Dodaj do ulubionych

Pracodawcy docenili ZUS

16.01.13, 13:24
Cytat
Działania Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w ostatnim roku przyniosły szczególne korzyści polskiej gospodarce, a dodatkowo tworzyły klimat sprzyjający rozwojowi przedsiębiorczości. Tak uznała kapituła prestiżowego konkursu "Wektory 2012", przyznając jeden z Wektorów właśnie ZUS-owi.

Wektory" to nagrody przyznawane przez najstarszą i największą organizację pracodawców w naszym kraju, tj. Pracodawców Rzeczpospolitej Polskiej. Nagrody przyznawane są od 2002 r. Otrzymują je osoby, firmy i instytucje, które swoją działalnością w różnych dziedzinach gospodarki wskazują kierunki mogące być wzorem dla innych, wytyczają godne naśladowania kierunki postępowania oraz są autorami nowatorskich rozwiązań szczególnie cennych dla polskiej gospodarki i życia społecznego. Co roku Wektory otrzymuje wąska grupa osób i podmiotów wybieranych przez kapitułę złożoną z dotychczasowych laureatów konkursu. Każdorazowo dzieje się to podczas Balu Pracodawców.

W tym roku w gronie 11 nagrodzonych znalazł się Zakład Ubezpieczeń Społecznych. W uzasadnieniu przyznania "Wektora" kapituła konkursowa napisała: Za uruchomienie Platformy Usług Elektronicznych i udowodnienie, że administracja publiczna może wprowadzać nowoczesne narzędzia przyjazne zarówno obywatelom, jak i przedsiębiorcom.

Serwis ZUS

Uczucia mam mieszane. ZUS z pewnością nie przynosi szczególnych "korzyści polskiej gospodarce" i nie tworzy klimatu sprzyjającego "rozwojowi przedsiębiorczości". Prawdą jest, że oferują usługi e-inspektoratu, ale system Płatnik ciągle nie jest online i mój Inspektorat domaga się faxowania dokumentów, które teoretycznie już są w ZUS po elektronicznej wysyłce.

Nagroda wywołała duże zainteresowanie w necie. Dominuje śmiech.
Obserwuj wątek
    • sz0k jacy pracodawcy? 16.01.13, 22:38
      Orlen, KGHM, PGNiG, Poczta Polska, LOT, itp.? Przecież to jakieś kpiny są... Owce nagrodziły radośnie wilka, bo zeżarł tylko 2 a mógł całe stado... coś w ten deseń...
      • oleg3 Re: jacy pracodawcy? 17.01.13, 08:54
        Oczywiście lobbyści. Tytuł postu podałem za ZUS-em.
    • andrzejg Re: Pracodawcy docenili ZUS 17.01.13, 12:19
      oleg3 napisał:

> Uczucia mam mieszane. ZUS z pewnością nie przynosi szczególnych "korzyści polsk
      > iej gospodarce" i nie tworzy klimatu sprzyjającego "rozwojowi przedsiębiorczośc
      > i". Prawdą jest, że oferują usługi e-inspektoratu, ale system Płatnik ciągle n
      > ie jest online i mój Inspektorat domaga się faxowania dokumentów, które teorety
      > cznie już są w ZUS po elektronicznej wysyłce.
      >
      > Nagroda wywołała duże zainteresowanie w necie. Dominuje śmiech.

Może coś z inspektoratem nie tak. Ja wysyłam dokumenty poprzez płatnika i nie muszę nic więcej robić. Dokumenty docierają. Ba , jak jednego miesiąca zapomniałem wysłać dokumentu, to zaraz przysłali upomnienie.

A z tą nagrodą rzeczywiście dziwna sprawa. W necie jest śmiech, bo ludzie są źle nastawieni do ZUSu i tych wszystkich ubezpieczeń , które mogą po prostu przepaść ( i przepadają patrząc na prognozy emerytur) . Patrząc na tą instytucję inaczej - przyjmując ją jako opcję nie do odrzucenia, albo zło konieczne ,po pogodzeniu się z rzeczywistością - każdy postęp jest w tej instytucji jest godny pochwały.

A.
      • oleg3 Re: Pracodawcy docenili ZUS 17.01.13, 13:15
        andrzejg napisał:

> Może coś z inspektoratem nie tak.

Próbowałem to rozgryźć. Według wyjaśnień pracowników inspektoratu mają oni dostęp do tego co elektronicznie wysyła płatnik dopiero po paru dniach. System jest aktualizowany dla nich raz czy dwa razy w tygodniu. Nie jest online. Stąd w pilnych sprawach (wypłata zasiłku chorobowego, korekty deklaracji) żądają ode mnie dokumentów z potwierdzeniem wysyłki. Tak chyba jest w całej Polsce.
      • oko_ala_maroko Re: Pracodawcy docenili ZUS 17.01.13, 13:30
        Ja się z ZUS nie śmieję. Emeryturka moja skromna ale dociera z dokładnością szwajcarskiego zegarka.

• oleg3 Re: Pracodawcy docenili ZUS 17.01.13, 13:36
          oko_ala_maroko napisała:

> Ja się z ZUS nie śmieję. Emeryturka moja skromna ale dociera z dokładnością
          > szwajcarskiego zegarka.

"ZUS jest z pewnością organizacją przestępczą, ale nie można jej nazwać zorganizowaną."
          (Copyright JKM)
          • oko_ala_maroko Re: Pracodawcy docenili ZUS 17.01.13, 14:16
            Czy ZUS został skazany prawomocnym wyrokiem? - z tego co mi wiadomo, nie. Specyficzna poetyka JKM to jeszcze nie wyrok. Dodam więcej, prędzej JKM doczeka się wyroku niż ZUS.

• oleg3 Re: Pracodawcy docenili ZUS 17.01.13, 14:24
              Popracuj nad poczuciem humoru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka