Dodaj do ulubionych

JKM i Jaruga-Nowacka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 08:13
podyskutowali sobie o proporcjach w obsadzaniu stanowisk przez kobiety
i mężczyzn.Poglądy obojga sa znane,więc nie przytaczam.

Ja tylko chciałem powtórzyc pytanie JKM-
'Czy u 'szambonurków' te proporcje tez maja byc tak jak to natura wskazuje?
Czyli pół na pół?'

Pani J-N jakos skutecznie wymigała sie od odpowiedzi.

Moja żona powiedziała,ze nie chce byc ani politykiem,ani 'szambonurkiem'
(to i to tak samo jej smierdzi).Żadna siła jej do tego nie zmusi.
Żadne odgórne zalecenia.

A.
Obserwuj wątek
    • galba Wczoraj TV powiedziało... 15.07.04, 08:21
      ..., że w Polsce uciska się kobiety bo idą na emerytuję w wieku 60 lat a nie
      jak chłopy w 65 roku zycia... 2 oglądające to ze mną panie jęknęły z
      przestrachem: "Boże! Oby te stuknięte femninistki nie zdążyły tego zmienić
      zanim dobijemy do 60'ki"...

G.

Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

> podyskutowali sobie o proporcjach w obsadzaniu stanowisk przez kobiety
      > i mężczyzn.Poglądy obojga sa znane,więc nie przytaczam.
      >
      > Ja tylko chciałem powtórzyc pytanie JKM-
      > 'Czy u 'szambonurków' te proporcje tez maja byc tak jak to natura wskazuje?
      > Czyli pół na pół?'
      >
      > Pani J-N jakos skutecznie wymigała sie od odpowiedzi.
      >
      > Moja żona powiedziała,ze nie chce byc ani politykiem,ani 'szambonurkiem'
      > (to i to tak samo jej smierdzi).Żadna siła jej do tego nie zmusi.
      > Żadne odgórne zalecenia.
      >
      > A.
    • Gość: wikul Raport: Sytuacja kobiet w Polsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.04, 10:39

>
      > Czyli pół na pół?'
      >
      >
      >
      > A.

Komu zależy żeby rozpowszechniać takie bzdury. Czy bank Światowy nie ma czym
      sie zajmować.

Raport: Sytuacja kobiet w Polsce

Polskie kobiety nadal zarabiają mniej niż mężczyźni, zajmują mniej
      kierowniczych stanowisk, mają niższe emerytury i częściej pracują na gorzej
      płatnych posadach.

Tak wynika z raportu Banku Światowego, który badał, czy Polki zyskały czy
      straciły na transformacji ustrojowej.

Z raportu wynika jednak, że kobiety szybko doganiają mężczyzn. Między 1985 a
      1998 rokiem liczba Polek, które założyły firmy wzrosła pięciokrotnie. Dla
      porównania - w podobnym okresie ten sam wskaźnik w przypadku mężczyzn uległ
      zaledwie podwojeniu.

Wicepremier, Izabela Jaruga Nowacka, która odpowiada w rządzie za
      równouprawnienie kobiet mówi, że polskie kobiety generalnie zyskały na
      transformacji ustrojowej. "Sytuacja kobiet jest gorsza, jeśli chodzi o status
      materialny i możliwości na rynku pracy" - powiedziała. Dodała jednak,
      że "polskie kobiety wdzierają się na szczeble, gdzie można podejmować decyzje.
      20 procent parlamentarzystów to kobiety, jest kilka kobiet w rządzie a Polska
      ma swoją komisarz w Unii Europejskiej". Wicepremier dodała, że w Polsce bardzo
      wiele kobiet otwiera własne przedsiębiorstwa. Pod tym względem należymy do
      europejskiej czołówki.

Z raportu Banku Światowego wynika jednak, że wśród osób pracujących w zawodach
      sektora publicznego o niskim statusie społecznym, to jest w edukacji, służbie
      zdrowia i opiece społecznej - w Polsce nadal przeważają kobiety.

info.onet.pl/949980,11,item.html
      • Gość: wikul Znów dyskryminacja kobiet,powinno być po 50% IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.04, 10:47
        ...co na to Jaruga-Nowacka ?

Skład reprezentacji Polski na igrzyska w Atenach

191 sportowców znalazło się w reprezentacji Polski na igrzyska olimpijskie w
        Atenach. Skład ekipy, zatwierdzony we wtorek przez Polski Komitet Olimpijski,
        zaprezentowany został podczas konferencji prasowej w Centrum Olimpijskim w
        Warszawie.

Polskę reprezentować będzie 134 mężczyzn i 57 kobiet. Najliczniejsze będą
        ekipy lekkoatletów - 43 osoby oraz kajakarzy i wioślarzy - po 23 sportowców.
        Do Aten pojedzie szósta pod względem liczebności ekipa w historii startów
        Polaków w letnich igrzyskach.

sport.onet.pl/946424,wiadomosci.html
        • galba MKOl zresztą jest całkowicie przeżarty seksizmem! 15.07.04, 10:52
          Dlaczego kobiety skazane są na walkę w wyodrębnionych gettach?! Dlaczego nie
          mogą biec na 100 metrów razem z facetami? A co z bokserkami, które nie mogą
          naprać po gębie boksera-mężczyznę? Ohyda i średniowiecze!

G.

Gość portalu: wikul napisał(a):

> ...co na to Jaruga-Nowacka ?
          >
          > Skład reprezentacji Polski na igrzyska w Atenach
          >
          > 191 sportowców znalazło się w reprezentacji Polski na igrzyska olimpijskie w
          > Atenach. Skład ekipy, zatwierdzony we wtorek przez Polski Komitet Olimpijski,
          > zaprezentowany został podczas konferencji prasowej w Centrum Olimpijskim w
          > Warszawie.
          >
          > Polskę reprezentować będzie 134 mężczyzn i 57 kobiet. Najliczniejsze będą
          > ekipy lekkoatletów - 43 osoby oraz kajakarzy i wioślarzy - po 23 sportowców.
          > Do Aten pojedzie szósta pod względem liczebności ekipa w historii startów
          > Polaków w letnich igrzyskach.
          >
          > sport.onet.pl/946424,wiadomosci.html
          • Gość: AndrzejG ja tam na wszelki wypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:14
            mam dwóch synów i dwie córki jakby jakie parytety weszły...

A.
            • galba Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski faszysto! 15.07.04, 11:37

> mam dwóch synów i dwie córki jakby jakie parytety weszły...

Na pewno jest coś co cię kompromituje.

Kiedyś pisałeś, że posyłasz synów po wszechstronne wykształcenie by dali sobie
              radę we wspólnej Europie... o córkach nie było ani słowa! Od razu widać, że
              hołdujesz zaściankowemu stereotypowi kobiety-kury domowej!

G.
              • Gość: AndrzejG Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:41
                córki też posyłam,ale się tym nie chwalę ,bo ktoo bedzie chciał
                wykształcone kobiety???

A tak swoją drogą,to JKM przegina w drugą stronę

A.
                • Gość: wikul Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.04, 11:48
                  Kara za dyskryminację
                  Autor: Gość: Messa IP: 212.160.172.*
                  Data: 13.07.2004 09:55 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list
                  --------------------------------------------------------------------------------
                  "Morgan Stanley, bank inwestycyjny z Wall Street, zapłaci swoim pracownicom
                  54 miliony dolarów odszkodowania. Pracujące tam kobiety oskarżyły bank o
                  seksizm, pomijanie w awansach i zaniżanie poborów.
                  "Na to zwycięstwo czekałyśmy od lat" - mówią kobiety, które po raz pierwszy w
                  historii Wall Street przeciwstawiły się męskiej dominacji.
                  300 specjalistek od bankowości, marketingu i operacji giełdowych zarzuciło
                  słynnemu bankowi dyskryminację z powodu płci. Mimo lepszego od swoich kolegów
                  po fachu wykształcenia zarabiały one od nich znacznie mniej, pomijano je
                  również w awansach i izolowano od poważnych kontaktów służbowych.
                  "A że wiele spraw załatwia się po godzinach pracy, w klubach tylko dla
                  mężczyzn, byłyśmy traktowane jak obywatele drugiej kategorii" - mówią
                  buntowniczki.
                  Komisja do przestrzegania spraw równości nakazała bankowi również
                  przeszkolenie całego personelu na temat dyskryminacji i stworzenie specjalnej
                  komórki monitorującej sytuację zawodową kobiet."
                  • galba Dyskryminacja na Forum Aktualności! 15.07.04, 12:08
                    Kobiet wśród dyskutantów jest nie więcej niż 20 proc.! Należy pilnie postarać
                    się o przywrócenie równowagi.

G.

Gość portalu: wikul napisał(a):

> Kara za dyskryminację
                    > Autor: Gość: Messa IP: 212.160.172.*
                    > Data: 13.07.2004 09:55 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list
                    > ------------------------------------------------------------------------------
                    -
                    > -
                    > "Morgan Stanley, bank inwestycyjny z Wall Street, zapłaci swoim pracownicom
                    > 54 miliony dolarów odszkodowania. Pracujące tam kobiety oskarżyły bank o
                    > seksizm, pomijanie w awansach i zaniżanie poborów.
                    > "Na to zwycięstwo czekałyśmy od lat" - mówią kobiety, które po raz pierwszy w
                    > historii Wall Street przeciwstawiły się męskiej dominacji.
                    > 300 specjalistek od bankowości, marketingu i operacji giełdowych zarzuciło
                    > słynnemu bankowi dyskryminację z powodu płci. Mimo lepszego od swoich kolegów
                    > po fachu wykształcenia zarabiały one od nich znacznie mniej, pomijano je
                    > również w awansach i izolowano od poważnych kontaktów służbowych.
                    > "A że wiele spraw załatwia się po godzinach pracy, w klubach tylko dla
                    > mężczyzn, byłyśmy traktowane jak obywatele drugiej kategorii" - mówią
                    > buntowniczki.
                    > Komisja do przestrzegania spraw równości nakazała bankowi również
                    > przeszkolenie całego personelu na temat dyskryminacji i stworzenie specjalnej
                    > komórki monitorującej sytuację zawodową kobiet."
                • Gość: mr_pope Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 12:46
                  > A tak swoją drogą,to JKM przegina w drugą stronę

Nie tak do końca. JKM iście islamskim wzorem widziałby obowiązek opiekowania się
                  kobietą przez jej męża/brata/ojca. Podatek pogłówny płaciliby tylko mężczyźni, a
                  kobiety byłyby całkowicie zwolnione z płacenia haraczu.
                  • Gość: AndrzejG Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 13:01
                    > > A tak swoją drogą,to JKM przegina w drugą stronę
                    >
                    > Nie tak do końca. JKM iście islamskim wzorem widziałby obowiązek opiekowania
                    się kobietą przez jej męża/brata/ojca. Podatek pogłówny płaciliby tylko
                    > mężczyźni, a kobiety byłyby całkowicie zwolnione z płacenia haraczu.

Mimo wszystko role kobiety sprowadza jedynie do zajęc domowych.Tak przynajmniej
                    wywioskowałem z jego telewizyjnej wypowiedzi.Z drugiej strony Jaruga-Nowacka
                    chetnie wprowadziłaby ustawowy obowiązek równego udziału kobiet w zyciu,mając
                    na mysli proporcje w zatrudnieniu np. w Sejmie.Jedno i drugie stanowisko jest
                    chore.

A.
                    • janusz2_ Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz 15.07.04, 15:09

> Mimo wszystko role kobiety sprowadza jedynie do zajęc domowych.Tak
                      przynajmniej
                      > wywioskowałem z jego telewizyjnej wypowiedzi.

Tyle tylko, że nie próbuje narzucać żadnych rozwiązań.
                      Opowiada się za jakimś modelem, ale uważa, że każdy powinien wybierać to, co mu
                      odpowiada.
                      Np. w składzie Rady Głównej UPR jest kobieta smile))

> Z drugiej strony Jaruga-Nowacka
                      > chetnie wprowadziłaby ustawowy obowiązek równego udziału kobiet w zyciu,mając
                      > na mysli proporcje w zatrudnieniu np. w Sejmie.Jedno i drugie stanowisko jest
                      > chore.

Właśnie - "wprowadziłaby ustawowo" - to jest naprawdę groźne.
                      • sothis666 Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz 15.07.04, 19:59

> Właśnie - "wprowadziłaby ustawowo" - to jest naprawdę groźne.

Dokładnie. To może byc niebezpieczne.
                        Np. u mnie w pracy jest więcej facetów.
                        I po takiej ustawie...
                        No, po prostu mogłoby wypaść na mnie.
                        A to jest bolesna i nieodwracalna operacja chirurgiczna.
                        Wolałbym nie...
                    • gretshen Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz 15.07.04, 23:09

> > > A tak swoją drogą,to JKM przegina w drugą stronę
                      > >
                      > > Nie tak do końca. JKM iście islamskim wzorem widziałby obowiązek opiekowa
                      > nia
                      > się kobietą przez jej męża/brata/ojca. Podatek pogłówny płaciliby tylko
                      > > mężczyźni, a kobiety byłyby całkowicie zwolnione z płacenia haraczu.
                      >
                      > Mimo wszystko role kobiety sprowadza jedynie do zajęc domowych.Tak
                      przynajmniej
                      > wywioskowałem z jego telewizyjnej wypowiedzi.Z drugiej strony Jaruga-Nowacka
                      > chetnie wprowadziłaby ustawowy obowiązek równego udziału kobiet w zyciu,mając
                      > na mysli proporcje w zatrudnieniu np. w Sejmie.Jedno i drugie stanowisko jest
                      > chore.
                      >
                      > A.

Czy sadzisz, zatem, ze Nowacka miala w planie urzadzanie lapanek w celu
                      zapewnienia tych 50 procent politykow-kobiet, czy tez losowanie z ksiazki
                      telefonicznej?
                      • Gość: AndrzejG Re: Nie wykręcisz się sianem ty seksistowski fasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 06:36
                        > Czy sadzisz, zatem, ze Nowacka miala w planie urzadzanie lapanek w celu
                        > zapewnienia tych 50 procent politykow-kobiet, czy tez losowanie z ksiazki
                        > telefonicznej?

Chyba na tym musiałoby sie skończyć,bo nie wierzę w nagłą odmianę kobiet
                        i masowe pchanie sie do polityki po wprowadzeniu wymogow ilościowych.

A
    • gretshen Mikke to facet z problemami 15.07.04, 20:46

>
      > Czyli pół na pół?'
      >
      >
      >
      > A.

Czy w zwiazku z powyzszym uwazasz, ze kobiety ktore chcialyby zajmowac sie
      polityka (nie kazda jest jak twoje zona) powinny czym predzej wybic to sobie z
      glow, oraz, ze utrudnianie im realizacji takich planow jest jak najbardziej
      poprawne, gdyz polityka nie jest zajeciem dla kobiet(?)

Zdanie Korwina-Mikke znam ("kobiety do garow").

Jeszcze jedno: nie mozna obsadzac stanowisk osobami niezainteresowanymi. Jesli
      jednak KM uzna, ze chce byc szambonurkiem to wtedy nie widze problemow.
      • Gość: AndrzejG Re: Mikke to facet z problemami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 06:32
        > Czy w zwiazku z powyzszym uwazasz, ze kobiety ktore chcialyby zajmowac sie
        > polityka (nie kazda jest jak twoje zona) powinny czym predzej wybic to sobie
        > z glow, oraz, ze utrudnianie im realizacji takich planow jest jak najbardziej
        > poprawne, gdyz polityka nie jest zajeciem dla kobiet(?)

Jeżeli kobieta chce się zajmować polityką ,to jest to jej i tylko jej wybór,
        i nikt nie ma prawa narzucac jej jakichkolwiek ograniczeń.Śmieszą mnie lamenty
        o zbyt mały udział procentowy kobiet w Sejmie.Przecież tak wybrali wyborcy.
        Pewnie Pani J-N chodzi o wczesniejszą weryfikację i ustawianie list wyborczych
        i stąd mowa o parytetach i wskazywania na naturę ,gdzie kobiet nawet jest więcej
        od mężczyzn.Złem są owe parytety,które J-N chciałaby wprowadzić,a nie udział
        kobiet w polityce.

A.
    • Gość: fix Re: JKM i Jaruga-Nowacka IP: *.energa.pl 16.07.04, 06:47
      Typowy temat zastępczy.
      • Gość: realista Re: JKM i Jaruga-Nowacka IP: *.gpw.com.pl 16.07.04, 08:43
        ludzie co wy się tak podniecacie, przecież ta Jaruga tak nawet nie myśli, ona
        jest po prostu "trendy"...to typowa lisiaca w stylu Hilary Clinton, która mówi
        co innego i mysli co innego i dlatego jest niebezpieczna. Typowa karierowiczka,
        znalazła taką niszę w której sie realizuje jak widzimy z ogromnym efektem,
        stosuje typowe lewackie metody propagandowe, mówi to co kobiety chcą
        słyszećitp. niech pójdzie popracować do fabryki albo w charakterze szambonurka
        to może zmieni zdanie. Moja żona jak ją słucha to jej ręce opadają.
        Oczywiście, że JKM ma racje, nie można ustawowo narzucać pewnych rzeczy. Jezli
        ktoś po jego wypowiedziach wnioskuje, że kobiety do garów(utarł się taki
        slogan, a ja z jego ust nigdy tego nie usłyszałem) to świadczy o braku
        inteligencji tej osoby. Kobiety mają prawo robic co chcą, moga być posłankami,
        mogą byc ministrami, szambonurkami i nikt im tego nie zabroni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka