byli to wczesniej napoleonscy generalowie, nadal w sluzbie. Podchorazy zwracali sie do nich o objecie dowodztwa powstania. Stare wygi wysmiewaly niedorzecznosc ich rojen. Wiec mlodzieniaszki mordowaly "zdrajcow sprawy narodowej".

Mamy w sobie jakis gen takowej "logiki dziejow". Zegar tyka.

Co do Powstania Warszawskiego to mam rodzinnie prywatnie na pienku. Jak to u genetycznych zdrajcow, ktorych rodzice przezyli nieslusznie.
        • polski_francuz Podziwiam 07.06.12, 15:48
          historyczna zylke. Podejrzewam, ze masz tak glowe zajeta ze szukasz czegos zupelnie innego. I padlo na historie.

Ze mlodziency sa glupi to ich prawo natury gorzej jak niemlodziency podzegaja. Wtedy podejrzewam cynizm i chec wejscia cichcem na Wawel.

PF
          • rycho7 Re: Podziwiam 08.06.12, 18:08
            polski_francuz napisał:

> gorzej jak niemlodziency podzegaja.
            > Wtedy podejrzewam cynizm i chec wejscia cichcem na Wawel.

Opisales "staly element gry" od 5500 tysiaca lat, czyli od powstania pierwszego panstwa.

Wczesnej reguly byly niby bardziej jasne i prymitywniejsze. W kazdym razie jak sie noga podwinela samcowi alfa to zemsta byla dokonana ku uciesze wszystkich zainteresowanych. Przyznam, ze my szatany tez bym chcial tak naszemu werbalnemu kreatorowi.

Nie wiem czy sie cieszyc widzac swiatelko w tunelu bo moze byc to jak zwykle lampa pospiesznego z naprzeciwka. W kazdym razie koncepcyjnie widze juz ta swiatlosc wiekuista. Teraz juz potrzebna jedynie skuteczna egzekutywa. Nie przewiduje konsultacji spolecznych ze zwolennikami rozwiazan antyjaruzelskich.
            • polski_francuz Re: Podziwiam 09.06.12, 14:45
              "W kazdym razie koncepcyjnie widze juz ta swiatlosc wiekuista"

Celna uwaga, ze swiatlosc wiekuista moze byc tylko swiatelkiem pospiesznego ktory Ciebie z cala predkoscia wali.

Problem jest z wiekuistoscia na Wawelu. Nie bylbym taki pewny, ze raz na Wawelu to juz na wiecznosc.

PF
      • krates-8 Re: Losowi 07.06.12, 16:16
        zapomniałeś
        o kiszczaku
        rakowskim
        i całej reszcie
        partii, mon i msw
        jaruzelski sam
        nie dałby rady
        powstrzymać wojny
        • g-48 Re: Ruska ruletka ten los?! 07.06.12, 17:52
          partii, mon i msw
          > jaruzelski sam
          > nie dałby rady
          > powstrzymać wojny
          Teraz nie wiem czy ta wojna cosik przyniosla bo Jaruzel lata bez mundurku i nie wiem czy oprocz pare trupow dorobil sie do pozycji ruskiego marszalka?
    • marouder.com.pl "Lalkie" se Francowaty odswiezyl? 09.06.12, 07:00
      Zwracam uwagie Francowatemu, ze jest maj roku 2012 i zadnej okraglej rocznicy rozmaitych powstan! uncertain
      Francowatego skojarzenia bladza pod wpywem, Francowaty!
      Jegomosc moze sie przerzuci na jakies inne tronki.

Malzonka, ze tak to wyraze, oddycha bez Francowatego? Corki sklaniaja sie ku islamowi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka