Dodaj do ulubionych

Rekonstukcja rządu

23.07.25, 13:20
Wątki poboczne juz są. Zmiany trudno mi ocenić.
Jakim cudem Nowacka nie wyleciała?
Niech ktos mi wyjaśni sad
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 13:33
      ktoś z komuchów musi być w rządzie na mocy umowy koalicyjnej?
      • droch Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 20:27
        Akurat nikogo z PiS w ciemnym rządzie nie ma
    • aankaa Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 13:34
      mnie zastanawia dlaczego Leszczyna tak długo się utrzymała
      • hrasier_2 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:11
        aankaa napisała:

> mnie zastanawia dlaczego Leszczyna tak długo się utrzymała
        >
        Bo to zaufana Tuska. Mierna, ale wierna..Jak rządzenie nie wychodzi trzeba wymienić głowę, nie członki. Z tego mieszania nic nie wyjdzie, dalsze staczanie się.
      • runny.babbit Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:56
        aankaa napisała:

> mnie zastanawia dlaczego Leszczyna tak długo się utrzymała
        >
        A widzisz chętnych by zająć się tym burdelem?
    • nena20 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 14:05
      albo w końcu zaczną coś robić albo w następnych wyborach wylecą. Niestety wszystko sie ślimaczy i nic nie jest rozliczone.
      • bartello_osi Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 14:55
        Oj i tak wylecą. Dużo czasu stracili nic nie robiąc. A konfa z pis już zacierają ręce.
    • hanusinamama Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 14:13
      Nikt nie chce jej resortu. Prawda jest taka ze tam zadne małe zmiany nie będą dobre. A na wielkie, wieloletnie zmiany nikt nie ma jaj
      • iberka Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 06:35
        Bo do tych jak potrzebny jest wysiłek, czyli praca zamiast zwykłego brania kasy za nic.
    • riki_i Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 14:13
      Żurek to mocna zmiana. Obejrzałem właśnie jego wywiad u Pińskiego sprzed 2 miesięcy. Ten minister da popalić pisowcom, że hej!
      • nena20 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 14:17
        zobaczmy, zobaczymy......na razie jedna wielka lipa.
        • riki_i Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 15:08
          Będzie realnie rządził od piątku. Więc zobaczymy.
      • ziazia17 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 15:22
        Żurek jest alimenciarzem. Będzie ministrem sprawiedliwości. Tusk mnie już niczym nie zadziwi...
        • riki_i Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:24
          Lepiej być alimenciarzem niż przemocowcem "biję Ciebie w imię Boże" jak niektóre pisiorki (radny Piasecki z miasta Bydgoszczy)
          www.newsweek.pl/polska/polityka/byly-radny-pis-bije-zone-i-zneca-sie-nad-rodzina-pani-karolina-wrzucila-do-sieci/mgwsztp

Ps. To tylko jeden z pierdyliarda przykładów.
          • ziazia17 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 19:29
            Nie wiem czy lepiej. Jeśli Pan leje panią, to chyba Pani takiego pana wybrała. Dziecko nie jest winne, że ma ojca s.......a, nie ono go wybierało. Poza tym Piasecki był chyba tylko posłem? A Żurek ma być ministrem SPRAWIEDLIWOSCI. Rozumiesz różnicę?
            • riki_i Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:02
              Ziobro jako minister SPRAWIEDLIWOŚCI ci nie wadził? Poczytaj odtajnione dzisiaj materiały ws. Blidy.
              x.com/Adbodnar/status/1947997807270334740
              • ziazia17 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:07
                Nigdzie nie napisałam, że nie wadził. Odnoszę się tylko do Żurka. I jego kandydatura to skandal. Tyle. Albo przyznasz rację, albo dalej podawaj kolejne nazwiska ludzi, którzy nigdy na poszczegolnych stanowiskach nie powinni się znalezc
        • abria Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:17
          no i co z tego?
          • angazetka Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:22
            Alimenciarz to bardzo niski sort człowieka.
        • galaxyhitchhiker Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:57
          >Żurek jest alimenciarzem.

Piszesz o tym czy o jakiejś innej sprawie?
          oko.press/wygrana-sedziego-zurka-zostal-przeproszony-za-alimenciarza-i-wyrodnego-meza
          • angazetka Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 22:16
            Innej, domagał się od córki zwrotu alimentów.
            • ziazia17 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 22:23
              Zgadza się, o zwrocie alimentów. Jaki to sort człowieka, żeby od własnego dziecka domagać się zwrotu alimentów.
            • galaxyhitchhiker Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 22:55
              Dobra, znalazłam info, że nadpłaconych. Trochę jednak nie to samo co "zwrot alimentów".
              • damartyn Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:01
                Tu cała sprawa. prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1029226,sedzia-waldemar-zurek-krs-alimenty.html
                • galaxyhitchhiker Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:12
                  Nie cała - artykuł jest z 2017, przeczytaj ten, który zalinkowałam, tam jest ciąg dalszy.
                  I zauważ na co się "Prawna" tu powołuje smile
                  • damartyn Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:36
                    A, nie widziałam wcześnej, przeczytałam. Ale jazda🤦‍♀️
              • ziazia17 Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 05:36
                Ja nie rozumiem co to znaczy zadać od własnego dziecka nadpłaconych (?) jakichkolwiek pieniędzy. Trzeba być fatalnym człowiekiem. Ale tu widzę kółko wzajemnej adoracji każdego wypierdu PO ma się świetnie.
            • iberka Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 06:36
              😳😳😳😳 jak nisko trzeba upaść.
        • taje Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 22:59
          Co to znaczy, ze jest alimenciarzem? Że ma alimenty zasądzone na dziecko? Co w tym złego?
          • galaxyhitchhiker Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:09
            Alimenciarz nie płaci zasądzonych alimentów.
            • taje Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:14
              Ależ jak rozumiem płacił te zasądzone, i co najwyżej w pewnym momencie wystąpił o zmniejszenie alimentów, a sąd ostatecznie przychylił się do jego wniosku. Co w tym nagannego?
              • galaxyhitchhiker Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:28
                No ja też tak rozumiem, dlatego nie rozumiem nazywania go alimenciarzem, zwłaszcza, że już jedna pani musiała za to publicznie przepraszać.

Ale to ciekawe, że innych argumentów przeciwko niemu nie ma; a im bardziej pewna część netu odpala się w tym temacie, tym bardziej wierzę, że to jednak dobry kandydat smile
                • gris_gris Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 09:53
                  galaxyhitchhiker napisała:

> No ja też tak rozumiem, dlatego nie rozumiem nazywania go alimenciarzem, zwłasz
                  > cza, że już jedna pani musiała za to publicznie przepraszać.
                  >
                  Bo najważniejsze jest rzucić gó…em, zawsze się coś przyczepi.
                • dramatika Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 10:02
                  galaxyhitchhiker napisała:

> Ale to ciekawe, że innych argumentów przeciwko niemu nie ma

Jaja sobie robisz? Facet jest twarzą walki o "niezależność sądownictwa", czyli pruje się o tzw. neosędziów, tyle że jak mu neosędzia wygrała sprawę frankową, to nagle mu to pasuje big_grin
                  Już pomijając taki detal, że typ będący prawnikiem nie ma pojęcia, że aby zostać ministrem, musi się zrzec bycia sędzią i teraz biedaczek zaskoczony big_grin
              • angazetka Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 23:39
                Pozwał córkę o zwrot "nadwyżki" i potem tłumaczył, że to była tylko "zagrywka taktyczna". Dla mnie słabe.
                • gris_gris Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 09:57
                  angazetka napisała:

> Pozwał córkę o zwrot "nadwyżki" i potem tłumaczył, że to była tylko "zagrywka t
                  > aktyczna". Dla mnie słabe.
                  >
                  W artykule z oko.press jest napisane, że żona pozwała go o alimenty wbrew umowie, która zawarli, i na podstawie której zamiast alimentów spłacał kredyt za dom, w którym mieszkała. Zapłacił więc zadane „zaległe” alimenty i płacił kolejne, ale wystąpil osobno o zwrot nadpłaconych środków. Co w tym widzisz słabego?
                  • dramatika Re: Rekonstukcja rządu 24.07.25, 10:07
                    gris_gris napisała:

> W artykule z oko.press jest napisane, że żona pozwała go o alimenty wbrew umowi
                    > e, która zawarli, i na podstawie której zamiast alimentów spłacał kredyt za dom
                    > , w którym mieszkała.

Myślałam, że ta sprawa z alimentami ma zerowy potencjał bekowy, ale widzę, że może niekoniecznie.
                    Ciekawe czy pani żona wiedziała, że zawarła z Żurkiem jakąś "umowę", że spłata kredytu zamiast alimentów i czy nie było przypadkiem tak, że sąd uwierzył na gębę panu sędziu Żurkowi, bo widzę tutaj wysokie prawdopodobieństwo takiego przebiegu zdarzeń tongue_out
      • hrasier_2 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:15
        riki_i napisał:

> Żurek to mocna zmiana. Obejrzałem właśnie jego wywiad u Pińskiego sprzed 2 mies
        > ięcy. Ten minister da popalić pisowcom, że hej!
        Ty wiesz o czy mówisz. Przecież za dwa i półroku Żurek będzie musiał szukać pracy zagranicą. Jeśli nie wcześniej. Myślisz, że po drugiej stronie to głupcy siedzą. Ale masz mniemanie.
        • riki_i Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:20
          Tani, jest coś takiego jak areszt tymczasowy i w Polsce lepionej na klej i sznurek można w nim siedzieć nawet dwa lata i więcej (Piskorski od prorosyjskiej partii "Zmianoa"). A jak nie ma zarzutów, to alfons nie moze ułaskawić. Więc co poniektórym pisiorkom pozostaje ucieczka na Węgry albo perspektywa kiblowanka co najmniej do najbliższych wyborów parlamentarnych (o ile sędzia nie będzie palcem robiony i nie zgodzi sie na żadne wykupki kaucją z ukradzionych pieniędzy).
          • hrasier_2 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:30
            Jeśli cię interesują bzdurne rozliczenia, a nie efekty pracy tego rządu, to on czym tu gadać. Przecież kij ma dwa końce. Wiecznie nikt nie będzie rządził. Marne narazie to rządzenie wychodzi. Tu będzie gorzej dla prezydenta Nawrockiego, bo Sikorski nie po to zostało wice. Tylko Nawrocki to nie Duda i to twardziel. Dali mu do wiwatu w czasie wyborów. Nie może być spokojnie i by ludziom żyło się lepiej. Dalej wojenki zapowiada premier.
            • riki_i Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 17:01
              Napisałem cosik o tych rozliczeniach, ale nie będę fanatyka PiS-u informował o przyszłych zdarzeniach. Więc może lepiej zamilknę.
    • kaki11 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 14:49
      Mnie zastanawia jeszcze utrzymanie stołka przez panią Hennig-Kloskę, obstawiałam ją jako jedną z faworytek do zmiany
      Po za tym, cóż bardziej mam wrażenie, że rekonstrukcja kosmetyczna niż faktyczna. Największa zmiana, to chyba Żurek za Bodnara, zobaczymy czy z tego wyjdzie coś dobrego, czy odchył w drugą stronę, ale tu daję szansę. Ministra Zdrowia niestety nic nie zmieni. Już dawno przestałam mieć nadzieję, że z tym ktoś coś zrobi, bo bądźmy szczerzy- tu trzeba by mieć konkretny plan, i konkretne środki na reformę i włożyć w to dużo pracy. Nie nie za bardzo widzę, by ten rząd miał którąkolwiek z tych rzeczy.
      • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 15:04
        kaki11 napisał(a):

> Mnie zastanawia jeszcze utrzymanie stołka przez panią Hennig-Kloskę,

to akurat banalne: klucz partyjny, znaczy koalicyjny. Więc jak fatalna by nie była ( a jest naprawdę fatalna), to będzie, bo ta żałosna klika pt. Pl2050 nie ma jej kim zastąpć, a wymiana na jakiś inny resort, biorąc pod uwagę, jaka kasa przechodzi przez to ministerstwo byłaby trudna do osiągnięcia (no, ministerstwo energii ale te sprzątnął PSL🤮).
        • damartyn Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:06
          Hennig - Koloska jest nie do ruszenia. Posłusznie krok po kroku realizuje politykę Tuska. A przecież o to mu chodzi.
          Zmiany kosmetyczne . Rząd miał się odchudzić , a tymczasem mamy kolejnego wicepremiera.
          Jak dodać do tego dzisiejsze doniesienia o przyznawanej sobie kasie, to marnie to widzę.

„W pierwszym roku urzędowania rządu Donalda Tuska na nagrody w ministerstwach i urzędach podległych wydano ponad 402 mln zł — wynika z najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli”
          • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:43
            damartyn napisał(a):

> Hennig - Koloska jest nie do ruszenia. Posłusznie krok po kroku realizuje pol
            > itykę Tuska. A przecież o to mu chodzi.

Większej bzdury. dziś nie przeczytałam i najprawdopodobniej nie przeczytam. Ona jest do ruszenia w 5 minut, razem z tym obłudnie łkającym nad konstytucją szymciem, tylko trzeba wreszcie odebrać pissowi prokuraturę.
            • misiamama Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 18:30
              Nie rozumiem co ma prokuratura do kopnięcia Szymusia w 4litery?
              • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 20:12
                misiamama napisała:

> Nie rozumiem co ma prokuratura do kopnięcia Szymusia w 4litery?

proste: gdyby prokuratura działała tak, jak powinna, to szymuś powinien dostać zarzuty karne (kolegium tumanum to nie jedyne, co szymuś ma na sumieniu). Aktualnie tym go rozgrywa(ł) kaczyński, trzymający w łapach i prokuraturę i służby ale może to "przejąć" a właściwie: zadziałać tak, jak przepisy prawa w takich przypadkach to przewidują, kto inny. No i szymuś przestanie się wreszcie nadymać jak to on ważny nie jest i fikać.
                • angazetka Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:23
                  A co jeszcze ma na sumieniu Szymon? Zaciekawiłaś mnie.
                  (Jesteśmy z jednego bloku, stąd ciekawość).
                  • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:34
                    angazetka napisała:

> A co jeszcze ma na sumieniu Szymon?

są poważne wątpliwości co do żródeł finansowania kampanii wyborczych. I tych prezydenckich i tej parlamentarnej.
                    • angazetka Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:35
                      O, ciekawe. Dzięki. Poszukam sobie.
                      • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:49
                        angazetka napisała:

> O, ciekawe. Dzięki. Poszukam sobie.

Od razu mówię, że niewiele znajdziesz, publicznie i bardziej całościowo nikt tego jeszcze nie wyrzucil, nawet w tak okrojonym zakresie, jak pozwolono dziennikarzom liznąć tę drugą sprawę, z collegium humanum. Nad którą też zapadła cisza... Tu, z dostępnych źródeł, trzeba sobie połączyć materiały Piątka o panu marszałku z osobą swego czasu bardzo, bardzo bliską witoldowi ex ziobro, aktualnie kornickiemu i środowiskiem zakonu maltańskiego, podzielającemu "wartości" rosyjskiego państwa i ordo.jurkom. Bagno, po prostu bagno, ale że jedną z nitek rozsupłuje OLAF, to jest nadzieja, że jednak to w końcu wybije.
                • misiamama Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:31
                  myślisz, że Szymonek jest na pasku PIS z powodu Collegium? niewykluczone, plus to jego osiedle tylko-dla-katolików. Nic innego nie kojarzę.
          • sarah_black38 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 18:50
            damartyn napisał(a):

> Jak dodać do tego dzisiejsze doniesienia o przyznawanej sobie kasie, to marnie
            > to widzę.
            >
            > „W pierwszym roku urzędowania rządu Donalda Tuska na nagrody w ministerstwach i
            > urzędach podległych wydano ponad 402 mln zł — wynika z najnowszego raportu Naj
            > wyższej Izby Kontroli”

Utrzymanie darmozjada w pałacu kosztuje polskiego podatnika ok. 750 tys. złotych dziennie, czyli 274 mln rocznie, osiem lat urzędowania daje kwotę 2 192 000 000 zł.

Kancelari prezydenta zamówiła słodkości za 500 tys. złotych.

Oto niektóre zamówienia : ,,Co tym razem zamówiono dla prezydenta oraz jego kancelarii? Na liście wyszczególniono m.in. mnóstwo wyrobów piekarniczych, takich jak 32 tys. bułek kajzerek, 22 tys. bułek wieloziarnistych z otrębami typu rustico, 800 chlebów słowiańskich i tyle samo tostowych. Łącznie na tę część zamówienia kancelaria planuje przeznaczyć około 130 tys. zł.

Przepraszm bardzo, kto i w jakim czasie wpie....ł 32 tys. bułek kajzerek. Tym można wykarmić ze dwie armie!!!!

Bizancujm panie dzieju!

businessinsider.com.pl/lifestyle/prezydent-nie-szczedzi-sobie-slodkosci-500-tys-zl-na-slodkosci/5mxwejh
            • damartyn Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 19:46
              Zgadzam się z tym, że władza w ogólnym pojęciu sobie nie żałuje. Bez względu , kto ją sprawuje. A obiecanki, że będzie inaczej nigdy się nie spełniają, stanowią jedynie nomen omen kielbasę wyborczą.
    • skumbrie Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 15:04
      >Jakim cudem Nowacka nie wyleciała?
      Niech ktos mi wyjaśni sad

Chwilowo nikogo gorszego nie znaleźli. Następny PO będą się mogli wykazać przy kolejnych wyborach i zmianie władzy.
      • raczek47 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:38
        No właśnie, na to liczyłam, że Nowacka pójdzie w pi...u.
      • misiamama Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:33
        obawiam się, że oświata dla nikogo nie jest ważna. natomiast jest niewygodna i konfrontacyjna. więc niech sobie będzie taka Nowacka
        • angazetka Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:34
          Kultura też niby nie jest, a jaką wspaniałą panią* tam wsadzili!
          * ironia
          • hrasier_2 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:54
            angazetka napisała:

> Kultura też niby nie jest, a jaką wspaniałą panią* tam wsadzili!
            > * ironia
            >
            Czym się będzie zajmował Berek to jest ciekawostka. Albo wymienić jedno osiągnięcie Kotuli jako ministra ds. równości😁
          • misiamama Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:56
            a tu jest teoria że chodzi o TvP, której tak źle idzie (z tym się zgadzam)
    • malia Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:42
      Po pierwsze- tam potrzeba dużych, powoli wdrażanych, przemyślanych zmian, inaczej to tylko pudrowanie. Po drugie, owszem, jest za miękka, nie widzi realiów i problemów z bliska, ma pomysły ale odwagi do wdrożenia już nie. A po trzecie, w tym akurat ministerstwie ciągle zmiany są bardzo niedobre. No i po czwarte- sława naszej skumbrie tam jeszcze nie dotarła, może trzeba by dać znać jednej albo drugiej stronie, że mamy w Polsce geniusza oświatowego, który szybko by naprawił wszystkie problemy. I Arwenka na wiceminister.
    • pade Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 16:44
      Czy alicia już odszczekiwała? Nie wiem bo mój wątek do niej usunięto.
      • damartyn Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 18:08
        😂
      • malia Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 18:52
        jeszcze, albo przegapiłam
      • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 20:15
        pade napisała:

> Czy alicia już odszczekiwała?

Oczywiście, że tak. W wątku, w którym wczoraj obiecałam odszczekać. Pomóc ci go znaleźć, pade, czy jednak sama sobie z tym poradzisz?
        W tym twoim usuniętym wątku też ci odpowiedziałam ale cóż, kto późno przychodzi, ten sam sobie szkodzi.
        • misiamama Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:34
          potwierdzam, było hau.
          • alicia033 Re: Rekonstukcja rządu 23.07.25, 21:50
            Nadal jestsmile, tylko już spadło na drugą stronę:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,179182953,179182953,Gruca_zgrillowal_bodnara.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka